![]() |
|
Použití LEM DSP 20RAFI007 mi doporučil použití této digitální soupravy v situaci, kdy je slabý kanál pozemní televize v těsném sousedství místního silného vysílače.I když je zde více vzdělaných lidí, myslím, že seřízení soupravy je záležitost výhradně profesionálů. Prosím ale o informaci, kolik kanálů pozemní televize se dá nastavit na jeden anténní vstup. Tato souprava má 3 UHF vstupy, LEM DSP 40 má 6 UHD vstupů. Díky! Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38 | |
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20Vstupy jsou UHF, nikoliv UHD. 3 vstupy = 3 antény. Signál, který vstupuje do zesilovače musí mít určité parametry. To je parketa profíka.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
to mirasatUHD je překlep of course.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
SamorosteNic ve zlým, ale k tomu nikdo nepotřebuje vzdělání, aby uznal, že seřízeni anténní soupravy je věc profesionála, nepotřebuješ nikomu připrcávat, stačí se normálně zeptat a kdo bude vědět a chtít, tak Ti odpoví...Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 167 |
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20Datasheety se základními počty filtrů jsou k dispozici volně na internetu.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
naozaj len pre profíkovS týmito mašinkami už netreba mať merák za tisíce €, ani teplomer za stovky €. Stačí vedieť kanály a smery k vysielačom a trochu poznať normy. |
whitecreek
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 140 |
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20Lem DSP 40 má 32 volitelných filtrů. Nastavit se dá jeden, nebo 2 sousední kanályna jeden filtr a každý pak kovertovat na libovolný kanál. Ze zkušenosti vím, že filtry jsou velmi strmé a 2 kanály vedle sebe dokáže luxusně zpracovat. Neřeší to ovšem problém, kdy na jednom kanále budeš mít 75 dBuV na vstupu a na tom sousedním z jiné antény třeba jen 38 dBuV. Má sice 55dB gain a dá se regulovat max vstupní zisk, nicméně sám to zázraky neumí. Pro lidi bez měřáku je tu funkce auto tuning, ale naladí ti přitom bohužel i kanály, které nechceš.koaxial & utp
|
Diaboltp
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 438 |
![]() |
|
@samorostJedná-li se o přímo sousední kanály, pak bych uvažoval o programmeru co i konvertuje. Nepíšete kde a co chcete přijímat. Rozhodně je ale třeba dostupnost seriozního měřáku. Jak píše Mirasat vstupní signál musí mít odpovídající parametry. Do-směrovat dnes antény v SFN síti s holýma rukama nebo páskem na TV obrazovce síla/kvalita se skutečně nedá. |
hogofogo11
Registrace: 9/2014 Příspěvků: 709 |
![]() |
|
@hogofogo11aspoň se podívej,co je o LEM DSP 20.Napovím - jedná se asi o nejlevnější variantu zesilovače se 3 vstupy UHF a konverzí 32 kanálů se selektivitou 35dB/1MHz a možností napájení po svodu. https://www.lemelettronica.it/datasheet/en/prog_amplifiers/dsp20_en.pdf |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 045 |
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20Se značkou LEM jsem zatím nepracoval, dělal jsem několik montáží na revolution 6700, to co tu někdo výše napsal, že není třeba žádný měřák je holý nesmysl. Pohybuji se na Ostravsku a zde se vyskytují situace kde 3 UHF vstupy nestačí. Bohužel tazatel nepíše co má v plánu. Těžko tedy pomoci. Prakticky jsem se ale dostal do situace kdy signál z Krížavy byl na méně než polovině úrovně signálu z blízkého vysilače v Hošťálkovicích vyřešit se to dá, ale až taková brnklačka to není.zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 2032 filtrů - ale jak je lze přiřadit pro jednotl. vstupy ? tuto info jsem nikde nenašel - víte někdo? |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@lanceTlačítky na ovládacím panelu,je tam displej a tlačítka, nebo SW přes PC nebo tablet,SW se jmenuje LEM GUI, stáhni si návod k instalaci. Odkazy tady bohužel dávat nejde. |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
@cha-chadík, nemyslel jsem způsob, ale omezení max. počtu filtrů na ten který vstup jestli nějaká jsou... - Ty máš os. praktickou zkušenost s tímto DSP? |
lance
![]() |
|
@lanceS tímto typem ne, ale s Televesem AVANT X Pro, Johanssonem 6700 a Fracarrem EVO HD ano. Všeobecně platí to, že např. pokud je těch filtrů max. 32 a 3x vstup UHF, můžeš je libovolně přiřazovat jednotlivým vstupům až do maximálního počtu. Třeba UHF1 10 filtrů, UHF2 10, UHF3 10 nebo UHF1 15, UHF2 5, UHF3 12. Jeden filtr může mít šířku několika kanálů, to se různí dle výrobce. V manuálech je to detailně popsáno. |
cha-cha
![]() |
|
@cha-chaOK, pohledám v manuálech... díky![]() |
lance
![]() |
|
Můj cílCZ: 26+28+31+45, SK:32+35, PL:21+40/41, od 06/2022 K23+41+43.Kolize je K 31/32 a dosud K 35/36 z Pradědu, až vypnou DVB-T, pak K 36 zhasne. RAFI007 doporučuje konverzi u K 32. Krížavu mám zakrytou Bludovickým kopcem nad Havířovem. Že to vůbec jde, je malý zázrak. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostMám dojem, že jsi psal, že na tu Televes Ellipse ve vertikalu na Krížavu Ti jede všechno vč. CZ i Pl... proč řešíš DSP? |
lance
![]() |
|
@samorostK36 z Pradědu sice za nějakou dobu "zhasne" (kdyby šlo vše jak mělo tak to bylo včera), ale s K36 se počítá pro DVB-T2 (MPX26) což je tzv. "Rozvojová síť" a pokud MPX26 dostanou ČRa, opět se na Pradědu rozsvítí. Vláda by o těchto sítích 25+26 měla rozhodovat po ukončení přechodu na T2, proto by mohla mít tvá radost krátké trvání. Možná rok, možná dva, nebo rok a půl...![]() |
cha-cha
![]() |
|
@samorostAsi tuším, proč to řešíš. Zřejmě to na tu jednu antenu nemáš moc stabilní a K31 ti tam bude na tu antenu smažit Lysá... ale tyhle debaty bez měření signálů na místě - až to všechno nastane - nemají moc cenu. Máš teď aspoň zjištěny úrovně v dBuV K32,35, 26,28 z té Televesky? |
lance
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20LEMu mame nasazenych cca 10-15 ks, vetsinou tedy AT406, AT46 nyni jednu AT47 a asi dve DSka. Drive jsme davali Triaxy. Autolevel jsem jen testoval, ale nikdy nepouzil, protoze mam vzdy presnou predstavu co budu ladit a jakou budu mit vystupni hladinu - vetsinou pro multiswitch. Bez meraku doma na hrani a testovani asi dobry, ale jinde bych si nedovolil. Postup jednoduchy, vzdy danou antenu nasmeruji, jak jen nejlepe mohu a pak uz je jen otazka 5min nez pres telefon a USB kabel zesilovac nastavim. Aplikace pro android perfektne prehledna. Pres tlacitkajsem to delal dvakrat - vzal jsem si spatny kabel, taky to slo, ale trvalo to dele |
Squere
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 74 |
![]() |
|
to lanceMám 3 Televesky, Ostrava, Krížava, Skrzyczne.Po přeladění Krížavy se mi zlepšil K 32 a K 35 prakticky nefunguje, zatímco K 52 byl z Krížavy naprosto stabilní. Ostrava jede bez kanálových filtrů a je tlumena o 12 dB. Stojí zato mít dominantní signál a s ním potom dále pracovat. Krížava jela přes filtry K 32+52, Skrzyczne přes filtry K 41,55až58. Vše fungovalo do přeladění Krížavy stabilně, K 32 byl každé ráno slabší, během dne ale stabilní. Nyní jede i ráno K 32 stabilně. Na konci mého složitého domácího rozvodu mám: K 26 73 dBmikroV K 28 72 K 31 62 K 32 47 K 35 44 K 36 50 K 41 70 K 55 75 K 58 68 Po přeladění CZ může být úroveň jiná, K 31 jede 10 kW, kdoví kolik bude mít ve finále. Poláci také přelaďují. Na digitální soupravě LEM se mi líbí značná strmost mezi kanály a možnost konverze na jiný kmitočet.RAFI007 mne nemusel dlouho přemlouvat o výhodách digitálního zpracování digitálních signálů. Je na čase i v anténním rozvodu analogovou techniku omezovat jen na nezbytné minimum.. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20Programování je vidět v obrázcích aplikaceAndroid: https:https://play.google.com/store/apps/details?id=it.lemelettronica.lemconfig |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 045 |
![]() |
|
@samorostměl jsem na mysli údaj v dBuV pouze ze samotné anteny na Krížavu - k26,28,32,35 ???teď si trochu zamudruju teoreticky od stolu: Ty nemáš ani nebudeš mít žádný problém s k36 z Praděda! Ty máš smůlu na kolizi s K32 a 35 z Krížavy a Czestochowe !! Nepochybně když otočíš antenu na Czest. tak lapneš krásně PL mux2 na k39 - vyzkoušej! Proto ti asi nejede dnes ta Krížava na K35. K32 je rušen taky PL muxem4 ale asi ne tak moc a ještě to jakž-takž funguje, ale v budoucnu bude k32 větši problem než K35 - v 6/2022 pojede z Czest. na K32 100kW PL mux2 ! Naopak, k35 z Czest. vysílat nebude. Ohledně úrovně K31 v tvém rozvodu po přeladění můžeš počítat kolem 70dBuV obdobně jako k26 a 28. Pokud uvažuješ o kanálové konverzi pomocí DSP, tak by bylo asi výhodnější konvertovat ten k31 někam jinam a k32 nechat bejt. Jenže záleží, v jaké úrovni budeš mít na té anteně na Krížavu K31 z Lysé h. až se tam spustí - to bude pro tebe zásadní - v jakém rozdílu budeš mít na té Televesce ve vertikalu K32 a K31 páč s tím celkem nic nenaděláš. Proto mě zajímá současná úroveň těch kanálů na anteně jak píšu výše. |
lance
![]() |
|
@samorostA co k30 z Krížavy, ten taky nehraje ?? Změř ty úrovně ze samotné antény a napiš sem - k26,28,30,31,32,35,47.K47 budeš mít nejspíš zarušený z Rybniku/Ornontovic, ale k30 by mohl fungovat....? |
lance
![]() |
|
@samorostjen pro informaci - srovnávací měření signálu z Krížavy před a po přeladění v rozpětí 4 dnů v identickém místě SZ od Krížavy (hřeben Veřovických vrchů - z Krížavy v azimutu cca 310°) - úroveň muxu 1 a 3 zůstala zhruba stejná, u muxu 2 a 4 došlo ke zlepšení cca o 3 dBuV.v současnosti po přeladění jsem tam měl na LP anténě: K 30 mux4 52,5 (cca + 3dBuV proti pův.K39) K 32 mux3 50,5 (beze změny) K 35 mux2 51 (cca + 3dBuV proti pův.K52) K 47 mux1 48,5 (pův. K52) Nechci ti brát nadšení, ale podle mě máš v Havířově boj o Krížavu (K32,35) kvůli rušení z Czestochowé velmi obtížný, spíše ztracený (do budoucna hl. K32 - až Slováci překlopí do T2 - tím tuplem!!!). I tvoje problémy s K32 po ránu také svědčí o rušení K32 z Czestochowe, je to typický projev rušení dálkovým příjmem, to asi nebude horším signálem K32 po ránu z Krížavy ![]() Osobně bych na tvém místě viděl využití třetí anteny spíš pro K47 z Rybniku, ať už s pomoužitím DSP, nebo bez ![]() |
lance
![]() |
|
RE: Použití LEM DSP 20pardon, oprava: K47 = pův. K35 |
lance
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38 | |
![]() |
|
![]() |