![]() |
|
Přidání programu do STA rozvoduŘeším nyní přidání nového kanálu do STA rozvodu. Rozvod je v Plané nad Lužnicí, těsně u řeky a lehce přes kopec. Anténa je nasměrovaná na Jihlavu, takže bude potřeba přidat jednu na Kleť. V rozvodu je laditelný kanálový zesilovač Triax TMB6 a dál multiswitche od Triaxu. Zkusil jsem použít Fracarro Sigmu 6HD + předzesilovač Ivo 16 dB na anténu. Signál v pohodě, kvalita docela bída...na běžný domácí rozvod stačilo (4 x 10E-4 před korekcí). Z nějakého důvodu mi ale z kanálového zesilovače leze pouze signál bez kvality. TMBčko umí napájet předzesilovače, tak jsem si myslel, že by mohl být problém v tomto. Ale i po připojení externí výhybky se to nezlepšilo. O trochu lepší to bylo, když jsem na vstup připojil útlum. Jako by vstup na zesilovači byl přehlcen silným signálem. Problém byl v tom, že při větší hodnotě útlumu už padla síla signálu pod 50 dBuV a rapidně se tím zhoršila kvalita.Nyní mám v plánu použít 20-ti prvkovou kanálovou anténu od Vatenu K21-26 12 - 14 dB + kanálový zesilovač od Iva 12 dB lazený pouze na 25k. Máte někde lepší nápad jak celžý problém pořešit? Díky |
Squere
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 74 |
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduAhoj, bez znalosti místních podmínek je to o ničem. Problémem může být x věcí.. od zahlcení zesilovače až po rušení mobilních nebo wifi operátorů. Obecně bych sázel na to že to chce zkusit na holou anténu bez předzesilovače, vstup může být značně přebuzen již tím Ivem... |
Pájík
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 372 |
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvodu4 x 10E-4 před korekcí-tento parametr je ale dost slušný, nevím co se Ti na něm nezdá? Jinak Pájík má pravdu bez znalostí všech úrovní přijímaných kanálů Ti tu asi nikdo neporadí. Každopádně nejprve je potřeba analyzovat signál na samotnou anténu bez zesilovače. Je otázkou jak je ten laditelný kanálový zesilovač Triax TMB6 selektivní. Nevím čím měření provádíš, ale výsledky impulsní odezvy jsou jaké?zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduDodatek: pokud mám signál takový jak píšeš, tak by měl být i poměrně slušný i před zesílením IVEm. Takový použitelný signál musí jít upravit, aby fungoval i pro 50 Tv. Pokud je Tvoje kanálovka dostatečně selektivní jak píše gunter, musí to fungovat. Zapoj bez jakéhokoliv zesílení jen anténu do kanálovky a budeš hned vědět..Pokud to nepůjde je to už o měření atd..atd.. |
Pájík
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduZnalost podmínek: těžký, nikdy jsem tam nedělal, ale z pohledu ze střechy těsně u řeky po dvou stech metrech kopec což se mi na echu ukázalo. Z hlavy si nepamatuji hodnotu, ale nebylo nijak silné. No z antény leze nějakých 35 - 36 dBuV. Je tedy otázka, zda předzesilovač nedokáže dostat z takto minimálního signálu sice funkční zobrazitelný signál, ale se špatnou stabilitou. Vysokou vstupní úroveň na zesilovači TMB bych asi vyloučil, měl by fungovat do max. úrovně 81 dBuV. Min. hranice pro S/N větší než 30dB je 37 dBuV. Pokud ale připojím anténu do TMB přímo, tak je signál příliš slabý. Selektivitu TMB bych mohl zvýšit tím kanálovým předzesilovačem a kanálovou anténou, ne? Měřím Explorerem HD. |
Squere
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduTO: Squere, no ono je právě možné že tam skutečně jede nějaké pojítko např. mezi různými podniky a v té ćestě je tahle anténa, mně už se to totiž asi tak 3x stalo. Zkus zesílit teda, je to ale divné... Mně se v poslední době stává že některé kanály jsou výrazně zbourány internetem nebo nějakým operátorem a bez ostrého filtru to vůbec nejede.. To co píšu jsou fakt úvahy, když nevím vlastně o tom místě nic.. Může se stát, že to s tou kanálovkou nepojede vůbec,,,prostě měřit měřit.. Jinak garance různých zesilovačů viz. jak píšeš do 81dBuV bych bral jako orientační, papír to snese a přebudíš to i mnohem nižší hodnotou - toť vlastní zkušenost. Zkusil bych obyčejný feritový rozbočovač typu T kovový "Nedis" nebo podobný vložit mezi předzesilovač zesilovač a jedna větev do zesilovače a druhá volná i bez zátěže a uvidíš zda se za zesilovačem kvalita nezlepší - pokud ano rozhazuje ti to tam nějaké rušení - pokud bude stejné nebo horší hledej spíše problém v příjmu. Ber opravdu jen jako zednickou radu bez měření nedokážu nic jiného než tipovat... |
Pájík
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvodu36dBuV je úplný spodek úrovně signálu. Pokud máš ostatní hodnoty (S/N, MER,BER v normě, mělo by to jít zpracovat). Teoreticky je kanál 25 blízko frekvence 433MHz, pokud tam je) a přichází-li ze stejného směru to bys měl vidět na spektru. Stejně tak i jak vypadá obálka multiplexů, ze které se toho dá dost vyčíst. Pokud echo detekuje překážku nebo odrazy (kopce) soustředil bych se na to jak se vyvíjí chybovost. Opakované měření na různých částech střechy je úplný základ. Je dost možné, že přes BER před korekcí se z E-4 stane po opravě E-6, ale více už to nepůjde, pokud nezabere změna antény nebo stanoviště je otázka zda do takovéto instalace jít. Nevím jak to na místě a v okolí vypadá, ale není (třeba i ve větší vzdálenosti) na k.25 nějaké jiné vysílání?zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduhmm, jiné vysílání si nemyslím. No měřák mi udělal po korekci víc něz E-7 což je max. co zobrazí. Obálka vypadá vyrovnaná, podle MER po nosných tam nejsou žádné výpadky. Jedu tam ve středu nebo ve čtvrtek tak poreferuju, jak jsem dopadl.Pájík: rozbočovač vyzkouším, je pravda, že tam internety jsou na každém rohu ale tím si myslím, že to nebude |
Squere
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduPředpokládám, že prijimaš z Javorice 30,33,35 a z Kletě chceš jen doplnit K25. Těch 35dBuV na K25 je dost malo, v Plané by měl byt Parizek přes 40dBuV, rozhledna tam chodi dobře. Resp, jak ti chodí v tom místě K32 z rozhledny Kleť? tim můžeš vyloučit rušení na kanále 502-510MHz. Máš tu Sigmu spravně pripojenou? Neni mas tam někde štíplej koax? To je divný.Sigma nechodí dole dobře, ta Vatenka 21-26 ti bude chodit lépe, jednu nepotřebnou doma mam. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
to Pájikjaky smysl ma vrazeni toho rozbocovace?, to jako nahrada utlumoveho clanku?, pokud ano, tak proc impedancne nezakončovat druhy vystup a "mastit" signal jeste vice |
kaos
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 949 |
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduto Saxon: bohužel Vatenku mám už koupenou, jinak by jsme se domluvili. Zítra to jdu testnou v té sestavě jak jsem psal nahoře, kdyžtak nahodim nějaký print z měřáku. Proběhám s tim celou střechu a uvidíme :-) |
Squere
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduOK, dej echo. Vatenka uz je pryč.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduTakže kombinace Vaten 21-26 + IVO 25k zafungovala na výbornou. Měl jsem k dispozici IVO 12 dB i 22 dB.Na výstupu z Vatenky jsem naměřil: C/N: 19,2 dB Výkon: 35,6 dBuV MER: 17,9 dB CBER: 4,3 x 10-2 VBER: 6,7 x 10-3 Po použití IVO 12 dB C/N: 29,6 dB Výkon: 48,9 dBuV MER: 22,0 dB CBER: 3,2 x 10-3 VBER: větší než 1.0 x 10-7 Po použití IVO 22 dB C/N: 30,5 dB Výkon: 56,2 dBuV MER: 21,6 dB CBER: 3,3 x 10-3 VBER: větší než 1.0 x 10-7 Použil jsem raději 22 dB předzes, který jsem umístil cca 2 metry od antény. Následně 15 m svod Cavel 17 PatC. Vše see nechalo bez problémů doladit na TMB6ce. Na výstupu z ní max. hodnoty: C/N: 32,7 dB Výkon: 96,6 dBuV MER: 23,3 dB CBER: 9,8 x 10-4 VBER: větší než 1.0 x 10-7 Na výstupu z multiswitchů následně tyto hodnoty: C/N: 32,1 dB Výkon: 87,9 dBuV MER: 23,4 dB CBER: 6,6 x 10-4 VBER: větší než 1.0 x 10-7 Po týdnu zapojění jsem jim volal, všechno běží bez problémů a jsou spokojeni, takže já tké :-). Mohu poslat printy konsteláků, MER po kanálech atd. Nebo nasdílet na uloz.to Takže díky Vám pánové za snahu a odpovědi a doufám, že když bude někdo lovit 25. k tak mi toto vlákno pomůže :-) |
Squere
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduDiky za info. Zkoušel si s nejakou širokopásmovou anténou porovnat kanály 25 a 32 v míste instalace? Jak tam chodí K50 z Kletě?On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduomlouvám se za prodlevu ale čekal jsem jestli tento týden nevyrazím do Planý ještě na jeden barák. Vypadá to až na příští týden. 25 a 32 jsem neporovnával, zkusím přiští týden na LP45ku io Sigmuz ale moc šancí jí nedávám. Na Sigmu co jsem zkoušel jsem 50k nechytil vůbec. On celkově je u nás 50k o správném místě. V Táboře na třech místech bez problémů. Milevsko 50k nehrozí, u Bechyně je samo slabší ale je to tam dost na kopci takže v pohodě. oproti ostatním je padlý o cca 15 dB. |
Squere
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduV pohodě. Zajímala ma hlavně RS7 na K32 ve srovnání s K25. K25 je poslední dobou horší parametrově, mám pocit, že jim zase odchází neco na headendu. Už to tu jednou bylo.K50 je slabší cca o 11-13dB proti K49. On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Přidání programu do STA rozvoduKonečně jsem se dostal na měření dalšího domu v Plané. Tento dům je cca 70 metrů od toho prvního. Jako anténu jsem vzal LP45Fku bez zesilovače byli hodnoty:K25 C/N: 22,6 dB Výkon: 41,7 dBuV MER: 20,4 dB CBER: 7,3 x 10-3 VBER: 3.2 x 10-7 K32 C/N: 19,8 dB Výkon: 39,5 dBuV MER: 19,2 dB CBER: 3.0 x 10-2 VBER: 9.3 x 10-3 K25 po použití zesilovače IVO K25 12 dB C/N: 30,2 dB Výkon: 55,5 dBuV MER: 26,5 dB CBER: 7.0 x 10-5 VBER: více něž 1 x 10-7 Když jsem použil širokopásmový předzesilovač IVO 16 dB i 30 dB nebylo možné naladit nic, jelikož byl signál silně zarušený. Ještě jsem tam měl Sigmu 6HD, ta nenaladila na 25 k nic :-). Bylo měřeno přes podbití a eternit. Vatenku K21 - K26 jsem ani nerozkládal. Když jsem viděl signál z LP tak to nebylo potřeba. |
Squere
![]() |
|
to Squerenikde neuvadis, jak vypada spektrum signalu v miste mereni prvni instalace a i v miste druheho mereni, ale podle popisu by bylo uplne nejlepsi na tom kanale 25 pouzit mezi antenou (namisto imitace kanaloveho predzesilovace) a naslednym zesilenim kanalovou propust s dobrou selektivitou (t.j. s min. 3-mi ladenymi obvody) |
kaos
![]() |
|
add Squeretreba neco jako tato : http://www.vftech.sk/eshop/index.php?route=product/product&path=35_46&product_id=109 |
kaos
![]() |
|
![]() |