Quantcast

Přeladění vysílačů TV Nova doprovázejí problémy

| Tisk

TV NOVAKoncem května 2003 jsme Vás na stránkách Parabola.cz informovali o poměrně zásadních změnách na některých vysílačích TV Nova a ČT. Celý problém se 'točí' kolem 12.kanálu, který musí být celostátně uvolněn pro digitální rozhlasové vysílání. I když se nejedná o satelitní vysílání, předpokládáme, že následující informace mohou být divákům prospěšné.

Celá etapa přeladění z 12. na nový vhodný kanál začala v červnu 2003 a skončí v říjnu 2003. Již teď se objevují problémy s příjmem televizního programu z náhradních kanálů. Na některé problémy upozornila MF Dnes ve své příloze Vysočina. "Nastaly velké problémy," sdělil listu Jindřich Skočdopole, starosta čtyřtisícové Polné, kde proběhlo přeladění již v červenci. Lidé si stěžují, že se jim vedle Novy zhoršil příjem signálu i TV Prima. Dokonce tak, že při fotbalových přenosech není možné rozeznat hráče soupeřících klubů.

S nekvalitním příjem programu TV Nova se od konce srpna potýkají i diváci ve velké části padesátitisícové Jihlavy, kde ke změně kanálu došlo koncem srpna. Podobně i v Novém Městě a v dalších částech regionu.

CO DĚLAT V PŘÍPADĚ PROBLÉMŮ S PŘÍJMEM?
České Radiokomunikace (ČRa) radí divákům, u kterých se po přepojení na nový kanál objevily potíže, aby se obrátili na servisní střediska a montážní firmy. "Z naší strany by mělo být všechno v pořádku. Záleží na tom, jaké lidé používají antény. Někteří budou muset investovat do zařízení pro příjem," připustila Jana Němcová, mluvčí ČRa pro MF Dnes.

KDE JE PROBLÉM?
Kde je tedy problém? Údajně u diváků, kteří si prý mají posílit antény. Změna vysílacích kanálů Nova a ČT pro diváky v řadě případů totiž znamená pořídit novou přijímací anténu, do které ale musí investovat několik sto až tisíc korun. To se pochopitelně řadě divákům nelíbí a proti tomuto protestují. Navíc může dojít k situaci, kdy divák bude chtít ušetřit a pořídí si méně kvalitní anténu, se kterou pak bude mít problémy přijímat dobrý signál.

PŘELADĚNÍ KANÁLŮ FINIŠUJE
Přeladění kanálů převaděčů se dostává již do závěrečné fáze (konec je naplánován na říjen). Změny kanálů TV Nova a ČT (převaděč Cotkytle) se ještě dotknou řady diváků, proto níže opět najdete tabulku s novými kanály TV Nova a ČT. Chcete-li předejít problémům s příjmem televizního signálu, doporučujeme kontaktovat některou prodejnu s anténní technikou, případně servisní střediska.

Lze ovšem očekávat, že nové vysílací kanály nebudou ve všech případech adekvátní náhradou a divák může očekávat zhoršení signálu. Bohužel, příjem programů ze satelitu většinou problém s 12.kanálem nevyřeší, neboť TV Nova na satelitu jako jediná celoplošná televize nevysílá. Otázkou je, zda k tomu někdy dojde.



V průběhu měsíce září bude provedena změna vysílacího kanálu u následujících TV převáděčů:

Název TVPstarý kanálnový kanál
Březová u Karl. Varů1233
Cotkytle1226
Český Krumlov1210
Havlíčkův Brod1210
Hlubočky1235
Hovězí128
Kladky1255
Lužná-obec127
Malá Morávka1257
Město Libavá127
Oloví127
Pozděchov1224
Ratiboř1255
Tábor-město128
Valašská Bystřice127
Valašská Senice1257


V průběhu měsíce října bude provedena změna vysílacího kanálu u následujcích TV převáděčů:

Název TVPstarý kanálnový kanál
Bohuslavice nad Vláří1243
Moravský Krumlov1241
Tasov1255
Teplice nad Bečvou127
Židlochovice1222
Brno-Líšeň128
Ivančice1251
Kamenná126
Náměšť nad Oslavou1235


redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články