Quantcast

Proč je obraz Nova Cinema v multiplexu 23 na některých boxech deformovaný?

| Tisk

Nový celoplošný multiplex 23, vysílaný v nastupující druhé generaci pozemního vysílání, obsahuje dva programy televizní skupiny Nova - konkrétně TV Nova a Nova Cinema. Na některých přístrojích dochází ke špatné reprodukci obrazu programu Nova Cinema ve formátu 4:3. Obraz je ve starším obrazovém formátu ořezaný - chybí obraz po levém i pravém okraji. Jak ostatně přibližuje screen v tomto článku.

Se spuštěním dalších pozemních DVB-T2 vysílačů s multiplexem 23 a tedy i rozšiřováním pokrytí multiplexem 23 se patrně více diváků setká s tímto problémem - ovšem jen v době vysílání obsahu ve formátu 4:3 a pouze na některých přijímačích. U pořadů, které jsou vysílány v 16:9, kterých je naprostá většina, je obraz reprodukován zcela korektně.

Dochází tedy k zajímavé situaci - program Nova Cinema je šířen v přechodovém DVB-T2 multiplexu 12 (PS12) a nově budovaném multiplexu 23. V obou případech je program umístěn v DVB-T2 multiplexu a enkódován HEVC. Přesto v přechodové síti PS12 se obraz zobrazuje vždy korektně (i v době pořadu ve 4:3), zatímco v multiplexu 23 je video signál špatně zpracován.

Je problém na straně vysílatele? Provozovatele multiplexu? Server parabola.cz proto oslovil provozovatele multiplexu, společnost České Radiokomunikace, o další informace. Nova Cinema se vysílá v multiplex 23 s větším množstvím doplňkových informací, které mohou některým přístrojům způsobovat potíže.

"O nesprávném zpracování obsahu vysílaném ve formátu 4:3 na několika málo modelech STB víme a tuto záležitost jsme v minulosti řešili i s kolegy z Novy," říká webu parabola.cz Marcel Procházka, ředitel regulace ve společnosti České radiokomunikace. "Chyba, které se projevuje tak, jak popisujete, je na straně několika málo modelů STB (víme o jednom modelu STB Tetchnisat a některých linuxových STB). Technisat jsme na problém již upozornili," zdůrazňuje Marcel Procházka.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Záběr z vysílání programu Nova Cinema v době formátu 4:3. Příjem z multiplexu 23

Proč je obraz Nova Cinema v PS12 korektní a v multiplexu 23 nikoliv? "Důvodem, proč vysílání Nova Cinema ve formátu 4:3 v MUX23 několik málo modelů STB nezpracuje korektně je, že v MUX23 vysíláme rozšířenou sadu informací (v souladu s normou) ohledně nastavení aspect ratio. Vysílání Novy Cinemy v MUX23 i v MUX12/22 je v souladu s technickými normami," vysvětlil Marcel Procházka.



Problém s obrazem Nova Cinema ve 4:3 v multiplexu 23 by měla vyřešit aktualizace firmware. "Věříme, že výrobci STB budou schopni chybu zpracování aspect ratio brzy opravit pomocí nového firmware," dodal Marcel Procházka ze společnosti České Radiokomunikace.

Aktuálně je program Nova Cinema v rámci nového DVB-T2 vysílání přítomen v přechodovém multiplexu 12 (PS12) a finálním multiplexu 23. V PS12 program skončí začátkem listopadu 2020 a z PS12 se stane multiplexem 22 pro programy vysílacích skupin Prima a Óčko.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články