Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavosti

Chtěl bych zase na chvíli odpoutat od témat jako "jaký satelit je nejlepší" nebo "fuj tohle a tamto". Chtěl bych se vás zeptat vzhledem k tomu, že aktuálně začíná období ideální pro lovení signálů (...pokud se nepletu) o nějaké zkušenosti či zajímavosti co se vám podařilo nalovit ať už na satelitu nebo v "obyčejném" FM pásmu.
Já osobně se moc podělit o zkušenosti nemůžu, protože jsem se DX příjmem začal věnovat teprv nedávno. R^ ...ale budu rád za každé info. R^ R^

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavosti

Tož prvotní info je to,že se vzrůstající teplotou v létě to ideální období naopak končí(nárůst šumové teploty prostředí atd.)a další zlepšení příjmových podmínek lze očekávat až s nástupem zimy.

Nejjednodušší řešení i toho nejsložitějšího problému bývá zpravidla to nejlepší.

táhlovej
Registrace: 3/2005

Tak kolego, jsem z Rychnova nad Kněžnou 340 m.n.m.- Orlické hory, již za soudruhů rok 1981 FM OE 1,2,3 Jauerling ""89,4"" - anténa Chlumecka FM II. CCIR anténa + zesilovač na 5.TV kanál, na 70% pravidelně stereo, vzdálenost 154 km. Na chalupě 5.km od RK 390 m.n.m.- auto rádio - anténa dvě vlákna na zadním skle OE3 FM 89,4 - ráno, večer a přes den dle atm. podmínek - vzdálenost 152 km. ""Nej nej"" v roce 1996 Horní Rokytnice v Oh. 860 m.n.m., TV UHF anténa 8.prvků, 21-60 kanál, udaný zisk 8,5dB, kovová, vlast. postaveno a svařeno, a to pod střechou, video Sharp a TV Tesla Color, na čem už si nepamátuji. V analogu černobíle ZDF a stabilně po 19:00 hodin,v zimě a mrzlo. To je přes celé Česko. R^ :)

CES
Registrace: 4/2007

CES.........

swanka na 89.5 byla super,ale bylo to úzkopásmový,tak nic okolo nic moc,stereo tak 20% v roce bez šumu,jsem kousek od tebe R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Jauerling 110km - HB9CV - OE3 hraje celý rok ve stereu, rozbočeno pro čtyři tunery.
Na Supersonic mi hrával doma i Wendelstein, než mi tuner ve stejném směru zahltila Kleť a o 100kHz vedle signal z Javorníku.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Raz v lete-je tomu viac ako 15 rokov mi vo fm hrali iba taliani(tych par stanic zo slovenska a polska co mi vtedy bezali prebili-asi zhoda frekvencii) a naladil som Rai 1 v tv v 1. pasme a fungovala cez dve hodiny.

Kasr
Registrace: 8/2008

Saxon

jasně,to už není dálkový příjem,když to máš za bukem R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

DX příjem

Osobna skusenost najlepsi pijem je ked mrzne a ked je jasne
pocasie,v zime ele to asi vies,zaujimalo ma to davnejsie ale ako je internet a satelit som sa zameral na satelit.Som pri Piestanoch na satelit
otacam 53 az 45 zapadne ooradim ak potrebujes , mam kartu na Viasat Nordic doporucujem
je to to naj v europe co sa da pozezat...Ahoj

SHAY
Registrace: 6/2012

Rok 1992

Bayern 3 v Havířově, denně okolo 7:15, samozřejmě s úniky. Někdy to drželo i 10 minut. Anténa Chlumec 9 prvků, zesilovač FM pásma, reciever TESLA Bratislava s mechanickými předvolbami.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

@ Kasr

Tak na toto si živo spomínam. Dovolenkoval som v okolí rieky Želivky (priamo v Želive pri Humpolci) a v tom údolí mi na autorádiu hrali nejaké talianske rádia. Bolo to cca 1996-1998. Opísal som si frekvencie a keď som sa dostal na internet niekde po mesiaci (pre mladších, internet vtedy nebol bežne rozšírený) tak som zistil, že jedno z rádií ktoré som zachytil bolo rádio 105 FM niekde z vysielača od Benátok.
Na Kriváni vo Vysokých Tatrách som zachytil najďalej z ČR rádio Vysočina (vysielač Jihlava). Ale Kriváň je vysoko, takže o nejakom DX tu nie je reč.

