Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: DVB-S přijímače

kombinace monobloku a přepínače

Prosím odborníky o odpovědi- bude fungovat propojení LNB konvertoru Inverto Black Pro monoblok TWIN 4,3 pro 2 účastníky s přepínačem DiseqC 2.0 Switch S4/1 PCN 1W ? V případě že ne,jaký je vhodný jiný DiseqC přepínač? Satel.přijímač,který je připojený na přepínač je AB Cryptobox 650HD.Další sat.přijímač,který je připojený na monoblok je Amiko Alien mini HD.

ALEXCZ
Registrace: 6/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: kombinace monobloku a přepínače

použij tento:http://diseqc-prepinace.heureka.cz/emp-centauri-prepinac-diseqc-2-1-emp-p-162-iw-option_6/#utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Dynamicke-reklamy&utm_term=_inurl%3A.heureka.cz%2F&gclid=COO4tp-A3skCFVdsGwod_ooJWQ

viliam
Registrace: 11/2006

viliam

ten přepínač je ale na 4 LNB,myslím ale,že toto bude cesta k vyřešení problému.

ALEXCZ

kombinace monobloku a přepínače

Vidím, že si v tomto obore laik, takže vysvetlím ti to "po lopate"!
Každý monoblock má v sebe zabudovaný DiSEqC prepínač 2/1 typu Position! (samozrejme pri type Twin a Quad je takýchto prepínačov v monoblocku 2, resp. 4ks).
Čo to znamená v praxi?!
Na to, aby ti stb správne prepínal medzi monoblockom a dalším "klasickým" LNB potrebuješ použiť DiSEqC 2/1 - typ: Option!!!
Takýto typ DiSEqC prepínača sa vyrába IBA!!! v prevedení 2/1 a u niektorých výrobcov aj 4/2 (t.j. 2 prepínače v jednom obale)!
Všetky DiSEqC prepínače 4/1 sú typ: Position, čiže v kombinácii z monoblockom nepoužiteľné!

Poznámka: Mám v praxi odskúšanú a plne funkčnú kombináciu monoblock a DiSEqC prepínač 8/1 - t.z. monoblock pracoval klasicky v protokole 1.0 a DiSEqC 8/1 bol nastavený v protokole 1.1, čiže na vstupe stb sa dalo prepínať až medzi 9 satelitnými pozíciami (monoblock + 7 "klasických" LNB!)!

;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

mmiriboy

proti tobě jsem samozřejmě laik, ale tvrdím že konkrétně v tomto problému je na Parabole asi tak 98%návštěvníků laiky,protože jsi fundovaně reagoval jen ty a villiam.Díky vám oběma za vyčerpávající odpověď.Jinak zkusím to podle tvé "poznámky" a uvidí se.

ALEXCZ

miriboy - chyba!

"Všetky DiSEqC prepínače 4/1 sú typ: Position, čiže v kombinácii z monoblockom nepoužiteľné!"

všechny DiseqC přepínače pro protokol 1.0 resp 2.0 jsou v provedení Option/Position - viz dvojková sosustava.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Saxon - máš pravdu - ALE!

- všechny DiseqC přepínače pro protokol 1.0 resp 2.0 jsou v provedení Option/Position - viz dvojková sosustava.

Od výroby sú takéto DiSEqCy (4/1) štandartne upravené, aby pracovali v "position" móde, to že sa dajú zvyčajne po menšej technickej úprave "preklopiť" do "option" módu je vec úplne iná! Pre autora tohto vlákna zrejme aj nepodstatná, pretože nepredpokladám že by si robil na svojom DiSEqCu takéto úpravy! ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Mini

Upravit se dají pouze dvouvstupové přepinače, ctyrvstupové ne!:-)
Čtyři porty přece nelze jedním, nebo druhým povelem obsáhnout, na to musí byt oba dva.

On Air!

Saxon

@ALEXCZ

Prepojiť monoblok TWIN s prepínačom DiSEqC 1.0, 4/1 sa dá najjednoduchšie DiSEqC prepínačom 2/1 pos. protokol 1.1 prípadne ak to prijímač umožňuje 12 V relé. Na jednom satelitnom prijímači by si mal na vstupe jeden výstup z TWIN monobloku + 4 x LNB z prepínača 4/1 a na druhom prijímači druhý výstup z monobloku. Ak by si chcel aj na druhom prijímači spolu s výstupom z monobloku TWIN aj 4 LNB, musia byť tieto singl TWIN + ďalší prepínač DiSEqC 1.0, 4/1 a DiSEqC 1.1, 2/1. Pri použití DiSEqC prepínača 1.0, 2/1 opt., monobloku TWIN a DiSEqC prepínača s konvertormi, potrebuješ v prvom rade aby tvoj prijímač podporoval poradie povelov committed 1.0 a uncommitted 1.1 a samozrejme prepínač cez ktorý prepojíš konvertory do prepínača 2/1 opt. Ideálne sa k tomu hodí EMP S8/1PCP-W2. A nezabudni, že pri použití prepínača opt. ho môžeš ovládať len jedným prijímačom... Aj preto dosť nechápem, prečo si komplikuješ život... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Maneto,

dík za tvůj příspěvek.Ještě jednou stručně mé požadavky:Mám dva sat. přijímače,do jednoho chci přijímat 19,2E a 23,5E.Do druhého pak 0,8W,9E,13E,19,2E a 23,5E.Toť vše. Je mně jasné,že na laika, jako jsem já je to trochu moc.K dispozici mám 1x Gibertini 100cm,+ 2x neznačkové antény 100cm.Motor nechci.Jeden sat.přijímač je Ariva 203 a druhý Cryptobox 650hd.

ALEXCZ

@ALEXCZ

V tom prípade je to jednoduché a DiSEqC prepínač opt. vôbec nepotrebuješ... Z jednej paraboly z monobloku TWIN jeden výstup 19,2°E / 23,5°E pôjde do jedného satelitného prijímača, druhý výstup pôjde do jedného vstupu DiSEqC prepínača 2/1 pos. 1.1 a do druhého vstupu pôjde výstup z DiSEqC prepínača 4/1 pre pozície 1°W, 9°E, 13°E (multifeed)... Jednu parabolu ušetríš, prípadne ju daj sólo na niktorú vzdialenejšiu pozíciu od tebou vybratých a výstup z jej konvertora dáš do voľného vstupu DiSEqC prepínača 4/1... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto

ALEXCZ

Hodně se to tady zamotalo s option/position... ty jsi nejdříve psal o Cryprtoboxu 650 + Aminko miniHD a teď o Arivě 203... ??
Vzhledem k přijímačům které máš bych poradil takto - důležité je, aby přijímač na kterém chceš přijímat všechny pozice měl v menu možnost nastavit zároveň současně DiseqC 1.0 i DiseqC 1.1.
Kup si EMP S8/1PCP-W2 a DIP přepínačem ho přepni do čistého režimu DiseqC 1.1 !! Pak do jeho (např. prvního) vstupu zapoj monoblok a do dalších vstupů zapoj ostatní LNB. Podle zapojení do S8/1PCP-W2 budeš jednotlivé pozice přepínat příkazy DiseqC1.1 s tím, že u monobloku zároveň nastavíš i DiseqC 1.0 (hodnota 1 nebo 2 pro 19e a 23e). U ostatních LNB pak bude diseqC1.0 neaktivní/vypnuto !!!
Místo EMP S8/1PCP-W2 můžeš použít v podstatě jakýkoli jiný přepínač pracující pouze v modu DiseqC 1.1 (může být popsáno např. režim GOTO nn ...). Bohužel, ten co máš 4/1 ti takto fungovat nebude a nevím o žádném přepínači 4/1 který by čistý režim 1.1 uměl.
S přijímači Amiko, Golden media... mně to takto spolehlivě funguje...

lance
Registrace: 10/2008

Maneto,

už se těším,až budu moci zase vylézt na střechu - až přestane pršet.Tak si ještě musím pořídit DiseqC přepínač 2/1 jestli tomu dobře rozumím.Jinak máš, alespoň co je z obrázků v tvé galerii vidět ,fantasticky udělané antény - a to všechno v paneláku.Přál bych ti aby jsi měl na montáže antén vhodnější terén,alespoň jak to mám já na své chatě s mírně šikmou plechovou střechou.

ALEXCZ

maneto

Zajímalo by mě, který konkrétně máš na mysli DiSEqC prepínač 2/1 pos. 1.1 ?? ... aby alex na střeše nepohořel !?

lance

Lance

Taková relé vyrábí Spaun.
SUR 211 - 2 vstupy
SUR 420 - 4 vstupy

On Air!

Saxon

jéžišmarja

tak se to stále víc a víc zamotává...ale musím pochválit lanceho,neb ten si všiml rozdílných sat.přijímačů - Amiko jsem totiž vrátil(tam se katastrofálně projevil slabý procesor - strašně pomalými reakcemi a taky to šíleně dlouho startovalo)a pořídil jsem Arivu 203 s dvoujádrem a ta sebou mrská podstatně svižněji. Samozřejmě jako laik jsem raději šel do klasiky,tedy ne do Linuxu. A jako důchodce do nižších cen...Jo abych nezapomněl - díky Saxone za tvůj příspěvek.Fakt nevím ale jak na to. Asi si přivedu k jednomu přijímači dva svody a budu je ručně přehazovat. Nebo neexistuje nějaký elektronický přepínač ze dvou svodů na jeden?

ALEXCZ

Tak nešpekuluj a udělej to jak jsem ti psal výše s tím S8... a mělo by ti to na těch tvých přijímačích chodit... jen se podívej pro sichr do menu nastavení diseqC jestli tam máš obě volby současně: diseqC1.0 a DiseqC 1.1. Mně to s mými přijímači s Ali chipsety takto funguje OK, le konkrétně tu Arivu a Cryptobox taky nemám, takže taky "bez záruky", ale šance je víc než dobrá...
S tím řešením co psal Maneto (s upřesněním od Saxona) nevím jestli by ti to s tvými přijímači přepínalo ..? Maneto má v popisu Dreamboxy a u nich si může nastavovat sekvence diseqC příkazů detailně... což ty ne! Nemuselo by to chodit !
Jinak jednoduše by šlo přepínat pomodí 12V relé ale ty tvoje boxy asi nemají ovladatelný 12V výstup, nechce se mi to hledat, podívej se sám... kdyby jo, musel bys k relé od přijímače natáhnou vedle koaxu ještě dvojlinku ;)

lance

lance

stačí jednolinka R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Saxon

díky, koukám, že tito Spaunové jsou už cenově jinde... otázka je, jestli jsou průchozí pro diseqC 1.0 pro další S4/1 v kaskádě a hlavně použití s běžnými STB bez možnosti detailního nastavení příkazů...?

lance

pierre - no jo, já už mozkově večer vadnu, ty ožíváš :)))

lance

lance

o nic nejde,tady tě i mě i ostatní vždy někdo probere,to je ta krása veřejné diskuse R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@ALEXCZ

Vychádzal som z toho čo už máš, aby si nemusel zbytočne kupovať ďalšie viacvstupé prepínače. Tvoj prijímač AB Cryptobox 650HD má podporu DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 a aj 1.3 USALS... Ariva 203 má ak sa nemýlim podporu DiSEqC 1.0, 1.2 a 1.3 USALS... DiSEqC 1.1 Arive chýba, tak do nej môžeš použiť jeden výstup z monoblocku TWIN a do prijímača AB Cryptobox 650HD zapojíš výstup z DiSEqC prepínača 2/1 pos. 1.1 do ktorého do jedného vstupu zapojíš monoblock TWIN a do druhého vstupu pôjde výstup z DiSEqC prepínača 4/1, 1.0 pre pozície 1°W, 9°E, 13°E ... Je tu však jedno ale... Či už použiješ DiSEqC prepínač 1.1 / 2/1 , alebo 8/1 musí tvoj prijímač podporovať naraz kombináciu 1.0 aj 1.1 ;)

Maneto

Maneto,

Ariva 203 má podporu DiseqC 1.1 a taky podporuje naráz kombinaci 1.0 a 1.1 .

ALEXCZ

@ALEXCZ

Tak to máš vyriešené... ;) Vychádzal som z informácií z nemenovaného sat obchodu na webe a ako vidieť, nie sú vždy presné... ;)

Maneto

maneto

hodíš sem ten konkrétní typ přepínače 2/1 1.1 který bys alexovi doporučil ?????

lance

lance

Očekávám, že průchodnost ovládacích signálů DiseqC je u přepínače Spaun samozřejmost.

On Air!

Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra