Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Výběr paraboly-T90 - nej při zhoršených podmínkách

Sleduju na Diskuzi spoustu témat, které se zabývají výběrem paraboly. Mám 4 paraboly 1x 85cm, 2x 100cm a T90.

Podle posledních zkušeností s parbolou 95x105 cm a T90 při zhoršených příjmových podmínkách - tz. silný déšť a silné sněžení z jihovýchodní strany.

Zkušenost je jasná: offset paraboly 100 cm dávno bez signálu a T90ka má snížený signál např. při silném sněžení o 15-20%. I při silném dešti, kdy offset paraboly již nefungují je T90ka furt funguje ...

Proto, pokud vyvíráte parabolou, neberte ohled jen na cenu, výkon ... atd ... ale i na příjem při zhoršených podmínkách.

Markantní toto může být, např. při příjmu v restaraci, kdy 100 lidí se dívá na MS v hokeji ... ale záloha terestrickým příjmem je nutná ...

Může někdo napsat zkušenost s parabolou T55 - díky ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34
Odpověď v diskusním vlákně

T55-skúsenosti

Podľa mojich skúseností /2 roky/ pri silnom daždi a silnom snežení zníženie signálu na 9E,1W,13E, pri 23,5 a 19,2 mierne zníženie signálu. Pri silnej búrke cca. 5 minútový výpadok ale na 19,2 menej. Pôvodne som chcel T90-ku, ale v činžiaku na balkóne by mi zakryl výhľad takže som zvolil T55-ku. Potrebuje to ovšem presné nastavenie s merákom.

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

RE: Výběr paraboly-T90 - nej při zhoršených po...

Dá se to technicky /výpočtem/ vysvětlit /déšť, sněžení/, jak je to možný, když se ten signál v T. parabolách 2x odráží ?

CES
Registrace: 4/2007

Když už se to tady takhle rozebírá, jak vidíte srovnání T55 s E-85 ? V blízké budoucnosti o tom uvažuji...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

tukan

to je zajímavé téma, to se tu ještě nikdy neprobíralo. ;)

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

to Saxon

Ale já vím, že několikrát, ale kolik hlav, tolik rozumu. Je mi jasné, že na středu to budou body pro E-85 a na krajích asi pro T-55, ale jak už jsem napsal, čím víc názorů, tím je člověk chytřejší...

tukan

Vždy budu raději rozebírat tohle, než příspěvky typu "na upc šlo to a to 5 minut volně"...

tukan

Tukan

Je to tak jak píšeš. Záleží na rozsahu, který chceš přijímat.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

T 90 a T 55

Je to jasné, T 90 vítězí na všech družicích proti T 55 a výrazně. Rozestup družic 2,5 stupně na T 90 proti 4,5 stupně na T 55 je také významný.

T 55 jsem zvolil z rozměrových (i váhových) důvodů. Za suchého počasí je T 55 na běžných družicích plně dostačující. Jde například Supertennis HD, TF 1 HD Suisse, všechny české HD stanice na Skylinku.

Za deště účinnost T 55 jde rychle do háje. Záleží ale na typu deště, klidný svislý déšť je menší zlo než šikmý s vichřicí.

Nejhorší jsou stojící kapky na čele LNB. Dalším, ale poněkud menším zlem, jsou stojící kapky na menším plechu T55. Stačí je ale utřít hadrem a parametry poskočí k normálu.

T 55 je za deště výrazně lepší, pokud se schová před svislým deštěm pod okraj střechy, pod balkon (bytu nad Vámi) a podobně. Rozdíl mezi mokrou T 55 a suchou pod střechou je za svislého deště výrazný. Za klidného deště mi jde 53E, 45E, 42E, 39E a hudební stanice na 28E. Na mokré - bez signálu! Kdo uvažuje o T 55, měl by si zvážit její umístění s možnosti svislého nadkrytí.

T 90 ale také vadí stojící kapky, jen má výraznou rezervu.

Parabola E 85 má vyšší zisk proti T 55, což plyne ze základní fyziky. Na okraji pásma se blíží T 55, není-li dokonce slabší. U E 85 stojí také za to, vyřešit zakrytí (alespoň krajních LNB) před svislým deštěm. Pak se její užitná hodnota zvýší.

Volba paraboly není pouze technický problém, ale i estetický. Výběr záleží mimo jiné i na požadavcích všech rovnoprávných členů rodiny. Větší parabola by měla být v koutě zahrady na méně pohledově exponovaném místě, malá parabola zase pod střechou (stříškou) nebo lehkým nadkrytím před svislým deštěm.

Včera večer jsem měl v Havířově během přívalové bouřky s vichřicí na T 55 totální výpadek všech družic včetně celé Astry 1! To je naprostý, pro mne zcela nový, extrém. První se probudila ČT 24 a spol, pak až Das Erste a postupně další, za půlhodinu šla celá obloha. Hadr byl v činnosti...

Výhodou malé paraboly je také její menší ostrost: Na jeden LNB jde slušně 4+5W, na 9E lze doladit při kompromisní poloze TRT HD ze 7E (!)

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

na čelní sklo auta existuje 3M " protection for glass" a kapky na skle nedrží a stékají, je dost možné ,že na LNB a parabolu by to mohlo být účinné

vladnaico
Registrace: 5/2008

Výborná téma a pre mňa v týchto dňoch aj aktuálna. Došla mi trpezlivosť so zlým obrazom a výpadkami DigiTV a dal som žiadosť o zrušenie služby.

Kúpil som kartu Skylink Irdeto a otestoval v Azbox Premium HD+ a ten obraz je proti DigiTV nádherný! Problém bude parabola. Chvíľu som uvažoval, že využijem parabolu z DigiTV, ktorá po zrušení služby zostáva u zákazníka a dám ju na motor SuperJack DG-120. Avšak pravdepodobne lepšou voľbou by asi bola možnosť T 90, hlavne pre stabilitu signálu, kratšiu dobu prepínania programov z rôznych TP...

Mám záujem o 23,0 19,2 13,0 a 10E kde sú nejaké voľné detské programy, pretože základ Skylinku dáva len jeden detský program, čo synovi iste nebude postačovať :)

Bude teda T 90 lepšou voľbou?

PetoBB
Registrace: 3/2014

PetoBB

Na tyto pozice ti bude postačovat E85. R^

VU+ZERO 4K E85 5W,4W,1W,5E,9E,13E,19E,23E

tkan
Registrace: 12/2007

tkan, ďakujem za odpoveď. Kupujem to na dlhšiu dobu, takže pár eur navyše mi nevadí, ide mi hlavne o tie výpadky, ktoré pri DigiTV v daždi sú na dennom poriadku....

PetoBB

Já mám na E85 sedm pozic, 28.5E,23.5E,19.2E,13E,9E,4.8E a 1W, od odchodu HD na 28.5E ji moc nepoužívám, ale vše z 1W od FreeSat jede i za menšího deště bez problémů. Jsem spokojen.

VU+ZERO 4K E85 5W,4W,1W,5E,9E,13E,19E,23E

tkan
Registrace: 12/2007

PetoBB

Zdar INTELSAT od DIGI TV je samozrejme slabsi,nez ostatni bezne platformy.Nicmene na dobre nastavene parabole (i od DIGI),nebyly kriticke vypadky.Obraz je sice otresny,nicmene:
- je potreba mit alternativni prijem (DVB-T)
- za 260,-Kc/mes se semo-tamo kouknout na nejaky placeny kanal,neni tragedie,
- pokud se rozsiri moduly s DIGI TV ,bude to jen 0,45 ks bidy,kvalitni receiver s HDMI vystupem ty mazanice malinko vylepsi a na HD,s cimz DIGI pomalu zacinaji (zde jiz silne transpondery THOR) je to v pohode.
Na T90 musi jet pomerne dobre i DYGY.Je potreba neoslavovat,vse vhodne zvazit a strihnout to po kulach.

hdpe
Registrace: 11/2007

Digi som už zavrhol, je to otrasný obraz. Idem do Skylinku, za smiešnych 1,2e mesačne neporovnateľná kvalita obrazu na programoch, ktoré sledujeme. Pre moju rodinu je Digi ponuka zbytočná, aj tak 90% programov nesledujeme...

PetoBB

Jasne argumenty,pak neni co resit.Preji kvalitni prijem s novou platformou.

hdpe

No v tomto přypadě přechodu z dygy TV ta věta viznyva dobře i bez yronye..

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Zdar Tomiku,informativne zkousim zjistit,zda jsou jeste moduly na DYGY:).Svagr je ochoten investovat do modulu i new prijimace (ma stary SD ) a tim zkompletuje v jednom prijimaci SKYLINK SERPO + DYGY.
V sobotu a v nedeli moduly DYGY na lince nenisu:).Na ten DIGISPORT HD pres HDMI se bude dat divat.

hdpe

@hdpe

přečti si diskusi pod článkem, abys nebyl překvapeny a pokud chceš vidět t-90 i digisport na vlastní oči tož se zastav

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Zdar,spise mne to zajima i z profesniho hlediska ,co to bude za modul,kdy to prijde a jak to bude chodit /v com.Mam digy i ofiko od r.2006:).
Mel jsem pujceny XTREND a obraz HD se mi zdal v pohode.
Zaver pro svagra zni:Mozna to muze byt i horsi,ale zkusit se to musi.

hdpe

@hdpe

dal jsem Ti PM

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Jo,diky:).

hdpe

Zdar, osobně bych kvůli fotbalu raději zkořystal z jakiš platformy na 13E no ale jinak každy něch se tropi jak chce ;)

Tomik535

Zdar Tomiku,ja tez,ale svagrikovi to staci:).

hdpe

Svagryki potřeba trochen rozmazlovač. Jenom aby potem nic neřykal ségře. ;)

Tomik535
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 34

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra