Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Parabola pod bleskozvodom

Pekný deň, plánujem montáž paraboly pod tzv. tyčový zachytávač napojený na bleskozvod, pričom zachytávač je umiestnený na výťahovej šachte 8 poschodového paneláku. Ja budem dávať parabolu s výhľadom na južnú stranu pod tento zachytávač. V pokynoch pre inštaláciu som dostal za povinnosť kovovú časť antény pripojiť na bleskozvod ako aj nosné lanko a to s odvolaním sa na normu STN 34 1390 (ktorá už podľa mojich zistení dávno neplatí a bola nahradená v roku 2009 normou STN STN EN 62305. Tam sa vyslovene uvádza, že ak je anténa v tzv. ochrannom pásme/kuželi, tak netreba kotvenie na bleskozvod. Otázka teda je, či som to pochopil správne a či tým, že by som ju ukotvil tak ako to odo mňa vyžaduje zástupca vlastníkov bytov niečo nepokazím, resp. poruším v súčasnosti platnú normu. Ešte by ma zaujímala ochrana koaxiálu, či umiestnenie nejakej prepäťovej poistky tesne za LNB nebude mať negatívny vplyv na signál.

Pre ilustráciu sem dám odkaz na foto, kam chcem umiestňovať parabolu: http://s7.postimg.org/3xxmhgukb/Strecha.jpg

PetoBB
Registrace: 3/2014
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Parabola pod bleskozvodom

Inak ešte dodám, že doma pri PC, kde bude umiestnený aj STB mám prepäťovú ochranu APC SurgeArrest PH6VT3-FR, ktorá obsahuje aj ochranu koaxiálneho kábla. Je to však až v byte a ja by som radšej chránil na začiatku vedenia, aby zbytočne nedošlo k poškodeniu koaxiálu po celej dĺžke, no a takisto k poškodeniu elektroinštalácie v el. stupačke, kadiaľ bude vedený koaxiál zo strechy domu do bytu.

PetoBB

přepětová ochrana určitě nepomůže při úderu blesku.

t152
Registrace: 4/2011

Keď máš príslušné el oprávnenie, tak sa tu nemusíš pýtať, ak nie , tak si to daj urobiť kvalifik. elektrikárovi. Predsa ani slepé črevo si neoperuješ sám doma podľa knižky, ale ideš lekárovi :))) . Inak norma sa zmenila, teraz sa to nemusí spájať s bleskozvodom. Neber to ako buzeráciu, je to pre tvoje dobro vo vzťahu k poistovni a k prípadnému poistnému plneniu... R^

dano01
Registrace: 11/2008

Dakujem Dano. Ak to ale nemusim spajat s bleskozvodom, tak nemusim volat ziadneho odbornika, nie? Konzolu na upevnenie parabolu si upevnim sam a diery na koaxial su uz predvrtane, pretoze tam niekedy boli wifi anteny.

PetoBB

hrubym pohledem bez nejakeho vypoctu by to melo byt v pohode. Svody opatrit bleskojistkou a ty radne uzemnit.

J a
Registrace: 7/2005

Peto, ale písal si že to chceš viesť stupačkou s elektroinštaláciou- a aj tam treba dodržať normy (vzdialenosť) od nn vedenia. Inak tá norma ohľadne bleskozvodu sa mení dookola, raz sa to pripája na bleskozvod raz nie - tak ja mám ten kus bleskozovod. vodiča aj so stojkami stále odložené a po pár rokoch to raz pripojujem a potom zase odpojujem- podľa toho ako to múdri :))) ľudia dajú do noriem. :))) ....- našťastie mám el. oprávnenie, tak nemusím nikoho volať R^

dano01
Registrace: 11/2008

J a - ďakujem za reakciu. Pochopil som, že nemusím spojiť konzolu na upevnenie paraboly s bleskozvodom, ale dať na koaxiál bleskojistku a tú riadne uzemniť?

Dano - áno, pôjde to stupačkou s elektroinštaláciou, pričom tá je pomyselne rozdelená, pravou stranou sa vedie vysoké napätie/rozvody a ľavou stranou idú koaxiálne káble (UPC a pod.) plus tam sú vedené optické káble. Takže ja ten kábel pustím presne miestom na tom určeným.

K tej súčasnej norme sa mi vieš vyjadriť ako držiteľ papierov/el. oprávnenia? Pretože ako som písal vyššie, ak nemusím v súčasnosti prepájať konzolu s bleskozvodom, tak mi je zbytočné zháňať nejakú firmu, ktorá by mi spravila autorizovanú montáž. Na druhej strane, ak tam je potrebná nejaká odborná montáž, tak nemám problém niekoho zaplatiť. Chcem to mať v poriadku. Ja som na tú montáž paraboly oslovoval všetkých vlastníkov, oznamoval som to na Stavebné bytové družstvo, počkal som si na povolenie. Chcem mať všetko oficiálne, nie som nejaký kutil, čo proste najprv niečo skazí a potom uvažuje...

PetoBB

petoBB

aj CSN/STN 341390 ktorú ten váš mudrlant požaduje splniť poznala
1/ vzdialenú bleskozvodnú sústavu
2/ tvrdila, že v uhle myslím 52° pod tyčovým zberačom je všetko chránené a nemusí byť pripojené na bleskozvod.

Len nech sa do nej dobre pozrie.
Určite nič nepripojovať. Presne ako píše nová norma, je potrebné predchádzať zásahu blesku a prieniku do budovy. Pripojením na bleskozvod činíš presne opak.

Dagy2
Registrace: 11/2010

Dagy2, ďakujem za odpoveď, ja som si tie normy prešiel a nadobudol som podobný "laický" názor, že to jednoducho NESMIE byť v tomto prípade pripojené. Preto som sa na to opýtal, aby som na strechu neťahal k montáži paraboly technikov s vopred dohodnutou cenou za montáž od 50 do 100e a tí mi nakoniec povedia, že je to pod tou ochrannou zónou toho tyčového zachytávača a neurobia naviac nič, čo by som urobil ja. V tomto ma trošku zneistil dano01. Oslovil som už dnes nejakých montážnikov, ktorí majú aj papiere na montáž/vyhlášku a ak cena nebude privysoká, tak im to asi dám namontovať a budem mať aj doklad o montáži autorizovanou osobou, ak sa niečo neočakávané stane.

PetoBB

dobře

jdu si upéct rohlíky,pak si připojím plynovou troubu a ekologicky zlikviduji staré auto R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

pierrpetr

Souhlas, ať jede do Žamberka na konzultaci k p. Prokopoj Divišoj na konzultaci. NEBO za Chocholouškem. :))) R^ :)))

CES
Registrace: 4/2007

CES...

my ho vyškolíme taky,ale bručet pude sám R^ :laughing: R^

pierrepetr

CES a pierrepetr, prečítajte si môj prvý príspevok, ja riešim to, že mám mať parabolu nainštalovanú podľa dnes už neexistujúcej normy. Ja nemám problém zaplatiť firme/živnostníkovi, aby mi to urobil na papier a na 99% to aj urobím. Ide mi o to, aby to bolo správne urobené (chcem byť v obraze).

PetoBB

pierrepetr

Jo, proti tomu HROMOSVODU, Ukrajina hadr, Jenom Vladimír P. spletl ten dárek manželce k MDŽ.. Krém - mackeup jí nekoupil, ale Krym ano. :))) R^ :)))

CES

Péťo

pokud se tady na to ptáš,je víc než jasné,že si nejseš jist,jak to má vypadat,ani tady tu jistotu nedostaneš,jsou obory ,které se studují několik let ,toto studium nenahradí několik rádců v diskuzi,pokud chceš mít klid,přenes tuto zodpovědnost na někoho jiného,jednou, dvakrát se to dá,no pár let nespíš,pak si zvykneš,tady bych alespoň,když už chceš ušetřit,všechno udělal a pak si to nechat zkontrolovat a podepsat firmou,která má s tímto zkušenosti R^ :laughing: R^

pierrepetr

Na kulové ""Jiráskův spis"" s návodem k zničení domácí AV aparatury. R^ R^ :)

CES

CES...

ale ono se nic za život nemusí stát,nebo taky jo,každopádně to chce pojistku na blbost,já mám jen na 2 mil.,je to málo,když ten barák s výbavou shoří R^ :laughing: R^

pierrepetr

pierrepetr ďakujem za názor, podobne uvažujem aj ja, preto zas opakujem, budem to mať namontované firmou s papierom, bude na to revízia. Je mi jasné, že tu nedostanem detailné informácie, ale predsa len sa tu schádza dosť profíkov a tak aj tých pár názorov mi pomôže sa čiastočne zorientovať v problematike.

PetoBB

Péťo

pokud je to tak,jak píšeš,nemusíš se o nic starat,nejsi stavební dozor,nic neřeš,nic nestuduj,nech si čistou hlavu,máš doklad a odpovědnost má někdo jiný,pokud je to tvůj dům,asi obavy máš,ale to bude vždycky,když si pustíš firmu přes práh R^ :laughing: R^

pierrepetr

Je to panelák, som vlastníkom jedného z bytov. Hlavu si robím, lebo ak to bude zle spravené a zhorí pol domu, tak budem mať zbytočné starosti navyše...

PetoBB

Péťo

tvé obavy chápu,ale to bys nikdy nemohl usnout,kdykoliv může jiný vlastník zapálit byt,jiný může mít sklad munice,jiný chová jedovaté pavouky,jiný vlastní varnu drog,jiný pronajímá nepřispůsobivým,jiný chemik skladuje sarin,každý den můžeš být 5x mrtvej R^ :laughing: R^

pierrepetr

Máš pravdu :)

PetoBB

@PetoBB

Že sa ti do toho montujem, ale dávať parabolu až na výťahovú šachtu sa mi nezdá práve šťastné riešenie... Vyplývajú z toho určité obmedzenia, na ktoré sú všetky normy krátke. Nemáš možnosť dať parabolu na svoj balkón, prípadne susedov? Ja som dal síce konzoly do vnútra balkóna ešte pred zateplením, ale mám k nim dobrý prístup a nemusím sa báť, že mi paraboly dostanú nohy. Jediná norma ktorú som sa snažil dodržať bola aby sa mi tam všetko zmestilo a vydržalo to aj vo vetre... :)))

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Maneto, žiaľ dom je orientovaný tak, že jedno okno je na východ a balkón na západ, takže jediné riešenie, ak chcem prijímať s motorom viac družíc je montáž na tú šachtu, kde je ideálny výhľad na juh. Chápem, že je to riziko, obzvlášť, ak tam dám techniku za nejakých 300e, ale zas je tam obmedzený prístup pre ostatných, pretože kľúč od všetkých vchodov na strechu v jednotlivých vchodoch má len jeden človek, správca bytového domu. Aj ja tam budem mať viacmenej prístup len počas montáže, potom to zamkne a prístup tam budem mať už len v nevyhnutných prípadoch. Kiež by som patril medzi šťastlivcov, ktorí majú balkón orientovaný na juh... :)

PetoBB

co tam

bude za 300éček,?,to bude alespoň dvoumetrovka a motor z mercedesu R^ :laughing: R^

pierrepetr
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra