Quantcast

Humax F1-4000T

| Tisk

Humax F1-4000TVedle přijímačů pro příjem digitální satelitní televize (DVB-S) se výrobci boxů soustřeďují i na výrobu přístrojů pro příjem digitální terestrické televize (DVB-T).

Pro příjem pozemní digitální televize potřebuje divák digitální přijímač DVB-T, který, podobně jako digitální receiver DVB-S, může propojit se stávající analogovou přijímací soupravou (televizor, videorecordér, příp. i anténa).

Dále je třeba být v dosahu signálu DVB-T, což můžeme být v některých případech nejsložitější problém. V České republice je vysílání stále ve stádiích testů, které lze naladit z vysílačů v Praze a ve Středních Čechách na kanálech 25 a 46, kde jsou vysílány multiplexy Českých Radiokomunikacích, resp. společnosti Czech Digital Group.

V paketech nalezneme programy, které můžeme přijímat i ze satelitu - ČT1, ČT2, TV Prima a Stanici O a několik rozhlasových stanic. Navíc je v terestrickém zkušebním multiplexu vysílána i komerční TV Nova, která je velkým odpůrcem vysílání DVB-S ale i DVB-T. Jestliže Nova odmítá vysílat na satelitu a svůj krok odůvodňuje kvalitním pokrytím signálu ze současných analogových terestrických vysílačů, je možné, že po zahájení pravidelného vysílání DVB-T u nás diváci Novu na svých přístrojích prostě nenaladí...

Na českém trhu se již několik let, tedy po dobu fungování zkušebního DVB-T prodávají i receivery pro příjem dig. pozemní televize. S prvním přístrojem pro příjem DVB-T přišel korejský výrobce Humax - model CI-5100T je dodnes nejznámějším modelem pro příjem DVB-T. Model CI - 5100T má vestavěné sloty pro případné doplnění o dekódovací moduly a karty. Humax nyní představuje i nový model F1-4000T. První testy ukazují, že jde o zdařilý výrobek.

Na předním panelu stříbrného modelu F1-4000T v hezkém dizajnu nalezneme 5 tlačítek pro přepínání programů a pohyb v menu, dále tlačítko Standby, zelený 4číslisový 7segmentový displej a diodu signalizující provoz přijímače. Vzadu jsou 2 zásuvky SCART (TV a VCR), výstup UHF modulátoru, 3 zásuvky cinch (video, L+R audio) a sériové rozhraní RS-232C, sloužící pro aktualizaci firmware a programového nastavení.



Přijímač podporuje automatické vyhledávání, ruční a vyhledávání podle sítí, přičemž do paměti lze uložit až 1000 TV a R programů (maximálně ale 200 bukletů).

Nainstalované programy můžeme zobrazit podle několika kritérií: buď všechny, nebo oblíbené, podle žánru či dle abecedy.

F1-4000T podporuje časovač, teletext a titulky, EPG (elektronický programový průvodce) a možnost nastavení zvukové nosné včetně nastavení levého a pravého zvuku.

ZÁVĚR
Humax uvedl na trh nový receiver pro příjem digitální pozemní televize. Model je určen jen pro příjem nekódovaných programů, neboť nemá sloty, ani vestavěný modul. Za příznivou cenu si může uživatel pořídit moderní přístroj pro příjem terestrické digitální televize.

Parabola.cz





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články