4K Box HD61; parabola 80 cm; Twin monoblock 4.3

Crescenzio
Registrace: 1/2006

Taky mám zkušenost

jednak rok 1995 s CB Alamat 295 z auta u Oder dělal relátko mezi Kopřivnicí a kamionem na turecké straně celnice ,kde chudák stál 3 dny.Pak ještě o půl noci u Rudné u Prahy s amaterem 70km za Liwerpůlem.
Tv 1982 s 4 dipolovým logarem Vertikálně Klánovice/Studgart mezi 10/11 kanálem záp. normy

korkoran
Registrace: 10/2006

do r.1990

se to dalo vše v poho zkoušet a lovit.Tedˇ už jsou FM pásma zasr**ná věelijakými lokálkami atd. K věci.Na 10 prvkovou dvoumetrovou krávu,ručně dělanou a poskládanou(na západní normu),zesík podomácku udělaný z Radioamatéru a na Tesla tuner(už si nepamatuju typ,ale byl to tehdá ten NEJ :-) ) ulovil jsem madˇarskou Danubius - 100% stereo,ale odpoledne s mírným šumem.Také CD International.100% stereo bez šumu.Dále Jugoslávskou stanici Malibor MN2,také 100% stereo ale šum stálý, avšak mírný.Rakouskou O3 není zapotřebí vzpomínat. Tu chytám stále na 99.9fm avšak už jen mono.Je tady v okolí mnoho jiných stanic,které ji pohlcují....Bylo toho mnoho a už si všechny ty madˇarské a rakouské stanice nepamatuju.Jen ty,co mi uvízly v paměti :laughing: :laughing:

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

Presne ako pises, este sa dalo ciastocne aj v 90 rokoch, ale odkedy sa rozmnozili vselijake mieste drijaky, casto s kvalitou zvuku ako posledne hlasenie wehrmachtu od Stalingradu :) su tieto zahranicne rusene, az nepocuvatelne. Je to na skodu, kto si pamata cisty prijem FM volekedy je to tragedia....a prsi a prsi.... ;)

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Presne ako pises, este sa dalo ciastocne aj v 90 rokoch, ale odkedy sa rozmnozili vselijake mieste drijaky, casto s kvalitou zvuku ako posledne hlasenie wehrmachtu od Stalingradu :) su tieto zahranicne rusene, az nepocuvatelne. Je to na skodu, kto si pamata cisty prijem FM volekedy je to tragedia....a prsi a prsi.... ;)

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere

@liquere

málem bych zapomněl na tehdá jednu nej nej SK - FR stanici.Fun Rádio.To jsem chytal z BB.Běželi od 4pm do 8 či 9pm ve slovenětině,jinak vysílali originál francouzskou verzi.Prej to už tedá brali ze satelitu a šířilo to pak jen několik vysílačů-po zemi.A viděl jsem i jejich "první studio".Byla to vybavená místnost v paneláku a vysílal tam "mravec" - zrzatý a pihatý klučina,ale myslím,že už není ve Funku...

jamess96

S příjmem německé nebo rakouské tv jsem si v Praze neškrt i když jsem se snažil moc - shánění transistorů s co nejmenším šumem pro rozhodující první stupeň zesilovače, anténa backfire a pod. Byl jsem šťastnej ze stabilního příjmu OE3 a Bayern3 na chlumeckou FM anténu, kterou zmiňuje CES. Příjem nebyl ve stereu ale to mně nevadilo, nahrával jsem stejně na sonet duo. Mimo mísu: ovšem pro mě a naší rodinu bylo nejdůležitější neutralizovat zběsilé rušení Svobodné Evropy. Taky mnoho různých pokusů, nejúčinnější byl příjem na bateriové rádio s vestavěnou rámovou anténou od dávno neexistujícího norského výrobce Radionette. To jsem si medil a vlastně dosud medím, protože nebýt této vynikající stanice, samozřejmě doplněné dobrou četbou knihovny po rodičích, byl bych na stará kolena politickej zabedněnec jako někteří nositelé nick names i v tomhle threadu.

knawi
Registrace: 3/2007

To bolo davno, odvtedy je eter plny radiovym smogom. Este aj Ö3 zmenili na OE3 :) lebo nejaka mudra hlava tak rozhodla. Ja som vznik a zanik nasich radii prestal sledovat, pocuvam rakusakov, ale kolise kvalita prijmu, lebo je vela rusenia vselijakymi kramami novej doby. :))) Volakedy na kus drotu v izbe islo vsetko cisto ......

liquere

Jio ERF som tiez pocuval, nedavno som si naladil CRO 6 teda jeho nastupcu a skoro som padol na zadok. Som sa zlakol ci som nenaladil Moskvu, ked bola taka kritika na tych jedine spravnych..... :laughing:

liquere

@knawi

S tou Svobodkou je to zajimave, u nas doma se to resilo na JVC z tuzu, ktere melo moznost ladeni v KV pasmu 49 metru a i dobry tuner na KV a VKV CCIR. Jinak komancove nerusili vsechna pasma, jedno vzdy pouzivali pro vlastni potrebu nahravani. Diky tomu jsem mohl nahravat nedelni pasmo s Krylem.

DM 8k parabola E85 31.5e - 5w, Technomate 6900 parabola noname 80, 2xFerguson 102e, NAS Synology 209 4TB

Miguel
Registrace: 9/2005

@Miguel

Nejvíc česky/slovensky vysílající stanice, nejen ze Západu ale i Jugoslávii, stupňovaně rušili od konce 40. do poloviny 60. let. Ty se zmiňuješ o době normalizace. To už bylo trochu jiné, VOA, BBC a Deutsche Welle se (na rozdíl od ostřejšího Deutschlandfunk) nerušily. Máš pravdu: relativně dosažitelnější příjem RFE byl v pásmech 11 a 13m.

knawi

Knawi to

jsi musel bydlet někde dole ve starém městě,protože mě spolupracující z práce ve Vysočanech z jižního města štvali,jak jim to chodí,až jsem spočítal a vyladil 2,7 m paraboloid podle modrýho amára asi z 1981 a lovil v Klánovicích kolem 1-2 hodiny v noci asi 2 kanály bez zesíku.

korkoran
Registrace: 10/2006

Vidím, že viacerí sme sa v minulosti venovali viac či menej diaľkovému príjmu, podla každého možností...Vzhľadom na moje bydlisko v Hornonitrianskej kotline (PD), som mal možnosti prijímať jak rakúske vysielače Galgenberg, Kahlenberg, alebo Mattersburg... Asi tak najďalej sa mi podaril Rechnitz, čo je vzdušnou čiarou približne 230 km... Polaci šli spoza hraníc na severe a dokonca pri príjme z Lysej hory sa mi občas podaril aj niekoľko hodinový príjem Poliakov z vysielača Opole, čo je približne 220 km...Maďarov z Gyóru, Veszprému prípadne Budapešti a samozrejme Rakúšanov sa okrem televízneho dalo využiť na príjem FM rádií v dobrej kvalite na 14 prvkovú anténu podľa modrého RPK 84/1. Zaujímavé je, že pri natočení antény na Gyór/Veszprém som dosť často na jeseň v ranných hodinách pri inverzii chytil rádio niekde z oblasti terajšieho Slovinska, identifikovať sa mi ho nikdy nepodarilo, pretože príjem dlho nevydržal...Vychádza mi to podľa smeru na okolie Maribor Pohorje čo by mohlo byť slušných 320 km... Diaľkový príjem v analógu je však už dávno minulosťou, to všetko bolo pred skoro 40 rokmi a v dobe digitálu mám pár miestnych programov MUX 2 a 3...
Ešteže je tu možnosť satelitného príjmu...
;) ;)
Len tak mimochodom, všetci sme sa rozpísali o minulosti, @bobo2 chcel však vedieť súčasné DX skúsenosti a o tom sa nič nespomenulo... :laughing:

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Vidím, že viacerí sme sa v minulosti venovali viac či menej diaľkovému príjmu, podla každého možností...Vzhľadom na moje bydlisko v Hornonitrianskej kotline (PD), som mal možnosti prijímať jak rakúske vysielače Galgenberg, Kahlenberg, alebo Mattersburg... Asi tak najďalej sa mi podaril Rechnitz, čo je vzdušnou čiarou približne 230 km... Polaci šli spoza hraníc na severe a dokonca pri príjme z Lysej hory sa mi občas podaril aj niekoľko hodinový príjem Poliakov z vysielača Opole, čo je približne 220 km...Maďarov z Gyóru, Veszprému prípadne Budapešti a samozrejme Rakúšanov sa okrem televízneho dalo využiť na príjem FM rádií v dobrej kvalite na 14 prvkovú anténu podľa modrého RPK 84/1. Zaujímavé je, že pri natočení antény na Gyór/Veszprém som dosť často na jeseň v ranných hodinách pri inverzii chytil rádio niekde z oblasti terajšieho Slovinska, identifikovať sa mi ho nikdy nepodarilo, pretože príjem dlho nevydržal...Vychádza mi to podľa smeru na okolie Maribor Pohorje čo by mohlo byť slušných 320 km... Diaľkový príjem v analógu je však už dávno minulosťou, to všetko bolo pred skoro 40 rokmi a v dobe digitálu mám pár miestnych programov MUX 2 a 3...
Ešteže je tu možnosť satelitného príjmu...
;) ;)
Len tak mimochodom, všetci sme sa rozpísali o minulosti, @bobo2 chcel však vedieť súčasné DX skúsenosti a o tom sa nič nespomenulo... :laughing:

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

@Maneto

už jsem se o tom zmínil.Mněl jsem tu možnost a po správně natočeném směru antény jsem chytal práve tu Jugoslávskou stanici.Běžela mi stabilně nemizela,ale šum ve stereu v odpol. hodinách přibýval.Byla to stanice Malibor MN2...

jamess96

@korkoran

Ne, ve Strašnicích, Jižní Město nebo část Vysočan je výš. Bylo to někdy v r.1974, nejlepší tranzistor AF239 a i ten těžko dostupný, křemíkové BFX(?) byly až později. Ale hlavně, tak šikovnej jako ty jsem nebyl: spočítat a vyrobit skoro 3m parabolu! To sis udělal kopyto? Musím se podívat do modrých AR, několik jich ještě mám. Po 1980 tam, myslím, byly už dost náročné návody. A opakuju, měl jsi úspěch protože jsi uměl. Měl jsem podle knížky Vít,Kočí: TV příjem ve IV. a V. pásmu tu anténu backfire ale bez úspěchu, nepodařilo se mně ji ani naladit. Ovšem, úplný neúspěch jsem zase neměl! Na rovné střeše jsem "opásal" snad 5m dlouhý komín našeho a sousedního barce a vztyčil stožárek z lešenářské trubky. Přestože jsem nepořádně nenatřel prvky - U profily, dráty a tu trubku, konstrukce stále bezvadně drží, mám na ní teď dole motorizovanou gib. parabolu 125 a terestr. yagi. Takže od Vánoc 1974, je starší než nemálo vás, zdejších!

knawi

@Maneto

To jsi byl také velmi úspěšný! V současnosti má A/V level, o které se nám snad jen mohlo snít ale to, co popisuješ bylo tehdy něco!

knawi
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra