Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
12.11.2008, 18:06.17

může kvalitní koaxiál zlepšit příjem?

tak aby bylo vidět zlepšení na slabších transpondérech. vzdálenost je 15 metrů. myslím že těžko když nepoužívám vyloženě nějakej odpad. ale zajímalo by mě jestli máte nějaký zkušenosti. na tom co teď mám je napsáno RG-6U/32C
uživatel
vortimond
12.11.2008, 18:19.58

Ani ne

Ovšem naopak velmi nekvalitní koax může příjem i znemožnit...
uživatel
Zorbas
12.11.2008, 18:31.22

RE: může kvalitní koaxiál zlepšit příjem?

Taky bych řekl, že pokud nepoužiješ vyložený šunt, tak to nepoznáš. Největší problémy mě dělal kabel, který nešel vyměnit a měl jako stínění jen několik málo drátků a jinak nic (něco stašího). Na 15m by problém být rozhodně neměl. Otázkou je, zda zápasíš s úrovní, kvalitou nebo obojím.
uživatel
Bilardos
12.11.2008, 18:33.51

zorbas

díky myslel jsem si to. že ten rozdíl by byl nula nula nic. a jestli je to 15 nebo 20 tak to je pořád dost málo. a i když sháním každej pixel navíc a k celovečernímu příjmu bbc-hd už chybí jenom málo, tak tohle asi nemá smysl
uživatel
vortimond
12.11.2008, 18:45.28

ja mam skusenosť,že ano,vymenil som štandartny kabel za NORDIX,ajhla na 26E, sa napr.vylepšil a stabilizoval prijem o 10-15%....je to vidieť na prijme slabšich "tp",nie na 19,2E... R^/p.Gib,LNB invac/
uživatel
mat
12.11.2008, 18:54.13

tak myslíš že to mám zkusit. mně by stačilo hrozně málo. signál mám až pozdě do noci. ale je tam takovej propad kterej trvá asi hodinu a v tom čase se to rozpadá. ale signál mám pořád. je to na hraně. a paraboly nad 120 jsou hrozně drahý
uživatel
vortimond
12.11.2008, 19:00.36

Myslím, že se nic nezlepší. LNB má převýšení zisku minimálně 50 dB. Teprve až se toto vyčerpá ztrátou kabelu, tak se začne k celkovému šumovému číslu připočítávat šum vstupu tuneru.
uživatel
visper
12.11.2008, 19:01.09

@vortimond

a co ta pribuzna v UK ta ti preci k jezisku nejakou tu parabolu slibila? co by kdo za to dal aby ve str.cechach hrala BBC jako tobe (145cm offset str.cechy ani tuk)
uživatel
skohy
12.11.2008, 19:02.22

na 15m rozhodně ne. Myslím že to jelo i na zvonkový drát.
uživatel
juzek
12.11.2008, 19:06.42

@vortimond

Hledej po bazarech, inzerátech atd... čas od času se někdo chce (kolikrát i za odvoz) zbavit např. středové antény Kovosat 140cm, to by mohlo stačit pro znatelné zkvalitnění příjmu.

Věř mi, že "....mně by stačilo hrozně málo..." není pravda a koaxem to rozhodně nedoženeš. Zažil jsem dvě takové situace, kdy chybělo málo, a vždy pomohlo až radikální řešení v podobě zvětšení průměru antény popř. použití speciálního LNB.
uživatel
D2MAC
12.11.2008, 19:08.58

Tak to jsi na omylu.Na třech centimetrech nestíněného vedení se Ti ztratí tolik páry, že nebudeš vědět, jak se jmenuješ.
Zrovna včera jsem na instalaci v novém rodinném domě narazil na kompletní rozvod v Beldenu a připadal jsem si jak v ráji.Všechno makalo,signál jako sviňa.
Bohužel, více případů je těch druhých.....
uživatel
Saxon
12.11.2008, 19:09.24

tady je nějakej lalok asi. v kladně u prahy. no já jsem myslel že bych si koupil místo toho novej hd pvr resívr. hrozně drahý jsou ty paraboly nad 120. třeba plastová 140-tka channel mástr za 12.000.- !
uživatel
vortimond
12.11.2008, 19:19.32

A co tak vyrobit? Tady máš inspiraci jak vyrobit 10ti metrovou. Nelekejte se, nejsem to já.
http://www.ok1dfc.com/eme/10mprojekt/10m_project.htm
uživatel
visper
12.11.2008, 19:27.52

a taková snobská 2-metrová offsetka značky (nevhodné slovo)in už vyjde klidně na dobrejch 100.000 !
uživatel
vortimond
12.11.2008, 19:43.32

vorti...

moja skusenosť je hore opísana..a na reči,že nie nepomôže nič nedaj,vyskušaj a uvidíš R^
uživatel
mat
12.11.2008, 20:00.13

no já věřím že existuje vhodný LNB na který by to chodilo. to vidím, že mezi nima rozdíly sou. zvlášť jestli ten koax by tomu nepatrně pomoh. za těch 12.000 by se daly ty lnbéčka koupit asi všechny :D
uživatel
vortimond
12.11.2008, 20:08.56

Z pohledu technického...

Když se na to podívám jako anténář, pak je naprosto nejzásadnějším parametrem zisk antény a šumové číslo LNB. Tyto dva parametry ovlivňují příjem zcela zásadně. Útlumy mezi LNB a STB, a šumové číslo STB se uplatňují tím méně, čím větší je zesílení LNB. Jelikož zesílení dnešních LNB dosahuje kolem 60dB, pak jsou parametry komponentů za LNB téměř bezvýznamné. Jejich vliv se začne uplatňovat až v okamžiku, kdy se úroveň vstupního signálu do STB začne blížit šumovému prahu STB. Na 15m kabelu to ovšem nehrozí. Pravděpodobně by mohlo být mnohem účinnější vybrat z několika kusů LNB ten s nejmenším šumem.
uživatel
Enik
12.11.2008, 20:43.02

K.Vary ...Cheb

Ahoj, to by mě tedy zajímalo o kolik by se to zlepšilo při
posunu o 7O km západně ta tvá sestava...čau..ty větší paraboly jsou opravdu u nás dost drahé...
uživatel
710nav
12.11.2008, 20:49.31

Souhlas s Enikem.
1. Anténa
2. LNB
3. Koax - pokud není úplně hrůzný, tak by výměna 15 m neměla mít velký vliv. Ale v mezních situacích to může něco přidat. Ntáhnul bych parlelně jen tak pokusně a viděl. Však je to 200 K za Belden.
uživatel
Antonín
12.11.2008, 21:07.02

Souhlas s Enikem....někdy se stává(zcela vyjmečně),že se použije horší kabel a určitá! délka kabelu...a kvalita signálu nic moc....pak stačí bud prodloužit kabel či zkrátit byt i o 10cm:-) PSV také hraje svou roli:-)
uživatel
cb21
12.11.2008, 21:11.08

v K.Varech musí určitě stačit 120 pro příjem všech programů z a2d naprosto v pohodě. já tady chytnu jenom těch pár vertikálních transp. a jenom večer. ale i tak je to pěkný. člověk si na to rychle zvykne. hlavně kvalitní us seriály na E4.
uživatel
vortimond
12.11.2008, 21:12.27

votiku?...můžeš mi sdělit,jak ty všechny programy zvládáš sledovat???? :))) :))) :))) :))) ;)
uživatel
cb21
12.11.2008, 21:19.19

naprosto v pohodě. já roznáším ráno denní tisk a to mě živí. blbě ale živí. a pak mám teď v zimě celej den čas. kam bych chodil je zima :D
uživatel
vortimond
12.11.2008, 21:30.47

@vortimond

No vidíš, teď jsi na to kápnul s tou zimou.
Vymraž anténu i LNB, pak to nepochybně půjde jako po másle...

Sorry za mé přidrzlé poznámky, na tvém místě s takovou anténou bych skákal do stropu, že to jde alespoň takto, jak popisuješ. Kdybys bydlel na Moravě, nemusel bys tento problém vůbec řešit.
uživatel
D2MAC
12.11.2008, 22:03.02

@ D2MAC

no nebol by som si tým tvrdením o neriešení na Morave až taký istý...
Som neďaleko hlavnej slovenskej dediny (ešte aj na východ), mám no name 110 cm a veru už som niekoľkokrát spozoroval, že na vertikálnych tpxs A2D sa niečo deje. Nateraz sa mi ešte nič nepodarilo rozsvietiť. Ale už som zaregistroval aj cca 17% kvality. Žiaľ, nestačí to. Špekulujem nad výmenou LNB - doterajší je nejaký kus z 2002 s uvedeným šumovým číslom 0,6...
uživatel
anonym2
12.11.2008, 22:22.09

Anebo

dát 2 koaxy paralelně. To byl fór, ale nikdo to tady ještě nenapsal..... ;)
uživatel
gaston
12.11.2008, 22:24.51

vem si přijímač k parabole a uvidíš, jak se to nezmění na metru koaxu
uživatel
pierrepetr
12.11.2008, 22:36.45

@anonym2

Ale jo, jo, ta Morava tam byla naprosto cíleně a správně.
Na území SK (zvláště pak střed SK) je totiž postranní lalok Astry 2D ve vertikální polarizaci.
Stohy už o tom popsal tvůj krajan, Roman Dávid z Lučenca.
Doporučuji ti důkladně si prostudovat jeho stránky, které se mimo jiné věnují i problematice příjmu Astry 2D na území CZ/SK.

http://www.dxsatcs.com/

(nejen) sekce telekomunikační družice
uživatel
D2MAC
13.11.2008, 06:34.53

gaston:-)))))))))))) náhrada za slabej střední vodič?:-)))))))))))))))))
uživatel
cb21
13.11.2008, 08:37.20

Stojaté vlnění jsem na kabelu připojeném na jedné straně do tuneru a na druhé straně do LNB v nějakém významného rozsahu nikdy neviděl, a nejspíše ani nikdy nikdo neuvidí. To může vznikat jenom z nepřizpůsobení, a to závažného.
Zkrácení o 15 cm může fungovat jenom v nějakých příšerných bastlech. Kdyby něco takového někdo pozoroval, tak udělejte hnedle revizi.
cb21 to PSV může pozorovat stejně jako nagravision 3, co ulomil jeho kamarád, zdá se, že teď někdy budeme slavit roční výročí od okamžiku, kdy nám tady cb21 sdělil sladké tajemství o tom, jak na vlastní oči viděl ulomenou nagra3.

Poznámka na konec: Hele, když těm věcem nerozumíš, proč o nich píšeš? A když píšeš kraviny o nagravision 3 a PSV, kde se v tobě bere odvaha se tady objevovat pod stejným nickem znovu a znovu?
uživatel
Antonín
13.11.2008, 20:08.05

Poznámka na začátek: to co já vim o nagra3 ti zde přesně nikdy nesdělím....(pokud se to nedostane public)Tim nemyslim,že já jsem odborník na nagru:-)))ale mám jak jsem zmínil tolik schopných lidí kolem sebe,že by se ti zaočila hlava...sem chodit nebudou určitě...nemaj čas a náladu se vybavovat s lidmi jako jsi Ty (nafoukanec,jakého jsem ještě nikdy neviděl)a jiné "barevné"nicky:-))))))))

chlape tak ted mám pocit,že nevíš o co jde zrovna Ty...to,jakym zpusobem muže pohoršit příjem nepřízpusobený kabel ani řádně vědět nemůžeš,neb jsi pouze v tomto teoretik,praktická část Ti v některých věcech chybí.....většinou to jsou učitelé a profesoři co maj páru jen v teorii,ale praxe je o něčem jiném....i když by se to mělo rovnat...no jo ono se rovná,ale né tak jak to vidíš Ty:-)
troufnu si říci,že mám praxi o dost větší nežli Ty...netvrdím zrovna třeba s nanem C8.. u crw :))))) ale myslim,že o elektronice jsem už slyšel a praktikoval(vždy úspěšně.....)
uživatel
cb21