Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

výška překážky u dvou rozdílných výškových bodů (#

Dobrý den.
Díky za dosavadní reakce ,bohužel nejsem moc spokojený a o nic chytřejší.
Pro vysvětlení.Hodlám se stěhovat do nového bydliště a v dané lokalitě sháním dobře situovaný pozemek s dostatečnou nadmořskou výškou pro mé "lovení". V současné době v mém bydlišti mám příjem od 45 W po 85 E ale samozřejmě mi to netačí. Zájem je výhradně o družice v okrajích obou horizontů (nejlépe Intelsat 55,5 58 W. Když se podaří i Amazonas61W! východ od Jamalu níže tj Measat 91E Chinasat 92E Insat 93,5E ) Všechny tyto družice jsou v mém místě kladné hranice elevačních bodů. Samozřejmě nějakou amaterštinu z latkou a vodní vahou si zde nemohu dovolit (prosím neurazte se!! ale trochu více profesionality a Geometrie! I tak děkuji za názory !!!) už jenom proto že v místě pozemku ještě nebydlím natož aby tam stál osmimetrový stožár. Takže prosím Vás pouze Geometrie. Je můj výpočet správný?? Snad by tu ještě byla možnost ze sextantem jak někdo navrhoval ale pozemek musím první koupit a potom se po něm mohu promenádovat se sextantem případně stavět u domu stožár.
Děkuji za reakce a za případnou ukázku výpočtu jak se tato výška možné překážky počítá v závislosti se dvěma rozdílnými nadmořskými výškami. Ještě jednou děkuji a přeji všem úspěšný lov!

Jacobek
Registrace: 2/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29
Odpověď v diskusním vlákně

RE: výška překážky u dvou rozdílných výškových...

a proc zakladas nove tema?

zzz
Registrace: 1/2006

V žádném případě jsem se neurazil. Netušil jsem jen, že pán je vlastně profesionál, který si tak nějak neví rady. :laughing:

Hujer
Registrace: 4/2004

Všem se omlouvám za založení nového tématu jelikož jsem si nevšimnul (moc témat jsem zde nezakládal) že se dá reagovat na téma přímo na konci stránky. Jinak toto téma s vztahuje k dotazu (tématu) ze dne 2.8. 2,35 v noci. Ještě jednou děkuji!

Jacobek

Profesionál rozhodně nejsem ale někdy potřebuje poradit i profesionál. Rozhodně se mi nechce otravovat hodinovým telefonátem a vysvětlováním p. Dávida z Lučence o možnostech tohoto "extrémního příjmu" v mém případě. Proto se snažím osovit "sat. rodinu" prostřednictvím této debaty. Díky za reakci.

Jacobek

Ale vždyť jsi rady dostal. Jakýkoliv výpočet ti dá pouze informaeivní výsledek, neboť v tvém zadání je spousta předpokladů a přibližných hodnot.
Chápu, že je pro nestranného pororovatele mnohem obdivuhodnejší pozorovat na poli někoho se sextantem, než s vodováhou. Ovšem pokud vlastníš jachtu, sextant v případě, že dojdou baterie v GPS zcela jistě využiješ.
Ono není záhodno zavrhovat metody, jen proto, že jsou jednoduché. Honec konců, ten sextant musíš dát také do vodováhy.
Takže pro shrnutí - použiješ slunce, přesný čas, ůhloměr, vodováhu. Slunce v místní poledne ti určí stínem směr sever jih dost přesně. pomocí úhloměru určíš potřebný azimut na družici, opět dost přesně. Vodováha v místě příjmu s dostatečnou přesbostí určí rovinu, od které je vypočítaná elevace dané družice. nechápu, co ti na tomhle postupu připadá neprofesionální, když využíváš exaktně určené hodnoty? Ten sextant neudělá vlastně nic jiného, než že od vodorovné roviny určí elevaci. Azimut ale stejně musíš určit jinak. No a když srovnám cenu sextantu a vodováhy, je jasné, co pro jednorázové použití zvítězí. Navíc dneska není problém zakoupit vodováhu s digitálním sklonoměrem s přesností desetiny stupně za cenu kolem tisícovky.
BTW a co myslíš, že by ti Roman Dávid bez znalosti místních podmínek po telefonu poradil?

Hujer
Registrace: 4/2004

pozri si toto : http://www.dishpointer.com/ Pri výbere vhodnej lokality a možných prekážok v okolí pre príjem "okrajových" satelitov je táto stránka dobrá na zorientovanie. máš tam funkciu show obstacle (line of sight checker)- zobrazenie prekážky

lubomir63
Registrace: 6/2006

Já myslím, že tvůj výpočet je správný. zaoblení Země je možno na vzdálenost 3500m ignorovat, bude menší než 1m.
Kromě sextantu by to šlo změřit i theodolitem. Další možnost je jakýkoliv program pro výpočet polohy hvězd v noťasu a spočítat si která hvězda bude zrovna nad kopcem ve výšce 2,8 stupně.

visper
Registrace: 5/2008

Hodně zajímavý

Trochu sferické trigonometrie kterou jsme už zapoměli a trochu měření. Pokud bych tohle řešil někde na hoře ŘÍP, tak bych si zvolil bod a z něho bych zaměřil zdánlivý oblouk nad obzorem, na kterém jsou zaparkovaný satelity. No a pak bych hledal průsečík s horizontem, a ten bych zaměřil, nejlépe přesnou středovou parabolou, pověšenou na přesně seřízeném polárním závěsu. Ten poarmount nastavuju tak, že na bok hlavní tyče dávám šroubek s olovnicí adolu šroubek proti olovnici. Při nastavování je pro mě nejdůležitější osa sever-jih, kterou si zaměřím v místní poledne podle slunce. Slunce udělá 15 st. za hodinu, to zn. 1 stupeň za 4 minuty. Z toho je třeba vycházet. Čili najít místní poledne pro přesně stanovenou zeměpistnou polohu. To je základ a dneska to není problem, a nějaký kecy o usals ... No a potom čím větší parabola a čím výš, tím lepší. Ale odpověď na tvou otázku ..odkud...kam ti asi nikdo neřekne, je to třeba vyzkoušet.
Bohužel bydlím v bytovce a o tomhle si můžu jenom zdát.

I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší

Morous

Jacobek:

Prečo sa škrabať ľavou rukou za pravým uchom...? Jednoducho si pozvi niekoho s meracím prístrojom aby to v blízkosti toho pozemku (na verejnom priestranstve) zmeral. Na takýto účel mám trojnožku používanú geodetmi, na ktorej je hore asi 20cm rúrky o priemere 2", na ktorú upevním parabolu. Uchytenie paraboly sa dá zdvihnúť do výšky asi 2m, čo na pokusy úplne stačí.

Eman
Registrace: 4/2007

Všechno co píšete je škrábání levou rukou za pravým uchem. S tím sextantem to zaměřím z auta, ani nemusím zastavovat. A hned je jasno jestli má v tom místě význam něco stavět. Ale musí to být letecký ne námořní sextant. Stačí na to 3 sekundy. Všechny ostatní metody je moc práce. Tazateli šlo jen o to zjistit jestli v dané lokalitě má šanci.

visper

Když je na obzoru překážka, tak ti sextant zjistí kolizní nebo bezkolizní stav v ose signál-překážka-pozorovatel? Jestli ano, tak to blíže popiš. Rád se podrbu za uchem,

Morous

Morousi podrb se kde chceš ale sextant je obyčejný úhloměr takže ano překážku přímo uvidíš.

Vispere vysvětli ty tři vteřiny bez zastavení např v kopci a v zatáčče???
a šestinu námořní a leteckou ???

tonek
Registrace: 1/2009

Obyčajne majú na pohľad zložité riešenia aj jednoduché :)
Na zistenie možnosti príjmu jednotlivých satelitov v akejkoľvek lokalite stačí trochu chytrejší mobil s Androidom.
Z Marketu treba stiahnuť aplikáciu Satellite AR, v menu vybrať zobrazenie satelitov, kameru mobilu nasmerovať na oblohu a na displeji sa nám v reálnom prostredí zobrazia satelity aj s názvami pekne poukladané na orbite. Vlastnými očami vidíme ktoré satelity sú ešte nad horizontom. Podmienka je byť pripojený na internet a fyzicky na budúcom bode upevnenia paraboly. :D
R^

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

RE: výška překážky u dvou rozdílných výškových..

Dobrý večer
Děkuji všem za jejich reakce, které jsem všechny prostudoval.
V podstatě jsem si na daný problém odpověděl dnešního odpoledne sám se svou známou matematičkou a po pravdě i teď z něho nejsem moc chytrý.
Pokusím se vysvětlit pro případné zájemce o podobný "lov"
Celý problém tkví v tom, že ani jeden z webů, který znám např.Dispointer, Satlex Digital atd. neuvádí pro jakou výšku nad mořem se v daném místě předpok. příjmu (kde si kliknu)počítá pro výpočet elevace.
Ve zkratce: pokud je v místě příjmu elevace např. 2,6 tak to vůbec neznamená, že to bude opravdu stejná elevace ve výšce 200m! a tedy setsakramenský rozdíl pro vzdálenou vyšší překážku a určení výšky pro její překonání.
Podle mýho veškerý výpočet elevace by měl být pravděpodobně z výšky 0m. nad mořem který je pravděpodobně uváděn na těchto webech, což by znamenalo, že můj výpočet by byl skutečně správný (neberu-li v úvahu minimální zakřivení země cca. nějaký ten metr na danou vzdálenost). Skutečnost kterou jsem však v zápětí ověřil na mém již plně funkním satelitu v mém bodě příjmu ukázala můj výpočet zcela chybný a takhle se to zřejmě počítat nedá.
V mém dosavadním místě příjmu chytám družici Pas na 45W tak říkajíc z "odřenýma ušima" těsně nad vrcholky stromů 290m vysokého 1500m vzdáleného kopce. Místo příjmu je přes 200m. nad mořem.V tomto případě dle dishpointru a stanovené elevaci plus asi 200m výšky v místě přímu nad mořem bych tedy měl vidět (dle mého výpočtu) ještě hezký pás asi 50m. oblohy ale skutečnost je zcela jiná!!!! Z toho vyvozuji závěr, že dané weby a jejich výpočty elevací vůbec nekorespondují s nadmořskou výškou v místě příjmu a jejich informace o elevaci se dají použít na pouze krátké vzdálenosti při stejné nadm. výšce terénu nebo min. rozdílech tedy pro překážky jako stromy atd.
Tento výpočet jak už pan Visper naznačil a správně uhádl, měl být pouze informativní pro zjištění možností extrémního příjmu v dané lokalitě, ale jak to tak vypadá, tak pro tyto družice nízko nad horizontem se bez sextantu skutečně asi neobejdu a veškerá geometrie zde bez přesnějších údajů z netu dost pokulhává.
Ještě jednou díky za všechny reakce!!
(Jinak sat. příjmu se věnuji asi 20 let (což mě moc asi nechválí pro tento případ) ale jak se říká asi to nebude nikdy dost. Nikdy člověk nemůže říci, že už je dost chytrý!! Standa

Jacobek

JJ Tonek, jasně že je překážka vidět. Ale mam na to jen 3 vteřiny a musim vědět, který vokýnko v autě si mám otevřít.

Morous

tak su asi jediný

co nemá dva či více nicks ? :lookaround:

tonek

Jediný ne ,spíše jedinečný.Zdar R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

tož každý

sme nějak PRAŠTĚNÝ

:ogre: NI ??? :ogre:

tonek

tonek

už jsme dva R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

oprava

slovíčka sme za jste !

tonek

oprav

co jsi opravil R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

opravuji

někdo více někdo více méně taky

tonek

poděkování

Díky panu Manetovi
Jeho varianta mobilu z Androidem se mi zdá dost rozumná a jednoduchá pro testování na neznámém pozemku.Pokud je to odzkoušené tak by to mohlo být dobré.Pokud by jste o tomto mobilu věděli více, prosím, napište typ!! Navíc nový mobil by u mě už i nyní našel rozhodně své uplatnění. Díky.

Jacobek

@Jacobek

Rádo se stalo :D Mám to vyskúšané pomocou mobilu LG GT540, ale samozrejme mobilov, ktoré podporujú Android je veľké množstvo. Pred inštaláciou ďalších parabol hraničných satelitov, som si práve zmieňovanou aplikáciou presondoval možnosti zachytenia ich signálu. Miesto príjmu je na 5.poschodí, ale pre okolité hory možem prijímať len rozsah 53°E až 30°W.
Doporučujem navštíviť fórum, ktoré sa uvedenej tématike venuje a vybrať si. Napr.: http://androidforum.cz/android-mobily-f43.html
R^

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Jacobek: při poloměru Země 6378 km a vzdálenosti satelitu 36000 km nemá nadmořská výška stovky metrů podstatný vliv na elevaci satelitu.
Tonek: pokud pojedu 130km/hod pravoúhlou zatáčkou, tak mi ty 3 sekundy stačit nebudou.
Sextant není jen obyčejný úhloměr, je tam ta finta dvou zrcadel, která umožňuje přesné měření i v neklidném prostředí (houpání lodi). Námořní neumí měřit na souši, potřebuje obzor na vodní hladině. Letecký má umělý horizont (bublinu) a jde s ním měřit kdekoliv.

visper
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra