Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T 54kanál - Ostrava + Lysá hora

Něco se děje,dnes po spuštění Lysé hory na kanále 54 došlo na mé Colorce (před spuštěním Lysé - síla signálu 85/kvalita 65,teď síla 44/ kvalita 28 - podotýkám že anténa je bez zesilovače). Nemělo by to být náhodou naopak? Jo a místo příjmu - Třinec. :crying:

TV LG 42LW 650S - ZC - 28,5 vých / 23,5 vých / 19 vých / 13 vých / 1 záp

RTVSAT
Registrace: 9/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T 54kanál - Ostrava + Lysá hora

Možný výskyt pre-echa v SFN.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

Tak to pěkně děkuji,a co já teď s tím? Téměř všechny instalačky DVB-T v Třinci mi volali,že mají problém se signálem! :(((

RTVSAT

Zdar,tak jak napsal kolega.Idealne je pozvat nekoho s merici technikou na optimalizaci (smerovani) anteny,pripadne to vytoc na Lysou a uvidis (pravdepodobne rusici signal z OVA bude potlacen).
Hostalky vali 100 kW ze vzdalenosti cca 39 km,Lysa vali 25 kW ze vzdalenosti cca 22 km ,uhel mezi vysilaci je cca 75°.Cili na Colorce smerovane na Hostalky,se znehodnotil,resp. zhorsil signal prave pre-echem.Pokud to nevypadava (nekostickuje),tak bych to nechal,otazka zni co to udela do budoucna pri zmenach pocasi/teploty/vegetace.
Jeste si s tim uzijeme.

hdpe
Registrace: 11/2007

No v tom mozna tkvi prave jakasi "nesnesitelna" lehkost byti,totiz vsichni maji vsechno v poradku,nicmene zakaznik nehraje:).
Montazni technik delal neco v urcitych podminkach prijmu,nyni se podminky ne jeho vinou zmenily,takze zakaznici budou solit,neda se nic delat.Me uz to taky potkalo.

hdpe

Opakuje se to stejne, co pred 1-2 lety na jihu moravy.
Uprimnou soustrast.
Pri 16QAm by problemy byly extreme mensi, ale protoze hamty hamty CRa, tak se z toho poserte.
Problem jsou diametralne odlisne vykony vysilacu, 64QAM modulace a kopcovity teren.

J a
Registrace: 7/2005

@Ja

spíš bych viděl jako problém ČTÚ :) ten vymyslel TPP a takovéto hokusy-pokusy spouštění vysílačů v SFN s takovýma odstupama. ČRa podle něho "jen" jedou...

davidkriz
Registrace: 8/2009

@david

to dokazu pochopit, ale me jako montaznika a nebo koncoveho uzivatele to az tak nezajima, navic nekdo to vymyslel a urcite to s nekym konzultoval. Navic z informaci vim, ze varovani pred SFN vc. 64QAm bylo, a presto to jede jak to jede (nejede)
Pred ani ne dvema roky na jihu, ted na severu moravy.
Proc takto z.k.u.r.ve.na neni treba Javorice ? Nastesti diky ni konecne na JM jedeme.

J a

@RTVSAT

Zajimalo by me, jake boxy maji nyni problem. Napis prosimte. A jestli nechces verejne, tak na r.lnb@seznam.cz
Diky

J a

@RTVSAT

Většina LCD a Plazem Philips,LG a Samsung a externí boxy o kterých vím jsou Philips,Mascom a nějaký no name....

RTVSAT

těžko říct, ale u mne je hlavní tahoun a organizátor celého přechodu ČTÚ, ať mu to konzultoval kdo chtěl. A pokud se podělalo X věcí, tak je viníkem on. ČRa pokud jim někdo (bez ohledu na to jestli to konzultovaly, i když těžko říct co by z toho měli) nalinkuje že musí vysílat tak a tak tam a tam, a technicky to splní, tak holt těžko se může nadávat jim.
Veškeré věci kolem GE2006 i TPP jsou zodpovědnost a práce ČTÚ. To je jak na Slovensku kritizují Towercom že je vertikál pro celý stát, ale že ti s tím nic nemají, to jaksi nikdo neví že to spískal někdo jiný a jindy.
Pokud by ČRa vysílaly na dvou vysílačích na dvou kanálech nebo vysílají na jednom v SFN, nevidím v tom pro nich žádnou výhodu, ani technickou ani ekonomickou. Co se 64QAM týká tak to prostě dává větší datový tok, tam určitě nějaké tlaky byly, aby provozovateli platilo víc subjektů (mux2=5), ale kdyby úřad chtěl, tak to stanovil jinak. Jenže hošíci si testovali něco v Prazeee několik let od roku 2000, a pak to použijou v celém státě s uplně jinýma výkonama a ještě každý vysílač s odstupem měsíců až let od jiného. Škoda mluvit...

