Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Západní družice od 15 W a dál

Nevím, kde by mohla být zrada. Satelitní natáčení na Vantage 8000 S HD přes diseq1.2. Východní družice např.Turksat 42,0 E a Bulsat 39,0 E chytám signál na vynikající úrovni dokonce chytnu i programy na 85 cm parabole, které chtějí 90 a výše na Turksatu např. kanál NTV sport apod. Silné družice z Astry a Hodbirdu také bez problému, Thor také vynikající, 5 W také, ale poslední družici, kterou naladím je na 12,5 W Atlantic Bird 1 jednu frekvenci s kanálem KTO bez výpadku. Pak ani tuk směrem na západ, právě ten Telstar 12 na 15 W bych chtěl bohužel nic nové frekvence na 15 W mám uložené v přijímači a nic zkoušel jsem Hispassat na 30W a také nic. Je možné, že jsou nastaveny na signál více východní družice než ty západní. Nulový bod je kolem 16 st. E. Na Telstaru 12 (15W) je uváděna 80 cm parabola já mám 85 cm. O nic nejde jenom by mě zajímala podstata čím to je způsobeno. Před opravou satelitního natáčení vím, že jsem chytal tyhle družice 15 W a 30 W. Odešel mi konvertor, proto jsem si pozval servisáka a řekl jsem mu, že bych chtěl zesílit družice na 39 a 42 E. T o se stalo, ale zase se oslabily západní družice od 15 W a dál. Ptal se mi jestli může posunou elevaci o 2 stupně což jsem schválil. Je možné, že to může udělat tento jev tj. nezachycení a nenaladění družice a transpordérů na 15 W a dál do 30 W? Tolik mi to nevadí, ale je divné, že zesílení vzdálenějších družic na jedné straně ohledně signálu může přinést úbytek signálu na druhé straně.
Poslední dotaz spíše pro majitele Vantage 8000 S Hd. zkouším ladit a ukládat družice přes Diseg 1.2.
Kolik odpovídá 1 sekunda posunutí na motoru ohledně stupnů?
Kolik 1 krok a kolik 3 kroky ohledně stupnů?
A k čemu jsou ty horní tlačítka při posunování motoru přes ovladač nemají totiž žádný vliv na signál.
Předem děkuji za postřehy. Jsem laik, ale družice umím ukládat a hledat, jenom nevím jak na ty západní, proto se ptám kolik je Krok a Sekunda při posunování motorem.

patera
Registrace: 4/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Západní družice od 15 W a dál

Podívej se na tohlehttps://www.parabola.cz/abc/nastaveni-nuloveho-bodu/ , mělo by Ti to výt po tom jasnější...Co používáš za motor? Proč nepoužíváš Usals ?

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

RE: patera

Zdravím, jaký máš typ motoru a kolik máš nstaveno na Latitude? Dále jakou máš nastavenou elevaci na parabole a kde bydlíš?

Gibertini 155 Du,polární závěs Gibertini, QARL 3636+, Super Jack V-Box II., Vantage HD 8000, VU+ Solo2, LNB Inverto Black Ultra 0,2db.

mog1993
Registrace: 4/2005
Galerie: mog1993

Jinak běžné motory jako SG 2100 nebo Opticum DM 3800, při 13V 1,9° za sec. při 18V 2,5° sec.

Gibertini 155 Du,polární závěs Gibertini, QARL 3636+, Super Jack V-Box II., Vantage HD 8000, VU+ Solo2, LNB Inverto Black Ultra 0,2db.

mog1993

Typ motoru: DG-240 DiseqC H-H Mount:
Na Latitude nevím kolik tam přesně je musel bych se zeptat říkal něco kolem 16 st, jako nulový bod.
elevaci posunoval o 2 stupně, aby byly silnější družice na Bulsatu a Turksatu oproti staršímu normálu, kdy jsem Telstar na 15 W chytal.
Bydlím poblíž Blanska.
Usals jsem zatím nepoužil na Vantage.

patera

Je jasné,že je sestava špatně nastavená.
Pokud ti jdou střední pozice a krajní ne,tak motor neopisuje správnou parabolu.
A Vantage s USALS nemá žádný problém...

.......

jito
Registrace: 12/2005

Pro Blansko platí: nulový bod: 16,4°- tedy pro tebe Eutelsat 16A na 16°E, latitude ( nastavení na motoru 49,2°, na jedné straně motoru je elev., na druhé latitude, ta zajímá tebe) nastavení elevace na parabole 27,8°. Problém je v tom, že posunutá elevace o 2° se samozřejmě projeví více v krajních polohách. Nezbývá ti tedy nic jiného než znova nastavit nulový bod. Jinak také používám Vantage 8000HD.

mog1993

pro mog1993 a jito - díky moc

patera

Postup

Jen pár poznámek nad rámec výše zmíněného velmi užitečného článku.

Nastavení antény není úplně jednoduchá věc, i profík se občas "zapotí".
Jde o to doladit vlastně tři mechanické parametry na anténě - svislé naklonění celé soustavy s motorem od držáku, svislý úhel antény od motoru a vodorovné(západ-východ) natočení celé soustavy na držáku. Pokud je alespoň jedna věc nepřesně, typicky některé družice jdou, některé hůř a některé vůbec. Zároveň platí, že při změně jednoho parametru je obvykle třeba donastavit i zbytek, takže je to postup iterativní.

Postup nastavení bych navrhnul následující (když už +- něco funguje jako v tomto případě):

1) nejdřív doladit otáčením motor přijímačem tak, aby bylo maximum na třech družicích (jedna na jih -16st, jedna co nejvíce vývhodní - ten Turksat 42E a jedna západní - třeba těch 15W de (později pro finální nastavení je lepší vzdálenější - 30W Hispasat). Čím vzdálenější a silnější jsou krajní družice, tím lépe.

2) nastavit svislý úhel mezi anténou a motorem na nejlepší signál pro jižní družici - 16E)

3)U západní i východní družice zkontrolovat , zda je u nich lepší signál "výše " či "níže" od aktuální pozice.
a) pokud OBĚ výše nebo OBĚ níže, pak trochu snížit resp. zvýšit úhel mezi držákem a motorek, a opakovat body 2 a 3
b) pokud na jedné straně výše, na druhé níže, pak otočit celou soustavou na západ nebo na východ (viz diagram v článku), a opakovat body 1, 2 a 3

Na závěr se vše zkontroluje - bod 1 až 3 a práce končí tehdy, když už to líp nejde.

To, zda je lepší signál výš či níž se dělá tak, že silou vypružíš anténu nahoru či dolů při sledování měřáku či na přijímači.

Podle popisu by problém mohl být v tom, že je příliš vysoko úhel mezi stožárem a motorem a zároveň celá soustava na stožáru je natočená příliš na východ.

FrBoc
Registrace: 12/2007

dle mapy a mobilu polohy je to 16,7 mé bydliště. Eutelsat 16st.E. Máte pravdu, že ty 2 stupně se projevují v krajních polohách také mě to říkal, ale já chtěl zesílit právě ty 2 družice, protože tak jsou na nich kanály konkrétně na 39 e Novasport -bulharská a Diema. o to víc jsem přišel o 2 kanály na ESPN na 15 W, které už nejdou naladit. Stejně tam už nic není dál na západ atraktivního. Zrovna je pech, že to končí na 12,5 W. Ty východní jsou pro mě lepší družice. Thor i Amos jsou v pořádku a signál je silný.

patera

Plus dodatečná poznámka - použitý stožár/držák MUSÍ být svisle (minimálně nesmí "padat" k východu nebo západu). Pokud není, je to špatně a nelze to žádným nastavením správně doladit.

FrBoc
Registrace: 12/2007

Pokud chceš posílit signál, tak výměna LNB nikdy moc nepomůže, nejlépe vyměnit tvoji 85cm parabolu za větší. Jinak nejlépe znovu nastavit nulový bod. Měj se.

mog1993

pro FrBoc: Děkuji moc naprosto přesně jste mi to vysvětlil. Ted mi je to o trochu jasnější. Bohužel na střeše je špatný přístup, střecha je moc kolmá, přesto vím důvod, proč Telstar nejde naladit. Ale to opravdu dřina to tak udělat obzvláš´t pokud někde je velmi těžký přístup a hrozí pád na zem.

patera

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra