Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno 3dny, sekce: Příjem DVB-T

Mapa pokrytia - terénny profil

Na webe satelitnatv.sk bol zverejnený článok z prístupom na mapu pokrytia DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov na Slovensku a v Čechách. Po označení vysielača a miesta príjmu signálu táto mapa vygeneruje aktuálny terénny profil medzi týmito dvomi bodmi. V celku veľmi slušná pomôcka pre tzv. lovcov signálu.
Za mňa
R^ R^ R^

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Odpověď v diskusním vlákně 3dny

RE: Mapa pokrytia - terénny profil

V pripade Kojalu to ale zobrazi vysku 600m, co je vyska kopca, lenze stoziar s antenami je vo vyske 300m, takze by malo byt 900m (ak teda nezlozili anteny na zem a nenatieraju ich :))) . Bude to zrejme systemova chyba u vsetkych vysielacov.

Lexarin
Registrace: 5/2025

@mmiriboy

Podobné využitie je pri satelitnom príjme pri jednej z mnoha, v mobilnej aplikácii SATFINDER v záložke AR SATELLITE, keď pomocou fotoaparátu mobilu vidíme reálne postavenie satelitov na orbite nad horizontom...Zistíme tak, či je konkrétny satelit pre nás dostupný... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

prijímač DAB+ mám len v aute vyskúšal som , no bývam na mieste kde je mnoho kopčekov a príjem obmedzený, výhoda je že je na jednej frekvencii viacej rádií ale nejdú všetke s rovnakou intenzitou
na FM mám nastavené preladenie na silnejší signál, no niekedy často prepína na iné frekvencie pre to isté rádio

Duzu
Registrace: 7/2005

Nejako som nepochopil výpovednú hodnotu. U mňa mi terénny profil 4x zakrýva spojnicu na vysielač. Na priamo tým smerom by som nechytil nič. Signál chytám odrazom takmer z opačnej strany bez väčších problémov.

Frank11
Registrace: 2/2009

@Frank11

;)
To je fajn, že ty prijímaš signál odrazom, toto mnoho ľudí nemá - resp. je to skôr rarita, než bežná prax.
Inak podľa mňa, to výpovednú hodnotu určite má, aj keď je čo to na tej "miniaplikácii" ešte zlepšovať.

Lexarin - áno všimol som si aj ja tento nedostatok. Napr. U mňa doma zo strechy RD, kde je umiestnená anténa je priamy výhľad na vysielač, ale tá mapa mi zobrazila jemné prevýšenie terénneho profilu, pretože sa tam nedá zadať hodnota výšky v ktorej je reálne umiestnená anténa - aplikácia to vyhodnocuje podľa nadmorskej výšky RD, čiže akoby bola anténa na zemi a nie na streche domu! Samozrejme že reálne zo zeme/z dvora nevidím priamo na vysielač, vysielač vidím len zo strechy.
;)

Maneto - o možnostiach tej aplikácie pre sat príjem viem a aj som ju zopár-krát v praxi využil.

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Odpověď v diskusním vlákně 2dny

@mmiriboy

"...signál odrazom, toto mnoho ľudí nemá - resp. je to skôr rarita, než bežná prax."
Mýliš sa. Na celom severnom (od Kysúc po Horný Zemplín) a veľkej časti stredného Slovenska je to bežná prax. Žiadna rarita.
Je to skôr o tom, ktorým smerom je vysielač ak ho nevidíš. No a ak ho nevidíš ani zo strechy, tak ti je to všetko nanič.

Frank11
Registrace: 2/2009

Analýza výškopisu a linie viditelnosti je i na Geoportálu ČÚZK: https://ags.cuzk.gov.cz/av/

KamilZ
Registrace: 11/2010

Používám aplikaci DVBTMap.eu. Je tam i možnost nastavení výšky místa příjmu. Před lety jsem zakoupil prémiovou verzi bez reklam a s možností nastavení vzdálenosti nad 100 km. Při přechodu na nový telefén už mi to ukazuje při rozšíření na Google play - položka nenalezena. Už tam není ani samotná aplikace. Přitom funguje dobře a na starém telefénu i to rozšíření. Nemáte někdo zkušenost, zda by rozšíření šlo dostat i do novějšího fénu? Telefénu...

krupino
Registrace: 10/2008
Odpověď v diskusním vlákně včera

Kojal

U mna je situacia nasledovna mam pred sebou pohorir vyska 1100m a Kohal he len 900m pohorie vzdialene 11km a aj tak mam signal vo vzdialenosti 160km 100percent. Ono netreba to brat ako zarucenu informaciu. Je vela premennych, ktore vplyvaju na to ci signal bude alebo nie. Treba to skusat najprv na jednu antenu a ked su naznaky signalu, tak hladat miesto najlepsieho prijmu. To je to pekne na loveni aj na miestach, kde si ludia myslia, ze nic nie je a ono to tam predsa hra....

Jogy
Registrace: 9/2024

@mmiriboy

až na to že anténa je prežitok. satelit to teraz schytáva od iptv a anténu jedine tak prutovú na strechu auta alebo pre radioamatera, české dvbt je obrovská rarita ktorá nemá obdobu ale všetci ju zaplatia na tovaroch a službách za reklamy

tophunter
Registrace: 4/2010

@tophunter

Máš aj nemáš pravdu.
Dnes väčšina ľudí akceptuje len anténu schovanú v ráme (smart)telefónu.
Ale české DVB-T2 je taký priemer, za raritu sa dá považovať Švajčiarsko bez DVB-T/T2 alebo Taliansko s 11imi celeoplošnými muxami ... paradoxne susediace krajiny.

whitecreek
Registrace: 9/2018

@tophunter

Anténa je přežitek a proto jsem včera odesílal jednu do Švédska a druhou do Austrálie :-)

Xmux
Registrace: 11/2009

@Xmux

kľudne aj na ISS keď sa nájde kupec, pri cene 3eurá za 150 programov cez internet nemá zmysel riešiť pristávaciu dráhu pre holuby

tophunter
Registrace: 4/2010

@Xmux

Stále čekám na spuštění Suchého vrchu. V případě, že dojde k přeladění ZLK (Javorina + Mladcová) na kanál 9B tu u mě může nastat další zajímavá situace dvou obsahově různých sítí na kanálu 9B se zhruba podobnými signálovými parametry (stejně mizernými). Výhodou by ale byla dobrá směrová potlačitelnost. Pak se klidně může stát, že budeš odesílat ještě jeden přežitek do daleké ČR. :)))

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

2tophunter: mají vysokorychlostní internet i v Čadci? Nebo Oščadnici? A mají ho za 3e?

TomSenior
Registrace: 3/2025

@tophunter

;)
No, musím aj ja s tebou nesúhlasiť! Mám možnosť príjmu tv signálu všetkými 3 tebou spomenutými spôsobmi a nezatracujem ani jeden. Primárne mi funguje sat, v prípade silnej búrky, alebo sneženia prepínam na terestriál, alebo na iptv - podľa aktuálnej potreby - a spokojnosť.
Tvoj názor mi pripomína mladšie ročníky, ktoré si tiež myslia, že keď majú/vlastnia smartfón a bluetooth reproduktor, alebo sluchátka tak sú "top cool hrdinovia" a nechcú si priznať fakt, že sú aj iné a dokonca oveľa kvalitnejšie možnosti počúvania audia (hudby).
;)

mmiriboy

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra