Quantcast

PCI karta AVER pro příjem DVB-T

| Tisk

Digitální rozhlasové a televizní vysílání jest logickým pokračováním "digitalisačního" trendu, takřka ve všech oblastech lidských aktivit. Stačí se podívat kolem sebe: Digitální telefonie, WEB, E-Mail, Voice Over IP, GSM, GPRS, herní sektor, fotoaparáty, kamery a mnoho dalších služeb využívajících číslicové (digitální) technologie.

Protože jsem příznivcem České televize a počítačovým fandou, zaujala mne možnost příjmu digitáního televizního vysílání za použití PC a příslušné rozšiřující karty. Tak jako existují pro PC i MAC karty pro příjem (zatím běžného) analogového TV signálu, tak se během několika let objevily i karty umožňující příjem digitální - tedy DVB-T. Jedním z levnějších zástupců tohoto zboží je karta: AVER PCI DVB-T, kterou jsem podrobil zevrubnému testu.

Obsah balení a instalace

Slušivá oranžová krabička obsahuje: vlastní kartu, elegantní dálkové ovládání včeně kablíku, instalační CD, dvě daterie a velmi útlý, anglicky psaný manuálek.

PCI karta AVER pro příjem DVB-T


Kartu jsem instaloval do volného PCI slotu v počítači s procesorem P4 2.0 GHz na základní desce ASUS P4PE, jež by se dala považovat za desku referenční, s 256 MB paměti DDR, VGA kartou GF460MX64 a zvukovkou SB Audigy. Instalace, pod OS MS-Windows 2000 SP4, proběhla zcela bezkonfliktně. Samotná karta má "na sobě" kromě digitálního tuneru a anténního vstupu, také chip Conexant 878a a tedy Video a S-Video vstup, je tedy možné zobrazovat a digitalizovat i analogové zdroje např. z VHS VCR či analogové kamery. V tomto případě je potřeba zdroj zvuku připojit do vstupu zvukové karty - Line-IN.

Ladění a testy

Centrální a v podstatě jedinou aplikací je Aver Digital TV, která po spuštění obsadí v paměti úctyhodných 37 MB, což není zrovná málo. Vypadá jako běžný přehrávač médií s možností ladění stanic, timeschiftingu, časového nahrávání, volby kanálu apod. Aplikace po každém startu provádí vyhledání stanic - to je fajn, v případě, pokud je signál v pořádku, tedy dostatečně silný. Pokud ovšem signál kartě nevyhovuje - má aplikace tu nectnost, že velmi dlouho trvá (déle než 3 minuty) než tuto skutečnost (No input signal) oznámí.

Karta má velmi málo citlivý tuner, takže bujará představa přijímat digitál "na kus drátu" v hustě zastavěném panelovém sídlišti jest představou opravdu lichou. Tam kde měl Set-Top-Box již velmi slušný výsledek, si karta ani "neškrtla". Nakonec jsem použil venkovní anténu tzv. matraci a výsledek se dostavil. Obraz je hezký, při dobrém signálu "nekostičkuje" a i při sw. interpolaci do rozlišení 1024x768 je zachována slušná ostrost. Příjemné je rovněž barevné podání ve srovnání s analogovými kartami. Karta používá k zobrazování tzv. softwarového dekodéru což dosti silně zatěžuje celý počítač. Toto má velmi negativní vliv při nahrávání pořadů na HDD - dochází (zjednodušeně řečeno) k výpadkům obrazu i zvuku. Tento jev není příliš limitující pro sledování TV programů. Při provedení nahrávky je již situace poněkud jiná - pokud si chcete pořad přehrát, výsledek je stále koukatelný. Pokud ovšem potřebujete provést zálohu takové nahrávky, např. na nosič DVD (analogie s nahráváním na VHS), nastává problém:

  1. Při demultiplexu (oddělení) audio a video stopy dochází k vypuštění mnoha snímků a tím ke ztrátě synchronisace a znehodnocení nahrávky. (opět zjednodušeně)
  2. Audio vždy začíná "dřív", což považuji za chybu aplikace.
  3. Pokud nepoužijeme demultiplex, některé programy pro authorisaci DVD, nahrávku vůbec nenačtou - protože nepodporují, jiné nerozpoznají variabilní datový tok (VBR) a nejsou schopmy s nahrávkou pracovat.
  4. Pokud nahrávku vypálíte do formátu DVD-ROM ISO, máte možnost nahrávku přehrát pouze v PC, nikoliv již ve stolních DVD přehrávačích. Vyjímku (pokud vím) tvoří pouze přehrávače firmy "CyberHome".
  5. Konverzi do DiVX avi, jsem nezkoušel - rád přenechám ostatním.

PCI karta AVER pro příjem DVB-T




Hodnocení

Klady
  • Majitelé PC nemusí kupovat nákladné digitální TV či SetTop box.
  • Při dostatečně velkém HDD, možnost (i časového) nahrávání pořadů
  • Dálkové ovládání
  • Poslouchání rozhlasu
  • Bezproblémová instalace
Zápory

  • Velmi chabý manual, jak papírový tak PDF na CD
  • Málo citlivý DVB-T tuner na kartě - nutnost lepší anteny
  • Karta nemá žádný výstup (ani video, ani RF)
  • Rozhodně nedotažený software na CD neumožňující příjem EPG ani Teletextu
  • Chybějící software pro demultiplex a alespoň základní DVD authoring a MPEG editaci
Závěr

Za cca 4 tisíce korun včetně DPH, zde máme příjímač DVB-T, vhodný pro méně majetné přesto zapálené majitele PC, za zlomkovou cenu TV přijímače s DVB-T tunerem či kvalitního SetTop boxu.

Jan Tomaštík
jan.tomastik@worldonline.cz





Reklama




Vybrané články