Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Nova Cinema DVB-T2 ořiznutý obraz

Zdravím, včera jsem se dival na Nova Cinema na jeden film ve formátu 4:3 a pruhy na boku byly asi tak 2x širší než normálně, tedy obraz vypadal jakoby to někdo natáčel na mobil na výšku, i logo bylo částečně oříznuté. Je tohle normální? Box Octagon SF4008, stejně to bylo i na UNO 4K SE.

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 43
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Nova Cinema DVB-T2 ořiznutý obraz

Už se to tady několikrát řešilo. Výsledek, všichni všechno vysílají, programují a vyrábějí podle normy, ale přesto si to někdy nesedne. Stejně jako někomu podmáslí....

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

mne vasi v novem dvbt2 ze je problem s formatovanim 4:3 na starych crt 4:3 televizich protoze 4:3 filmy pak vypadaji jaky mensi ctverecek v televizi.
v puvodnim dvbt s tim problem nebyl. ale chapu ze pokrok jde dal. ale pro moji mamku crt staci obzvast v pokoji kde se topi kamnou a seda prach tak je skoda davat lcd aby se zanesla prachem a po roce prestala fungovat navic sklenenou tv lze snadneji utrit.

alien777
Registrace: 8/2020

@JanM

Mě to také dělá na Technisat DIGIPAL ISIO.

JarryC
Registrace: 12/2009

@ alien777

tak to máš tu telku s STB jen blbě nastavenou ...

V telce dej v nastavení aspekt 16:9 pokud to jde, nebo celou obrazovku.
V STB také 16:9 nebo celou obrazovku, když se bude vysílat zdrojový formát videa 4:3, tedy staré pořady a ty by se zobrazily na obrazovce 4:3 jako 4:3 PB, stačí na STB zvolit 4:3 PanScan a obraz bude na celé obrazovce, ne jako nyní kombinace 4:3 LB PB najednou ;-)
Některé STB to neumí pořádně na těch HD s formátem 4:3, tedy TV Barandov, Seznam a nově Prima, ale furt to není ten problém, s kterým se perou Linuxovky a některý Technisaty ...
https://digital.rozhlas.cz/nova-cinema-vysila-jiz-radu-mesicu-v-dvb-t2-v-chybnem-formatu-problemem-jsou-8202141

rayx
Registrace: 12/2007

ja sem zkousel vsechna nastaveni dostupna v prijmaci a 4:3 film nejde na plnou obrazovku. a s dvbt na stejnem prijmaci nez to vypli problem nebyl proto kdyz bezelo soubezne puvodni dvbt a dvvt2 tak jsem volil dvbt ale ted uz na vyber nemam. tak se musi koukat na 60" tv obraz 55" tv. ale na to se koukat nemusim tak mne az tak moc neirituje to, jen jsem chtel uz to jednou tu napsat kdyz uz je prilezitost.
ale je fakt ze jiny prijmac sem nezkousel tak at bezi to dal tak nez tv odejde.
jinak ten problem tyka asi vsech stanic ale konkretne prima love a relax kdy davaji ty rom. filmy a telenovely jeste z 90ch let.

alien777
Registrace: 8/2020

Tento problém se vyskytuje u mého TechniSatu digital ISIO pouze v multiplexu 23. V multiplexu 22 to přestalo dělat po přechodu stanic skupiny Prima na HD.Od té doby se již zobrazují filmy a pořady ve formátu 4:3 korektně. V multiplexu 24 se problém nevyskytuje. Zajímavé.

Paja
Registrace: 7/2009

@ alien777

Musíš na telce nastavit 16:9, nebo celou obrazovku, pokud bude 4:3, nebude to roztahovat správně. To samý na STB, stále 16:9 nebo celou obrazovku, pouze když bude starý pořad 4:3, kdy to bude zobrazovat pruhy po stranách PB (jako PillarBox), tak se na STB nastaví 4:3 PS (jako PanScan)
Písni sem nebo do SZ typ telky i STB, kouknu do nastavení jestli bude k dohledání návod a vyzkoušíš. Neviděl jsem nikdy variantu, že by to na staré CRT nešlo, pokud to není ještě nějaká Javorina ;-)

rayx

@JanM

https://www.parabola.cz/clanky/6919/proc-je-obraz-nova-cinema-v-multiplexu-23-na-nekterych-boxech-deformovany/

Uvidíme, uslyšíme :) Snad :)

redakce
Registrace: 2/2006

To samé jsem viděl u známého. Vu Uno 4k.
Kanál 45 ok ale K31 v tu samou dobu špatně rozdělen. Jediný rozdíl je v rozlišení obrazu. Přístroj to ořeže ještě jednou ten formát 4:3.
V nastavení to nejde změnit.
K31: https://www.uschovna.cz/download/FD53TCC9MZX5WLVH-8UB/ME2IXU4RFX/
K45: https://www.uschovna.cz/download/FD2SI3JLEUYHZUME-F48/9ER87RKB69/

Badatel
Registrace: 1/2006

480x540 je ten problém, proč si to některý stroje takto poberou, když je to na jiných OK, tak jak má 960x540 být. Je to o tom aspektu, který musej v MUX23 a nově i MUX22 kvůli těm HD programům 1440x1080 s aspektem 4:3 nějak signalizovat, a ty SD verze programů s tím nějak kolidují ...

rayx

@redakce

Tak z toho jsem mnoho nevyčetl, prostě chyba na vysílači nebo na boxu. Na Vu+ UNO 4K SE se k tomu ještě nevypnutelné roztažení a tam prozměnu člověk na obrazovce vypadá jakoby měl 350 kilo

JanM

@JanM

chyba boxu

lance
Registrace: 10/2008

@JanM

Totéž udělá Technisat Digipal Isio, pokud je s bočními pruhy navíc vysílán i příznak 4:3. Pruhy navíc přídává jen do výstupu, pokud stream nahraju a pustím v počítači, je obraz v pořádku. Až na to zase narazím, zdokumentuju a pošlu to do Technisatu k vyjádření. Kdysi jsem četl, že v pozemním HEVC/T2 bude vysíláno pouze 16.9, takže by vysílání příznaku 4:3 mělo být neplatné. Ten článek se mi nedaří najít, tak nevím, zda to tak je.

torny
Registrace: 3/2018

@torny

Pokud by to bylo 16:9 i pruhy, tak by obraz měl být smrštěný, ne ořiznutý

JanM

@JanM

V podstatě, jak píšeš, se jeví jako oříznutý, přidá to pruhy dovnitř obrazu. Teď zrovna Doktor z hor na Barrandově. Když se podíváš, je vysílán příznak 4:3, což je pouze v tomto multiplexu. Poslal jsem vzorky do Technisatu, tak uvidím, s čím přijdou. Jinak, když ten stream nahraju a přehraju v počítači, je obraz OK. Při přehrání na přijímači je s chybou.

torny

@torny

Přidavaji napevno pruhy a zaroven přiznak 4:3? A kdo potřebuje obojí?

S priznakem bez pruhu: Nove televize si 4:3 upraví podle příznaku a pokud tu má ještě někdo CRT, tak ta ma 4:3 napevno.

Bez priznaku s pruhy: Televize na 16:9 to neřeší a 4:3 televizi už skoro nikdo nemá
Jaky smysl má používat obojí?

JanM

@JanM

Zajímavé je, že když záznam přehraju v MPC-HC a v VLC, je obraz OK, při přehrávání ve windowsovských přehrávačích je stejně zmršený jako na přijímači.

torny

@redakce

K ochotě výrobce řešit problém změnou firmware: Zaslal jsem do Technisatu fotky problému a nahraný vzorek filmu. Dnes přišla odpověď:DIGIPAL ISIO HD není technicky schopen zobrazit parametry vysílače. Bohužel vám nemůžeme pro toto chování nabídnout řešení.

torny

@torny

Linuxové boxy nemají certifikaci CRA. Takže za nic neručí. Nepředpokládám že někdo Vu+ a Octagon testoval na českém DVB-T2.

JanM

@torny

To se tedy Technisat moc nepochlapil ... Drahý STB, možná s funkčním HbbTV v případě Isio HD, ale neporadí si s tím, co zvládaj levný čínský šlupky a podle ČRA má být v signalizaci v pořádku ...

rayx

@rayx

Nevím, jak je to u ostatních Digipalů. Mám ještě Digit UHD a ten u stejného pořadu příznak 4:3 nezobrazí a obraz je zcela v pořádku. Tak nevím, zda příznak 4:3 se vygeneruje uvnítř boxu, nebo zda se skutečně vysílá. Možná by to mohl zkontrolovat některý z majitelů boxu, který taky nefunguje, značky jsou na začátku diskuze vyjmenované.

torny

@torny

Přístroj sám si příznak generovat nemůže :-)
Matoucí je to, že přístroj sám v té situaci ukazuje 480x540, takže problém je v něm. Maximálně prohledat ještě to jejich komplikovaný menu ohledně nastavení zoom-formátu, jak se to chová a jaký tam maj možnosti, nastavení telky samotné to v tomto případě zřejmě neovlivní.
https://www.technisat.com/assets/medias/docus/95/$v5/BDA_DIGIPAL_ISIOHD.pdf
Myslím, že to jen překombinovali a stačí to nastavit v STB správně, v plném manuálu od stránky 44 dál a str85 , holt jejich kurz manuál a z něho převzaté české překlady tuto info neobsahuje ...

rayx

@torny

Bilddarstellung / Zoom bude zásadní volba k nastavení pro pořady natočené a vysílané jako 4:3.
Holt německá komplikovanost, zvolit možno mezi
original, optimal, optimal 16:9, vollzoom, stretch ... :-)

rayx

žádná "zásadní volba" ten problém u Technisatu DIGIPAL ISIOHD neřeší

lance
Registrace: 10/2008

@rayx

Ten problém je bohužel hlouběji, než v nastavení výstupu zobrazení. Přijímač nějakým způsobem zmrší vlastní stream. Když ho přehraju ve VLC playeru, je obraz OK, když to zkusím ve windowsovském "Filmy a TV pořady", je oříznutý.

torny
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 43

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra