![]() |
|
DVB-T - postupné zesilováníAhoj Všem, potřeboval bych poradit. Jde o možnost postupného zesílení K51. Příjem je na hraně ale po zesílení 16 dB zesilovačem s nízkým šumem - ze normálně zpracovat. Potřebuji ale rozvést na více míst - rozbočení na 2x 4 svody s dvěma zásuvkami. Problém je že po následném výkonovém zesílení a přičtení šumu výk.zesilovače je sice použitelné ale cca 18 dB nestačí na koncové zásuvky. Mohu tedy zesílit ještě jednou dalším slabším výkonovým zesilovačem abych ještě zvedl úroveň, ale nepřekročil práh vybuditelnosti, nebo mám raději zvolit vykonový zesilovač s dvěma výstupy? Děkuji za zkušenost.![]() |
Pájík
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 372 |
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníblbost,venoval bych se radeji zlepseni prijmu. |
maly mike
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 309 |
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníObávám se, že Ti to nikdo neřekne bez toho, aniž by viděl parametry na měřáku (MER,bBer,aBer). Potřebuješ vědět co zpracováváš. Máš-li např. sílu signálu 42dbuV, bBer E-4,aBerE-8, MER 25dB a více klidně můžeš kanálově zesílit k.51 (o 18db např.). Je dost malá pravděpodobnost, že se hodnoty (hlavně chybovost zhorší). Takto upravený signál pak použít dále např. v malém domácím zesilovači alcad (těch 60dBuV zesílit např. jen o 10dB-útlum kabelů a zásuvek). Krom toho jsi nedal zásadní informaci, zda je ten zesilovač na k.51 kanálový. To je dost podstatné. Pokud jsi zařadil jen širokopásmový nízkošumový předzesilovač, jehož zásluhou sice k.51 hraje, ale spolu s ním zesiluješ i jiné-silné kanály, tak to není dobrá varianta.Napsal jsem to trochu neuspořádaně, ale snad jsi pochopil. zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníTO: Gunter, ano prozatím jsem na zkoušku předzesílil širokopásmovým nízkošumovým zesilovačem s filtrací LTE, GSM a propust UHF. Ostatní kanály dosahují max 52 dB (jeden kanál ostatní cca 46)a s vybuditelností 97dBuV zesilovače bych neměl nikde překročit. Je to z jedné antény - potřebuji jen o trochu lepší rezervu. Jinak bych musel bud dávat kanálový zesilovač na 6x Mux nebo propusti na 6x mux, nebo osadit 2x anténu, nebo rozbočit a pak zesílit jen ten K51 a znovu pak sloučit s ostatním.. |
Pájík
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníZkusím ještě lépe dosměrovat anténu na tento konkrétní kanál, s ostatními není problém.. je to ten nepoměrně slabší Mux 8 z Cukráku.. v hornatém terénu je prostě rozdíl propastný.. proč není alespoň o trochu vyzářený výkon větší to nevím.. když te´d přejde Sport 5 do tohoto muxu, bude bohužel jeho pokrytí v oblasti Brd tragické - většinou je Mux 8 nezachytitelný vůbec ničím.. |
Pájík
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníneznám Tvoje příjmové podmínky, ale správnou možnou variantu jsi popsal o 2 příspěvky výše. Dosměrováním antény tomu možná trochu pomůžeš, ale jedná-li se o "zakázku" a ne o "samodomo" instlalaci osobně bych to nedělal. Může to pak fungovat nějakou dobu, klidně několik let, ale pak se něco změní a je problém.Nevím jaké komponenty jsou po ruce a které konkretní kanály přijímáš, ale lepší řešení jsou 2 antény a např. slučovač k 51+rest. Do větve pro k.51 přidat ten nízkošum a před něj propust na k.51. Ale jak říkám nevím co a jak a neznám místní poměry a kanály. zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníPřijímám K38/43/41/46/56/59 + ten K51 bych tam chtěl dostat. Nejlepší řešení by byly 2x anténa jako popisuješ bud kanálový zes. na K51 nebo nízkošum a propust a s druhou anténou sloučit K51 + rest. Mám obavu že když z jedné antény rozbočím a vlastně (vyrobím 2x "anténu" že se signál zas o něco cca 4dB sníží a zvětší se i šum a ikdyž zesílím selektivně nebude na konci zase o nic moc K51 lepší dalším sloučením s druhou větví bude asi výsledek snahy 0. Právě že jde jen o tak maličký kousek vylepšení že se snažím o laborování.. nicméně, druhá anténa s propustí a selektivním slučovačem asi bude nejlepší řešení. |
Pájík
![]() |
|
RE: DVB-T - postupné zesilováníAhoj, je vyřešeno, Anténu (Matel Log) jsem nemontoval já a nakonec chtě nechtě jsem na ten stožár až nahoru vylezl a lépe dosměroval a už je to v dobré kondici - v jednoduchosti je síla - postačilo odfiltrovat GSM a LTE a ořezat pro jistotu jen na UHF a změřit špičky kvůli vybuditelnosti a nyní jsem již v normě a normálně je funkční i na slabší kanály. Děkuji za příspěvky.![]() |
Pájík
![]() |
|
![]() |