Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Montáž motor

Zdravím, dnes jsem montoval motor AMIKO DM3800. Jsem amatér, používám parabolu 85Al. Jednalo se o náhradu za porouchaný SG2100. Se starým motorem jsem bezproblémově chytal od 46E do 30W. dle volného výhledu. Montoval jsem si to sám asi před 10 lety. Nyní mám problém.
Vím jak nastavit 0 bod atd., ale někde dělám chybu. Dosavadní výsledek 46E cca 80% 19E cca85% 1W cca 60% a končím na 4W cca 50%. Poslední družici kterou jsem se starým motorem chytal na cca 80% byla 30W. Nyní ji ale nemohu naladit. Otáčení motoru mám nastaveno přes USALS. Latitude na motoru nastavena na 50st. dle GPS. Pokud vypnu USALS a použiji u 1W DiseqC
manuální korekcí na východ dosáhnu zlepšení signálu na cca 80%
Korekce elevace paraboly na motoru nahoru ani dolu nepomáhá.
Co mám doladit? Pohnout motorem na stožáru na východ?
Jiná korekce?
Poznámka: parabola je v 15m. výšce nic moc komfort pro montáž je to trochu na srdce. Nemám také žádný měřák. Nastavuji prostřednictvím telefonu a druhé osoby u STB.
Díky všem.

Amper1
Registrace: 12/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46
Odpověď v diskusním vlákně

@Amper1

Já už ten dm3800 mám 6 let ale něco se mi plete, že je tam nějaká blbá stupnice, správný sklon je o 10 stupňů jinak. Podrobnosti si ale nevybavuji, jen to, že než jsem to nějakým způsobem zjistil, tak jsem se s tím taky nemohl domluvit.

tekapo
Registrace: 1/2016

RE: Montáž motor

zkus nastavit menší Latitude , dělal jsem tento motor před 14 dny
a to samé 30W jsem při dodržení postupu nechytil vůbec , samozřejmě vždy potom dolaďovat (bez metru to bude svízel)aspoň findr si pořiď , teď jedu zatím 51,5°E až 30°W jemně doladit i v přijímači parametry

dnurg
Registrace: 12/2016

@Amper1 @dnurg

Určitě se ten motor nastavit dá, já mám rozsah 45W až 90E. West mám i dál ale není to podle čeho zjistit, nic za 45W nevysílá. Před pár lety jsem měl signál na 50W ale pak ten satelit na té pozici chcípl. A dál jsou jen datové přenosy a ty s mým běžným receiverem nechytím.

tekapo

@Amper1

Já mám ten samý motor, a mám nastavení latitude přesně jak je má zeměpisná šířka a funguje..

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

To není motorem, ale mechanickým nastavením - nejede po orbitální dráze ale pod ní, nebo nad ní. Celkem snadno se to dá zjistit na družicích, které ještě hrají ale už bez rezervy - když mechanicky natáhneš rukou parabolu nahoru/dolů, uvidíš, jestli jsi pod nebo nad - no a pak stačí kouknout do manuálu, kam povolit.

Antonín
Registrace: 8/2005

tekapo

Nastavit to jde, samozrejme, ale s parabolou 85Al nema na 90E co prijimat.

thrasher
Registrace: 6/2006

@thrasher

Já taky ne. Jsem v Praze a 90E má tady elevaci 0,6 stupně. Velmi se tady projevuje jev, jehož název neznám ale je to tak, že signál skáče nahoru dolů díky malé elevaci. 85E už je na tom líp ale 100% času sledovatelné to taky není. Spíš to může sloužit jako právě takový test nastavení motoru. BTW mám 100cm parabolu.

tekapo

@tekapo

Kolisani signalu na 85E vyresis s parabolou od 150cm. Rezerva je nutna prave kvuli kolisani signalu.

thrasher

@thrasher

Na 85E ano ale na 90E by nepomohla ani ta 150-ka.

tekapo

@tekapo

Nektere tp kolisaji vic jine min. Je to hlavne o tom z jake lokality prijimas.

thrasher

Montáž motor

Děkuji za reakce. Tak jsem nastavil pomocí USALS na 1W a sledoval sílu signálu. Začal jsem na síle 60%. Provedl jsem jemné manuální korekce latitude na motoru v obou směrech. Ani na jednu stranu bez zlepšení, tak jsem vrátil na 50st. Poté jsem povolil motor na stožáru a manuální korekcí na W se mi podařilo zvýšit sílu signálu na 80%. a dotáhl. Bohužel 30W stále nic. Poslední chytám 4W na cca 65%. Nemá někdo nějaký nápad dle tohoto zjištění?
Díky.

Amper1

Montáž motor

Ještě dodám, že síla signálu družice 46E kterou chytám jako poslední na E zůstala po výše popsané korekci téměř stejná cca 80%.

Amper1

Myslím, že na to nejdeš systematicky, umím to snadno ukázat na obrázku, jak se těmi dvěma hodnotami nastavení dá více nebo méně ohnout dráha, po které to jede.
Jsou tedy celkem dvě možnosti:
1. máš to chybně nasměrované, není nasměrovaná správně nula na jih od tebe, dráha pak není symetrická elipsa se středem u nulového bodu (tedy toho, co je od tebe přímo na jih.
2. "ohnutá" orbitální dráha je ohnutá moc, nebo ohnutá příliš málo. (omlouvá se slovo ohnutá, ale myslím že vystihuje problém).
Obě ty věci/nastavení se ovlivňují navzájem, ohneš více dráhu, a on se nulový bod posune nahoru, proto je to taková drbačka.
Slovy se ty prosté věci popisují dost těžko - a přitom je jsou do dva obrázky tužkou na papír. Ale na webu na mnoha místech ty obrázky jsou.
Postup který jsem kdysi používal - při současných cenách LNB považuji motor za holý atavismus. (Moje první LNB stálo skoro půlku ročního průměrného plat).
1. nastavit nulový bod - družici co nejpřesněji na jih na nulu motoru (já to v Česku nastavoval na 16e, v Čechách asi Hotbird 13e, na Moravě Eutelsat 16e, na Slovensku Astra1 19e)
2. Zkusit jet napravo i nalevo, (jel většinou na východ na 19e) až chytím další nejbližší družici, tak daleko, dokud nezačne nějaká družice být už hodně slabá (23e, 28e, 42e...), ale ještě přijímatelná.
3. Zkusit napružit rukou parabolu nahoru a dolů - na kterou stranu se to zlepší? Ověřit že na druhou stanu (na západ) je výsledek stejný, tedy že třeba 1w se chová natažením rukou zhruba stejně jako 42e.
4. Podle toho pak zvolím posunutí na ohnutější/plošší dráhu a vrátím se k celkovému nastavení nulového bodu v bodě 1.
A tak furt dokola, až mi hrály všechny družice, co jsem zamýšlel. Doufám, že jsem na něco nezapomenul - asi jo, tak používej i vlastní hlavu.

Antonín

přesně jak to popisuješ se to chovalo i mě musíš se starat o těch
30°W a potom dolaďovat v satelitu.Zkus to jak jsem psal nahoře.
Ještě jak píše Antonín , dej na 30°W a zkus naklánět vertikálně a
uvidíš že 30°W zachtíš a podle toho zkus posouvat to Latitude .
Je to operace bez metru zoufalá.Ty teploměry ber orientačně
vždy potom zkoušej E a W na krajích , líp to nenastavíš.Pokud to budeš nastavovat třeba na 4°W tak pořád jezdíš po dráze SAT někde nahoře a někde pod dráhou SAT družic.

dnurg

Antonín, dnurg

Díky za popis. Jen pro kontrolu. Nulový bod nastavuji na 19E. Moje souřadnice 15,5E a 50,5N. Na stupnici motoru ručně nastavím 4st.E (19,2-15,5 Celým motorem na stožáru natočím, tak abych měl co nejsilnější signál. Je to ok? Jaký vliv má nastavení elevace paraboly, nastaveno cca 35st.? Je správný postup na doladění 30W, natočit pomocí USALS do pozice (ostatní družice přes USALS chodí) a pak korigovat latitude na motoru do zachycení signálu? Díky

Amper1

Já pro nastavení jezdil manuálně východ/západ, od jedné družice k další, USALS jsem si nechával až na konec (a i tak jsem měl vždycky raději ježdění na pozici, než USALS).
Otočení celého motoru z 16 na 19 úplně stoprocentně nerozumím, co myslíš. Možná je to správně, ale nejsem si jist, že si rozumíme. Jestli jsi na 15,5, tak bylo lepší používat jako nulový bod družici na 16e. Jsou tam i silné stanice, které se snadno najdou i na dost malé parabole.

Antonín

Amper1,mrkni sem, tu vidiš na obrázku, čo môžeš robiť zle:
https://www.parabola.cz/abc/nastaveni-nuloveho-bodu/

GI LX3, Octagon SF8008, T-90

Rasto
Registrace: 4/2003

Preštuduj si aj toto:
https://digitalne.ellano.sk/magazin-7/item/nastavenie-motorickeho-ovladania-paraboly

GI LX3, Octagon SF8008, T-90

Rasto
Registrace: 4/2003

@Amper1

Určitě použij pro nastavení nulového bodu 16°E, třeba tp 11055V je dost citlivej na přesný nastavení, používal jsem ho, když jsem ještě montoval Flix.....no, ale bez měřáku to bude dost napikaču.

decmen
Registrace: 2/2008

tak:nastavit 16°E jak píše decmen (třeba v usals na přijímači)
celým motorem natočit na tuto družicí náklon 35°je orientační
to je nutno nastavit na tý 16°E a můžeš jít kontrolovat družice
z přijímače.Jak už jsem psal 100x pokud tě trápí 30°W tak pokud na ní najedeš tak elevací můžeš zkusit jestli jí chytíš a pokud
budeš chtít tak zasáhnout potom do Latitude , bohužel je to všechno pokus omyl mě to pomohlo.

dnurg

@Antonín

Krásně jsi to popsal.

sateliťák
Registrace: 2/2006

Otázka aj je ci ma pan kolmy stožiar.a nulový bod 19 je niekde v BB na svk nie v Cechach tak ak nastavuje v usals zadať satelit nechať nech sa motor pootočí na ten satelit a potom hýbať celým motorom

RATT
Registrace: 11/2015

Možná bude problém v tom, že se při usals snažíš o nějaký nulový bod. Raději zkontroluj kolmost držáku.

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

kolmost má asi dobrou , na starej motor mu to chodilo parabola je stejná

dnurg

Ešte rozhoduje rovnobežné uchytenie paraboly s nohou motoru v jednom smere, ak je tam odchylka, je to celé zle. A nula je samozrejme 16E. Tento motor som montoval, menil namiesto starého SG 2100 a nemal som žiadny problém. Funguje na 85 Al od 85E po 30W. Samozrejme na tých 85E ide len 12640V s tak malou parabolou.

vw1vw
Registrace: 1/2017
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra