![]() |
|
DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiChtěl bych zase na chvíli odpoutat od témat jako "jaký satelit je nejlepší" nebo "fuj tohle a tamto". Chtěl bych se vás zeptat vzhledem k tomu, že aktuálně začíná období ideální pro lovení signálů (...pokud se nepletu) o nějaké zkušenosti či zajímavosti co se vám podařilo nalovit ať už na satelitu nebo v "obyčejném" FM pásmu.Já osobně se moc podělit o zkušenosti nemůžu, protože jsem se DX příjmem začal věnovat teprv nedávno. ![]() ![]() ![]() Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
![]() |
|
@jamess96Tak si moje tušenie potvrdil...![]() ![]() DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 085 Galerie: Maneto |
![]() |
|
knawi byl jsema jsem laida, co celý život musel dělat něco jinýho než chtěl.V 8 třídě s kamošem v radiokroužku,on ing v atom výzkumáku,ještě v 70 žádanej a já na lidský priferii,všechno možný.Měl jsem perfekně udělanéj betonovej dvůr na skládání uhlí,tam jsem namaloval ten origoš 1,9 m z amára,z 10 al trubek navohejbal pod paprskovým mustrem podle ní,motýl byl jako ležící 2 trojúhelníky ve vzdálenosti cca 100 cm a při dolaďování podle Tv jsem dotahl jen asi 2 cm a zbytek králičina a sklotekstyl,průměr 10cm,co ty trubky svíral,ten mám doma do dnes,co kdyby se hodil![]() ![]() ![]() |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
a ještě knawilogáro jsem dělal podle Českýho.Dnes se motám na 4metru a na 70 cm a testuju pro kamarády dosah zejména 70 cm.Kdysi se tvrdilo,že 70 cm jede jen v rovině a ono to kopíruje terén podle zem.přítažlivosti.Třeba na 10 ghz šlo udělat od nás z kóty 1040 m spojení do Holandska,cca 150 km odrazy yono/zem/yono/zem,byl jsem u toho s otevřenou pusou. Všecko je pořád jinak,než se káže(jako v politice)![]() ![]() |
korkoran
![]() |
|
@korkoranNo vidíš, taková činnost není jenom zajímavá ale musí se dělat i systematicky, tak jakýpak lajda? Právě M.Český se v úvodu knížky o anténách rozepisuje a doplňuje obrázky o šíření vln odrazy o horní vrstvy ionosféry. Ovšem ne v tak vysokých fq,pásmu 70cm. To musíš mít docela náročné vybavení, že? |
knawi
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 2 411 |
![]() |
|
knawi víšže né,2 Alinka,1 motorolu 300 v autě+3x GM 950 čtyřmetr,pár Baofengů 16 kanal,a 1xB6 baofeng dualband , 1x Wanhua,mám několik portablů a všechny jsou vybavený ke komunikaci,pro CB mám prezidenta ve všech modulacích,ale dnes už tam moc nechodím.Taky mi běhá doma 1 scaner 5-900mgh na 4 pásmech,měšťáci,letadla ,hasiči,městský rozhlas,kamarádi na 3 pásmech,aby mi nic neuteklo,atd(když není žena na blízku) |
korkoran
![]() |
|
@korkoranje toho požehnaně a o něčem jen tuším, co to je, o něčem ani to ne. nedovedu si představit všechno umět obsluhovat a rozumět tomu. |
knawi
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 2 411 |
![]() |
|
Knawije to všechno na jedno brdo.Jsou složitější mašiny a na ty si netroufám.Ale pro android je pěkná aplikace na hraní-- Pocket RxTx v0.7.1-7 a můžeš poslouchat celej amaterskej svět.třeba na 3.760 mgh ráno v 6,00 počasí z čsr |
korkoran
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiNa Kysuciach je miesto,kde hrá v dvb-t 280km Rechnitz stále 43k,hrá aj 23k ten horšie ruší ho Trenčín. |
juro1970
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 638 |
![]() |
|
SHAYProsím,kde se dá sehnat a jak karta na VIASAT NORDIC? |
AVENGER
Registrace: 4/2010 Příspěvků: 30 |
![]() |
|
tv v časoch analógulokalita Piešťany: pozemne stabilný príjem Wisla-Skryczne K24/41/58, zimná inverzia/letné tropo stanice z Chorvátska/Slovinska najčastejšie Maribor K56/59, ionosferické odrazy z Ruska, Ukrajiny, Fínska, Švédska, Nórska, Talianska, Španielska, rekord Jordánsko všetko I.pásmo (raz Rusko až na 190 MHz). Zo satelitu kúsok za 60E na frekvencii Italia1 prenos z vesmírnej stanice Mir. |
mmc
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 731 |
![]() |
|
V době převratu v Polsku v roce 1981, stanné právopřestala vysílat polská televize v pásmu UHF. To byly časy experimentů s dálkovým příjmem ORF na K 24 v Havířově. Polská anténa se otočila na Vídeň. Bohužel Beskydy znemožnily stabilní příjem. Signál lítal od nuly do maxima. Vliv letadel byl značný, letadla za letu způsobila rytmické změny síly signálu. Po znovunajetí polské televize jsem čekal na konec jejího vysílání, takže nejvíce jsem znal rakouskou hymnu s obrazem ve větru vlající rakouské vlajky...Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavosti@samorost: A nebyl to K21 z Katowic versus ORF2 (tehdy FS2) z Jauerlingu s 600kW ERP? Na K24 tehdy vysílal městský dokrývač pro polský Těšín (Cieszyn), Wisla Skrzyczné ještě nebylo v provozu, to spustili až v roce 1991 a městský vykrývač v Cieszyne pak přeladili na K56. Polský druhý program (TP2) začal opět vysílat někdy kolem let 1983/84, přesně si to už nepamatuju. |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiPoloha príjmu - 5 km od Sabinova v údolí Torysy.Okolo roku 1974 som viackrát zachytil počas jedného leta na ČB televízore Lotos na 1.a 2.kanále striedavo monoskopy z Jordánska, Dánska, Švedska a Norska. Na rádioprijímači Kvintet, ktorý mal pásma na FM I aj FM II bolo možné 1 až 1 a pol dňa pred dažďami (studený front zo západu) počúvať stanice z Francúzska a Nemecka. |
fansat
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 297 |
![]() |
|
to cha-chaUž si to moc nepamatuju, myslím si, že to byl přece jenom K 24. Ano, Polský Těšín přestal. Měl jsem skoro přímou viditelnost na vysílač Polského Těšína z Havířova - Prostřední Suché. Tehdy jsem to zesiloval 2x, přímo u antény 20 dB a u televize znova 20 dB. Bylo to na hranici kmitání. Šum byl černý jak but, zrna šumu obrovská. Program, který jsem z Rakouska černobíle přijal, se týkal masopustního veselí s maskami a slavnostními lehce ironickými projevy. Papaláši měli římské uniformy...Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiTak možná je i tato varianta, pokud jsi měl přímou viditelnost na tento vysílač, on měl totiž poměrně velký dosah i přes těch pár W ERP. To byl K24 vysílaný ještě z původního stožáru, který kolem roku 1991/92 nahradili novým asi o polovinu vyšším, ony ani Katowice tehdy na K21 nevysílaly z Kosztow, tam zahájily až v srpnu 1988, ale z Bytkówa s poměrně malým ERP, měli tam kanadský AS pro UHF v tubusu, dnes už tam je nový systém Kathrein pro DVB-T na K41, ze kterého se, ale ze známých důvodů nyní nevysílá, vysílá se tam na K41 z jedné anténní jednotky Sira s V polarizací. Znal jsem pár lidí (kdoví kde je jim dnes konec), kteří měli v STA na Karviné 8 (tam nahoře nad nemocnicí,ty věžáky, nevím přesně jak se ta likalita místně nazývá, ale je to nejvyšší bod v okolí) TVP2 na K24 z Cieszyna, protože tam měli na něj přímou viditelnost a vždycky po skončení vysílání TP2 jim tam naskočilo vysílání FS2, dokonce v barvě a i přes to, že anténa byla mimo směr na Kahlenberg. Ještě si vzpomínám na konec sedmdesátých let, kdy (ještě ze starého Radhoště) začal pracovat dokrývač pro města pod touto kótou na K27 s programem ČST2, který balloval signál z Veselského kopce na K34 a vždy po skončení vysílání našeho programu a vypnutí vysílače na VK se zde "objevil" na K34 vysílač FS2 s reg. mutací pro Vídeň,(na K24 byla mutace pro Dolní Rakousy) z Kahlenbergu, šlo to dobře poznat na moskopu Philips PM5544, kdy u K24 byl pouze nápis FS2 a na K34 byl v dolním černém poli nápis Wienn. Směr byl totiž téměř totožný a ERP taktéž (sice se v mnoha přehledech uváděl pro K24 ERP 500 a K34 100kW, to, ale platilo někdy v začátcích vysílání, od poloviny sedmdesátých let, kdy se zrekonstruoval na Kahlenbergu stožár, vysílaly K24+34 do jednoho AS a se stejnými PA výkony). Když se to dozvěděl tehdejší krajský šéf partaje Mirek Mamula (ten už skoro 30 let není mezi námi) doslova zuřil (musel si dát na to několik panáků origo ruské vodky (to mám od jeho blízkého spolupracovníka z té doby). Po zahájení vysílání ČST2 z Lysé hory na K37 se pak ball na Radhošti předělával pro tento kanál.![]() |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiChystám sa koncom júna s kamarátom na výlet do Třince, tak vyskúšam aj miestny FM éter..je tu niekto z Třince nebo okolí ? |
PeterHumax
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 6 324 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiStál jsem se svým byciklem na vrcholku Hostýna pod schody do chrámu, a díval se na jeho průčelí. V ruce jsem měl vysílačku s dosahem do 3 km v otevřené krajině. Druhou stanici měla manželka v Bystřici pod Hostýnem, pokoj v hotelu Harmonie.Ve vysílačce samozřejmě jen šum. Přečetl jsem si ten nápis nad vchodem do chrámu, něco o panně Marii. Najednou vysílačka naskočila a zřetelně jsem hovořil asi 30sec s manželkou, že se chystám sjet dolů. Pak se relace přerušila a už jsem se nespojil. To byl můj nejzáhadnější dálkový příjem. Ta krátká relace byla náhoda nebo "vyšší moc"? ![]() |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavosti"byciklem" ?![]() |
PeterHumax
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 6 324 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiSorry, to se mi zase povedl překlep, hanba mne fackuje. Jednou jsem někomu v příloze něco "poslal", a nějak se mi tam místo "sl" vloudilo "sr". Stane se,a pak jeden vypadá jako negramotný nebo neslušný. Bohužel zde ten překlep nejde opravit. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
Standa 3To je právě pásmo 70 cm PMR,kde hraje s gumíkek roli i 5-10 centimetrů pohybu do boku a je ticho a Marie,která nebyla panou se 6 dětmi po Ježišovi,tomu nepomůže![]() ![]() ![]() ![]() S toto staničkou jsme dělali i 250 km s koty 1040m |
korkoran
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostikorkoran: "..Kdysi se tvrdilo,že 70 cm jede jen v rovině a ono to kopíruje terén podle zem.přítažlivosti."- dobrý fórek s tou přitažlivostí ![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
lancekdyby to nekopírovalo špičky terenu,určit by mě nejelo spojení na 50 km se 4 W ručkou a v postavení 425 m nad mořem,tedy v dolíku.Testuju to dost dlouho a záleží oravdu na podloží terenu,nkdy to jde jen na pár km.Taky jsem dělal s kamárádem zHracholusek spojení až na budest 22. před Chamem.Od Babylona po Furth ani ťuk,a pak na plno. |
korkoran
![]() |
|
korkoranJá Ti věřím že máš signál, ale ten jeho "ohyb" nad terénem má zcela jiné příčiny než přitažlivost Země. Tys to tak napsal a to je fyzikální nesmysl, proto jsem Tě naťuknul :) Na signál, což je elmg vlnění, gravitace Země nijak nepůsobí. I když soudruh Einstein předpověděl deformaci časoprostoru vlivem gravitace a dnes astronomové běžně pozorují tzv. gravitační čočky v okolí hmotných černých děr..., do černé díry má naše Země zatím daleko![]() |
lance
![]() |
|
na dlouhejchvlnách by se to dalo takto neodborně nazvat![]() ![]() ![]() |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 395 |
![]() |
|
RE: DX příjem - vaše zkušenosti a zajímavostiTak možná jo, ale myslím, že není vždycky úplně jedno jak se věci popisují, u nás se říká: "jedno je kolo od voza". Je to prostě matoucí a když si to někdo přečte, mohl by mít dojem, že signál se drží při zemi díky "přitažlivosti" (což si doufám nemyslel i pisatel?). Signál se "drží při zemi" díky odrazům od atmosféry a také díky "ohybu" za překážky který se děje z principu šíření elmg.vln (tedy i ve vakuu) a to všemi směry, tj. za horizontem dolů, za svislou zdí zaroh, za kulatým tunelem všemi směry stejně (i nahoru...). Čím delší vln.délka, tím "lepší ohyb", což má za důsledek lepší příjem delších vln v členitém terénu a také na větší vzdálenosti (to je také díky menšímu útlumu šíření dl. vln v atmosféře).Toliko k této víkendové dišputaci ![]() |
lance
Stránka: 1 [ 2 ] 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
![]() |
|
![]() |