Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Parabola Gilbertini 100 a LNB Inverto Black Ultra?

Zdravím.

Mám už dost příjmu na hraně družic typu BADR4 (26E) a zvažuju nákup nějaké lepší paraboly (současná je EmmeEsse 83x87cm). Podle parametrů mi do oka padla Gilbertini v rozměru 100cm (moc větší nechci, držák mám tak, že by parabola zasahovala do výhledu z okna). Samotná parabola má dle webu Omka vynikající parametry, ovšem právě tento prodejce píše, že není vhodná v kombinaci s LNB Inverto Black Ultra, se kterým jsem zcela spokojen.

Může mi tedy někdo ze zdejších odborníků vysvětlit, v čem může být problém? Má případně někdo osobní zkušenosti s touto kombinací?

Pro doplnění uvedu, že mám ještě motor SG2100, přijímač AzBOX HD Elite a již zmíněné LNB Inverto Black Ultra.

Díky.

EmmeEsse 83x87 offset / Inverto Black Ultra / AzBox HD Elite / Skylink

phill03
Registrace: 4/2008
Odpověď v diskusním vlákně

Mam spominanu kombinaciu

aj z motorom mal som tam ine LNB a jak som dal IBU tak sa prijem zlepsil jak na 75°E juzny zvazok tak arabsat ako i nilesat a rozne dalsie takze nevidim problem. Mam ale box Open 820

Ylva
Registrace: 1/2006

RE: Parabola Gilbertini 100 a LNB Inverto Blac...

nesmysl, inverto s gibertiny jede bez problému

netace
Registrace: 12/2008

Díky moc za reakce.

Osobně si myslím taky, že to je nesmysl. Jediné co mne napadlo bylo, že prodejce se bojí přebuzení signálem (kombinace silného LNB, paraboly a družice typu Astra 19E) na tuneru přijímače.

phill03

ježíšmarjá, co to tady placate za nesmysly, jediny podstatny parametr parabola kontra LNB je přizpusobeni ozarovace LNB k parabole, čili parametr F/D , ten pokud mozno musi vzajemne co nejlepe odpovidat, aby plocha paraboly byla optimalne ozarena feedhornem, problem je ale v tom, ze ani vyrobce parabol a ani vyrobce LNB tyto hodnoty z neznamych duvodu neuvadeji v parametrech. A prodejci vas pak krmi podobnymi nesmysly. Tatam je zlata era stredovych parabol, ke kterym se ozarovac dodaval vyrobce...
Co se tyka LNB Inverto, tak vsechny modely maji v podstate stejny ozarovac, takze tvrzeni vyse uvedene je nesmysl.

joki
Registrace: 5/2007

S toho inverta jde hodně dobrý signál, ale tím, že tam budeš mít motor a pár spojů, stratíš pár db, takže k přebuzení by nemělo dojít.

netace

Souhlasím s reakcemi nicků joki a netace. Vyzkoušel jsem IBU s parabolou Gibertini 120. Jestli je to útlumem na motoru a jedný F-spojce nevím ale přebuzení signálu jsem nezaznamenal. Už se tu o tom psalo, přesto vlastně nevím jak se přebuzený signál projevuje.

knawi
Registrace: 3/2007

Prebuzeny signal se projevuje tak, ze ti to na silnych druzich prehlti tuner a vysledkem je zadny nebo rozpadajici se obraz. Takze velmi zalezi na prijimaci a delce koaxu. Ja pouzivam Dreambox 500HD a ten ma sakra citlivy tuner. Ja mohu rici, ze s Gibertini 120 a LNB Inverto Black Premium to jede jako drak, zkousel jsem ruzne druhy LNB, ale tenhle byl nejlepsi, black ultra jsem jeste tehda nemel k dispozici, ten ted lezi v supliku a ceka na test ... jo jinak na webu Omka byla nepresnost prenesena ze stareho webu ohledne toho Inverta, je uz to opraveno R^

Kazen a poradek je to hlavni!

007
Registrace: 10/2004

@007

Cau
Jak jsi spokojenej s DM 500 HD.Ač díky cenně asi moc v oblibě není tak já ho tu měl na test a byl jsme z něj nadšen.Rychlost přepínání,kvalita obrazu,neslyšitelný větráček lepší signál proti mé 800.Prostě pěkná mašinka ale neměl jsme čas ji proklepat dělé.
Jediný minus že v newenigmě se ve standby větráček vypne a box je dost ! teplej.
Jiný image jsme nezkoušel

pat
Galerie: pat

Takže ještě jednou díky za rozptýlení všech pochyb.
Můžu se s klidným svědomím pustit do výměny...

phill03

@007: děkuju za vysvětlení. Podobně jako přebuzený, se ukazuje signál slabý až žádný. Pokud u mně dojde k podobným projevům, jde spíš o opak - slabý signál. Dobře, že to v Omku opravili, vím, že IBU loni lehce testovali.

knawi
Registrace: 3/2007

phill03

koukni ještě sem je to dobrá cena a máš to blízko
http://www.satelitni-technika.com/satelit/shop/satelitni-technika/paraboly/satelitni-parabola-famaval-110-al/

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

podle mích zkušeností by to chtělo 120cm, já mám Gibertini 102x95cm motor Stab HH120 LNB Inverto Black Ultra a na Dubai Sports Channel 2 12,111/H 27500 3/4, Dubai Sport HD 12,169/V 27500 3/4 a Alkass HD 12,245/V 27500 3/4 na BADR4 (26E)je to málo

Dreambox DM 920 1x Triple MultiStream DVB S2X/DVB T2/DVB C 1x parabola Tele System 109x99cm multifeed 23,5°E+19,2°E+16°E+13°E LNB Inverto Black Ultra 1x parabola Gibertini 102x95cm motor Stab HH120 LNB Inverto Black Ultra relé Spaun SUR 211 F, TV Sony

fpsfps

fpsfps

Málo to není určitě.Podle mě máš něco špatně u sebe.Nastavení paraboly jiné LNB atd..
Badr a programy co jsi jmenoval mi jedou na starou 105cm a staré LNB 0,6db uplně bez problému téměř be výpadků pořád.
Ale taková zkušenost když jsem na zkoušku dal právě ten "satelitní zázrak" Black Ultra tak mi Badr přestal hrát uplně a nehrál prostě !!!!
Dal jsem zpět historické MTI 0.6db a zase naskočilo signálu
že by se dalo rozdávat :)
Tak znova zpět Black Ultra a zase nic ani tuk !!LNB je v pořádku.
Takže rozhodně si nemyslím že 100cm parabola je málo tam muže být problém i v tom LNB jako u mě.
At se daří.

pat
Galerie: pat

pat

nechci ti vymlouvat tvůj názor, že tyhle LNB jsou šmejdy, ale ono nestačí jenom tak prohodit LNB, zvlášť u týhle družice, která je při příjmu na menší paraboly tak trochu "rušená" z těch sousedních pozic, kde se nacházejí velice silný TP operující na stejnejch frekvencích. je nutný vždycky nově doladit celou parabolu ve všech směrech.

Vantage 7100S / EmmeEsse 160 offset / Multifeed 13+19+26+28E / Inverto Black Ultra Twin / Giga Twin Blue CAM/HD+ DEU / Sky Italia / UK Freesat Card/ Lets see what we can do and learn in this land of misery.

vortimond
Registrace: 2/2006

Co chceme přijímat ?

V laboratorních podmínkách by se dalo nejpřesněji určit, jaký konvertor (konkrétní kus) pracuje s jakou parabolou (konkrétní kus) nejlépe (například i při konkrétní teplotě).
Samozřejmě by se musela simulovat konkrétní situace.
Příjem BADRU 4 je zcela jiná situace, než příjem ASTRY 2D atd..
Osobně nemám dostatek financí, abych si laboratoř zaplatil, z toho důvodu bych před instalací dvoumetrové paraboly nejprve zjišťoval zkušenosti ostatních, na základě toho bych pořídil základní komponenty parabola, konvertor, případně přijímač.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

hlavně tyhle experimenty s příjmem těch satelitů, který nejsou primárně zaměřený do střední evropy, tak jsou určený výhradně pro lidi, co mají možnost s tou parabolou relativně snadno manipulovat a sledovat přitom signál (což nutně nevyžaduje měřák, ale rozhodně to vyžaduje aspoň výhled na TV) a mají trpělivost a chuť si s tím hrát. jinak je to prostě naprosto k ničemu. když někdo nezná, co ta jeho konkrétní parabola přibližně umí.

Vantage 7100S / EmmeEsse 160 offset / Multifeed 13+19+26+28E / Inverto Black Ultra Twin / Giga Twin Blue CAM/HD+ DEU / Sky Italia / UK Freesat Card/ Lets see what we can do and learn in this land of misery.

vortimond
Registrace: 2/2006

2gunter: Dík za nabídku, OMKO budu mít asi kousek blíž než tu Karvinou, ale hlavně ty parametry zisku u Gilbertiny jsou lepší a reference na tohoto výrobce jsem zatím také slyšel jen pozitivní.

2fpsfps a další: Má aktuální zkušenost je taková, že s parabolou EmmeEsse 83x87cm to chytám (viz. mé příspěvky na toto téma cca. týden zpět), ale teď ve špatném počasí nemám rezervu a když přetočím na 1W a více na západ, tak musím upravovat elevaci, jinak jsem zase na hraně (nekoukatelné) příjmu. Toto vše platí pro současné počasí v Ostravě (tedy neustále hustě zataženo a déšť).

Takže nová parabola má trochu pomoct se ziskem a částečně vykompenzovat né zcela ideální přichycení držáku paraboly (100% svislost to nebude i když letmým přiložením 150cm dlouhé vodováhy to vypadá celkem OK) na stěně paneláku. Se samotným držákem moc nepořeším, je to v rámci zateplení namontováno firmou a nerad bych do toho kvůli záruky rýpal.

phill03

@pat

S DM500 HD maximalni spokojenost, mam tam gemini 5.0 s i s posledni newnigmou jde regulovat otacky ventilatoru ve stand-by. Otaci giberinkou 120 jako drak, v menu jsem dal zvysit napeti na lnb, aby to jelo rychleji ...

007

to 007

uvadite tady chlapi nespravne informace o tzv. prebuzeni tuneru sat. receveru !!! Jev ktery popisujete skutecne nastava, ale to co se stane NENI zadne prebuzeni, uz jste nekdy slyseli o obvodu AVC? S tim jsme se potykali uz u starych dobrych Nokii 9200, 9500, a 9600 pred 15-ti roky! Tehdy jsme to uspesne resili naklonovym clankem, problem je totiz v tom, jak automatika pro rizeni citlivosti (AVC)vyhodnoti spektrum signalu, pokud je uroven TP v jedne casti pasma vyrazne silnejsi nez v horni, tak dost prijimacu tento stav spatne vyhodnoti a "přivře" citlivost tuneru tak, ze na slabsich TP vam prijem znemozni. No a dnes, kdy technicka uroven jednočipaku z ciny neni to co driv, se to deje zase. Typickym pripadem je prijem Astry 2D na velkou antenu, kdy TP v pasmu 10,7 az 10.95 jsou az o 15 dB slabsi nez zbytek spektra - levny tuner blbne, slusne navrzeny tuner jede normalne. Ovsem i toto je resitelne propusti.

joki
Registrace: 5/2007

joki

Mas pravdu, ten termin neni presny, nicmene vysledek stejny rozpadajici se obraz, Satsloupe - naklonovy clen mam taky jeste z dob Nokie, je to uzasna vecicka, tehda jsem nemel signal ani na ORF s 210 cm parabolou a po zapojeni tohodle ihned OK ... zrejme ty tunery zase zacinaji sidit, ale v pripade dreamboxu 500HD je tuner dobre navrzeny, prakticky shodny jako u dm8000 ...

007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra