Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

kam pohnout parabolou ?

Ahoj borci,

potřebuji poradit a teď si nejsem jistý. Mám parabolu s monoblokem. Jak se říká 2x měř 1x řež.....
Když jsem ji namontoval, tak hned běžela CT24 na 23,5 s 98% úrovní signálu. Pak jsem zkusil něco na 19,2 a taky velmi dobrý příjem. To byla ale radost.
Jaké ale bylo zklamání, když jsem pak v pokoji zjistil, že na 23,5 ostatní programy mají 30% nebo dokonce u CT1,2 žádný signál.
Zřejmě mám střed nasměrovaný na 19,2 a asi špatně šilhám na 23,5.

kam byste pohnuli parabolou (stojím za parabolou ) ? Nechce se mi znova na půdu tahat TV, přijímač....
Tak to chci zkusit jenom škubnout, ale kam ?

díky za názory, beru i posměšky :)))

Vždy může být hůř....

Jimmy
Registrace: 4/2003
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26
Odpověď v diskusním vlákně

RE: kam pohnout parabolou ?

na východ od raja. :zombie:

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

To chce technika s měřící technikou..sám to nedáš.

Gigablue UHD Quad 4K Pro 28,2°E/23,5°E/19,2°E/13,0°E

PC1
Registrace: 1/2006

Zalezi ako mas nahodeny monoblock. Na ktorom krku mas lnb uchytene s pohladu paraboly zo zadu?

tondo6
Registrace: 6/2014

PC1: Tieto dve druzice su dost silne a ak ma trosku zrucnosti to myslim zvladne. Ale mne sa to najlepsie robilo vzdy s klasickym lnb som si nasiel najlepsi signal na 23.5 a potom som tam len hodil monoblock a bolo ...

tondo6
Registrace: 6/2014

Pokud nemas nekde prekazku stromy listi tak to musi slapat bez problemu na 80 talir mensi bych nedaval jako treba 60 a min a monoblok optimalni je dva lnb kdys se neco pokazi tak vymenis kabel lnb ci diceqc a volil bych diseqc s vice moznosti lnb stavalo se ze nekdy klekne 1 vstup tak das na dalsi a nebo mas moznost rozsirit na dalsi druzice 13e nebo 28, 2e zalezi na parabole jakou mas a vhodny fomultifokus a pak jen testujes az mas hotovo .kdy sem mel na setu strog s parabolu 90 23, 5 19.2 i 13 pri vymene drzaku za delsi na 13 vse jde udelat pokud sou vhodne podminky a trochu zrucnosti

warteam83
Registrace: 2/2015

Stred byl z pohledu pred parabolou 23.5 do prava19.2 a 13 a vse funkcni!

warteam83

Trochu sikovnosti a premysleni a jeto vzdyt mrkni do galerije jetoho tu plno i s navody podrobne

warteam83

Jimmy

ČT24=98%a ČT1,2=0%---to nemá logiku!

atr2009
Registrace: 12/2009

@Jimmy

V prvom rade si skontroluj podľa TP na ktorom vysiela ČT 24, či si skutočne na Astre 3B 23,5°E... Kludne môžeš byť aj na Thore 6, alebo Intelsate 10-02 a šilháš na Eutelsat 3B... ;)

A hlavne ničím neškub, parabola sa nastavuje jemne, doslova postupným priťahovaním matiek... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

sú silné ale napr. nie pre parabolu 45cm. Nepíše nič čo na tej streche má.
Jimmy prvý dotaz, ktorý nerieši síce tvoj problém je "prečo preboha na strechu???" máš blízko suseda alebo les že to nešlo na bočnú stenu domu? strecha je 100 nevýhod - vietor, sneh v zime, omrznuté LNB to všetko ti bude robiť len a len problémy. s prechodom na DVB-S2 FEC5/6 a SR29900 sa napriek silnému signálu príjmové podmienky radikálne zhoršili.

k tvojmu dotazu:
-pozeráš spoza paraboly
-pootočenie doľava je viac na východ, ale LNB pre "východnejšie" družice t.j. u tvojho monobloku 23.5E je naopak napravo. Učili sme sa o tom v osmičke na základnej.
- uchyť krk pravého okuláru (pozeráš do okulárov) do držiaka paraboly. tento bude pre 23.5E. natočíš parabolu na 23.5E a dolaď včítane SKEW.
- potom na druhom okuláre budeš mať automaticky škúlené na 19.2E pokiaľ máš správnu kombináciu veľkosti paraboly a monobloku.

Dagy2
Registrace: 11/2010

zapomněl jsem napsat, že parabola byla na garáži a jenom jsem ji přemístil na střechu. Mám TV v jiném pokoji a patře. Jedná se o parabolu z DIGI (stará) a vše jelo O.K.

Na 0,8 W ji nemám natočenou, když chytám SkyDe na 19,2 a další programy z 19,2.

ATR 2009:
Měl jsem namysli CT1,2 v HD na jiný frekvenci.

Ještě mě napadá, jestli není někde chyba v Disec, měl jsem k monobloku připojenou ještě jednu parabolu přes přepínač, a teď už tu parabolu připojenou nemám takže ani přepínač.

No dneska to zkusím a uvidím ( nebo taky ne) :))) .

díky všem za reakce. Jimmy

Vždy může být hůř....

Jimmy

jimmy

prečo to nenecháš na tej garáži a nenatiahneš kábel? 30m kábla je menší problém než loziť po streche.

Dagy2
Registrace: 11/2010

tondo6

zezadu paraboly je chycený levý na krku paraboly.

Vždy může být hůř....

Jimmy

Dagy 2 :

parabola je u střešního okna a hned kabel táhnu půdou do pokoje. Nechci mít "svázaný" barák koaxem. Už jich tam mám dost z pozemáku.

Vždy může být hůř....

Jimmy

@Jimmy

Po prečítaní:

"Ještě mě napadá, jestli není někde chyba v Disec, měl jsem k monobloku připojenou ještě jednu parabolu přes přepínač, a teď už tu parabolu připojenou nemám takže ani přepínač."

Ak si mal k monoblocku pripojenú ešte jednu parabolu, tak pravdepodobne cez DiSEqC S21PCNopt-W1, skontroluj či si správne podľa novej konfigurácie nastavil DiSEqC. ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

povedlo se

Tak jsem trochu "zabral" za parabolu a už je to O.K. Snad to nějakou dobu vyrží. Mějte se.

Vždy může být hůř....

Jimmy

Zkus dva samostatné konvertory + DiseqC....případně "lepší"(větší)parabolu,aby jsi měl více procent. R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

80.tka je snad postačující. Já to mám do svého pokojíčka, když manželka kouká na ordinaci... Dneska se to bude hodit, je fotbal. Jinak jsem zkoušel i O2-TV přes HDMI z počítače a filmy se dají. U sportu je to už trochu horší. Takže případně můžu nahodit O2-TV.

Vždy může být hůř....

Jimmy

Není na tom nic složitého,

představ si to takhle:
Jsi na severní polokouli. Satelity stojí nad rovníkem. Parabola tedy musí být otočena k jihu. Takže při pohledu od zadu přes parabolu jsou družice na východní polokouli rozestavěny na oblouku. Při pohledu vpravo jsou družice nad poledníky s nižším číslem, čím více vpravo tím nižší číslo Enn (např. E21, E19, E13 atd.), směrem vlevo se čísla zvětšují (např. E21, E28 atd.). Ještě více vpravo se dostaneš až na západní polokouli za nultý poledník, kde jsou družice dále číslovány podle polohy Wnn. Praha je přibližně na 17. poledníku, takže od přímého pohledu na jih je satelit E13 směrem vpravo, satality E19, E23, E28 atd. jsou vlevo. Pokud při šilhání namíříš LNB v ose paraboly např. na E23, budeš mít satelity E19 a E13 vpravo a jejich odraz bude dopadat na LNB umístěné vlevo od středového LNB v pořadí E19 a E13. Pokud namíříš středový LNB na parabole na E19, bude E13 vpravo a její odraz bude vlevo od středového LNB. Naopak E23 bude nad rovníkem vlevo a její odraz bude padat na LNB vpravo od středu. To vpravo a vlevo ber vždy z pohledu od paraboly k LNB. Jen si je nutno ještě uvědomit, že od přímého směru na jih jsou vzdálenější stality vidět na obloze níže, a parabola pak má mít jiný náklon (elevaci). Pro úplnost se podle vzdálenosti od přímého směru na jih naklánějí také osy pro V a H polarizaci (SKEW). Pro satelity E13 až E28 lze rozdíly v elevaci a SKEW zanedbat za cenu mírného zhoršení pro vzdálenější satelity od osy.
Poznámka: Tento výklad je určen pro laiky, kteří sem chodí na rady a rozumy. Prosím ty, kterým je to jasné, aby zde nepsali posměšné poznámky na téma "proč dělám chytrého a někoho poučuji". Děkuji.

Standa3

Laikům je ten výklad na dvě věci, protože houbeles pochopí a bez měřáku můžou točit čímkoliv a výsledek bude stejně na dvě věci.
Jak už někdo napsal na jiným fóru, tak lidem nepřijde divný, že si na opravu elektriky zavolají elektrikáře, na opravu vody instalatéra, na omítky zedníka, ale u antén a satelitů má furt někdo potřebu do toho vrtat sám :-(

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

lnbéčko máš

blbě.Ze zadu paraboly má být na krku ve středu talíře PRAVÝ pro A 23,5° a LEVÝ šilhá na A 19,2°

korkoran
Registrace: 10/2006

Korkoran.

Z hlediska geometrie máme pravdu oba dva. Obě postavení jsou prakticky rovnocenná. Pokud osu paraboly namíříš na 23,5°, je nutno druhý LNB namontovat tak, aby byl vlevo od středu, protože 19,2° bude šilhat zprava doleva. Pokud střed paraboly namíříš na 19,2, musí být druhý LNB vpravo, protože 23,5°bude šilhat zleva doprava.
Když laik pochopí tyto geometrické principy, tak parabolu sestaví správně a jde jen o to, zda má technický cit a trpělivost nastavit na parabole správný směr a elevaci. Kdo má hlavu i obě ruce levé, tak nechť si zavolá montéra.
Samostatnou návodku by vyžadovalo nastavení A a B pro diseqc. Mnoho laiků přepínač diseqc nastaví obráceně, než má postavení LNB a pak ladí marně. U LNB twin může platit implicitně ve vztahu k A/B to, co píšeš (23,5 do střed a 19,2 vlevo), a proto se ti zdá, že to mám v popisu blbě. Ale geometricky máme oba pravdu.

Standa3

Stando3

Já jsem reagoval na jeho vyjádření jeho lnb montáže,které jste přehledli,má osu paraboly šejdrem na Astře 1.-čt24 našilhává a jede mu samozřejmě jen 19,2,protože v levo nemá nic,pokud to bude podle tebe,samozřejmě taky dobře(A 23,5 bude ale ve slabší pozici,což není dobré)pak musí prohodit diseqk .Ale s ohledem na sílu satu,měla by se A1 našilhat,ne A3

korkoran
Registrace: 10/2006

Jak jsem pohnul parabolou směrem na západ, tak se signál rapidně vylepšil. Snad to vydrží déle.

Osu už prohazovat nebudu, musel bych sundat parabolu, ale vzhledem k těžkému přístupu to už nechám být.

Časem mě čeká složitější věc a to 0,8 W 13E 19,2E a 23,5E na novou parabolu.To asi už nechám odborníkům.

Vždy může být hůř....

Jimmy

Korkoran

Je to tak jak píšeš, souhlasím. Mnozí laici vůbec nechápou ty geometrické principy, a dělají děsné zmatky. Proto mě to donutilo k tomu popisu. Co dát na střed a co nechat šilhat už je jen taková praktická nástavba k té geometrii, která umožní dosáhnout co nejlepší sílu a kvlalitu signálu.

Standa3
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra