Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?

Dobrý den.

Nevíte prosím někdo, jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2? (vzpomínám, že u DVB-T to bylo nějakých minimálně 24 dB, záviselo to na modulačním schématu, atd. Dokonce na to byla WEBová stránka s výpočty v javě). Pro DVB-T2 jsem doporučenou hodnotu MER nikde nenašel (natož nějakou výpočetní stránku, kam by se daly zadat parametry našeho DVB-T2). :-(

Díky za všechny tipy a přeju hezký den!
L.

Louskacek
Registrace: 3/2007
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52
Odpověď v diskusním vlákně

@Saxon

Opakovaně se mi stalo, že MER v dvb-t2 bylo treba 30dB a více a přesto LM bylo bídné např jen 4-6dB. Především tam, kde nebylo možné zajistit, aby na anténu dopadal signál jen z jednoho vysílače. Jakmile na přijímací anténu přicházel signál ze 2 vysílačů pracujících v režimu SFN a rozdíl mezi impulsy byl méně než 15dB, pak LM nevylezlo výše než na 9dB. Určitě znáš situace, kdy ten druhý signál je někdy silnější a někdy slabší - jakoby pulsoval. Právě v momentě, kdy byl druhý signál nejsilnější a rozdíl úrovní menší, pak následoval propad LM a naopak. Na řadě televizorů se to projevilo buď pixelováním obrazu nebo záseky. Možná jsem to posal šroubovitě, ale myslím, že víš oč jde.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

@Saxon

Asi Televes mosaiq měřák, nebo jak se to správně píše :-)

Xmux
Registrace: 11/2009

Xmux

Já to nazývám jako rezervu. Tedy o kolik si můžu zhoršit poměr C/N.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Gunter

Jestli ti ukazuje měřák MER 30dB a LM 4dB, tak to je divný měřák. Pochopil bych to u C/N, ale u MER ne. Já mám doma rozdíl mezi Javořicí a Voticemi menší než 4dB a MER mám přes 30dB a LM kolem 10dB.

On Air!

Saxon

@Saxon

Rezerva to je, ale není to jen o C/N, jsou i další věci ve hře. Takže řekněme že gunterovi to měří dobře, mer má sice 30, ale lm "jen" 4, zřejmě ten jeho měřák ve "výpočtu" lm zohledňuje i ty další věci. A tak to bude u každýho typu měřáku tak nějak indivindi, jak, to asi nezjistíme. Takže nezbývá než to tunit na max :-)

Xmux

Xmux

Nejspíš ano - Mosaiq. Teď jde o to, co soudruh myslel tím konvertorem/procesorem?
Jestli to pouští do nějakého vykuchaného procesoru z vyřazené STA, tak se nedivím, pokud to je nový DSP AvantX, tak tomu nevěřím. Omar se neumí ani pořádně vyjádřit a dolovat mě to z něj nebaví....:)

On Air!

Saxon

RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?

Není to jen o C/N, ale z 90% ano. Možná víc...

On Air!

Saxon

@Saxon

Už sme se o tom bavili na jaře u pomazánky, že vlastně nikdo neví, co a jak si ten kterej měřák přesně "interpretuje" v tom svým měření :-)

Xmux

Já jsem ještě nikdy neviděl DVB-T2 případ, že bych měl MER 30dB a víc a LM 4dB. Co by to muselo být za modulační schéma?

On Air!

Saxon

@Saxon

Sem myslel, že nemusím psát jako Massa Bob.
Mosaika je měřák Televes Mosaiq6.
Procesor Televes, neznám z hlavy číslo, ale je to starší verze 564901.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

256QAM FEC 5/6

On Air!

Saxon

Ten procesor může být už vadný, staré etyly atd....
Řešil si to s dovozcem Antech?

On Air!

Saxon

Zatím ne. U zařízení za tisíce bych očekával delší dobu životnosti.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

Taky těch procesorů mám 10 s různou dobou stáří a zhoršení parametrů se projevuje u všech. Je pravdou, že u některých to padne víc, u některých míň.

omar3

Omar

A má smysl se s těmi starými procesory trápit, když existuje něco jako AvantX?
Ten ti za zmíněných podmínek MER zhorší minimálně.

On Air!

Saxon

Bez komentáře, nejsou to moje peníze. Dobrou noc. Zítra je další těžký den.

omar3

@omar3

Vsadím se, že v tom rozvodu nemáš u těch konvertorů dodrženu zásadu výst. kanálu vždy ob min. 1 volný kanál... je to tak? ;)

lance
Registrace: 10/2008

Lance

Možné je všechno..:)

On Air!

Saxon

@Saxon

právě jsem se chtěl zeptat na článek... a už je tam, jdu na něj ;)

lance

@lance

Máš pravdu, nemám. Ale největší sešup chybovosti je po průchodu procesoru, měřeno na výstupních svorkách. K dalšímu zhoršení dojde po sloučení, ale to už není nijak dramatické.

omar3

no ak to nemáš obkanál tak sa neni čo diviť...

noces
Registrace: 9/2010

@omar3

Tak je procesor buď vadný, nebo mu signál na vstupu neumíš patřičně předpřipravit. Čéče, když to shrneme, Tobě od anteny až k zásuvce klesne MER o 15dB !! Jsem jen amatér, ale tohle bych snad ani nazýval "rozvodem" ale nějakým úplně jiným výrazem... ;)

lance

Proto do toho vrtám. S DVB-T takový problém nebyl. Ano, mezi anténou a koncovou zásuvku klesne MER ze 40 na 25 a LM z 20 na 5. Dělají to ale jen signály přes procesory. Jiné zdroje jedou s neměřitelnou chybovostí.

omar3

@omar3

no jo, ale namísto abys řešil onen problém s rozvodem (možná jen špatná práce s procesorem, nebo jeho závada?), tak rozséváš anteny všude možně po střeše jen abys dostal na anteně MER nad 40 z pův. třeba 30 a pod. jen aby ti to prošlo "rozvodem" s mínus 15dB MER až na zásuvku v použitelném stavu... tak to mně skutečně přijde jako drbání pravou rukou za levým uchem ;)

lance

V podstatě máš pravdu, ale je to tak. Peníze na 12 nových procesorů mi nikdo nedá, je potřeba pracovat s tím co je, až do úplného konce.

omar3
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra