, sekce: Příjem DAB | |
Příjem DAB ve středních Čechách?Chci se zeptat zkušenějších, je možný příjen německých stanic ve středních Čechách v DAB?Na FM to možné není z důvodu přecpaného pásma našimi silnějšími stanicemi, ale jak je to na DAB? |
lkfreak
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 307 |
Stránka: [ 1 ] 2 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
@lkfreakStřední Čechy je širokej pojem. Další věc je velikost-výkon používaného přijímacího aparátu. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 369 |
@lkfreakPřesně jak píše Xmux, zaleží kde jste. Třeba na západní části Prahy (Zličín) žádný signál z Německa nechytám. Mám jen základní DAB anténu. S nějakou výkonnou možná. |
Warpik
Registrace: 9/2016 Příspěvků: 783 |
WarpikPřesně tak, záleží na místě příjmu a terenim profilu směrem k vysílači. Ono je to teď zase trochu jinak se šířením vln v pásmu VHF než je tomu v pasmu VKV, kde je navíc i vyšší výkon z hlavních vysílaču a to minimálně pětinásobně, vlnová délka je zase o něco větší, tudiz dochází i k lepšímu šíření terénem. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 011 |
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Nymburk.Takže zase nic. Hmm. Měl jsem na mysli že na VKV/FM 88-107MHz je naprosto ucpáno desítkama českých vysílačů které se kmitočtově kryjou s těma zahraničníma. A domníval jsem se že v pásmech DAB to je jinak, nic se kmitočtama nepřekrývá a při dostatečné selektivitě a citlivosti DAB přijímače není problém přijímat slabší zahraniční "multiplexy"? Zdá se mi že tento názor nepodporujete? |
lkfreak
IkfreakTak to je samozřejmě taky důležitý co si napsal o citlivosti a selektivite tuneru prijimacu, ale zákon jasně říká, kde není signál, není co přijímat na antene a zesilovač nemá co zesílit na daném kanalu. Navíc taky záleží na tvaru vyzařovacího diagramu na antene vysílače a signál k nám bude taky dost pravděpodobné potlacen směrem k ČR, aby nedocházelo k případnému přeshraničnímu zarušení na stejném kanálu v pásmu VHF DAB. To samé platí i od nás směrem do Německa, Polska, Slovenska, Madarska a Rakouska. |
HYPER
IkfreakVzhledem k nižším výkonem vysilacu v pásmu VHF DAB se musí taky počítat i s menším pokrytí území u sousedních státu, takže ten kdo bydlí více u hracích, tak se pro něj moc zásadního asi nezměnilo v příjmu zahraničních rozhlasových stanic, které přijímá i přes VKV, ale směrem víc do vnitrozemí už to bude o něčem jiném a tam kde je signál z VKV a není zarušeny ze stejného vysílače DAB, tak není v DAB, jelikož tam signál už nedosahne díky nižšímu výkonu a vysce umístění anténního systému na stožáru vysílače. |
HYPER
@lkfreakPri DAB to je častokrát ešte horšie s príjmom zahraničného vysielania vo vnútrozemí štátu. Čiže máš jednoducho smolu a budeš musieť riešiť príjem zahraničného vysielania iným spôsobom, nie cez DAB.Napr. Včera som čítal správu, že DAB bude spustený z vysielača Veľká Javorina (čo je už na území SK) pre lepšie pokrytie územia Moravy (Teleko). A v tomto smere na napadá jeda vec o ktorej ja dosť pochybujem, že bude v praxi fungovať! T.j. v minulosti za čias analógu, som s tohto vysielača príjmal signál TV Nova na 21.k. Ale po spustení DAB pochybujem, že bode tá možnosť príjmu DAB podobná. VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 3 888 |
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Dobře,děkuju.A navážu, doporučíte nějaké stolní("kabelkové") internetové rádio, nebo je lepší používat mobil, kvůli aktuální aplikaci a seznamu stanic? |
lkfreak
mmiriboyUvidíš, bude záležet na celkovém vyzářenem výkonu a tvaru vyzařovacího láloku z vysilace Javorina směrem do ČR a o kolik to bude potlačené směrem na Slovensko. Snad to nebude potlačeny úplně. Pokud by to byl nějaký menší výkon do 1 kW, tak by to nemuselo být potlačeny vubec, Bude záležet na tom, jak to maji prideleny od CTU a jak velký území chtěj pokrýt. Štěstí by si mohl zkusit i nějakým odrazem ze signálu z bočního laloku. Až to spusti, tak to vyzkoušis a uvidíš zda to pujde ze směru od vysílače nebo to pak zkusíš případně tím nějakým odrazem od kopcu pokud tam nějaký budou ve směru na Javorinu v tvém místě příjmu. Záleží jak daleko jseš od vysílače. V DVB-T2 prijimas signál z tohoto vysílače? |
HYPER
@lkfreakVelka cast Strednich cech je pokryta pomerne kvalitnim signalem nemeckych DAB+ multiplexu. Na prijem v budove na teleskop to urcite nebude, ale na venkovni antenu na strese to pobezi urcite. Jsou posluchaci, kteri maji prijem 5C a 9A v aute na jizni spojce v Praze. Prijem bych zkousel na techto kanalech: 5C, 7A, 9A a 12A. Soucasne je velka sance na polsky mux 5B. Sam mam stabilni prijem v Praze, Hornich Pocernicich na 14 prvkovou antenu a signal je velmi silny a stabilni. Lovu zdar. |
karelkyr
Registrace: 6/2016 Příspěvků: 24 |
@HYPERSlovenské MUXy z Veľkej Javoriny mi idú bezproblémovo aj keď momentálne mám anténu otočenú na Zobor, ten mám bližšie.VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 3 888 |
@WarpikZdravím. Přijímám na okraji východní Prahy, již okres Praha-východ v DAB+ němce,muxy z Ungerbergu/Neustadt-Sasko na 5C a 9A a také z Löbau 7A a 12A. 5D mux Antenne De mi zatím nejde, pač to likviduje Teleko od Trutnova na stejném kanále.Vše přijímám pouze na teleskop na zahradě v rovině, kolem jsou sousední objekty a stromy. Kanály 5C a 9A ty mi jdou dokonce i v místnosti bez výpadků!!!, také na teleskop dále od okna a jsem v přízemí.Používám černý TECHNISAT VIOLA 2S, stereofonní verze. Budu zkoušet i jiný model TECHNISAT DIGITRADIO B1 a jěště mám stolní stejné značky s konektorem pro externí anténu.Zatím také nezkoušeno.Jak tady bylo řečeno, záleží na mnoha okolnostech.Lepší stanoviště pohledově a větší výška nad terénem neznamená jěště lepší příjem.Tím myslím teleskopickou anténu. Mám to vyzkoušené v praxi.Třeba na střeše na komíně to nechytí nic, stačí radio ale posunout o půl metru nahoru a jde všechno.Někdy rozhodují i centimetry. DAB+ je nevyzpytatelný.Zkoušel jsem to na poli, pár metrů od mého místa příjmu, kde je otevřená krajina a je tam horší příjem,něco ani nehraje a hodnoty síly signálu jsou na hraně.Záleží i na značce či modelu rádia, někdy dokonce i na konkrétním kusu přijímače.Na kvalitě tuneru a použitých čipů a spol. Na doplněnou tam přijímám na zahradě také na teleskop poláky na 5B a nelikviduje je ani vysílač na stejném kanále z Buchova-Kozmice.Na závěr.Vše jde běžně a pravidelně. |
PAPAJAS
Registrace: 5/2021 Příspěvků: 110 |
@karelkyrDobrý den. Jsem od Vás kousek,Vy máte pohledově místem příjmu teoreticky mnohem lepší stanoviště než já..Já přijímám ty němce z Ungeru 5C a 9A normálně pravidelně v místnosti jen na teleskop bez výpadků.Ostatní něce a Polsko na zahradě také bez výpadkú na teleskopickou anténu.Na dálku se nedá něco určit, pač tam rozhoduje spousta věcí i centimetry.Jde to i v Klánovickém lese normálně na zemi položené rádio.Ostatní jsem popsal v předešlém příspěvku tady. |
PAPAJAS
@lkfreakJak je vidět, záleží na profilu terénu, na místě konkrétního příjmu a kvalitě přijímače.Na venkovní anténu, zase záleží jakou je to zase jiný příběh. Mám anténu od Vatenu 8 prvkovou, zatím jsem jí neinstaloval.České kanály v DAB+ pochopitelně na teleskop jedou krom muxu PD DAB na 5B.Ten se naladí jen vyjímečně, pač směrem na jižní stranu je blízký les a terén navíc jěště stoupá vzhůru. |
PAPAJAS
@HYPERKolikrát je to horší, když jsi blíže hranic, tedy blíže k vysílači, pač před Tebou jsou třeba vysoké kopcea jsi v hlubokém údolí. A někde v rovině, například u mě jdou němci i poláci suprově jen na teleskop a to je přes 100 km od vysílačů. |
PAPAJAS
PAPAJASTak samozřejmě že i u hranic hraje roli místo příjmu a tereni ptofil směrem k vysilacum. To platí všeobecné. V pásmu VHF je ohyb vln přes kopce zase o něco horší než je tomu například u VKV příjmu. Záleží i na nadmořské výšce a výšce anténního systému na vysilaci. U mě je v okolí směrem k hranicím Saska na SZ Čech je tereni profil dost kopcovitý, kdy krajinu lemují Krušné hory odemne vzdušnou čarou 5km směrem na Drážďany a na Chemnitz rovněž. DAB zatím nepřijímam, ale když jsem měl VKV anténu UKW 14 a později kruhový dipól, tak v jistém místě je mensi kopec přes který jsem přijímal stanice z vysílače Chemnitz, ale v horší stereo kvalite. Směrem na Ústí mám lepší tereni profil tam mě chodilo rádio Lauzitz z vysílače Lobau, ale také v zašumění ve stereu. Zesilovač dnes na VKV je v místě silných vysílaču CRA doslova vražda. Na příjem v DAB se chci teď také zaměřit a vyzkoušet si to co chodí na dálku v mém místě příjmu směrem na sever. Zda pujde zachytit třeba ten vysílač z Lobau nebo něco z Polské strany, kdy jsem občas při inverzní oblačnosti zachytil vysílače na VKV. Na zkoušku bych to zkusil nejprve na pokojovou VKV anténu a pak na venkovní typ antény s externím hifi tunerem FM DAB. Buď Zn Rotel, Onkyo případně Yamaha pokud bych sehnal starší typ model 500 nebo stereo receiver Denon. |
HYPER
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Oprava má být pokojovou VHF anténu. |
HYPER
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Za komancu jsem přijímal Bayern 3 z vysílače Hoher Bogen, ale to tu vysílalo v pásmu VKV na 90,9 Mhz akorát rádio Hvězda dnešní Radiožurnál. Takže se to dalo i zesílit zesilovačem. Začátkem devadesátých let se začal příjem v pásmu zaplňovat našimi stanicemi a dálkový příjem z vysílače Hoher Bogen byl zcela znemoznen a navíc Němci snižovali výkon směrem k nám. |
HYPER
@HYPERDíky za zprávu.Věnuji se dálkovému příjmu již desetiletí a takovéto popisy situace si rád přečtu.Lidi, co se zajímají o příjem, používají dnes na záchyty VKV třeba to známé radio TEF 6686 například.To ale asi znáš též. Dnes je pásmo VKV strašně zahuštěné.Dříve nebyl problém chytnout na kus kabílkového drátu, omotaný kolem teleskopu v místnosti rakušáky z okraje východní Prahy.Třeba na přenosný radiokazetový magnetofon značky JVC. |
PAPAJAS
@HYPERDříve šel BAYERN 3 na mnoha místech Prahy.I ve Vršovicích.Na střeše domu šestipatrového byl obyčejný větší dipol a šlo to také přes společnou televizní anténu.Stačilo i jen na kabel od anténní zásuvky přicvaknout krokodýlek a tento kabílek omotat kolem teleskopické antény.Pochopitelně přes klasický tuner s připojením na externí anténu to bylo kvalitnější, to je jasné. |
PAPAJAS
@HYPERKdyž jsem zkoušel poprvé dab+ u mě, tušil jsem, že něco půjde ze zahraničí.Vzdálenost přes 100 km zhruba vzdušnou čarou k vysílačům nejbližším. Že to půjde ovšem tak dobře, to bylo milé překvapení.Až se rozjedou další české vysílače a obsadí naplánované kanály, uvidíme co zůstane pro příjem zachováno.Něco se dá odstínit směrovou anténou či soustavou antén, někde nepomůže ani to.Záleží jak jsi psal na výkonu vysílače,výšky stožáru nad mořem a na vyzařování-diagramu směrem k nám. |
PAPAJAS
@lkfreakVše se zjistí až v reálné praxi.Dle map pokrytí DAB+ vysílačů z Německa nemám vůbec nárok na příjem vně budov.Přesto to přijímám jen na teleskopickou anténu běžně a bez výpadků. Nymburk sice neleží v pásmu, kde by to mohlo jít, lépe řečeno teoreticky je tam mizerný, nedostačující signál, ale tyto mapy nejsou přesné, nemohou postihnout detaily. |
PAPAJAS
PapajasPřesně tak, vyzkoušet to a třeba se stane milé překvápko a něco se podaří naladit. Zkusit to směrem na jih Budějovicko až jihozápad směrem Plzeňsko, ale i na severozápad směrem na Ústecko až Liberecko. Cesty signálu jsou nevyzpitatelne i s malým výkonem směrem k nám. A když zesilovač, tak bych asi volil jen nějaký nizkosumovy menšího zesílení od 10 do 20 dB pokud by to měl být pásmový VHF DAB. Nebo nějaký selektivní kanálový, dá sena zakázku vyrobit třeba od fa Teroz. |
HYPER
@HYPERAno i to jsou možnosti jak to vylepšit. A že to nepřijímá známý v DAB+ o vesnici dále, neznamená tutovku, že nemám šanci já. |
PAPAJAS
@lkfreakProstě a jednoduše vem tranďák s teleskopem, vylez na střechu a ručně prolaď pásmo kanál po kanálu. Když lapneš aspoň dva "čtverečky", se slušným přijímacím aparátem to pojede stabilně. Až to provedeš, pak se můžeš dotazovat co přesně s tím dál. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 369 |
Stránka: [ 1 ] 2 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
Zpět na předchozí stránku | |
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |