Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Osobní hygiéna paraboly

Nejspíš se zde pouštím na tenký led ... versus posměváčci a ti, co zde pravidelně radí, "Dej ten svůj křáp do šrotu" apod. Otázka zní vážně: Mám poslední parabolu s motorem přes rok a myslím si a zároveň se ptám, jestli je prospěšné ofsetovou parabolu po čtyřech jarních obdobích umýt a zároveň připravit na zimu? Jestli máte své zkušennosti, čím umýt a jak jí ošetřit a jestli je to nutné? Případně jiné praktické typy napište prosím. Stejně tak se můj dotaz týká i LNB. Děkuji :)

Longines
Registrace: 3/2012
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Osobní hygiéna paraboly

Jednoduse: hraje to?Kdyz jo,tak na to nesaham,nemyju,necistim a nemazu,pouze na jedinou vyjimku - pokud by me navstivil generalni tajemnik a predseda nejvyssiho sovetu UV KSSS.:)

hdpe
Registrace: 11/2007

no asi 4 roky jsem na svoji parabolu na motoru nesahal ale letos před zimou by asi servis zasloužila dotažení prosříknu wd a tím to u mne hasne. :8)

Amiko mini combo,Amiko A4K combo+,HD Box 9105+,Mystique SaTiX-S2,SG-2100

alda
Registrace: 2/2007

Jestli je hodně špinavá tak umýt jarem. Tot asi vsjo.

koax
Registrace: 2/2008

před zimou natřít husím sádlem :laughing:

Amiko mini combo,Amiko A4K combo+,HD Box 9105+,Mystique SaTiX-S2,SG-2100

alda
Registrace: 2/2007

Nebo psím.

HiFiOK
Registrace: 12/2006

Paraboly a LNB čistím len v prípade zmeny ich konfigurácie, alebo pokiaľ na niektoré dosiahnem z loggie a už ma iritujú na nich postekané pozdravy od vtákov, prípadne hmyzu. Usadený prach, ktorého je v meste veru dostatok, nakoniec vždy zmyje prudší dážď. Nikdy som ich neošetroval žiadnym špeciálnym prípravkom, vždy stačila handra namočená v jarovej vode. Jediné ošetrenie ktoré by podľa mňa prichádzalo v úvahu, je pri mechanickom poškodení povrchu paraboly kvalitnou farbou. Dnešné práškové farby majú už obyčajne dostatočnú odolnosť pred poveternostnými vplyvmi a parabolu vymeníme obyčajne skôr, ako skončí životnosť stávajúcej.

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Aaaaa jsou tu naší kamarádi, kteří to myslí se psím sádlem a husím sádlem dobře. Škoda, že nebudeme čistit citronem :(

Longines

No a máš FE nebo Dural a typ ?

CES
Registrace: 4/2007

V zivote jsem na svoji T90 nešahnul a je stále krásná a čistá/ i rano, kdyz se probudim/. Kdyz ji mas na vhodném míste instalovanou, nemáš problém.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

Máš ju veru šikovne upevnenú na hrade pod predĺženou strechou, kde parkuješ... ;) Zboku na streche parabolu Visiosat BIG-BISAT vďaka jej polyesterovému reflektoru a ďalším dielom z tvrdeného mrazuvdorného plastu a duralu riešiť nemusíš a predpokladám nad ňou upevnená Penta od výrobcu Fracarro, je predpokladám Al...
Mimochodom, ako si spokojný so zmieňovanými poslednými parabolami a na aké pozície ci používaš, ak to nie je tajomstvo? Vďaka.

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto

Co doporučuji ošetřit

na parabole, jsou šrouby. Ty zrezaví jako první.Buď se vymění za jiné se zvýšenou odolností proti korozi, nebo se ze všech stran bez demontáže vyčistí a natřou. Je faktem, že demontáž natřených šroubů je mnohem snazší než totálně zarezivělých.Dnešní paraboly mají laky na solidní úrovni až na výjimky...

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Maneto: Tomíku jemu Citron

Longines

RE:Osobní higiéna paraboly

Táta vždycky říkal,když to není rozbitý,tak to nespravuj!

zeze
Registrace: 5/2011

RE:Osobní hygiéna paraboly

....no, moja anglická prarabola 90-tka , FE, smaltovaná a inštalovaná v nejakom 1990-tom roku ešte údržbu nepotrebovala, mením len LNB a sat prijímače... R^

dano01
Registrace: 11/2008

Skus sprej WX2100 proti námraze a ulpívání sněhu na anténách, anténních radomech R^

Nazov WX2100 daj do google a najdes cenu, dodavatela a vlastnosti.

ACD
Registrace: 1/2006

re::

kdyz se ti chce tak umej to jarem a navoskuj autovoskem nebo pouzi tempo vosk.

42e,39e,28,2e,26e,23,5e,19,2e,16e,13e Maximum E85 + motor(1w par.80cm)//full dvb-t2 cz,sk //CCcam// VU+ Solo SE v2 //

marceles
Registrace: 9/2006

normalne neverim na co maju ludia cas. ty si nezamestnany?

soso
Registrace: 2/2010

Maneto

Penta je 28,2e do celého domu, pro stabilní příjem 1N. Na BigBisatce mám 0,8w - 4,8e - 13e - 19e - 23,5e do celého domu, kromě obýváku, tam je routována T90. Na toroidku chodím na nízkých schudkách. Dnes tam mám jen 8 lnb/39, 26, 23, 19, 13, 10, 5, 0.8/, u T90 je jedno relé 8in a na půdě ho ještě kaskáduji přes opít on relé s quadem na Pente/28,2/, protože na T90 mi Astra 1N nejde dobře kvůli Badru. Do obýváku půjde zanedlouho Ultimo a ještě jeden svod pro B tuner. Tam budou pouze 23, 19, 28 a 0,8. Zatím mám v obýváku 7100S. Ultimo ma ještě jeden tuner C/T selektivni příjem z Kletě, Javořice, Mezivrat, Včelné a Jauerlingu a v plánuje je ještě jeden terestrický do USB na širokopásmovku na motor. V pracovně mám dva svody, jeden na tvrdo 28,2e z Penty a druhý přes 10in programovatelné relé´ kde si podle potřeby programuju režim DiseqC 1.0, nebo 1.1. V pracovně je ještě svod z terestrické BU547 na motoru na DX, při inverzni ji lehce otočím do vertikálnu. Na stožáru mám ještě tři HB9CV pro VKV radio, dvě v H na Lichtenberg a Brotjacklriegel a jednu ve V na Kraví Horu u Horní Stropnice a Nebelstein.

On Air!

Saxon

@Saxon

Vďaka za obsiahlu a vyčerpávajúcu odpoveď. Vŕtalo mi hlavou, načo máš na vrchu stožiara tri HB9CV na VKV, nad ostatnými terestrickými anténami. Dávnejšie som používal na výťahovej búdke VKV anténu na DX príjem na motore Hirschmann a pevné antény na príjem televízie z Kahlenbergu, ktoré som neskôr vymenil za kosoštvorcové usporiadanie štyroch širokopásmových antén TVa s prídavnými direktorovými radami podľa Ing. Kůrku, ktoré som dal na motor. V čase analógu to bolo výhodné riešenie na príjem polských, českých, rakúskych a maďarských programov. Na VKV som skúšal aj anténu UKS 18, tá sa mi však neosvedčila - nekvalitná homogenita prostredia. Teraz mám na streche na motore už len krátku Colorku, ktorú skúšam na príjem DVB-T z okolitých vysielačov. Šikovne si si postavil dom a máš zaujímavé možnosti príjmu... ;)

Na okraj: Pôvodné Yagi antény, ktoré sa aj teraz využívajú na DVB-T príjem, potrebujú samozrejme z dôvodu velkého množstva spojov adekvátne ošetrenie. Osvedčil sa mi RESISTIN ML.

Maneto

na Brotjacklriegel/SRN/ jsem taky dřív používal Supersonic, ale dnes už nic tak velkého na stožár dávat nechci - nejsem doma sám...

DVB-T chytám docela dost, ale je problém to pak sloučit do rozvodu. V několika případech se jedná o sousední kanály z jiných směrů. Takže tam mám i dva odlaďovače, ale chodí mi všechno spolehlivě. MER nad 27dB.

On Air!

Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra