![]() |
|
Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvPoradí někdo,jakou anténu pro tento příjem? |
mcm1
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 858 |
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvJaký tam máš signál?Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvPostaci kratsi colorka delal jsem tam par akci ale na EmmeEsse xd40 ta ale uz neni v prodejizgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvKolísavý,spíše slabší. |
mcm1
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvV Havířově bezproblémový na BU119/pol.kopie/,v 5 patře ,v Životicích na baráku,stará dlouhá kolorka,v dolině,je tam zesák kvůli pařízkovi,pochopitelně to chýtá ze zadu a ještě bokem-taky bez problémů !Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvBydlím v Hrabůvce, používám pokojovou anténu VIVANCO FULL HD za cca 600 Kč a chytám všechny české muxy (asi 27 programů) a polské 3 muxy (22 programů) včetně těch v HD rozlišení. Záleží samozřejmě na lokalitě kde bydlíš, chtělo by to vyzkoušet. |
fousjirka
Registrace: 12/2010 Příspěvků: 3 |
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvDěkuji,zajímavé,bydlím na Dubině,5.patro |
mcm1
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvZalezi jak lezi,resp. ktery z vysilacu (KATOWICE,SKRZYCZNE) je lepe prijimatelny.Dalsi otazkou,zda antena ma byt osazena na okne,nebo na strese.Ano kratka antena by mela/mohla fachat,trebat kvalitni "velke sito". |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvEmmeEsse XD40 se ještě sehnat celkem bez problémů dá. Jinak oblast OVA-Jih nemá s pokrytím polských MPX 2 a 3 na K41 a K58 z TXu Skrzyczné větší problémy. Pokud máš v tomto směru otevřený výhled, tak ti to určitě bude fungovat. K55 už je trošku problém díky sousednímu K54, ale pokud chceš realizovat příjem pro 1x nebo 2x tv tak by to taktéž neměl být problém. S TXem Katowice už může být problém. Vše je o změření signálů měřícím přístrojem a následném vyhodnocení. Pokud máš zájem, bydlím v lokalitě OVA Jih a měřící technikou disponuju. |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
Skrzyczne jev přímé přímce Havířov-Ostrava,dle mě by neměl být problém,jedině v postavení baráku,v tom případě 2 antény,z Katovic je problém ve vzdálenosti a postavení hor,u mě jsou mnohem horší,skouším v bytě malé husté české sito na opačné straně bytu,skrzyczne je tak silné,že projde odrazama,ale směr je malinko posunutý!/síto z 18 teroz kvůli Pařezovi 38,45k/Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
@cha-chaSice trošku mimo téma, ale přesto se zeptám.Instaloval jsi někomu v OV a okolí příjem SK multiplexů z Krížavy? Nedávno jsem těsně nad mezí rozpadu obrazu (tedy ještě použitelný signál pro další zpracování) zachytil na dlouhou kanálovou yaginu + nízkošumový předzesilovač K52 ve Frenštátě při velmi nepříznivém terénním profilu. Vzhledem k vyladění prvků antény na pásmo kanálů okolo K55 jsem na tutéž anténu dle předpokladu nezachytil žádný signál ani na K32 ani K35. Od K32 a K35 i přes nižší vyzářený výkon však očekávám lepší šíření signálu prostorem a lepší ohyb přes kopce než u K52. Vzhledem k tomu, že momentálně nemám po ruce nic dostatečně ziskového pro příjem kanálů okolo K35, chtěl bych si udělat jakýsi obrázek o vzájemném úrovňovém poměru mezi K32, K35 a K52. Otázka: Pokud jsi narazil na lokalitu, kde hrály zároveň K32, K35 i K52, jaké byly signálové úrovně? (dBuV, MER, BER) Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 968 |
![]() |
|
AlešAhoj,na K 52,32,35 můžeš celkem s dobrou přesností u sebe ve Frenu počítat s intenzitou na jedn. kanálech v poměru rozdílných vazař.výkonů, tedy 18, 8 a 2kW - přepočteno na dbuV ... se mně se to potvrdilo na více místech na Valašsku i na kopcích za Věřovicema, všude je sice znát na přijímací straně nepatrně výhoda šíření a ohybu nižších kanálů ale žádné zázraky např. K32 vs K52 se nekonají, rozdíl ve vyz.výkonech je příliš velký a tam kde je K52 na hraně zprac. tak K32 je bez šance. Pokud Tě to zajímá, vychytal jsem K52 celkem slušně (vzhledem ke katastr.profilu) na dvojče sít s příd.dir. a jelo by to i na dl. colorku (vše s T434 a pak dál...) tak, že mi K52 jede zatím stabilně ale K32 je v souč.situaci naprosto bez šance - cca o 7dBuv slabší, takže bez zvednutí výkonu na vysílači absolutně neřešitelné. Čekám, že časem zvednou výkon i na K32 alespoň na 20kW takže s tím už počítám dál na sluč. a filtr... takže když to zvednou, tak by mně to mělo jet, předpokládám že nižší zisk antén na K32 se srovná s lepším ohybem K32 za kopcem takže nakonec by mohly být K52 a 32 zhruba nastejno. Vše za předpokladu, že bude navýšen K32 alespoň a úroveň K52, pokud ne, tak mám hold smůlu :) O K35 a 39 vůbec neuvažuju protože to mi spolehlivě zaruší odrazem od kopců Czestochova, která sice u mně normálně nejede (až na chvilk.vyjímky při specif.počasí) ale na zarušení Krížavy na K35,39 to stačí spolehlivě (stejně jako mi předtím K52 rušil analog.TVP1 z Czestoch.), takže se Slováky definitivně končím v lepším případě na 2 muxech. Po pravdě řečeno, nebýt ryze "sportovních" důvodů tak bych se na SK úplně vyprdnul ;) Motivovala mě hl. naděje na ten K32 (STV1HD se jinak než pozemně chytnout nedá) |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@lanceAhoj!Díky za info. Já K52 poprvé naskenoval až po vypnutí PL analogu, už jsem to zkoušel spíše z povinnosti a docela mile mě to překvapilo. Mohl bych to sice doma rozebrat a dát na test K32 dlouhou colorku, ale moc se mi do toho nechce bo tuším neúspěch a promarněný čas. Kanálovku si kvůli tomu stavět ani kupovat nehodlám, spíše ze zajímavosti jsem chtěl vědět, jak daleko od možného příjmu K32 jsem. Myslel jsem, že přijímáš Slováky z Javoriny, dle tvých dřívějších úspěchů... Tu jsem zkoušel taky Xkrát, ale signál ani Ň. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
AlešJavorina K56 byla jediná volba na SK protože K52 mi nejel kvůli rušení pl analogem, po vypnutí pl.an. se Krížava ukázala jako lepší, taky jsem měl štěstí na objev vhodného místa pro anténu na Krížavu kde je signál zatím až v nečekaně "stabilní" kvalitě takže se to dá celkem i dál rozumně zpracovávat... Navíc je Krížava s výhledem možného K32 v budoucnu. U Javoriny kromě K56 už nic jiného nehrozilo (na K55 neřešitelná kolize s Katowicema a K57 taky bez perspektivy protože zřejmě nikdy nebude vysílat na sever stejně jako K56 kvůli SFN K57 s Trenčínem). Ale je to všechno o velkých laboracích - hledání pozice pro anténu po decimetrech, zkoušení atd. a taky o štěstí, ono když říkám, že u mně něco chytám..., tak to třeba znamená, že jen na jednom, dvou místech někde na střeše se s tím dá něco udělat, jinak de-facto taky nic, prostě lovy ze záhrobí, což pro normálního smrtelníka nemá cenu se s tím piplat, ale fandu to potěší :) |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@lanceTak jsem dneska přece jenom otestoval dlouhou colorku na Krížavu na zahradním stožáru s nástavcem, předzesilovač byl půl metru od antény! Anténa byla skoro 6 metrů nad zemí. K52 byl docela slušný, no a jak jsem postupně zvedal anténu až do těch 6m, začal se nesměle objevovat i K32, přičemž v těch 6m byl obraz stabilní, s drobným zakostičkováním tak jednou za deset minut. Chce to ještě výše, takže jsem na zahradní stožár dal provizorní yaginu na Ostravu a colorku sundal a zkusím ji na střeše v cca 11-12m nad zemí. Pokud na to bude zítra čas...Nerad bych tam ale takové monstrum nechával, takže si spíše seženu delší nástavec na stožár (7 - 8 metrů by snad mělo stačit). K35 a K39 bez úspěchu, ani náznak signálu, stejně tak Javorina. Překvapil zpětný odraz od hor a stabilní příjem K34 a K46 z Opole na anténu natočenou na Krížavu. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvK34 a K46 z Opole stabilně funguje u jednoho známého v Kunčicích pod O., odrazem od Radhošťě. K23 jsem zatím nezkoušel, protože jsem tam od doby jeho spuštění v DVB-T (20. 04. 2013) ještě nebyl. Ale chystám se tam v brzké době, protože mu bude potřeba (kvůli změně obsahu na K34 a K46) přeladit přijímač. Používá combo Arivu 220, která má (na rozdíl od pozdějších modelů A250 a A252) tuner se slušnou citlivostí. Oba kanály z Opole mu bez jakýchkoliv problémů hrají za každého počasí i v jakékoliv denní či noční době od listopadu minulého roku. |
cha-cha
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvJinak k instalaci SK MPXů z Krížavy v OV a okolí. Pár instalaček pro K52 (K32 tehdy z Krížavy ještě nevysílal, pouze z Čadce) jsem dělal v Porubě, kde je přeci jen příznivější terénní profil (signál prochází údolím mezi LH a Smrkem) než na OVA -Jihu, kde je směr na Krížavu přímo stíněn LH) a zatím tam vše funguje bez problémů a to se jedná o STA. Pár instalaček na Jihu pak bylo pro příjem SK MPX2 z VJ na K56 (příjem K57 zde ze známých důvodů nelze realizovat) U těchto instalací DVB-T mám trošku obavy, aby v budoucnu náš "inteligentní" ČTÚ nezkoordinoval pro nějaké místní RS (reg. sítě) shodné kanály, jako používají SK TXy, jak se v minulosti stalo s K59, který po přidělení RS2 z Klimkovic 100% zrušil příjem SK MPX2 na shodném kanále z TXu Námestovo Magurka, který v lokalitě OVA - JIH šlo po výměně AS na Magurce rovněž na několika STA přijímat. Z tohoto důvodu raději u STA volím cestu transmodulace DVB-S/T. Navíc tam pak podle použitých CAM modulů, funguje až 8 tv programů (STV1, STV2, Dajto, Doma, TA3, Markíza, JOJ, JOJ+). VP MPX se bohužel na ostravsku podstatně hůře přijímá než SK MPX2. |
cha-cha
![]() |
|
@cha-chaDíky za info. K23 z Opole jsem zkoušel tež, ale nešel mi vůbec. Dříve bych nad tím opolským úlovkem zajásal, ale od té doby, co jedou Katowice, je to pro mě v podstatě pouze rezervní nebo spíše odpadní signál.Jinak lance měl pravdu, že K32 bude úrovňově docela hluboko pod K52, no a K35 bude zase ještě o hodně horší než K32. Sám nevím, jestli se mi to nějak rozumně podaří vychytat, zpracovat a zařadit do rozvodu. Ideální stav by byl: jedna anténa: K37(OVA), K38(OVA), K41(KAT), K45(OVA), K48(OVA), K49(KAT), K54(OVA), K55(KAT) druhá anténa: K32(KRI), K52(KRI), (K35 a K39 se jeví jako nereálné) případně ještě třetí sólo Yagina na Klimkovický K59, který tu ve Frenu taky nehraje zrovna 2x valně a potřebuje dlouhou kanálovku nebo colorku. Takže práce je dost, signály někdy slabé až velmi slabé...jenom ten čas si na to najít. :))) Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
RE: Příjem v Ostravě Jih dvb-t polské tvPokud jsou Katowice a Ostrava úrovňově shodné (nebo mírně odlišné), pak by s tou anténou směr OVA neměl být problém. U Ostravy a Katowic je pak otázka, jak se projeví sloučení běžnými komponenty (Teroz, Ivo) s K52 z antény na Krížavu. Ale vzhledem k tomu, že SK používají V pol. tak by snad problém být neměl, protože dojde k útlumu cca. 20dB nežádoucích K54+55 jen na opačné polarizaci + nějaký útlum slučovače (třeba K52 + rest.), který, ale bývá tak do 15dB. Tady v OV jsou u slučování K52 a K54 dost problémy, pokud se týká "průsaku" K54 přes vstup K52, protože skoro ve stejném směru jako Krížava je i LH s K54 a 25kW ERP. Takže pokud se nepoužijí KV, bývá to někdy docela oříšek. Snažím se STA a rozsáhlejší ITA realizovat pouze KV, vždy ALCAD 905 -ZG431,(případně procesory PC525 od Alcadu), to pak jsou problémy daleko menší neřknu-li téměř žádné. |
cha-cha
![]() |
|
![]() |