![]() |
|
Možnosti paraboly T 90, hledání maximaPo delší době jsem se vrátil k parabole T 90, když jsem našel vhodný způsob jejího upevnění na balkónu bez poškození čehokoliv.Parabola T 90 je konstruována jako symetrická. Její nejlepší výsledek u všech LNB bude proto dosažen při nasměrování středu paraboly na místní Jih. Z různých důvodů jsem ale volil střed na 36E, to je 18 stupňů na Východ od mého Jihu. Z ABC stránek místní webové stránky jsem vypočetl elevace na mé družice. Zpracoval jsem graf elevace v závislosti na zeměpisné délce družice. Graf krásně ukázal křivku s nejvyšším bodem v 18 stupních. Z grafu také vyplynulo, že křivka se liší na západní straně od křivky na východní straně od mnou zvoleného středu. Pro mne vyplynulo, že budu hledat kompromis nastavení a že některé LNB nebudou na optimu. Tak jsem také parabolu nastavil. Chtěl jsem ale dosáhnout lepší výsledek na 16E. Přišel jsem na to, že kompromisním nastavením mířím na 16 E poněkud vysoko. Pomocí "brýlí" jsem našel optimum polohy LNB, které bylo poněkud výše nad dráhou. Proti klasickému držáku byl nyní LNB asi o 1 cm výše od upevňovací dráhy. Tím chci upozornit na to, že T 90 lze využít na maximum i při jiném středu než je Jih. Podmínkou je samostatné svislé nastavení LNB proti upevňovací dráze pro konvertory. Dodávaný držák LNB takové upevnění sice umožňuje, avšak nastavení nelze dostatečně zafixovat. Kdo hledá maximum pro jednotlivé LNB a nechce mířit středem na Jih, musí zvolit způsob, jak LNB zejména v krajní poloze upevnit svisle nezávisle na upevňovací dráze. Snad je tato informace pro nějakého majitele T 90 zajímavá. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: Možnosti paraboly T 90, hledání maximaT 90 má podle mých zkušeností rozsah cca 47 st. Jak jsem Tě pochopil, máš napravo Hispa a vlevo HBird. Pokud dáš střed na 36E, tak to tak nějak vychází.![]() ![]() Těch 18 stupňů Ti ale nemusí odpovídal přesně stupnici na parabole. Důvodem je vepřesnost při výrobě/svařování, případně nekolmost stožáru/uchycení. ![]() ![]() Původně jsem to plánoval jako ty, ale přerostly mi stromy, takže Hispa mám za stromama. ![]() ![]() Vpravo mám 45/46E a taky jsem to podkládal. Ladím to na Maestro-ale signál je stejně podle počasí. Je to v jiným svazku ![]() ![]() I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší
|
Morous
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 335 |
![]() |
|
RE: Možnosti paraboly T 90, hledání maximaJak se tak dívám z okna, stromy jsou bez listí, trochu jsi mě nakopnul, možná to ještě zkusim taky na ten Hispasat. Můžeš mi prozradit nejslabší a nejsilnější transponder ? Dík za info.![]() ![]() I když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší
|
Morous
![]() |
|
RE: Možnosti paraboly T 90, hledání maximaOno to není přesně tak jak píšeš, "výškové dostavování" konvertorů na krajích platí i v případě namíření Tvé T90 přesně na jih. To, že dráha pro konvertory není "výškově" přesná po celé šířce paraboly totiž není dáno ani tak tím, jestli máš střed T90 víc vpravo nebo vlevo od přesného jihu, ale daleko více je to dáno zeměpisnou šířkou místa příjmu. Je to logické, pohled na geostac. dráhu vypadá ze země jinak když jsi někde na severu Polska u Baltu, nebo dole na Sicílii... a je otázka, pro jakou zeměpisnou šířku je T90 ejlépe optimalizovaná... |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
to lance, to morousLance:Souhlasím. Jen mne překvapuje: 1. že v návodu o tom moc není, 2. že konstrukce držáku LNB není řešena lépe, když jde celkově o tak sofistikovanou věc, jako je torodiální parabola Morous: Hispasat je na 30W, tedy West=Západ. Já mířím na 36E středem, moje krajní družice jsou 53E a 16E, další 4 družice mám z další T 55. Na Hispasat nedosáhnu. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
Možnosti paraboly (mechanické)Rád bych se T90tkařů poptal jak řešíte dotažení držáku LNB přes plastový držák samořezným šroubem, který se pro fixaci má zakousnout do kovové lyžiny?Pokud ten šroub dotáhnu jen lehce LNB zůstává ve své pozici, ale hrozí jeho pohyb po lyžině. Pokud ho dotáhnu dostatečně, LNB drží, ale vlivem pnutí plastu se pohne ve svislé ose nahoru. U silných družic to nemá zásadní vliv, ale při nastavení např. 26E je to zásadní. |
Dolinak
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 170 |
![]() |
|
Dolinak...z toho důvodu používám pro každý držák dva UV odolné plastové klínky. Nastavim LNB pohybem na lyžině a azimut v rámci držáku, zafixuju klínkama, dotáhnu vrut a nakonec skew.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
Samorostjá měl telefon a píšu blbosti. Se omlouvámI když jsi chytrý, možná přijde někdo ještě chytřejší
|
Morous
![]() |
|
Možnosti paraboly (mechanické)Tohle považuji za 1 ze 2 slabin T90.Tak druhá je přichycení celé lyžiny přes plastový distanční výlisek. Zrovna předevčírem, jsem o tom hovořil s kolegou, že bychom to zadali jednomu známému CNCčkařovi. |
Dolinak
![]() |
|
to DolinakBoční síly na posun LNB po lyžině jsou malé. Utáhni málo, aby se svisle nehnul a zafixuj izolačkou nebo jinou překážkou z obou stran.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Možnosti paraboly T 90, hledání maximaŽádná izolačka na lyžinu nepatří. Hnus fialovej to pak dávat pryč, když se dělají změny. Je treba myslet na všechno. Ty držáky LNBéček jsou vubec naprd. Lyžina mi nevadí, ale konstrukce držáků je blbá. Těch nedostatků je tam víc, ale to je u všeho.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
Ano, lepší jeutažení pásky, určené na svazování kabelů do svazku.Normální kutil si pomůže... Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Možnosti paraboly T 90, hledání maximaRaději bych si pětikilo připlatil a nemusel řešit "dodělej si sám"Zdržuje to a působí amatérsky. |
Dolinak
![]() |
|
16°Es tou pozicí na kraji nebo nějakých 20° od středu Ti to moc dobře chodit nebude (myslím část paketů). Je to asi 2-3 týdny co jsem montoval t-90 (střed na 19°E)a "zkušební" tp Antiku měly 6.6 a 10dB MER. Pink balík taky v tomto rozmezí. Pro stabilní příjem na Ostravsku bude zapotřebí min. 100, ale raději 110cm parabola. Je to velice nevyrovnané.zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
Nestandardní montáž na 30w - 5e ?Mám T90 (střed na 16e) v segmentu od 28e do 1w.Říkal jsem si, že bych místo motoru nainstaloval ještě jednu T90 na segment (30w, 27w, 24w, 15w, 12w, 4+5w, 1w a 5e) a původní bych nechal na 7e, 10e, 13e, 16e, 19e, 23e, 28e. Pozice: 18w a 8w bych pouze osadil LNB, ale nezapojoval do Diseque. Má otázka: je možné instalovat parabolu pro příjem 30w-5e na kolmou trubku? Zajistí již zbytek nastavení zadní kloub nebo bude muset být trubka pod nějakým úhlem ? Díky za info T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 217 |
![]() |
|
RE: Možnosti paraboly T 90, hledání maximaIvo: proč by to nemělo být možné? Akorát bude anténa více nakloněna dolu a skew antény bude taky jiný, než pro rozsah 28-1. Vždyť si to nech na zkoušku vypočítat na Satlex.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
SaxonJá jsem si to myslel, chtěl jsem to mít potvrzeno od odborníků :)Výhledově o tom uvažuju ... Díky za info T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
![]() |
|
obě varianty pro Prahuhttp://satlex.net/sk/wavefrontier_calc-params.html?satlo_east=4.8&user_satlo_east=&user_satlo_east_dir=E&satlo_west=-30.0&user_satlo_west=&user_satlo_west_dir=E&location=50.06%2C14.45&la=50.06&lo=14.45&country_code=czhttp://satlex.net/sk/wavefrontier_calc-params.html?satlo_east=28.5&user_satlo_east=&user_satlo_east_dir=E&satlo_west=-0.8&user_satlo_west=&user_satlo_west_dir=E&location=50.06%2C14.45&la=50.06&lo=14.45&country_code=cz On Air!
|
Saxon
![]() |
|
SaxonUžitečné odkazy.Díky T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
![]() |
|
![]() |