Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Dlouhy koaxiál a DiSEqC 2.0 přepínač

1) Hezký večer, potřebuji natáhnout dlouhý koaxiál od paraboly k přijímači je to rovných 92 metrů (je zahrnutá už rezerva cca 4 m). Prosím o radu, jaký koaxiál použít, aby byli čím menší straty v sile signálu. Cca 30 metrů půjde v chráničce v zemi, cca 20 metrů kolem okapů a cca 40 metrů po půdě až k přijímači.

2) Na parabole budou 3 konvertory pro 23,5E; 19,2E a 13E a použiji DiSEqC 2.0 přepínač pro jednoho účastníka. Na taku dálku (cca 90 metrů) bude fungovat bezproblémově? Má s tím někdo zkušenost?

3) Děkuji za každou radu.

P.S. Dům je v památkové zóně, takže parabola nesmí byt vidět. Poloha domu je blbá a jediné místo je na zahradě domu. Odzkoušeno, jenom to teď realizovat. IPTV mi nenabízejte, potřebuji 13E s Italama 😊 a taky z času na čas taky nahrávat :-)

4K Box HD61; parabola 80 cm; Twin monoblock 4.3

Crescenzio
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 39
Odpověď v diskusním vlákně

@tophunter

a na co mu radíš s nosným lanem,když to může všude uchytit ? A jaký koax. kabel by jsi poradil ty ? Podle mne není značkových kabelů na trhu moc ( Belden, Cavel, Draka, Televes) Pokud se podíváš, tak max. pevnost v tahu v N je 55,150,110,Televes neudává.

RAFI007

@Crescenzio

Ani v památkové zóně ti nikdo nesmí zakazovat instalaci paraboly. Velmi často soudruzi z NPU argumentuji nemeckem, ale kdyz se podivam na pamatkove zony v nemecku, tak tam paraboly jsou. tam kde nejsou uz je vetsinou optika a jine moznosti.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Moje staré zkušenosti

100 m jsem nikdy neměl, ale přes 50 m ano.

Jsou dva parametry pro úspěch:
1. Útlum kabelu, slušní prodejci ho uvádějí na internetu v e-shopech, lze si tedy vybrat. Menší útlum je žádoucí. Mám v oblibě černý kabel s odolností vůči UV záření (CB 113)
2. Výstupní napětí z konvertoru. Tento údaj je poněkud obtížně k nalezení. LNB se vzájemně liší. Většina LNB by měla úspěšně 100 m zvládnout svým výstupním napětím.

Mám jiné řešení:
Plochá parabola může být?
Pokud ano, pak bych použil dvě ploché, jednu pro 1 družici a skládanou plochou pro dvě družice, celkem tedy pro 3 družice. Pro Italy stačí 1 družice a jedna plochá anténa.
Plochá anténa snad neprovokuje ani památkáře.

Pokud jsem použil linkový zesilovač, síla signálu narostla, ale kvalita signálu se mi zhoršila!!!
Kabel v zemi je odolnější než na slunci, vydrží celkou dobu, než ho někdo kopačkou nepřesekne.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

Chránička

Pokud bude kabel v chráničce, doporučuji chráničku provrtat malými otvory každých 40 cm tak, aby dešťová nebo i kondenzovaná voda měla jak z chráničky vytéci a nedržela se v nahodilých sifonech chráničky.

samorost

@samorost

Na co do chránička, z polyetylénu se dělají trubky na vodu. Možná ale čínský Pe u CB113 není ten správný Pe a prosakuje do něj voda.U u LNB tě nezajímá výstupní napětí ale konverzní zisk. Ten se pohybuje mezi 55-70dB dle výrobce LNB.Výstupní napětí na LNB je dané úrovní signálu v místě příjmu, zisku paraboly, konverzního zisku LNB. Pak jen odečteš ztráty rozvodu mezi LNB a přijímačem. Např. Inverto udává vše - https://www.inverto.tv/lnb/544/single-universal-40mm-pll-lnb

RAFI007

@RAFI007

majlacnejšie železo je do 50 metrov a tienenie nič moc, taktiež nie je odolné UV

tophunter
Registrace: 4/2010

@Crescenzio

Základ je pořádný signál - t.j. slušnà parabola. Na talíř 80 Ti Astra pojede, ale jak to předěláš na multifokus, tak signál půjde dolů
Koaxu bych se nebál - důležitý je aby měl pořádný středový vodič. Osobně mám asi 30 m a nijak to neřeším. Doporučuju ale před tím než to zakopáś do země parabolu nastavit na kratší kabel, potom na dlouhý a až potom dokončit celkovou instalaci.

MMorous
Registrace: 10/2019

@Crescenzio

Ak by si mal náhodou balkón, klidne aj z druhej strany príjmu, mòžeš upevniť parabolu hore nohami a nemusíš riešiť dlhý koaxiál... V balkóne bude skrytá a pamiatkári o nej nebudú vôbec vedieť...
;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Re....

Čo tak skúsiť pozrieť na nete dobrý kábel z nízkym útlmom.
KX-RG6AL Koaxiálny kábel
Jednoplášťový vnútorný koaxiálny kábel, 75 ohm Ø 6mm, útlm 4,6dB/100m.

stanowat
Registrace: 9/2004

@Crescenzio

Jednoduchsie by si to prave vyriesil cez to Iptv -talianskych programov tam ide plno aj take co cez satelit nepojdu a kludne mozez aj nahravat.Samozrejme musis mat dobre pripojenie na net. a spravny zdroj dodania.Ide to jak v enigme2 tak aj napr.Android krabica odskusane oboje k spokojnosti.To len pre info. R^

coral
Registrace: 9/2009

to RAFI007

Omlouvám se za nepřesné vyjádření o LNB.

samorost

@Crescenzio

Řešení je celkem jednoduché. Pokud nehodláš investovat do drahého kabelu pro TKR, tak použij CB113UV! V každém případě v jednom kuse bez spojek. Signálová ztráta nepřesáhne 30dB, což při úrovni 80-85dBuV na LNB nebrání spolehlivému příjmu. V krajním případě je samozřejmě možné použít zesilovač ale nemyslím si, že to bude nutné. Současně s kabelem natáhni dvoulinku (nejlépe CYKY 2x1,5), kterou použiješ pro posílení stejnosměrného napájení LNB a povelů switche. Na 100m koaxiálu už bude pravděpodobně tak velká napěťová ztráta, že by nefungovaly ani LNB ani přepínání. Je to odzkoušené a funguje to. Pokud máš někde poblíž místa paraboly zásuvku 230V, pak je možné ten CYKY vynechat a napájet LNB ze samostatného zdroje ovšem s tím, že povely přenášíš po koaxu. To už ovšem vyžaduje malý elektronický bastl, který se postará o samotnou komunikaci 13/18V 22kHz. Není to nic složitého, ale je potřeba tomu rozumět. Ta CYKYna je technicky jednodušší, ovšem o něco dražší.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

RE: Dlouhy koaxiál a DiSEqC 2.0 přepínač

Samozrejme tazatel už asi tuší čo cca potrebuje k tomuto extrémnemu príjmu ale už sa odmlčal a do troch mesiacov do uzamknutia témy ani nedá vedieť ako úradoval, klasika..

tophunter
Registrace: 4/2010

@tophunter

Ale ozve. Zítra jedu nato. Zatím jenom 23,5E, protože multifokus a přepínač jsem objednal včera.

4K Box HD61; parabola 80 cm; Twin monoblock 4.3

Crescenzio
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 39

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra