Quantcast

RAPS - zjednodušený příjem satelitní televize

| Tisk

Máte aktuální firmware v digitálním satelitním receiveru? Tak zní často dotaz techniků po popisu problémů uživatele s přijímačem. V minulých letech musel uživatel studovat stránky výrobce, aby zjistil, zda pro 'jeho' přijímač není k dispozici nový sw. Nyní jde vše podstatně jednodušeji. Většina nových receiverů podporuje stažení nového software přímo ze satelitu. Uživatel jen naladí družici, kde je k dispozici nový firmware, zadá kmitočet a nezbytné parametry a nový soft získá během několika málo minut přímo 'ze vzduchu'. Jde o krok správným směrem - cestou zjednodušení příjmu i běžnému konzumentovi digitální satelitní televize.

Digitální receivery mohou být uživatelsky ještě přívětivější. Napadlo Vás třeba, že byste přijímali nové televizní a rozhlasové programy ze satelitů BEZ NUTNOSTI instalace nového settingu či spuštění automatické instalace? Tyto možnosti nabízí nová technologie RAPS.

CO JE RAPS?
RAPS představuje zkratku Receiver Automatic Programming System a umožní uživatelům digitálních přijímačů větší požitek z příjmu. Divák již nebude muset instalovat nové settingy, ani spouštět nové vyhledávání programů. Nové programy budou receivery automaticky vyhledávat během příjmu satelitní televize či rozhlasu.

Funkci a možnosti RAPS bude možné využívat jen u přijímačů, které ji budou podporovat. V současné době drží licenci na užívání RAPS výrobci Wela Electronic, Grundig, Galaxis, SL Lorenzen a MNC Ltd. (receivery Triple Dragon).

Funkce RAPS není jen pro diváky v Německu. Využít ji lze v kterékoliv jiné zemi se zachováním místní specifikace. Příklad: německý divák bude mít po nastavení funkce RAPS na první předvolbě ARD, na druhé pak ZDF. Rakušan bude zase mít na těchto předvolbách ORF1 a ORF2. V České republice se tedy na první předvolbě zřejmě objeví ČT1, na další pak ČT2. Na Slovensku pak budou na prvních předvolbách programy Slovenské televize STV1 a STV2. Uživatel satelitu bude mít díky funkci RAPS nainstalované stejné programy ale podle zvolené země bude přehled logicky seřazen. Divák si může vytvářet i favoritní skupiny s nejoblíbenějšími programy s programy.



KDE RAPS-S NAJDEME
Data RAPS-S jsou vysílána na nejsledovanějších evropských satelitních systémech Astra 19.2°E a Eutelsat Hot Bird 13°E. Na Astře 1 se data RAPS-S nacházejí na transpondéru číslo 113, na kmitočtu 12,633 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6. Na Hot Birdu pak na transpondéru č. 129, na kmitočtu 11,096 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4.

ZÁVĚR
RAPS představuje nový prvek v digitální satelitní televizi. Divák bude mít k dispozici nové programy bez nutností ručního spouštění 'automatického vyhledávání' programů. Zároveň budou programy logicky seřazeny podle místního nastavení. Licenci k funkci RAPS má zatím pět výrobců. I zde se dá očekávat, že zájem výrobců o novou technologii se bude postupně zvyšovat. Navíc RAPS bude dále zdokonalován. Přejme si, aby RAPS přinesl běžným divákům jen další zjednodušení správy a používání digitálního přijímače.

Využito informací Infosat, DigitalFernsehen

  • http://www.raps-s.de/ - stránky o satelitním RAPS
  • http://www.grobbin.com/raps/html/satelliten.html - informace o satelitech s RAPS-S
redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články