![]() |
|
Sloučení 2 DVBT kanálůPokouším se sloučit 2 vedlejší kanály 62 a 63 - úhel příjmu asi 50 st. do domovního rozvodu.Signál z jednotlivých antén se zesilovači 24dB v krabici dobrý.Klasický hybridní slučovač asi nepomůže.Objevil jsem na trhu domovní DVBT zes.ZR14 - má 2 vstupy UHF s regulací zesílení i s možností napájení předzesilovačů. Nemá někdo zkušenost než do toho investuji? Děkuji. |
Displej
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 449 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 48 | |
![]() |
|
@violaJa ti nevycitam ten hybridni slucovac nebo neco o slucovani, ono sloucit sousedni kanal jinak nez hybridem za vami akceprovatelnych podminek cenovych nejde.Ale zvedly me ze zidle ty tvoje rady o zesilovacich a to, jak vsechno, co ty jsi ta 2-5let rozchodil (OK, kazdy se nejak bavi) doporucujes vsem a na vsechny podminky. To proste nejde. |
J a
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 3 337 |
![]() |
|
tonekNo jo ... tak výtka ... no protože neznám lidi jak se jmenují - tady to vystupuje pod samým nickem a pak se někde podepíše pod článek pravým jménem a příjmením a já nemohu vědět ba ani tušit. Copak já vím kdo je např. "cha-cha" či "technikTKR" a další? :)tomík: děkuji za zastání ... ;) Jinak mimochodem žádné klamavé informace nepodávám, ba ani neradím něco co nefunguje. Spíš se to dá nazvat jako "jiné řešení" ale jinak je to plně funkční a ověřené nějakou dobu ... a používám to stále k plné spokojenosti. ;) Spíš dotyčné pány asi štve a provokuje že jsem na něco přišel sám a že to spolehlivě funguje. Jinak si nedovedu představit proč ty narážky. Jinak já jsem normální a o konflikty nestojím - naopak, chci se bavit k tématu. Pěkný večer! :8) |
Violista
Registrace: 7/2007 Příspěvků: 1 363 |
![]() |
|
taky nevím kdo je cha-chaale křičím CHA CHA CHAto jako se tě Tomík zastal???? |
tonek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 6 117 |
![]() |
|
DisplejO jaký Ti jde domovní rozvod, kolik zásuvek atd. Jinak jde Ti asi o Poláky a Mux O2 v Ostravě. Nedávno jsem měřil v Porubě a úrovně signálů na 62. a 63. kanálu byly více méně shodné a pro zpracování v pohodě. Chtělo by to poměřit a nasměrovat antény. Teprve pak vymýšlet řešení.zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
J aCo se Ti pořád nelíbí na kanálových zesilovačích ... ? nechápu. Vím že se volí či nevolí dle síly signálu v místě, ale tazatel píše že zesiluje. Zda je to či není třeba nevím, neví nikdo pokud to někdo na místě neproměří atd. o to tu snad ale přeci nejde - psát úvodní a pořád stejné romány mě nebaví a dotyčný je si toho beztak také vědom. Jinak kanálové zesilovače jsou přeci odborníky doporučovávány jsou-li třeba, použít snad jdou jak v Čechách, tak na Moravě když se slučuje vícero antén a pokud je třeba zesilovat. Ano, montoval jsem celý svůj systém dlouho ... vidím že už to ví kdekdo ale mě to nijak nevadí a tak jsem to taky i chtěl a plánoval. Navíc nejsem sám kdo to seřizuje a dělá na tom a vylepšuje roky. Ono je to taky dost drahé a neměl jsem hned na vše - proto taky ta stavba postupná, měřák mám teprve chvíli od Lumíra z Ostravy (prodával jeho kolega) a navíc nic moc ten měřák extra neumí. I tak je to dobrej domácí pomocník. (Telemann 1505) Koukání jsem ale měl zajištěno pořád i během postupné přestavby. Rozšířil jsem si hlavně němce. Začínal jsem s příjmem na síto Vaten CZ+2 muxy ze SRN. Špatné a nekvalitní komponenty se vyměnily, potřebné se koupilo a je. Tak to je a mohu být spokojen. Z ničeho nedělám vědu a vše beru tak, jak jde čas a život. Zkušenosti také přibývají atd. :8) |
Violista
![]() |
|
violaOK, použil jsem možná silné výrazivo, sorry, ale problém který s tebou mám (a zřejmě nejen já) je hlavně ten, že ty vystupuješ jako odborník (neznalý tazatel s tvých příspěvků mohou lehce nabýt tento dojem) a dáváš suverénní rady o věcech o kterých máš jen povrchní znalosti. Navíc i v případech, kdy ani největší machr v oboru by si nedovolil suverénně radit, protože z nedostatku informací (zvláště v oblasti DVB-T...) se spolehlivě radit prostě nedá. Ňěkdy se třeba zrovna trefíš - může být, ale i tak může být tvá rada zavádějící... chápej, že když ty tvoje příspěvky čte odborník tak ho to vytáčí a nebaví furt dokola ztrácet čas uváděním věcí na pravou míru, a dokola s tebou pořád debatovat (proč myslíš že tě stále posílají do světa hudby...?). Ty prostě plácneš zavádějící informaci a když ti to někdo vytkne, chceš aby ti to vysvětloval, dokazoval a diskutoval s tebou. Ale nikdo z těch odborníků není tvůj učitel! Oni se taky neučili v internetových debatách... a navíc ti už věci kolikrát iopakovaně vysvětlili a ty si pořád meleš svoje a dál mateš tazatele...Hele, řeknu ti svůj názor: je mi jasné, že je to tvůj koníček a že bez těch debat nemůžeš být, ale určitě by v diskuzích do kterých se zapojíš pomohlo, kdybys své příspěvky do bodoucna alespoň patřičně uváděl tak, aby bylo všem jasné, že jde o tvé osobní zkušenosti jako amatéra, že si třeba svou konkrétní situaci vyřešil tak a tak a pod... (to není nic proti ničemu - nikde není psáno že mohou radit jen superodborníci), takto tvůj příspěvek bude hned jinak vypadat a nebude vyvolávat tolik vášní... Jak se s tím popere tazatel je věc další, ale má větší šanci si to správně přebrat... toť můj názor |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůMyslim, ze Lance to napsal celkem korektne, tak nejak to je. |
J a
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 3 337 |
![]() |
|
lanceOK, beru a budu se o to snažit .... |
Violista
![]() |
|
a tak to má býtmohnu li tak na závěr si prosím SEREnádu! |
tonek
![]() |
|
violistaKdyž už si mě vyzval co bych sám poradil, tak říkám, že nic, protože tazatel se ptá na STA a tam mu radit nebudu, protože jsem amatér co si doma a max. po známých řeší svůj příjem a nebudu radit někomu kdo se ptá na STA.Ale jestli chceš, tak čistě teoreticky, kdybych u mě doma - tj. 4xTV (ne STA) řešil Displejovu situaci (bez konverze na jiný kanál) asi bych v prvé řadě použil 2 směrové antény a především se snažil v prvé řadě nežádoucí sousední kanál 62/63 na dané anténě potlačit tím že ho dostanu do minima vyzař.diagramu antény (při vzáj. úhlu příjmu 50st. by se to mohlo dobře podařit) i třeba za cenu vychýlení antén z ideálního směru a mírného snížení zisku pro užitečný signál. Potom podle úrovní zesílit a sloučit hybridem (ty před/zesil. bych použil asi v každém případě, i třeba s minim. ziskem kvůli zamezení vyzařování užitečního sugnálu sousední anténou). Propusť bych použil u antény na K62 kvůli odfiltrování CZ muxů 1,2,3 na K 37,51 a 54. Je samozřejmě taky otázka úrovně k63 vůči ostatních silným CZ muxům. No popravdě řečeno, nejdřív bych to zkusil bez propustí jen s hybridem, kdyby to náhodou jelo, jechal bych to tak, protože stav není ještě definitivní, na podzim se bude měnit K51 za K48 u muxu 3 a taky začnou vysílat v červenci Katowice na K49 takže daleko větším výkonem než K62 ze Skrzycneho (otázka místa příjmu atd. atd...) a máš tu podobný problém s K48/49 takže ty propusti by se mohly dělat znova ev. přetáčet anténu na PL... ?? - jenže to jsou takové rady pro toho kdo si chce doma hrát a nevadí mu nějaký ten neúspěch a naopak bude nadšený z případného úspěchu a ne pro toho, kdo chce vyřešitb STA v bytovce... kapito? |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
To je teda masážviolisty,myslím,že jeho rady jsou amatérské,ale mohou být někde funkční,každé místo příjmu je originální a nelze paušalizovat,na dálku je těžké radit. R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 397 |
![]() |
|
Výhradně amatérské řešení1. Pro zaručený výsledek bych šel za odborníkem, který používá přístroj na měření základních parametrů signálů a teprve pak by z toho vyšlo řešení.Ryze amatérské řešení bez přístroje je následující: a) Zjistit, který signál je slabší pomocí set-boxu. b) Protože se jedná o kmitočty hodně vysoko, nedá se jednoduchou propustí potlačit dostatečně sousední kanál. c) "Sloučení" bych provedl přímo nasměrováním antény na slabší signál a silnější by byl přijímán pouze postranním lalokem antény. Nastavení směru antény bych kontroloval "Kvalitou signálu" na nejlepší možný výsledek obou kanálů. Prostudoval bych si směrové diagramy antén a podle toho bych si vybral pro mě vhodnou anténu, než vůbec začnu. d) Zesilovač bych použil kanálový, laděný na slabší kanál. Jeho nedostatečná selektivita (viz bod b) by mi mohla stačit i na sousední kanál. Jak vidno zříti, amatérské řešení je vyslovená duchařina, bez záruky. Více věřím na seřízení úrovně signálů navzájem než na odladění v daném případě. Kdo má málo peněz a hodně času pro pokusy s nezaručeným výsledkem, může se dát touto cestou. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
piereteď seš na řadě TY !!!! |
tonek
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůpierrepetr: Jistě že jsou amatérské ... ale promyšlené a kvalitně propracované již za ty roky ;)samorost: ano, s obyčejným měřákem Telemann provádím co potřebuji již rok. Že je to celé duchařina je jasné ... taky je na tom to legrační že ani sebevětší profík neví zda a jak to celé jede anebo nejede. Popřít samozřejmě může, leč důkaz nemá a ani nemůže mít. Z použitých součástek, map diagramů vyzáření, profilové mapy atd zjistí jen něco. :) No nic, mějte se pánové a hezký den. PS: do STA bych se nevrtal a ani bych si na to netroufl ... nemám kde získat praxy a zkušenost. :laughing: To samé bych asi doporušil tazateli pokud neví o čem to celé je. |
Violista
![]() |
|
a tak to má býttonek: "mohnu li tak na závěr si prosím SEREnádu!"a znáš teda vůbec nějakou? :) :laughing: |
Violista
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálů@gunter - konečně seriozní příspěvek.Ano jedná se skutečně Polské MPEG4 62k a Mux O2 z Ostravy 63k.V Orlové z obou směrů zhruba shodný signál zesílený v krabici 24db. Po samosatatných kabelech vše OK.Jsem důchodce a neoplývám měřící technikou beru to spíš jako zábavu.Budu zkoušet to sloučit hybridem a pak to chci rozvést přes pasivní rozbočovač do 4 místostí- s 1 anténou libovolnou funguje i rozbočení takže budu laborovat. Dík |
Displej
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůviola: neznám a taky na www.viola.cz neradím která je NEJdisplej a gunter: normál diskuze jak má být |
tonek
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůtonek: Tam si klidně radˇ ... tam žádné violy ani nejsou. A i kdyby tak proč né ... Když víš a znáš, můžeš klidně doporučovat či nabízet. ;) :laughing: |
Violista
![]() |
|
Řešení se dvěma samostatnými anténmiK62: anténa, propust, zesilovač,propust, regulace síly, hybridní slučovač-vstup 1K63: anténa, propust, zesilovač, propust, regulace síly, hybridní slučovač-vstup 2. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůanebo konverze jednoho někam jinam ;) |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůObávám se, že pokud je úroveň obou kanálů z obou antén podobná, tak mu z levných pasivních řešení(propusti, zádrže) nepomůže ani svěcená voda :-/Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůPokud je signál obou kanálů z antény nasměrované "něco mezi" pro další zpracování dostatečný, je nutné je vůbec slučovat?Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
![]() |
|
RE: Sloučení 2 DVBT kanálůPanové děkuji za obsahlou diskuzi.Už jsem uvedl že úhel příjmu je asi 50 st.Na kanalu 62 jede bez problému 5 st Polsko MPEG4 zesílení 18 db a 4x aktivní rozbočovač do 4 koncových zásuvek. Úroveň na vstupu rozbočovače nastavena atenuatorem . Na tutéž anténu mi jedou všechny Muxy z Ostravy kanál mimo kanál 63- 2 kanály MPEG4 Ostrava které jedou s min.výkonem ale dají se přijímat samostatnou antenou se zesílením .Mi zbýva jen dopasovat ty 2 kanály HD Ostrava .S tím si budu dále hrát ať už úspešně nebo ne .Děkuji všem. |
Displej
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 48 | |
![]() |
|
![]() |