Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
30.06.2008, 09:00.34

Možná hloupá otázka

Nevyráběl se v minulosti nějaký digitální receiver vybaven výstupem pro mechanický popř. magn. polarizér ?Vím, samozřejmě že díky dnes již výhradně vyráběným universál LNB /pro KU pásmo/ se to běžně nevyrábí/C Band ano/ ale pro optimalizaci některých slabších stanic díky nestandartního skew by to včetně DX příjmu nebylo marné kdyby pro takové řejněme fajnšmekry tento přijímač na trhu byl.Dříve se vyráběl pro tyto účely DX příjmu receiver Echostar LT 650.
uživatel
DVB
30.06.2008, 09:11.51

RE: Možná hloupá otázka

V analogu jich bylo víc a jeden z nich používám dodnes na experimenty.Kdo by ti ho dnes koupil?Při tak malé výrobě by byl tak drahý,že by si ho mohl dovolit koupit-KDO??? :laughing: :laughing: :laughing: Rv
uživatel
zzaner
30.06.2008, 09:21.33

Nejspíš máš v tomto ohledu naprosto pravdu ,proto jsem také dal /logo/možná hloupá otázka/takže ne možná ale určitě,je fakt že dříve se našli firmy které vyráběli anal. přijímače u kterých byl dán důraz na větší citlivost vstupní jednotky ,především pak Echostar jehož tehdejší vlajková lod s ozn. LT 650 je dodnes dosti vysoce ceněný přijímač byt se jedná o dnes již zavrženihodný analog.U Ebay a pod. aukcích stojí okolo 100,-Euro.
uživatel
DVB
30.06.2008, 09:29.22

No když nic jiného, tak můžeš ovládat LNB přes analog. přijímač a frekvence ladit na digitálním. Pak ale budeš potřebovat digitální přístroj, který Ti zobrazí relevantní informace o signálu (žádné procenta síly a kvality signálu).
uživatel
black
30.06.2008, 09:48.23

Toto vše jde udělat,abys to měl na výstupu z analogu: :)
uživatel
zzaner
30.06.2008, 15:14.31

To:zzaner

Tak to nevím jak jsi to myslel,samozřejmě že u starších analogů byly výstupy pro polarizery mechanické ale asi jsi měl na mysli analog který to nemá že by se dal rozšířit o výstup pro polarizér ,no to nevím jak byt i to by mohlo být zajímavé abych popř. vyzkoušel některý ze starších analogů,škoda že to nejde nějak udělat u digitálu ,bohužel je to asi dáno procesorem a ten se nedá ničím upravit či ovlivnit ale u analogů je situace obdobná,Ideální by bylo použítí nějakého externího interface který by neměl vliv na zásah do přijímače samotného a zároven by byl universálně použitelný.Dříve se to vyrábělo ovšem v opačném gardu ,vycházelo se z impulz. řízení a převádělo v počátku na 0-12 V pro magn. polar ,později pak na 14-18 V pro LNB univ.
uživatel
DVB
30.06.2008, 15:51.18

Pokud používáš na natáčení,můžeš propojit,aby si viděl sílu a kvalitu signálu,můžeš použít mech.polariz.a j.
uživatel
zzaner
30.06.2008, 23:31.54

Trošku netechnické

Útlum magnetických i mechanických polarizérů byl cca 0,3 dB, čím širokopásmovější tím větší. To co bys získal přesným natočením polariz. roviny, to bys určitě ztratil v tomto archaizmu.
Hlavní důvod proměnlivé hodnoty skew,byla kmitočtová závislost magn. polarizérů.
Při otočných systémech na bázi polárního závěsu dochází automaticky k natočení do správné polarizač
ní roviny.
uživatel
valsora
01.07.2008, 09:41.10

To není na běžné koukání,ale pokud si chce hrát,aby věděl,"že to jde".Pokud se nebude exper.vývoj se nehne.Každý se něčím baví a je dobře když příjde se svou troškou do mlýna,kde se to semele. :) R^
uživatel
zzaner
01.07.2008, 16:59.20

To:Valsora

Už jsem myslel že to tu skončí ale ejhle opět nějaká ty reakce což mě potěšilo.No s tím útlumem polarizéru máš sice pravdu nicméně se tím dá optimalizovat /rúznost/nastavéní skew/ u rúzných providerů ano zzaner má také v něčem pravdu jde mě hlavně o vyzkoušení čeho se v praxi skutečně dopracuji.Skutečnost jak uvádíš že
Při otočných systémech na bázi polárního závěsu dochází automaticky k natočení do správné polarizač
ní roviny je sice pravda ovšem za předpokladu že bude správně vysílána providerem což se jak je vidět v praxi nestává.Na tyto odchylky samozřejmě přijdeš především pokud použiješ menší anténu ,což je můj případ a tam už nepomůže sebecitlivější LNB ale max. přizpůsobení Feedu a právě komentované skew.
uživatel
DVB
01.07.2008, 17:05.04

RE:

Jo a ještě jeden malý dodatek,slyšel jsem že se údajně dříve dostalo koupit převodníky z napětí na impulsní řízení polarizéru,docela mě to překvapilo a rád bych se k němu dostal,nemá to tu ještě náhodou někdo v šuplíku z doby minulé ?Ano interface z impulsu pro mech. polarizéru na magn. 0-12 V a poté i na 14-18 V pro dnešní LNB universál jsou jasné ale o tomto slyším poprvé a ani mě nenapadlo že by se něco takového vyrábělo v opačném gardu.Mám to potvrzeno dokonce osobně od ing.Mazálka který přžedevším na stránkách sat-centrum publikoval různé odborné články na toto téma.
uživatel
DVB