davidkriz

Javořice je opravdu vyjímka 30,33,35K. Kdyby to takhle bylo všude, ach jo...
SFN a ochranný interval 1/4 by měl garantovat vzdálenost vysílačů do 67km, jako bez problémovou. U nás tuhle hranici na chlup tvoří Svatobor a Kleť, ale to jsou stejně silné svářečky, takže v místech potenciálních problémů to s přehledem řeší vysoký vzájemný rozdíl úrovní signálů, z obou ant. systémů.

Příští týden jedem do Alp na Gaisberg a Wendelstein. Chystám se na měření dálkového příjmu českého DVB-T z Lince a Welsu. Trošku uchylné, alespoň prověříme vlastnosti 64QAM... :)))

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Sax

doufám že budou nějaké pěkné fotečky :)
btw takoto samostatně si bude trůnit na svých kanálech ještě Praděd :) bez SFN

davidkriz

To si piš, že budou fotečky. Asi si pujčim i HDčkovou kamerku.
Na ten Wendl si to zaslouží.
Už se nemohu dočkat, kolik že se to může jezdil v Rakousku a Německu po dálnicích? :))

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

v Rakousku 130 a v Německu můžeš podle bargrafu hodně přes 100procent :D

davidkriz

RTVSAT

přesně jak píše hdpe otočit anténu na Lysou.
Pro Tvou informaci máme za sebou za posledních pár týdnů instalace ITA v částech Ostravy jako Martinov. Plesná, Pustkovec, Poruba. Všude je přímý výhled jak na Hošťály tak na Lysou Horu. žádný problém po spuštění Lysé se nekoná. Shodou okolností mám lcd Samsung a "zkušební" stb Phillips DTR 220. Zítra chci zkusit jak se příjem bude chovat otočím-li anténu na "slabší" Lysou a Hošťálky půjdou z boku.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Boxy s problémy

Taky jsem toto řešil po spuštění Mikulova vs. Hády. Největší problémy s pre echem u mě měly Evolve 1105 a 1201.

Vladimír Bílý

AirTime
Registrace: 4/2010

gunter

Jo jenže u Vás jde o to,že mate vysilace kazdy z jine strany,já tady z Třince mám přibližně stejný směr jak na Hošťálky tak na Lysou,nepomáhá ani přimý směr na Hošťálky,ani Lysou,ba ani zlatá cesta mezi něma.Podotýkám,že ještě včera nebyl žádný problém.

RTVSAT

Aha,na mape to vypadalo ,ze Trinec by mohl mit z Lyse a Hostalek jine smery,no ale pokud je tam jeste nejaky odraz,pak je to opravdu spatne.
Nelze jinak,nez aby kravatovi soudruzi vstali od vypocetni techniky a digitalniho terenu 100x100m a ihned vse overili prakticky.

hdpe

taky mi to připadalo na velmi odlišné směry, ale vetší město může skýtat různé pozice. O víkendu jsem domluven s kolegou na instalaci STA, po zrušení DigiTV Hoťálkovice i Lysou má v poměrně ostrém úhlu tak uvidíme..

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Takže jsem před chvíli slezl ze střechy kde jsem trochu experimentoval - 1.zařazení předzesilovače přímo do antény,nebo před přijímačem : signál střídavě ano a ne.
- 2. a to je velmi zajímave jsem antenu,kterou jsem držel v ruce nasměroval na zlatou střední cestu mezi Hošťálky a Lysou a mírně (protože mi trochu ujela ruka) se mi dostala do přijímaci roviny něco mezi V a H. a světe div se kvalita 85 a síla 68 asi ty signály po zpuštění Lysé lítají mezi těmito kopci jak se jim zachce :)))

RTVSAT

boxy s problemy

Rekl bych ze to presne kopiruje moji zkusenost, navic me jeste blbly Schwaigry.
Jak vypada mereni impulsni odezvy nyní ? Nemuzes nekam upnout screen z meraku ?

J a

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra