![]() |
|
Preco sa zmenil vyrazne signal?Mam dotaz. Dnes som vyhodil asi rocne 4 single GI 201 LNBcka a vsetky vonkajsie stare noname koaxy vratane rucne zle namontovany Fkonektorov.Nahradil som to Edision 4ks TL-6 Twin. Mam dva diseq prepince, jeden GI, druhy SPAUN. Celu vonkajsiu kabelaz som nahradil ciernym Belden AL 7mm, na to som dal krimpovacie Cabelcon konektory. Akurat po dome je natahany nejaky neznamy menej kvalitny koax. Okrem toho som vystupy z dvoch Diseq prepinacov zlucil do Johansson Kitu (vid napr.http://www.satcure.co.uk/accs/stacker.htm), jednym kablom natiahol signal dole do TV (cestou este zlucil s DVBT) a dole pri telke rozbocil druhou castou Johansson Kitu do dvoch prijimacov. Vcelku chaos, ale vsetko funguje ako ma. Problem je vsak so signalom. Cakal som, ze po vymene bude signal plus minus rovnaky. Dal som kvalitne konektury, kabel a najma lepsie LNBcka. Ale pridal som od cesty ten kit, co mohlo ubrat. Signal sa vsak zmenil, a to dost (aspon pre mna) zvlastnym sposobom. Mam dva prijimace, AB IPBOX 250 a DM800. Priznam sa, ze neviem na ktorom som meral povodne hodnoty, ale boli napriklad pre Skylink Markizu SNR 61% a AGC 50%.Po novom boli na IPBoxe 89% a 37%, na DM 63% a 89%. Pozor, poradie je stale SNR a potom AGC. Uz to je cudne, ze oba prijimace ukazuju rozdielne hodnoty SNR a AGC, ale rovnako sa mi nepaci zmena signalu. Ak boli povodne merania robene na IPboxe, tak SNR vyrazne stuplo a AGC vyrazne kleslo. Toto platilo pre viacero kanalov na kazdom satelite. Vzdy SNR hore (o 10-40 perc. bodov) a vzdy AGC dole (o 5 az 40 prec. bodov). Napr. Markiza UPC 0,8W mala kedysi 79% a 96%, potom na IPboxe 93% a 52%, na DM 53% a 39%. A ak boli povodne merania na DM800, tak sa mi to nezda este viac, lebo napr. na Private Spice na Digi bola zmena 50% a 23% na 51% a 66% (cize narast), pricom UPC Markiza vyrazny pokles (vid vyssie). Rovnako kleslo nieco na 19,2 a 13 a 0,8, stuplo na 1W a 23E. Cize uplny chaos. Otazka: vytiahnite vestecke gule a skuste mi napisat, na com boli povodne merania. :) Ak boli na IPboxe, preco po novom je vsade vyrazny pokles SNR a vyrazny narast AGC. A ak na DM800, tak preco nieco islo dost hore a nieco dost dole. Komentar: ak vas napadne, ze mam si to vyskusat bez toho Johansson Kitu, ze ten mozno pacha take kraviny, tak uz to nie je mozne. Je to namontovane, uz tam hore lesenie skladat nebudem. Sorry za dlhy dotaz, snad to niekto aj precital. :) |
emkac
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 275 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?A máš měřák??Ty budíky to je na nic .Už jsem se setkal a případem že po změně LNB došlo ke změně signálu někdy je potřeba pootočit LNB zkoušels to?? |
pit178
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 633 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?a ty si ses jistej :a/ ze ty LNBcka cos tam dal maj silnejsi zesilovac b/ ze je tam mas opravdu dokonale nastaveny ? c/ ze meris stale stejnou frekvenci ?? a co si to vymyslel za kravinu, ze se k tomu nedostanes ? Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?přesně tak,pokud chceš seriozně udělat složitější rozvod musíš mít přesně nastavenou parabolu, potom měřit úroveň signálu na vstupu do a na výstupu z jednotlivých prvků. jen tak určíš slabé místo kde je největší útlum. Popisovat nějaká procenta je o ničem zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Nemam merak, meriam to na rovnakych strojoch, ktore by mali furt ukazovat rovnako. Cize aj ked su vysledky jedneho merania nezaujimave, pri zmene je to naozaj zmena. Lebo to bolo na jednom stroji.Mam to nastavene rovnako ako pred tym. Skew a elevacia sa nemenili, menil som iba LNBcka, pricom aj tie pred tym aj tieto boli rovnako nastavene na najvyssie hodnoty, cize som nastavoval aj to. Meriam stale rovnaku frekvenciu, rovnake programy rovnakych provajderov. Satelit mam na celnej fasade domu, vo vyske cca 6 metrov. Rebrikom zvladnem minimum, ak chcem zasah do LNB, musim dat lesenie. Teraz by som to riesil uz inak, ale kedysi som to nechcel davat na strechu a na zem mi to polovicka nedovolila. (ale nie o tomto som povodne chcel) A silnejsom zosilovaci v LNB nic neviem. Pred tym som mal GI-201, co sa povazuje za crep, teraz mam Edision Twin TL-6, co sa povazuje za jeden z tych velmi dobrych. |
emkac
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?na jaké frekvenci jsi nastavoval parabolu??já nastavuji na 12070 a 12565 |
pit178
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Spresnenie: skew a elevacia paraboly sa nemenili. Skew LNB som menil tak, aby signal bol najvyssie. |
emkac
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Na tychto som to porovnaval.23,5 - 12565 0,8 - 11727 a 12723 13 - 11411 19,2 - 12285 Ladil uz nepamatam presne, ale myslim ze podla Markiz, cize 23,5 - 12565 0,8 - 11727 Zvysne som ladil podla Al Jazeery, cize 11034 na 13 a 11508 na 19,2. Inac ja neriesim zmenu signalu, pripadne kde sa signal straca alebo meni. Ale zaujima ma vyrazna zmena. Jedno stuplo, druhe kleslo. A dost. |
emkac
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?budeš koukat na měřiče nebo na obraz?,jde ti to bez problémů?,nemáš výpadky? |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 397 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Stejný model LNB se může lišit kus od kusu, takže to samo o sobě teoreticky může vysvětlit lecos.Takže je dost důležité, jakým způsobem děláš vlastně to porovnání LNB. https://www.parabola.cz/img_magazin/2010/prijem-badr4-tabulka-lnb.jpg Vyber si jeden přijímač, u kterého se ti nejvíce zamlouvá zobrazení kvality a síly signálu. Parabolu si natoč na nějakou družici na hranici příjmu a zkoušej rozdíly mezi jednotlivými LNB napříč celým pásmem Ku. Po ukončení měření posledního se vrať k prvnímu pro kontrolu. Počasí se dost mění. Podle toho vyvodíš, který LNB dáš na kterou pozici. Zároveň taky zjistíš ohnisko paraboly, v součinnosti s elevací. A vyzkoušíš zapérováním jednoho místa na talíři postupně po celém obvodu do jaké míry ho máš zdeformovaný. JAKOU MÁŠ PARABOLU ? Dej odkaz na její obrázek ! Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Takže môj tip: problém je v tom koaxe čo zostal ako jediný nevymenený v stene, ak sa dá vymeň ho,minule som tu mal ja taký istý problém u známeho, využili sme starý koax v stene a frekvenciu 12565 H na A 3 za Boha dostať cez 60 % na meráku, nakoniec sme vymenili kax v stene čo bol ešte starý hrubý zelený a bol 8 krát prerušovaný a nadpájaný!!!!! som skoro skapal :O ked som to videl a kurevsky som sa čudoval že to ide aspoň na tých 60 %, po výmene koaxu za obyčajný všetko na plný výkon. :8)Dalšia vec je naozaj trošku pootočením LNB v osi urobí to cca 10 % signálu, a dalšia vec po výmene LNB nemusí nastavenie sedieť pre nové LNB na stopercent, ja by som to ponahadzoval a ponastavoval na novo a potom uvidíš, terba ísť na to vylučovacou metodou.Veľa zdaru. ;) 3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE
Megasat_ HD_ 7_ combo
|
Tami
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 3 170 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?presne tak vymen koax mam ten isty problem u rodicov,daval som na strechu panelaku antenu na 1W a pouzil som stary komunisticky sedy koax s tenkym stredovym vodicom a s tienenim s medenej folie ma asi 30m a dva spoje.Posledne transpordery cezen ani neprejdu ale vsetky co pouziva upc a je to nizsie v pohode |
noha
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 382 |
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?koax .ale nesníží kvalitu signálu pouze hrubej signál klesne |
pit178
![]() |
|
Elementární inteligence!!!Jak je tu vidno, tak z toho množství odpovědí tu není ani jedna správná. Je z toho jasně pozant jaká je úroveň a kvalita znalostí zde přítomných, kteří se snaží druhým radit, aniž by sami měli nějaké znalosti nebo zkušenosti. Problém je přitom naprosto zřejmý, jasný a nezpochybnitelný!!!Příčinou poklesu kvality i úrovně užitečného signálu je nejen použití několika slučování a opětného rozbočování kabelů, ale hlavně použití JohanssonKitu. Pokud se totiž někdo podívá na to jak tento kit funguje, tak je to jasné. Kit funguje tak, že signál z jednoho LNB konvertuje do vyššího frekvenčního pásma. Na konci kabelu provede opětovnou konverzi zpět. Signál je tak přenášený v pásmu 2,5-3,5GHz, což je na běžný koaxiální kabel docela dost, a úroveň signálu tím jasně utrpí. Kvalita pak klesá následkem dvojí konverze a nutného zesilování. Jednoduché, logické, jasné a správné!!!! Dohovořil jsem! Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
EnikPrepáčte pán dokonalý bolo to super vysvetlené, ste odborník na slovo vzatý, ale my radíme to čo vieme, a to z čoho sa človek ponaučil.Ale ak som správne pochopil niečo podobné som napísal aj ja len v laickej reči ako ty nie: "Příčinou poklesu kvality i úrovně užitečného signálu je nejen použití několika slučování a opětného rozbočování kabelů........" no ale nech si dotyčný vybere čo potrebuje a čomu hlavne pomôže.3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE
Megasat_ HD_ 7_ combo
|
Tami
![]() |
|
Tami. Jen mi to dej!Pokud jsi přesvědčený, že jsi napsal totéž co já, tak se pleteš. Problém totiž není v kabelu ale v tom Johanssonu.Nejsem dokonalý, jen radím když vím. Když nevím tak nekecám! Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
Tamimáš pravdu, já o tom taky psal kontrola úrovně signálu před vstupem a po výstupu z jednotlivých prvků, pokud by to udělal, stačilo by místo měřáku použít jen lcd display s tunerem a bylo by vidět o co gou.zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
Jasně hoši!Všichni jste to věděli, jen jste nás tu zkoušeli. Jeden radí vyměnit koax, druhý na to potřebuje měřák. Jenže tazatel se ptal PROČ? Proč se změnil signál? Ani jeden z Vás mu neodpověděl správně, tak přestaňte dělat ramena!!! Oba jste radili co má dělat, aby přišel na to v čem je problém. Jenže příčina toho problému je jasná i bez výměny koaxu a bez měření jednotlivých komponentů. Pokud by totiž ten signál měřil, tak by se tu objevil s otázkou PROČ má za Johanssonem horší signál než před ním, když v kabelu má signál perfektní? A zase by se tu objevily nesmyslné rady!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Nepobite sa prosim.Mne je jasne, ze sa zmenil signal. Rozumiem, ze mam extremne vela kadejakych zlucovacorozbocovacich spojov, ze mam neznackovy koaxialny kabel (ktory sa neda vymenit). Je mi jasne, ze na TV je uz horsi siganl ako hore pri antene. Ved som to tu kedysi aj riesil https://www.parabola.cz/forum/topic-49433/ Takze moj dotaz smeroval skor k inemu. Preco vyrazne kleslo SNR a vyrazne stuplo AGC po vymene a pridani komponentov. Napriklad pre 1W zmena z 80% a 96% na 93% a 52%, alebo z 1W zmena 50% a 23% na 89% a 19%. Ked uz tak, malo klesnut alebo stupnut vsetko. Ak je toto vysloveny blud, tak som povodne merania robil na inom prijimaci, vtedy mam zasa dotaz, preco nejake hodnoty klesli - z 80% a 96% na 53% a 39% (1W), a nejake stupli z 59% a 46% na 63% a 89% (23,5E). Foto povodnej paraboly mam tu: http://emkac.ostavbe.sk/blogs/files/2009/09/satelit_po_eps3.JPG Parabolu s novymi LNBckami a kablami a kitom odfotenu nemam, ak by bol zaujem, tak odfotim a dam na web. |
emkac
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Hm, z tej diskusie, co som dal vyssie link jednoznacne vyplyva, ze povodne merania som robil na DM800, kedze na IP Boxe mam odlozene starsie merania.Pred rekonstrukciou na IPBoxe som mal: STV1 na 23,5 ma SNR 87% a AGC 41% STV1 na 1W UPC ma SNR 94% a AGC 55%. Teraz mam na IPBoxe STV1 na 23,5 ma SNR 89% a AGC 39% STV1 na 1W UPC ma SNR 94% a AGC 53%. Cize skoro rovnako. Tym padom rusim moje predchadzajuce otazky na vyrazne rozdiely v SNR a AGC a zostava iba otazka, preco po rekonstrukcii zostali nejake hodnoty rovnake - vid vyssie merania na IPBoxe, ale na zaklade merani na DM800 sa kadeco pomenilo. Hmm, 23,5, frekvencia 12565. ABIpbox mi po rekonstrukcii ukazuje rovnake cisla, vid vyssie. DM800 mi uz ukazuje na tej istej frekvencii stupnutie z 59% a 46% na 63% a 89%. Preco to nezostalo rovnake? Preco mi DM ukazuje zmenu signalu (narast) a IPBox nie? Preco Markiza na UPC vykazuje na DM800 vyrazny pokles a napr. Private na digi zvysenie kvality? No nic, sprava sa to cudne. Myslim ze pierrepetr to napisal jasne, mam sa vykaslat na signal a ked nemam vypadky (co nemam), mam nad tym nespekulovat. |
emkac
![]() |
|
EnikNeviem o tom že by toto forum bolo len pre totálnych profíkov ako si TY, prepáč, už budem čítať len tvoje príspevky a šúchať nohami ked sa objavíš na tomto webe. ;P Nehnevaj sa na mňa ale na toto som neni.......3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE
Megasat_ HD_ 7_ combo
|
Tami
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?Mám nějaký problém se psaním delších textů do okna....Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
TamiNevím kde jsi přišel na to, že tohle fórum je jen pro profíky. Nic takového jsem neřekl. Klidně si tu dělej co se Ti líbí. Mně je to docela jedno. Hlavně se tu ale ukazuje jak kvalitní rady se tu objevují, a to je to podstatné.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
RE: Preco sa zmenil vyrazne signal?ano ,tak je to správně,tak to má být |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 397 |
![]() |
|
![]() |