![]() |
|
Problém s vertikálnou polarizáciouNatrafil som na zvláštny problém v satelitnej inštalácii, pri ktorom mi došli akékoľvek dobré nápady a logické zdôvodnenia. Zaujímalo by ma, či sa s niečím podobným už nestretol niekto z vás a prípadne ako sa to vyriešilo a kde je problém.Ide o jednoduché zapojenie v rodinnom dome - dva satelitné prijímače Ariva 202E pripojené na spoločný monoblok Smart (19,2 + 23,5). Jeden prijímač je na prízemí, druhý v podkroví. Problém spočíva v tom, že Ariva na prízemí nechce prijímať kanály vysielané s vertikálnou polarizáciou (nespustí ich). Ariva v podkroví s tým však nemá ani najmenší problém. Na prízemí teda fungujú iba stanice s horizontálnou polarizáciou, v podkroví idú všetky stanice bezchybne. Skúšal som problém vyriešiť nasledujúcimi úkonmi, nič okrem bodu 4 však nepomáha: 1. Ako prvé som skúsil prijímače vzájomne zameniť - bez úspechu. Na prízemí nejdú stanice s vert. polarizáciou ani na druhej Arive, na ktorej bez problémov idú v podkroví. 2. Výmena monobloku takisto nepomohla. Rovnaký problém je u značky Inverto aj Smart. 3. Kontrola a výmena F-konektora pri prijímači nepomohla. F-konektor pri monobloku som zatiaľ fyzicky nevymenil, ale dotiahnutý je správne. 4. Ako posledný pokus som na prízemí vyskúšal starý prijímač Ferguson 8900 HD. A čuduj sa svete, s ním všetky stanice fungujú. Tento prijímač ale nemôžem používať dlhodobo, lebo už má svoj zenit za sebou. Takže je to len dočasné riešenie. A teraz otázka: Kde môže byť problém, ktorý sa prejavuje iba s jedným typom prijímačov a s druhým typom (od toho istého výrobcu) nie? Je reálne, že takýto problém môže spôsobovať iba koaxiálny kábel? Alebo F-konektor, oxidácia alebo niečo iné? Mimochodom: obidve Arivy boli otestované aj u suseda, kde idú bez problémov. Z toho usudzujem, že v prijímačoch teda problém nebude. |
Surfer
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 124 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouMne vertikal nesiel prave vtedy ked som mal dva prijimace prepojene zo zadu cez koaxial a to tak ze z monobloku isiel koaxial do jedneho prijimaca a s tohto prijimaca som prepojil pomocou koaxialu cez LOOP na druhy prijimac...potom ked som dal dva koaxiali priamo z monobloku /jeden do jedneho a druhy do druheho prijimaca vsetko islo ako ma/ |
bucuresti
Registrace: 12/2010 Příspěvků: 187 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouV zivote nikdy jsem nevidel ARIVU (a priznavam,ze je to prozatim chyba),proto neumim rici "co sa robi".Jednim z faktoru,ktery by mohl priblizit problem,je zmerit na te ARIVE vystupni stejnosmerne napeti,ktere leze pri tom nefunkcnim zapojeni do LNB.Pri pozadavku na vertikalni polarizaci,by melo byt mensi nez 13V (trebas 12V). |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouBucuresti: nie, ja to nemám prepojené cez LOOP. Práveže sú to dva koaxiálne káble, ktoré idú z monobloku - jeden pre jeden prijímač, druhý pre druhý prijímač.hdpe: napätia som už meral na obidvoch prístrojoch a bolo to v norme. Ani príliš málo a ani príliš veľa. Ak by bol problém s napätím, zrejme by tá Ariva z prízemia nešla ani inde. Lenže v podkroví a aj u suseda ide. To je práve tá záhada. Aby to bolo veselšie, tak ten sused má dokonca rovnaký monoblok ako ja - Smart. |
Surfer
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouPredpokladam,ze jsi napeti meril pri zapojene ARIVE,pouzivam na to nekdy SPAUN Diseqc identifikator s tim,ze ho zapojim trebas primo na LNB ,mohu zmerit presne napeti (jinak LEDKOU identifikuje,zda je mensi nebo vyssi nez 15V). |
hdpe
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouA skúsil si pomeniť Diseqc , LNB frek. máš správne ?Ja len čo si nespomenul pripomínam :))) VU+ UNO 4K SE-S2X OpenATV 6.4 75°E-5°W parabola FTE 105, DG 240S Speedy, Lnb IBU ,TV LG 55SK8500P
|
markus176
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 1 045 |
![]() |
|
HdpeMám ho taky, dobrej pomocníček. R^On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
@SurferPrikláňam sa k názoru @hdpe.Keď si vymenil medzi sebou Arivy, spodná nešla, pritom hore šla. Vyskúšal si aj tú možnosť pripojiť spodnú, bez pripojenej hornej? Ferdu 8900HD by som nezatracoval. Smelo ho môžem prirovnať, čo sa týka citlivosti tunera a chovu pštrosa k DM 800HDse. DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 086 Galerie: Maneto |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouPro Surfer:1. Ako prvé som skúsil prijímače vzájomne zameniť - bez úspechu. Na prízemí nejdú stanice s vert. polarizáciou ani na druhej Arive, na ktorej bez problémov idú v podkroví. Z toho vyplývá, že je nějaký problém na trase, co vede do přízemí. Já bych to tipnul na LNB, ale kdoví... Zkus místo LNB Monoblock použít LNB Singl... - a nebo jiný kabel ? (Používám levné koax. kabely RGU-6, asi 5 Kč za metr a jsou ok) 47PFL5603D, VU+ DUO, Ariva 202E
|
Děda Petr
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 1 309 |
![]() |
|
HdpeMám ho taky, dobrej pomocníček. R^On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouNejspíš, zemní smyčka. Už se to tady probíralo x-krát. |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 151 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouměl jsem stejný problém,ne sice trvale ale mockrát za den,výměna za "nejkvalitnější" Belden a okamžitě problém zmizel a to při svodu 10m |
vladnaico
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 445 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciou@hdpe: napätia som meral obyčajným multimetrom na konci krátkeho koax. kábla, ktorý bol zepojený do vstupu LNB IN. Napätia boli v rámci 13/18, odchýlka bola max. 0,2 až 0,4 V. Rovnako to bolo u obidvoch prijímačov Ariva, takže predpokladám, že to tak má byť.@markus176: áno LNB frekvencie mám správne a na všetkých skúšaných prijímačoch rovnako. A takisto aj Diseq C. Všetky satelity sú nastavené totožne, aj ten Ferguson 8900. @maneto: skúšak som dolnú Arivu aj vtedy, keď horná nebola vôbec zapojená. Zdá sa, že pri týchto problémoch na prízemí nie je podstatné, či je tá Ariva v podkroví zapojená alebo zapnutá alebo nie. Ferdu 8900 nezatracujem, len mu už väčšina úkonov trvá podstatne dlhšie, čo nie je vždy príjemné. A trochu už poklesla aj kvalita obrazu. Inak ale s tou citlivosťou tunera plne súhlasím... @Děda Petr: LNB som menil tesne pred Vianocami. Najskôr som používal Inverto, potom prišiel ten Smart. Ale správanie sa tým nezmenilo. Na výmenu kábla sa chystám ako ďalší úkon, ak to inak nepôjde - lebo to bohužiaľ nie je u mňa práve jednoduchý úkon. @cha-cha: zemná slučka mi už zišla na um (ale že by vznikla po dvoch rokoch bez akýchkoľvek zásahov do elektroinštalácie?) Existuje nejaký jednoduchý a spoľahlivý spôsob ako zistiť, či nie je v dome prítomná? Fázy v zásuvkách nie sú prehodené, to som už kontroloval skúšačkou. No ale samozrejme nie som elektrikár, tak preto sa pýtam... |
Surfer
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouPokud prohodíš vývody na LNB Twin monoblocku a bude se to chovat stejně, tak je chyba v kabeláži do přízemí...47PFL5603D, VU+ DUO, Ariva 202E
|
Děda Petr
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 1 309 |
![]() |
|
Surferjednoduché,jak jsem psal,vyměnit kabel za kvalitnější ,ne z 3kč na 4kč,ale na 25kč |
vladnaico
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 445 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouDobre, takže zajtra urobím horolezecký výstup k parabole a urobím zámenu vývodov a skontrolujem znova koncovku pri monobloku.Inak, čo sa týka kábla, tak si spomínam, že nebol z tých najlacnejších. To ale samozrejme neznamená, že je dobrý. Zatiaľ vám ďakujem za rady. |
Surfer
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouMůže být někde "uhmilý" nebo jinak poškozený PEN vodič v zásuvce nebo v krabici. To by vysvětlovalo, to, že to dva roky fungovalo a najednou je problém |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 151 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouChyba v kabelazi do prizemi byt sice muze,ale jiny prijimac hraje:).Zkusit natahnout k druhemu prijimaci prodluzku tak,aby vsechny pristroje (vsechny ARIVY a jejich pristroje) ,byly zapojeny z jedne zasuvky. |
hdpe
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouZdar synci, vy už dřete už aji po fajrontu. Tak sem to tu prošel celé a vypadá to, že problém se dá jednoduše vyřešit výměnou skvělého přijímače ARIVA za něco horšího.Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciou@hdpe: to je fakt, ktorý má tiež prekvapuje. Jedine, že by to bolo tou citlivosťou tunera. Niekde musím ale pokračovať a skúsim to tým koax. káblom. Potom uvidíme - ak dôjde na zemnú slučku, tak to už nebude úloha pre mňa...@Tomik: Ariva rozhodne nie je vrchol techniky, ale sranda je, že problém s ňou nikdy nebol, pokiaľ bola jedna. Problém sa objavil až po tom, čo sa v jednom dome objavili dve. Inak ako prijímač by som ho zas až tak neodsudzoval, aj keď by bolo čo zlepšovať. Mal som však doma už aj certifikovaný Topfield, ktorý síce signál (väčšinou) mal, ale niekoľkokrát denne mal problém s kódovaním. Takže to tiež nebola žiadna výhra. Pre menej znalých koncových používateľov je výsledný efekt rovnaký. |
Surfer
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouZdar Surfere,drzime palce (nobo pesti) ,at to uspesne strihnes po kulach a prosim nas informuj,v com to bylo (zejmena zajmena):). |
hdpe
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouten 8900 může klidně jet dlouhodobě !a bude to smyce způsobená zdrojem Arívy ?! zkus Arívu v přízemí a v patře vyšroubuj fko ??? :8) |
tonek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 6 117 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouOk, dám vám vedieť, keď z toho zmúdriem. :-)@tonek: to som už skúšal. Ariva na poschodí bola úplne odpojená od všetkého, ale tej Arive na prízemí to aj tak nepomohlo. |
Surfer
![]() |
|
jestli jsito psal tak sorry , tlustý knihy čtu letmo! |
tonek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 6 117 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouJednoznačne to ukazuje na rozdiel potenciálov,čiže niekde slabší nulák a potom sa to vyrovnáva cez monoblok.Tieto veci sa občas aj mne vyskytli a poväčšine pomohlo dať to na stejnú fázu,alebo použiť už zmieňovaný Belden.Dokáže to odfajčiť aj LNB ak je to nad normu.Predstavte si to ticho, keby ľudia hovorili len to, čo vedia.
|
letas
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 3 147 |
![]() |
|
RE: Problém s vertikálnou polarizáciouKdysi jsem mel podobny problem na vertikalni polarizaci 12525/V na jadnom ze stejnych prijimacu zn. Golden interstar GI-ST 870Xpeed pripojeny na Twin nebo Quad konvertor stejne znacky.Kdyz jsem na druhem prijimaci nahore navolil stanice na horizontalni polarizaci,tak na tp.12525/V CTcka se snizila kvalita ze 77% na 66%.Pokud jsem pripojil jeste treti prijimac a navolil jsem take stanici na horizontalni polarizaci,tak se kvalita jeste snizila na 56%.Pokud byly vsechny pristroje navolene na stanici s vertikalni polarizaci,tak bylo vse ok.Koaxialni kabel pouzivam zn.Nordix CM 402/CU.Diseqc prepinace pouzivam GI-401.Zkousel jsem to i prohodit a nic,zapojit na stejnou fazi a stale stejny problem,znovu jsem udelal F konektory a porad stejne.Zkusil jsem jeste koupit novy jiny konvertor Quad od Inverta Premium Pro na zkousku a ejhle zavada odstranena,vse maka jak ma.Takze ne vzdy se vyplati brat vse od jednoho vyrobce.Zkus vymenit ten koaxial a nebo to zkus jeste se samostatnymi LNB a disqc prepinaci pokud mas moznost si je vypujcit, co to udela. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 682 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
![]() |
|
![]() |