Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Jak na příjem ze 3 satelitů?

Přijímám Astra 19,2E a Astra 23,5E. Chci rozšířit příjem o Eutelsat 16E. Ptám se zdejších odborníků, zda lze instalovat na 1 parabolu 80 LNB monoblok a další LNB? Nechat upevnění na střed na Astra 23,5E a "šilhat" 19,2 E a 16,0 E. Nebo do středu upevnit na Astru 19,2E a "šilhat" na jednu stranu Astru 23,5 E a na druhou stranu 16,0 E? Nebo je lepší na 16,0 E instalovat další parabolu. (tu mám, kupovat ji nemusím). Děkuji za odpovědi.

ja987
Registrace: 1/2016
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 64
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jak na příjem ze 3 satelitů?

ked kliknes hore na lyste na stelity uvidis aku velku parabolu potrebujes, prave riesim tento prijem + idem dat aj 13e, premyslam 19e nedavat, tato pozicia ma vobec neoslovila, na tvoj prijem potrebujes uzke lnb kedze klasicke lnb ma siroku hlavu a keby si ich dal aj natesno vedla seba je to viac ako 3 stupne šilhanie + potrebujes lahke lnb 60 gramove a drziak lnb na 3 stupne bud vyrobit alebo objednat, pozri galeriu tu na parabole ako to maju druhí zoštelované

tophunter
Registrace: 4/2010

@ja987

Jestli tu T90ku máš kam dát ... a cena není problém ... tak jdi do T90 ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

Dík za námět. Ale chci sledovat Slovenské programy z Antiku za 0,99€, namísto 5,99 € od Plustelky. Další satelity ani nemám v plánu sledovat. Komponenty (Paraboly, multifokusdržák, LNB, koax, diseqcpřepínač 4/1) mám ne starší 2 roky a leží ladem, kupovat další = zbytečnost. Abych se s tím nepáral bez úspěchu zbytečně dlouho, chtěl jsem vědět, jestli se vejde LNB 19e a 16e vedle sebe. Pak mám možnost dát na multifokus 1W + 16E ale nevím, jestli to na parabole 80 půjde. Asi nejjednodušší bude instalovat třetí parabolu na 16e a bude to.

ja987

to si mal hned napisat.. no poviem ti to takto, skylink je jednotka co sa tyka kvality vysielania czsk cez sat, ziadne mrznutie a podobne.. astra je astra a ak si myslis ze antik ostane na cene jedno euro tak im drzim palce aby ufinancovali satelitnu distribuciu, orange to nedal

tophunter

Od 1.3 Antik zdražuje, na tuším 3€. Ale mám to ještě za starou cenu na rok. Co bude za rok uvidíme. Jinak mám se Skylink problémy, bez problému mám Freesat a DVB-T2.

ja987

@ja987

... protože když ten monoblok zapojíš do přepínače DiSEqC 4/1 tak ten monoblok nebude schopen přepínat mezi 19/23

lance
Registrace: 10/2008

S4/1PCN-W1

Je relé option/position, tedy relé pouze pro UNI konvertory. Do tohoto relé sice můžeš našroubovat monoblok, ale na druhý port monobloku se prostě nedostaneš žádným Diseqc povelem, protože to jednoduše z principu není možné. Není ti to jasné proto, protože tomu nerozumíš. Už ti to tady napsali kromě mě další dva lidé a pořád nic....k monobloku lze použít pouze relé option, jelikož uvnitř monobloku je relé position. Pokud stále nic, tak už nic nepomůže... :ogre:

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

@Varos107

Děkuji mnohokrát za vysvětlení, že pro přepínání monoblocku je nutný přepínač option a pro LNB position.

ja987

Ja987

Ne, stále to nechápeš správně. Jak jsem psal v první reakci, nekomplikuj si život s monoblokem. Používej jen UNI konvertory.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

@ja987

Čo ti na to odpísať... kde nie je rady, nie je ani pomoci... Je potrebné pred samotným nákupom materiálu spraviť si plán čo chcem prijímať, aké sú moje možnosti a aké komponenty budem potrebovať k samotnému prepojeniu... Nie nakúpiť bez rozmyslu, hlavne za dobrú cenu a zapojenie sa už nejak vymyslí... Stále máš však viac možností ako sa z tejto šlamastiky dostať... Použiješ monoblock, k nemu dva samostatné konvertory a dva DiSEqC prepínače, jeden option a druhý position a zapojíš to ako som ti navrhoval a DiSEqC 4/1 prepínač poputuje do šuplíka... Druhá možnosť je, že strčíš monoblock do šuplíka a použiješ DiSEqC 4/1 a štyri samostatné konvertory... A je jedno či LNB dáš na tri paraboly, ak máš dosť miesta, T 90, alebo ak ti ide len o cz/sk kanály postačí aj E-85... ;)
Len tak mimochodom na rozostup 16°E a 1°W na 80 cm parabole zabudni... Odpoveď si už dostal... Buď dve samostatné paraboly, alebo multifokus parabola...

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Ja osobne doma nepoužívam monoblock už min. 10 rokov. Tak, ako tu bolo už popísané monoblock má svoje výhody, t.j. ľahšia montáž a nastavenie, hneď má človek možnosť príjmať 2 sat pozície, ale má to aj svoje "proti"! Napr. Ak sa niečo na monoblocku pokašle, musí sa vymeniť celý. Ďalšou vecou je fakt, že monoblock obsahuje DiSEqC prepínač 1.0 typ position, čo v praxi, ak chce užívateľ pripojiť k takémuto monoblocku ďalšie sat pozície, častokrát môže robiť problémy. Už len taká maličkosť, napr. mnohé telky zo zabudovaným sat tunerom pri zapojení viacerých DiSEqC prepínačov do kaskády (príkladom je monoblock = DiSEqC 1.0 position + ďalší externý DiSEqC prepínač 2/1 option) neprepínajú korektne medzi sat pozíciami! Samozrejme pri štandartných stb takýto problém zvyčajne nie je. Ale treba si uvedomiť aj ďalší fakt, t.j. útlm signálu pri použití viacerých DiSEqC prepínačov zapojených za sebou je vyšší, čo v niektorých prípadoch môže tiež robiť problémy (napr. dlhé koaxiálne rozvody, nižšia citlivosť stb, prípadne nepresne nastavená parabola atď...).
A ešte jedna základná vec, na ktorú mnohí užívatelia zabúdajú je fakt, že diseqc protokol 1.0 pre prepínanie medzi sat pozíciami je určený pre max. 4 sat pozície! Ak chce človek pripojiť do svojej sat zostavy ďalšie sat pozície (5 a viac...), musí použiť DiSEqC prepínač pracujúci v protokole 1.1, čo v praxi znamená vymeniť všetky externé DiSEqC 1.0 prepínače za iné, fungujúce v protokole 1.1.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

keď sa ti tak ľúbi monoblok tak tam daj troj stupňový a xy prepínačov :)

tophunter

Tak jen pro zajímavost napíši svou konfiguraci:
Mám 2x Fuba 85, na jedné střed 16E a šilhám 23,5E, na druhé ve středu nic, šilhání 1W a 13E. Spíš naopak přemýšlím, že místo 16E (kterou už nevyužívám) dám Astru 19,2E. I když se to nezdá, tak všechny programy jsou stabilní, kromě silných bouřek žádné výpadky. Lokalita: Plzeňsko.

jirka67
Registrace: 2/2006

@Varos107 + mmiriboy

Možná jsem to napsal špatně, ale domnívám se, že je mi to už jasné. Monoblock quad 19/23e a Uni LNB quad 1w mám nyní zapojené přes 4 přepínače 2/1 option a jde to ke 4 TV. Z pozice 16w to půjde jen do 1 TV. Prosím pro kontrolu, jestli je to tak správně:

Nainstaluji třetí parabolu na 16e s LNB Uni a nasměruji ji.
Z pozice 1w od Uni LNB Quad jeden koax zapojím na vstup A přepínače 2/1 position a z pozice 16e od Uni LNB koax zapojím na vstup B toho přepínače 2/1 position. Z výstupu toho přepínače 2/1 position zapojím koax na vstup B přepínače 2/1 option, do vstupu A toho přepínače 2/1
option zapojím 1 koax od monoblocku quad. Z výstupu přepínače 2/1 option půjde koax k té TV, kde chci mít navíc Antik. Chybí mi tedy jen přepínač 2/1 position, který musím koupit.
Pokud jsem to pochopil správně, děkuji všem za poučení a rady. Pokud jsem to nepochopil, jdu volat firmu, která to udělá, snad se trefím na dobrou kvalitní firmu.

ja987

alebo použi EMP-Centauri S4/1PCT-W2 P.169-TW , nastav režim 1.1 a možeš tam zapojiť aj monoblok

Milujem samoľúbe ,sebestredné a nútené drísty výkričníkového čviriboja a zopár ďalších.

suto123
Registrace: 9/2018

@suto123

Díky, tento jsem měl na mysli, ale za 1/2 cenu bude, když dokoupím k již instalovanému přepínači 2/1 option nový pozition 2/1. Chci to jen na 1 TV na 1 kartu.

ja987

@ja987

Dobře Ti to napsal @mmiriboy, jenom bych doplnil, že monoblok má nějaký úhel rozestupu družic, o kterém se tady zatím nepsalo a když ho dáš na jiný talíř, tak z výhody může být rázem nevýhoda, protože každý ozařovač kouká jinam. No a 1.0 - to je snad jasné. Když to nakombinuješ a konečně to uchodíš a za půl roku do toho hrábneš, tak máš zase honičku, protože si nepamatuješ jak to bylo předtím. Proto radím hned na začátku monoblok nedávat.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

Když monoblock mám, tak proč ho demontovat? Nedělám rekonstrukci sat. příjmu, pouze přidávám pomocí komponentů, které mám (mimo přepínače 2/1 position), na 1 TV ze 4TV pozici 16E kvůli SK programům, namísto Plustelky, protože je to o 5€/měs levnější. Stěžejní příjem mám DVB-T2 a Freesat. Monoblok mám pro CZ FTA programy 23E a na 19E Sport1 DE kvůli Darts turnajům. Spíš bych potřeboval potvrdit či vyvrátit navržený postup - viz má reakce 22.02.2022, 08:18.48 DNES.

ja987

@ja987

máš to ok. ;)

Milujem samoľúbe ,sebestredné a nútené drísty výkričníkového čviriboja a zopár ďalších.

suto123
Registrace: 9/2018

Když s tím monoblockem nebudeš hejbat a chodí tak proč ne.

MMorous
Registrace: 10/2019

@ja987

Áno máš to správne, len ako vravím, s touto kombináciou DiSEqC prepínačov, monoblocku a LNB je to maximum, čo sa dá dosiahnuť v počte sat pozícií. Ale budiš, je to tvoja voľba, ja osobne by som to takto neriešil.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@mmiriboy

Díky! Myslím si, že 3 paraboly na baráku stačí a že už to nebudu víc rozšiřovat. Využiju stávající zařízení a zařízení ležící ladem v šuplíku a na půdě, akorát dokoupím přepínač ¨2/1 position. Jen teď čekám, až přestane vítr, aby mě to i s parabolou neodneslo a jdu na to.

ja987

@ja987

R^ R^ R^
;) ;) ;)
Ako som už povedal - Je to len a len na tebe a na tvojom rozhodnutí, že ako si to poriadiš.

Pozn. Ja len pripomeniem, mám doma iba dve paraboly a tých sat pozicií tam mám oveľa viac! ;)

mmiriboy

Záverom by som chcel dodať, že kedysi dávno som mal na 2ks 80-kach parabolách najprv 3 sat pozície (19,2 e a 23,5e + 1w), potom som tam pridal ďalšie LNBčka a tak sa mi podarilo príjmať až 8 sat pozicií na tých dvoch 80-kach p.(čiže ešte 4w, 4,8e, 9e, 13e 19,2e a 28,2e) V tých časoch nebola pozícia 16e pre našinca zaujímavá. Ale doba sa zmenila a aj sa mení, menia sa aj priority, preto si myslím, že nič nieje na veky. A samozrejme prispôsobovať sa dobe je úplne normálna vec. T.j. myslím si že aj v tomto prípade tomu nebude inak...
;)

mmiriboy

Sorry! Pozíciu 19,2e som v predchádzajúcom mojom príspevku napísal 2x! (Inak vtedy som používal ešte monoblock na 19,2e a 23,5e).

mmiriboy
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 64

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra