![]() |
|
Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnul?Můj současný USB disk 320 GB v boxíku i-tec nemá power management a potřebuju vědět od někoho, kdo to má opravdu vyzkoušené, jaký malý přenosný HDD se sám uspí při nečinnosti a při požadavku na data zas ochotně naskočí. Když je potřeba jen nárazově, ale musí být zapojen stále, tak nechci, aby se nonstop točil. Jedná se o použití ke spotřební elektronice (TV, set top box, malý USB NAS Synology atd.) Díky za tipy na pouze vlastnoručně vyzkoušené spolehlivé modely. |
jindra7
Registrace: 12/2007 Příspěvků: 272 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44 | |
![]() |
|
tak nevím,ale uspávání si dělá soft zařízení,pokud to umí HDD je jen (nevhodné slovo),který ukládá,nebo čte,mohu se mýlit,jako každý R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 398 |
![]() |
|
JindraNikoli, power management musí mít elektronika v USB boxíku. Včera odzkoušeno s NAS Synology USB Station 2, kde soft umí nastavit usnutí po třeba 10 minutách, ale HDD na to nereaguje, točí se celý den. V diskusi na CZC jsem (o již neprodávaném modelu) četl, že usíná po 6 minutých nečinnosti. Proto potřebuju tip na osvědčené modely a ne všeobecné info co by mělo nebo nemělo teoreticky. Díky! |
jindra7
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...To je sice možné, ale pokud mu box odepře napájení, tak si nějaký power management tak akorát může víš co. Je to stejné, jako bys ho z toho konektoru odpojil. Péťa má tentokrát pravdu.Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
![]() |
|
Já jsemzjistil, že pokud je stb s E2 tak možná záleží nejvíce na image. Moje Uno + USB Verbatim 250 GB v image VTi disk uspí totálně, dioda stavu zhasne, a probudí ho bez problémů. Zato v BH se disk taky uspí, tedy motorek se evidentně netočí, ale dioda stavu neustále svítí. Takže asi spí jen na jedno oko. :))) Pokud je stb nelinux, tak tam bude záležet taky na fw, jak bude mít ošetřenu správu úložiště. Může uspávat i disky bez power managmentu, když bude řídit zápis spánku do hlavičky disku. Na druhou stranu ,když bude špatný v tomhle směru fw, tak může disk po čase zničit. A do toho všeho má co kecat i elektronika v externím boxu. Ale pokud stb přeruší komunikaci po usb naráz, bez toho ,aby se popovídat stb s řadičem disku, tak je to stejný, jako když na prcadle s widlema vytáhneš usb disk bez funkce Bezpečně odpojit...Takovým to způsobem mi třeba Uno za necelé dva měsíce zničilo vnitřní HDD, když jsem experimentoval s image a časté vypínání natvrdo ho odpálilo. Vu+ UNO Twin Tuner, Vu+ Solo2
|
jerry00
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 451 |
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...Presne tak. bezpecne je to len vtedy, ak to uspavanie vie aj HDD aj soft v boxe a urobia to tak ako maju. Vypinanie prudu disku disk naozaj znici (data budu poskodene) po dost kratkom case. |
Billysk
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 1 595 |
![]() |
|
no, tak úplně černobílé to neníNapříklad poslední modely od WD řady "Green" umí při nečinnosti otáčky snížit na minimum. Ale povel k úplnému vypnutí a nastartování musí tak jako tak dát řadič, protože ten musí vždy vědět, že disk mu spí.Já se práce nebojím. Klidně si k ní i lehnu.
|
kubisek
Registrace: 2/2005 Příspěvků: 1 106 |
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...hele jery nerikej mi, ze uno neumi hotplug. zkus rict co to bylo za disky, ktery ti nejdou nebo odeslyDreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...Aj samsung disky ext. to mali, tusim tiez nejakych 5-6 min necinnosti.Okrem toho pokial pripajas k linux boxu, je tam volba ci ma uspat disk box, alebo ten power management v disku, pokial ho ma.Aspon AAF to ma.Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.
|
liquere
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 14 231 |
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...Ale samsung disky presli pod seagate, tak asi bud na ich webe nepozeral som.Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.
|
liquere
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 14 231 |
![]() |
|
To bublajsŠlo o nový Samsung 320 Gb tuším spin point 3.5 ", který jsem dal dovnitř Una. Jde o to, že po flešování image se v 99% muselo Uno natvrdo vypnout vypínačem, takže hot plug je v té chvíli nanic. Programatoři asi na to taky přišli ,protože v novějších verzích images již se restartuje systémově za chodu, bez nutnosti vypnout od sítě. Dřív to uměl jen jeden image( Vti nebo openpli, to už si nepamatuju). Raději už delší dobu zůstávám u BH a nejebu se do teho.Vu+ UNO Twin Tuner, Vu+ Solo2
|
jerry00
![]() |
|
hdd u arivyAbych nezakladal dalsi tema zeptam se tady.Mam Arivu 220 k tomu externi Verbatim 1tb 2,5".Zajima me jestli je nutno pri vypinani dalk.ovl. dat nejprve Odebrat zarizeni bezpecne. Diky,podotykam,ze jsem na toto laik. |
zdenyp
Registrace: 2/2012 Příspěvků: 43 |
![]() |
|
zdenypSamozřejmě, od toho tam to tlačítko je. Platí to i pro ostatní přijímače.Před lety jsem u Argusů přehazoval Verbatim 2,5 "natvrdo", až jednoho dne jsem si už nevrzl - přijímač mi nabízel formát, disk už nenačetl(zejména Edision Argus VIP a VIP2 je na to háklivý). Sice se nic zásadního nestane, pak stačí disk přehodit do PC, ten normálně načte, provedl jsem zálohu filmů-dat co jsem potřeboval do PC a pak jsem vrátil do Argusu a tam rovnou přeformátoval a měl jsem zase disk čistý a sat.přijímač opět nahrává..... Edision Optimuss OS2plus, OpenATV 4.2, připojen na síťový disk, 1.tuner motor 30W-75E v kombinaci s diseqc 10/1 napevno 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 9e - 10e - 4,8e - 1w - 5W, 2.tuner diseqc 10/1 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 10e - 4,8e - 1w
|
ojoj1
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 1 434 |
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...No jo.ale kdyz mam nastaveny nahravani tak po skonceni se Ariva vypne sama... |
zdenyp
![]() |
|
No tamjde právě o to, jak je to řešené ve fw Arivy. Nastav si nejaké nahrávání, dej vypnutí po nahrávce a sleduj co to udělá. Pokud Ariva ihned zdechne, tak je to špatné. Pokud ale před vypnutím prování nějaké akce( viz dispej), tak máš šanci, že se vše korektně uzavírá a pak je to v pořádku.Vu+ UNO Twin Tuner, Vu+ Solo2
|
jerry00
![]() |
|
jindra7Souhlasím s pierrepetr, Tomik535..Myslím si, že je to otázka SW přijímače. U Edision Argusů je to tak, že když je uspaný přijímač ve Standby, tak je uspaný i DISK - nesvítí. Když se dívám na TV a sat. přijímač jede-svítí i disk. Mohl bych ho sice vypnout přes menu přijímače, ale pak, kdybych chtěl nahrávat či časovat, disk přijímač nevidí. Takto používám disk doma cca přes 3 roky, když se dívám, disk jede a vše O.K. Edision Optimuss OS2plus, OpenATV 4.2, připojen na síťový disk, 1.tuner motor 30W-75E v kombinaci s diseqc 10/1 napevno 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 9e - 10e - 4,8e - 1w - 5W, 2.tuner diseqc 10/1 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 10e - 4,8e - 1w
|
ojoj1
![]() |
|
ojoj1Takhle presne to je u ArivyTakze pred vypnutim do Standby nedavas Odstranit bezpecne? |
zdenyp
![]() |
|
jerry00Dik za nazor.vyzkousim |
zdenyp
![]() |
|
to ojoj1To, že po uspání nejde disk vidět a nejde nahrávat tak to je právě špatně! Disk se musí dát uspat i během sledování TV. Když máš disk s Power Managmentem, (v elektronice disku)tak ten by měl disk po určité době uspat nebo omezit na minimum( asi záleží na výrobce a fw disku), pokud ho tedy fw Arivy nenutí k neustálé ořipravenosti, třeba chybou ve fw nebo záměrně, protože Ariva třeba neumí HotPlug, ikdyž to by mělo být přes USB velmi nepravděpodobné.V tomhle je E2 zlatá. Vu+ UNO Twin Tuner, Vu+ Solo2
|
jerry00
![]() |
|
zdenypPřed vypnutím do Standby nedávám Odstranit bezpečně. Nevím jak je to u Arivy, ale SW Edision Argus ve Standby sami disk uspí.Edision Optimuss OS2plus, OpenATV 4.2, připojen na síťový disk, 1.tuner motor 30W-75E v kombinaci s diseqc 10/1 napevno 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 9e - 10e - 4,8e - 1w - 5W, 2.tuner diseqc 10/1 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 10e - 4,8e - 1w
|
ojoj1
![]() |
|
jerry00Bavíme se tady celou dobu o nelinuxech.Pokud se budeme bavit o linuxu, tak v Argus Pingulux či přes flešku Argus VIP2 či jiném linuxovém přijímači s E2, to je věc jiná. Edision Optimuss OS2plus, OpenATV 4.2, připojen na síťový disk, 1.tuner motor 30W-75E v kombinaci s diseqc 10/1 napevno 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 9e - 10e - 4,8e - 1w - 5W, 2.tuner diseqc 10/1 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 10e - 4,8e - 1w
|
ojoj1
![]() |
|
tak díky za tipyHlavně se tady bavíte o všem jiným, než jsem se ptal. Ještě, že kolega z práce otestoval, že jeho přenosný disk usíná sám od sebe po 6 minutách, bez jakékoli utility, zapojený do PC. A o to mi šlo. Protože můj disk neusne, ani když dostane příkaz z NAS Synology. K té ten disk potřebuju především. |
jindra7
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu...Treba sa pozrieť, či sa dá nastaviť PM (AAM/APM) priamo v HDD - napr. cez utilitu CrystalDiskTool. Vtedy sa bude disk spoľahlivo uspávať pri nečinnosti dát a napájanie môže bežať koľko chce... |
brga
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 1 199 |
![]() |
|
Chtěl jsem tip na vyzkoušený HDDDotaz byl jasně položený, ovšem na téma se všichni vyprdli, že. Až mi kolega opíše přesnej typ, tak to sem napíšu, aby bylo téma aspoň pro někoho přínosem, pokud teda lidi používají funkci hledat. |
jindra7
![]() |
|
RE: Jaký 2,5= HDD, aby při nečinnosti sám usnu......ale tu nejde o presný a vyskúšaný typ - keď nebude mať nastavený APM, tak aj rovnaký HDD nebude uspávaný! :bomb: :bomb: |
brga
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 1 199 |
![]() |
|
funkční modelPodle mě budou nastaveny všechny kusy od daného modelu stejně. Kolegův, co usíná jak má (vč. zhasnutí LED) je ADATA Classic CH94. |
jindra7
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 44 | |
![]() |
|
![]() |