Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Nastavení paraboly na motoru

Ahojte, potřeboval bych vědět, jak mám nastavit parabolu na motor. Na motorku nastavím latitude, to vím. Ale co s parabolou, ta je také sklopná, jaký úhel na té stupnici nastavit, aby se to nějak nepohádalo. A nebo na motoru nastavit nulu a na parabole dát latitude? Dík.

algec
Registrace: 9/2006
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 75
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Nastavení paraboly na motoru

https://www.parabola.cz/abc/

AmikoAlien8900/GM Unibox 2

bigj
Registrace: 1/2009

Já jsem si to ABC prošel. Tam je jen, když je parabola pevná, tak se nastaví latitude na motoru. Ale já mám nastavovávání i na parabole a mám strach, že to rozhodím.

algec

tak ještě jednou pozorně přečti
https://www.parabola.cz/abc/mot_sg2100_instal/
ale komu není z hury dáno tomu není pomoci jinak volat technika

Amiko mini combo,Amiko A4K combo+,HD Box 9105+,Mystique SaTiX-S2,SG-2100

alda
Registrace: 2/2007

Omluva, nedočetl jsem to dál. Zmátlo mě, že hned po nastavení latitude na motoru se mluvilo o nastavení nulového bodu. Přesto děkuji za otevření očí.

algec

Fajnšmekr to potom ještě jemně doladí. Elevaci ve středu dráhy na motoru, na krajích dráhy na parabole. Toto několikrát zopakuje. Pokud nesedí maximum na levém a pravém kraji, tak je něco křivého.

visper
Registrace: 5/2008

Díky, také zajímavý poznatek.

algec

@algec

Přečti si pozorně nastavení nulového bodu v ABC od K6, je to dobře napsaný. Pamatuj na kolmý stožár a orientaci soustavy přesně na jih. Není to až tak jednoduchý, na busolu zapoměň, vodováha nemusí být přesná. Přesnější je olovnice a jih podle slunce. Osa otáčení musí být rovnoběžná se zemskou osou. Taky stupnice na motoru může být plus-minus pitomec.

I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší

Morous
Registrace: 1/2006

Presný juh hľadať netreba - stačí zadať motoru nejakú konkrétnu polohu družice okolo juhu - napr. 19,2°E - nechať motor natočiť a vtedy doladiť jeho polohu. Nulový, teda virtuálny bod bude týmto vlastne nastavený - ono ten nulový bod sa vlastne na nič nepoužíva - je to iba referencia v elektronike motora.

Vodováha je presná aj keď je nepresná - vysvetlím: treba merať dvakrát - raz normálne a raz buď z druhej strany, alebo otočiť vodováhu o 180° (v tomto prípade axialne) a merať na tom istom mieste - bublinka má mať rovnakú odchýlku raz na jednu a raz na druhú stranu - vtedy je všetko 100% O. K. - a ak je vodováha presná, tak aj bublinka bude v obidvoch prípadoch na rovnakom mieste.

brga
Registrace: 9/2009

brga

S tím "0" bodem - prášíš, to jedno teda není. :) R^

CES
Registrace: 4/2007

pohľadaj môj príspevok z minulého roku,popísal som problematiku tak,že by to pochopil aj lazník.

gauč
Registrace: 9/2010

@brga

U vás na Slovensku si možná umíte nastavit Parabolu i podle Měsíce. Teoreticky to samozřejmě možný je. Spočítat se to dá. Ale u nás v Čechách na bublinky moc nedáme. Dostala se mi do ruky jedna parabola ze Slovenska, a tu by nenastavil ani http://www.davidcopperfield.com/html/. Takže se ještě hoši máte co učit.

I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší

Morous
Registrace: 1/2006

...ale chlapci - nulovy bod sa inac ako nepriamo nastavit neda...
...samozrejme pokial nie ste presne na zemepisnej dlzke konkretnej druzice...

brga

@brga, že tě to ještě baví. Ať se každý trápí jak chce ;)

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

...nechapando...???!!! :lookaround:

brga

Pokud si v některých starších tématech ještě nenašel informaci o tom, že nějaký demen.tní nulový bod k usals motoru vůbec nepotřebuje, tak bych ho v tom nechal vykoupat..

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

brga a tomik535 maji naprostou pravdu a nelze o ni dal diskutovat. Je to absolutní základ který by mel znát každý kdo se o sat. jen otře.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

;) Smaryja ake emocia okolo nuloveho bodu......kazdy ho ma inde, niekto v gatach....

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

To Kuba - pravdu má pouze Tomik. U USALS jej nepotřebuješ, ale že se nedá nastavit je holý nesmysl. Určit místní poledník a potažmo jih by neměl být až tak neřešitelný problém.

Hujer
Registrace: 4/2004

Hujer

pokud na dannem miste najdes přesně na jihu viset druzici, tak ano.Jinak plati co napsal brga.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba

To snad nemyslíš vážně? Snad stačí co nejpřersněji určit jih, ne? A to snad v 21. století není až takový problém. Koneckonců to uměli lidé už ve starověku. Samozřejmě bez družice.
BTW nemohl bys tu stručně popsat, jak se nastavuje parabola na polarmountu bez USALS?

Hujer

Hujere

zkoušís mně zbytecne, opravdu naprosto přesně vim o cem mluvim. Mluvis totiz o tom samém a taky mas pravdu. Jen me nenapadlo, že bude nekdo nastavovat nulovy bod bez USALS, když to je tak jednoduché rychle a hlavně presne.

kuba

Že je to jednoduché s USALS, s tím s tebou souhlasím. Ale pouze v případě, že motor tuhle funkci má. Pokud ji nemé( např táhlový), pak ti nic jiného, než oprášit znalosti z fyziky a ten nulový bod, respektive směr k němu prostě určit.
Proto jsem napsal, že pravdu má Tomík a ne Brga.

Hujer

Hujer:

Aj keby si mal akokoľvek presnú metódu na stanovenie toho smeru (dáky pevný bod na obzore), tak ti nikto nezaručí, že parabola bude po základnom nastavení (v komplete s polarmountom) smerovať presne na tento bod. Myslím tým z dôvodu výrobných nepresností a nepresnosti montáže (montážne značky). Mám tiež tiahlový motor a parabola mi správne kopíruje družice v rozsahu 53,0°E - 22,0°W (väčší výhľad nemám). A ten "nulový bod" som nastavoval pomocou družice na 16°E (potreboval by som 17°E, ale keďže nebývam v Afrike, tak si nepomôžem). A šlo to bez problémov, stačí iba trošku pohnúť rozumom a celkom presne sa dá nastaviť tých 17°E.

Eman
Registrace: 4/2007

...na 17°E nemusíš byť v Afrike, ale aj v Česku...

brga

@Hujer

Prezradíš mi ako sa teda dá nastaviť nulový bod priamo, keď tvrdíš, že moje tvrdenie, že sa tak dá iba nepriamo (pokiaľ neležíš priamo na zemepisnej dĺžke nejakej družice) je blbosť...?!

brga
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 75

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra