![]() |
|
Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Příjem VČ-Černá hora, 3x multiplex (k40/H,k60/H,k61/H, tj. pokud se nepletu IV.-V. pásmo 623.25,783.25 a 791.25MHz. Jako laik budu muset instalovat znamym, v mistech s horsim prijmem musim vedet jaky druh (pripadne konkretni model) mam zakoupit. Yagi nebo síto? Poradi nekdo? |
Jantars
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 614 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Ne, neporadi. Antena se voli na zaklade zmereni parametru signalu, ne od stolu. Jako laik si zaplatte min. zmereni parametru v miste prijmu, pak vam zkusim nezavazne od stolu bez zaruky poradit antenu. |
J a
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 3 337 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Alcad BU119 a pokud je tam slabší signál budeš to muset dokrmit zesilovačem |
pit178
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 633 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?http://www.digitalnitelevize.cz/forum/dvb-t-anteny/sito-versus-yagi-52442/?stranka= tak zrovna takovouhle diskusi uz mesic hledam a nahodou jsem na ni prave narazil... Kez bych necetl :-( . Jednu věc nemohu dohledat - současný výkon Černé hory je na maximu nebo se počítá s vyšším? Zkusil jsem to najít v plánu přechodu od ČRa a neuspěl jsem.... |
Jantars
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Odpozoruj od susedov ale podľa mňa sito by malo stačiť sito môžeš použiť či je slabý alebo silný signál a určite je tam dostačujúci. |
domi357
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 331 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?a proc se do toho vubec jako laik poustite? jak vidim, mate v tom hokej uplne, uvadite frekvence analogove nosne obrazu a jine nesmysly... a jak pise "Ja", bez zmereni signalu se nic od stolu radit nebo rozhodovat neda, takovou naivni predstavu muze mit opravdu jen zcela neznaly clovek. To co tu nekteri radi rovnou "alcad" nebo "sito" jsou nesmysly protoze nikdy v zivote u vas nebyli a netusi co vse tam prijimate... proc jako laik se snazite hrabat do neceho o cem nic nevite nechapu, doporucte jim zavolat odbornika a usetri penize oni, za blbosti za ktere je vyhodi kdyz nebudou fungovat, a vy zas nervy a starosti. |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Přesně tak, změřit a pak rozhodnout. Jisté vodítko je obhlídka antén u sousedů. Neviděl bych vzhledem k avízovaným "horším" příjmovým podmínkám jako špatnou možnost použít IKUSI flash, zatím mne nikdy nezklamala.DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),
|
pigfucker
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 554 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Ikusi flash je plastový předražený nesmysl, její "práci" vykoná krátká color za třetinu ceny... |
davidkriz
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Ak nemáš k tým známym ďaleko,vyskúšaj na tej anténe,na ktorej majú analóg.Prevod kanálov a frekvencií nájdeš tuná http://www.digitalnitelevize.cz/informace/dvb-t/kanaly-a-kmitocty-prevod.html ;) :8)Openbox S2 HD, SS2,
|
jank
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 919 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Přesně tak davidekrizi. A ta Alcad BU 119 je také jenom prskolet. |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?alcad 119 je na spodku pásma úplně mrtvá a radit ji na někomu použít na 40kanál nevím, nevím okolo 40.k. je nejlepší asi krátká Color, alcad spíše od nějakého 50.k nahoru a maxima dává okolo 60.k..no anějaké dokrmení zesilovačem je asi bez měření vtip, že jo:-)zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?P-20 DTT/G , plácnul jsem sem taky jednu anténku ;) , bez zaměření těžko raditi |
netace
Registrace: 12/2008 Příspěvků: 3 747 |
![]() |
|
davidkrizHello pane nechcete prosím dobrovolně změřit parametry signálu z vysílače Javorina N.M nad Váhom a to v lokalitě příjmu Záhorí města Skalica-Holíč.Někteří abonenti jsou tam s toho dvb-t na mrtvici.? |
Ufones
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 1 917 |
![]() |
|
@JantarsV jaké oblasti se nacházíš? Já jsem s tím moc nelaboroval/Multiplex 1/ a zkusil jsem dosavadní/jinak zavrhované/ polské síto se zesilovačem a chodí to docela slušně. Jsem tzv. pod svícnem a měl jsem z toho obavu=signál se zde "mlátí" ze všech stran. Byl jsem však velice mile překvapen. Toť jen můj poznatek, neznamená to, že tento typ antény doporučuji. :) |
Ajap
Registrace: 12/2008 Příspěvků: 275 |
![]() |
|
ufonesdobrovolně? tím myslíte ZADARMO, na vlastní náklady, kvuli něčím krásným modrým očím? :D a pak to pokud možno hodit na web jako veřejné know-how, aby si každý mohl sám otáčet polským sítem :) ne, sorry, tato lukrativní nabídka mne fakt neláká ;) |
davidkriz
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Ak by som si to dával merať a kupovať špeciálne antény tak by ma to vyšlo toľko,že to by som si mohol kúpiť dvb-s príjmač s kartou a mal by som viac programov než ponúka DVB-T v česku a na slovensku :))) :))) :))) |
domi357
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 331 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Díky všem za příspěvěk. Na sousedy se těžko obrátím, protože budu zřejmě první, kdo bude DVB-T zprovozňovat. Na analog jsem měl za poslední leta 2x firmu Yagiex, ale jde to do tisíců a koncoví uživatele (rozuměj: rodiče, "tchýňáci" aj.) to nezaplatí. Třeba mne zabte, ale jaký tam je signál orientačně měřím na notebooku (tj. doma mi běží i na přiloženou antenku k tuneru - signál dobrý atd.). Stávající anténní systém nemohu otestovat, protože málokdo je směřován na Černou horu. Kritiku beru, jsem laik a neměl bych se tím zabývat, ale realita bude jiná :-(. Prostě budu muset brát a otáčet ty stávající Yaginy na Černou horu. Jen nevím, jak moc se na příjmu projeví třeba sníh aj. |
Jantars
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?@domi357: tak tak to mám teď, set antén s laděnými zesilovači. I tak je to obraz hroznej. |
Jantars
![]() |
|
Jantarsnení důvod Vás zabíjet, je to Vaše věc, byla to rada či doporučení, protože pokud člověk se pouští do něčeho o čem vůbec nic neví, tak je většinou jen otázka náhody jestli bude výsledek použitelný a ta náhoda se může setsakra prodražit... finančně, časově i zbytečně vynaloženou energií. |
davidkriz
![]() |
|
Alcad BU119Není anténa do zhoršených podmínek. To je anténa tak na přímou viditelnost.Tyhle jednoduché rady jasně ukazují na to, jak mnozí podléhají mámení. Zkušený anténář totiž pozná parametry antény už na první pohled. Samotná konstrukce antény má totiž zásadní vliv na její parametry, a podle toho jak je anténa stavěná, je možné snadno odvodit její vlastnosti. V tomto případě se jedná o anténu s velkými bočními laloky, což zhosršuje odolnost proti odrazům, a snižuje užitečný zisk. Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?A s dipolnet.cz ma nekdo zkusenosti? Kdyz zavolam ze chci par kousku anten poradi alespon orientacne jakou? |
Jantars
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?dipolnet je česká zastoupení polské firmy, která přeprodává cokoli. Od kvalitních věcí po komerční šunty (nemyslím jen antény, cokoli, viz jejich sortiment).Není to anténářská firma a antény se nedoporučují ani nevybírají po netu. Jistě tu někdo "poradí" tu nebo onu anténu, ale je to furt dokola, asi jako radit někomu jak sbalit na celoživotní vztah babu, kterou ten "radič" v životě neviděl, neví co je zač a jediné co zná je její jméno a fotka :) |
davidkriz
![]() |
|
BU119BU119 je to čemu osobně říkám "znásilněná yagi". Jak píše Enik, antény se dají vyhodnotit už dle vzhledu, co se jejich maxima týče. Horší parametry můžou mít vždy (špatně navrženy) a ty je třeba zjistit z praxe/měření, ale určité maximum použitelnosti (tj. pozitivní parametry) co se týká zisku, rozsahu atd., to odpovídá konstrukci, a když se na to člověk podívá tak tuší kde je její maximum resp, že parametry udávané jsou nadsazené. Fyzika nepustí.To je případ např. těch "plastových" antén s rahny v řadách nad sebou, atd. Kdo se orientuje v oboru tuší jaké to má vlastnosti už od pohledu, dle toho "jak to vypadá". A zkušenosti od různých kompetentních jen prokazují, že tyto "zázračné" krátké plastem pospojované antény jsou nadsazené předražené šunty, jejichž práci odvede většinou lépe krátká color za třetinu ceny. Jsou pravidla v anténní technice, přes která prostě nejede vlak, a taková pravidla nikde nikdo nezainteresovaný nevyčte na webu z diskusí. BU119 je už od pohledu typická yagi, kterou pokud se výrobce snaží "znásilnit" na širší pásmo, tak jí mizí pozitivní parametry zisku, šířky hlavního laloku diagramu a mění se velikosti postranních laloků, atd. Chtít od yagi která má plusminus půlvlnné prvky přijímat v šířce pásma 470-860 MHz, tedy na prakticky dvojnásobné frekvenci oproti začátku pásma, aby chytala 400MHz široké pásmo, je principiální nesmysl. Yagi se dá naladit na maximální frekvenci, nahoru padne její zisk a diagram skoro okamžitě, a dolú je dle konstrukce a počtu prvků použitelná max desítky MHz, extrém je tak 100. ČÍm více prvků, tím užší pásmo. Ale 400MHz je prostě "znásilněná" yagi, na celé pásmu už je snad lepší z hlediska zisku log-periodiocká anténa, ta má sice malý zisk a relativně široký lalok, ale aspoň oba parametry konstatní v celém pásmu. |
davidkriz
![]() |
|
domi357ano to je správné řešení na celou digitalizaci a hlavně to slavné dvb-t |
Ufones
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 1 917 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Moc to s tématem nesouvisí, ale dovolím si vzpomenout ještě jednu, dosti opomíjenou vlastnost antén koncepce Yagi.Klasická Yagi anténa se dá "znásilnit" ještě i jinak. Mějme např. Yagi anténu, vyladěnou na pásmo kanálů K56+, natočenou na vysílač "A" v azimutu např. 0°. Pak je dosti pravděpodobné, že tato anténa bude mít relativně dobrý zisk na kanálech K21+, vysílajících z vysílače "B" v azimutu +/- 180°. Místy je možné tohoto jevu využít, jsou-li podmínky příznivé. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 966 |
![]() |
|
RE: Jakou venkovní anténu pro DVB-T?Širokopásmovou UHF 21-69 kanál - Fracaro PL45. 350-500 kč. |
CES
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 4 385 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
![]() |
|
![]() |