, sekce: Příjem DAB | |
Příjem DAB ve středních Čechách?Chci se zeptat zkušenějších, je možný příjen německých stanic ve středních Čechách v DAB?Na FM to možné není z důvodu přecpaného pásma našimi silnějšími stanicemi, ale jak je to na DAB? |
lkfreak
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 307 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
@XmuxJasná a stručná odpovědˇ Dokud se toto neudělá dle rady v konkrétní lokalitě, nikam se neposune. |
PAPAJAS
Registrace: 5/2021 Příspěvků: 110 |
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Pánové, díky moc za konkrétní zkušenosti! |
lkfreak
@lkfreakTady máš co hraje ve středních Čechách - Veleň, žádná extrasuper lokalita: https://www.youtube.com/watch?v=V9DiSoia4H0&t=75s |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 369 |
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Super co se tu sešlo za odpovědi-děkuju.Kdyby ta Viola 2s uměla i internetová rádia, pak by to byla jasná volba. Zkusím dočasně ten požadavek zatím zalepit na mobilu webovkou Deutschlandfunk https://www.radio.de/s/deutschlandfunk a v druhém okně webovkou Bayern3 https://www.radio.de/s/bayern3 a uvidím, třeba to bude stačit 😉 |
lkfreak
@lkfreakNo z těch rádií co mám, ta celočerná Viola 2S je na příjem na teleskop nejlepší.Je to vidět i v Praze v bytě na nejslabším kanálu, co se tu přijímá.I stolní Technisat digitradio 4C za cenu tisíce korun, když je zcela nové, je o malinko v provozu s odšroubovatelným teleskopem, kam lze pak připojit externí anténu, horší. Viola nevykazuje rozdíl v příjmu v tom, jestli jede na klasické baterie nebo je napojena na sít přes standartní zdroj, tedy ne přes kabel USB-C.Některá rádia jedou lépe přes baterie, když se odpojí ze sítě.Třeba TECHNISAT VIOLA BT 1,ta má napájení přes USB-C kabel a koncovku redukci do zásuvky.Jinak má zabudovaný akumulátor a na ten má větší citlivost..Ale jak se všeobecně ví, žádný přístroj sebeznačkovější nezajistí stejnou kvalitu zpracování z výroby, jiná serie, jiná šarže, nepatrná odchylka uvnitř ve střevech a rádio na to může hned reagovat. Takže jeden to vychvaluje, když chytne výborný kus a druhej na opačným směru republiky ho tak nevynáší. VIOLA 2S internetové rádio v sobě nemá.Jen klasiku FM + DAB |
PAPAJAS
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Bacha na tyhle Technisat zázraky. Jsou velice choulostivé na vnější rušení. Pokud máte například blízko u rádia zapnutý notebook, tak procesor bude zcela jistě rádio rušit. Pokud máte jakékoliv podezření na horší výsledky s Technisatem, zkuste v blízkosti pokud možno všechno vypnout...On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 1 671 |
Varos107Dík za info, takže nedostatečné odstínění tunerove části a odfiltrování a taky asi navrženy plosnak, kdy jsou cesty dost blízko sebe. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 011 |
@Varos107Jsou mezi nimi pochopitelně i modely, které jsou zklamání.Nic moc citlivost, neboli nekvalita na slabší signál.Není TECHNISAT jako Technisat .Dnes jsem zkoušel model VIOLA bt 1 za Prahou a bida utrpení na příjem Němců, Polsko 5B ani tuk.To VIOLA 2S, to je zcela jiná třída, skvělé,prostě ten kus co mám je špička na příjem ,naladí němce a Poláky na stejném místě bez problémů.Vše zkoušeno na stejno.Oba test na baterie, aby to bylo spravedlivé. |
PAPAJAS
@Varos107Ten Technisat Viola BT 1, když je zapojen přes USB-C kabel přes redukci do sítě, tak se zhorší příjem, zmenší se signálová rezerva síly nebo při slabém signálu pak i nejde nic, nehraje.Není nic kolem zapnuto, žádný přístroj to jest notebook,TV atd. Celočerná Viola 2S ta nereaguje nijak na změnu z baterie na sít, ta má klasický napájecí sítový zdroj s feritovým jádrem na kabelu a když je něco zaplé nic to nedělá. |
PAPAJAS
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Přišel jsem na to v našem přenosovém voze, kde mám v racku Technisat rádio(kuchyňský speciál) a hned pod ním mám vícestopý audiorekorder JoeCo. Jakmile JoeCo používám, tak je Technisat nepoužitelný. A to ho mám připojený na venkovní víceprvkovou anténu na stojanu...On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
@Varos107Tyhle objevy a vychytávky člověk získává praxí v terénu, různými pokusy a porovnáváním, výměnou názorů mezi nadšenci příjmu.Je jasné, že bez investic, nakupováním různých přístrojů a komponentů,ale také odepisováním do šuplíku, když je to propadák, to nejde a spoléhat se na propagandistické chválozpěvy firemních katalogů přirozeně také ne. |
PAPAJAS
PAPAJASCo ten TechniSat Viola 2 C IR, měl si možnost s ním zkoušet? Mohlo by to být podobný jako S2. Minus je, že to není stereo, ale má externí zdroj na koncovku Jack 5,5x2,1. |
HYPER
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Ještě teda když o tom mluvíme, jak dlouho asi vydrží DAB+, než bude následník?(Podobně jako dvb-t a dvb-t2) I když VKV taky pořád vesele běží a nikdo se k vypínání nemá |
lkfreak
@HYPERS tím zkušenost nemám s tou verzí VIOLA 2C IR. Ale naběhnul jsem si s TECHNISATEM, s tím samým, co vychvaluji, ale byla to starší obchodní verze bílo-modrá.Zřejmě je ve střevech nějaká odchylka, drobnost z výroby to se nedá určit takto a ta má horší citlivost na signál. Jak říkám, opravdu je to dnes těžké, to samé není to samé mnohdy. I na další značková rádia je nechvála. Nelze porovnat na dálku po písmenkách, když se to nevylíčí detailně, jak to lidé hodnotí.Je třeba si vybrat nebo nalézt v terénu hraniční kvalitu kanálu či FM frekvence a pak porovnávat rádia mezi sebou na tom samém místě jak reagují.Né že někdo třeba konkrétně v Praze naladí na jedno rádio běžné české stanice silné a řekne, vynikající rádio, má skvělou citlivost, aniž by někdy měl v ruce jiné..Takto to nelze opravdu hodnotit. |
PAPAJAS
@lkfreakU nás se to ani pořádně jěště nerozjelo,myslím DAB+, ale snad se již to rozhoupe.Vurčitých věcech se již pokročilo a kanálové příděly pro jednotlivé operátory-společnosti jsou vysoutěžené. Co může být v budoucnu, třeba internetové rádio, které jsou již i dnes.To nikdo přesně neřekne.Pokud to někdo ví na tuty, rád si to přečtu. |
PAPAJAS
PapajasOk. Je to prostě taková sázka do loterie, o štěstí na který dobrý kus narazíme. TechniSat dělal u satelitních přijímačů tunery tak, že vnitřek osazeny součástkami byl na hlavní desce a okolo byla obdélníková krabička z plechu se závitem F koncovky a celý to bylo přiletovány k desce a mělo to vrchní kryt, který se dal sundavat. Takže bych řekl, že to bude u těch rádií nějak obdobně dělaný s tím, že na vstup je přiveden signál z teleskopu. Bylo by dobrý kdyby to mělo i anteni vstup koncovku IEC. To už by byla asi cena zase někde jinde. Němci počítají s tím, že budou mít kvalitní síť DAB/DAB+ a tak to řeší pouze přes příjem na teleskopickou anténu u těchto malých rádií. |
HYPER
RE: Příjem DAB ve středních Čechách?Otázka by spíš měla být, jak dlouho vydrží rádio jako médium. V klasické broadcast podobě. Já tipuju maximálně dvacet let.On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
@HYPERNěkteří tomu nevěří, že je možno se setkat s takovými rozdíly v naprosto stejném rádiu, dle značky a modelu.Asi jsem to tu již psal, ale děje se to i u settopboxů pro příjem tv.Pravda je, že klasické boxy jsou již ale za zenitem a byla omezena výroba u spousta firem, nebo je nemají již ve výrobním programu.No nevím, nevybavuji si přenosné rádio malé, které by mělo z výroby možnost připojit venkovní anténu.Dělá se to tak jak sám víš, zásahem dodatečně nebo pomocí kabelu přes teleskop. |
PAPAJAS
Varos107Nejspíš asi jo, stačí se podívat na plán Švýcarska, kdy počítají, že to bude využito někdy do roku 2045 v pásmu VHF a v té době se počítá s tím, že se bude využívat rádio více přes internet. Uvidíme jak to bude u nás a v okolních zemích postupně probíhat, Ale v Německu a Rakousku se počítá s podobným termínem plánu využití digitálního přijmu rozhlasových stanic. U nás to bude možná o pár let posunutý, když to tak pozoruju, jak se to teprve rozjíždí a v Německu už to jede pěkných pár let spolu s příjmem VKV. Řekl bych, že klasicky VKV u nás pojede i po roce 2028 ještě pár let. |
HYPER
PAPAJASJasne. Je to asi nejspíš taky daný tím, že jsou právě menšího provedení a spíš se počítá s tím, že v místě příjmu bude dostatečně silný signál na který stačí teleskopická anténa. Ostatně i u radiomagnetofonů byla taky pouze teleskopická anténa pro příjem VKV. Měl jsem kdysi radiokazetak zn. JVC a abych nemusel na teleskop připevňovat koaxiální kabel, tak jsem nechal u známého udělat anteni vstup z IEC koncovky. Chytal jsem na něj za komancu Bayern3 z Hoher Bogen vysílače. |
HYPER
@HYPERJá mám doma také retra, mimo jiných jako je obrovský přenosný Panasonic a Aiwa, také radiomagnetofon JVC, jěště z Tuzexu. |
PAPAJAS
PapajasJeště k tý Viole 2s, baterky, v recenzích čtu že do ní jdou nacpat i malé buřty i tužkovky (jsou stejně dlouhé)?Funguje taky na dobíjecí tužkovky, nezkoušels? |
lkfreak
@lkfreakVIOLA 2S stereofonní verze tj. dva reproduktory je jen na 4x malé buřty/ 4x R14/C 1,5 V baterie. Lze tam dát i nabíjecí, ale musí pochopitelně splnovat ty hodnoty. Osobně jsem zkoušel jen klasické, ale vždy jen na chvíli, takže nevím jak průměrně dlouho vydrží dle typu a síly hlasitosti pochopitelně.Jedu na sít doma, případně prodlužovačka, když na zahradě.Toto není velikostně úplně malinké rádio tak zvaně do batůžku na turistiku.Je jasné, že výdrž na klasické baterky nebude asi taková, jako u některých rádií co mají zabudovaný nabíjecí akumulátor nebo akumulátor nabíjecí vyměnitelný. |
PAPAJAS
@lkfreakNabíjecí baterie typu C jsou většinou nebo všechny 1,2V, což by mělo fungovat též. |
PAPAJAS
tak jsem si tu Violu 2s taky koupil 1)Zkušenosti v bodech:1. koupil jsem na Allegro za 580,- + 49,- doprava, podle prodejce měla mít škrábance a poškozený obal, přišla za tři dny bez škrábanců a s nepoškozeným originálním balením s nabíječkou a německým návodem. 2. příjem u mě (lokalita západní okraj Lysé nad Labem) je možný pouze na multiplexu 9A (MDR Aktuel, MDR Kultur, atd), ostatní uvedené multiplexy od pajajas zde nejsou dostatečně silné (na tohle rádijko s prutovou anténou). 3. Na prutovou anténu rádio venku nehraje na zemi, je třeba ho dát do rozumné výšky, alespoň židle, stůl je lepší, čím výše tím lépe. 4. i v interiéru i v přízemí (na prutovou anténu) se také dají najít dvě místa s dostatečnou silou pro nerušený příjem, zajímavé je že ty místa s nejlepším/nejsilnějším signálem (nejvíc čtverečků na "teploměru" a zároveň nejmenší chybovost) nejsou u okna (asi se odrazy nasčítávají?) a je třeba rádio dávat vysoko (piáno apod) 5. v interiéru v patře (na prutovou anténu) bez problémů 6. ještě větší citlivost jsem dosáhl výměnou originál teleskopické antény (max. délka 66cm) za teleskopickou anténu z přijímače Tecsun PL-390 (max. délka 88cm), stačí vyšroubovat šroubek zvenku na kloubu, není třeba rozebírat obě rádia. 7. nechápu proč se citlivost zvedla a chybovost snížila s delší anténou, když multiplex 9A je někde na 203Mhz, a tam 1/4 vlny je nějakých 35cm - délka prutu 88cm je úplně blbě, ale funguje to lépe, dovede to někdo vysvětlit? 8. bohužel nemohu srovnat s jiným DAB+ rádiem, zda je u téhle černé Violy 2s citlivost větší než je zvykem u běžných křápů z Lídlu apod. Ale já jsem spokojený, dosáhl jsem co jsem chtěl za relativně nízkou cenu. 9. Ovládání rádia je jednoduché, menu je jednoduché a přehledné, vůbec jsem nepotřeboval číst návod (samozřejmě na předpokladu, že obsluha vládne anglicky či německy, jiné jazyky to rádijko neumí). Návod jsem přečetl až dodatečně, jen jestli mi něco neuniklo. Ale když ho někomu předladíte, tak ho bude schopen obsluhovat i starší laik. Zajímavé, že já vůbec nepotřebuju používat předvolby, proskákání přes asi 80 naladěných/zapamatovaných stanic je rychlé a pohodlné levým točítkem TUNE, jsou seřazeny podle abecedy. |
lkfreak
Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
Zpět na předchozí stránku | |
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |