Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Pomoc s výběrem paraboly 85cm

Zdravím zdejší zkušené,
rozhodují se mezi gibertini 85cm a fubou 85cm. Rád bych něco kvalitního a cenový rozdíl je mezi nimi 500,-.
Větší průměr si nemohu dovolit bohužel pro zdejší podmínky v paneláku.
Dále jsem se díval na paraboly typu Penta 85cm, může mi někdo vysvětlit jak je možné, že tato kosočtverečná parabola má o hodně vyšší zisk něž kruhová a to i za cenu nižšího průměru?
Prodejce mi to vysvětloval, že Horizontal a Vertical to má plný průměr a postranní laloky jak chybí plocha paraboly, tak ty dělají šum, který se tímto odruší. Díky tomu je vyšší zisk i za cenu menšího průměru.
Jakou by jste mi doporučili u mě v přesvědčení vede asi zatím ta Fuba těch 500,- navíc asi za to stojí nebo ne?
Díky moc za odpovědi.

bourka
Registrace: 4/2012
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Pomoc s výběrem paraboly 85cm

gibertini jsou nejlepší paraboly, všichni je tu doporučujou :)

Qquiderr
Registrace: 5/2014

Penta Fraccaro není vhodná na multifeed, má rezervy v mechanické části(nastavování elevace).

Fuba 85 je dost drahá a podle mě to zas takový zázrak neni. Dost drahý originál multifeed.

Gibertini se dělá v dost provedeních, některé stojí za prd.

EmmeEsse má katastrofální povrchovou úpravu.

Slušné antény jsou WISI, Visiosat.

Nejsou špatné (cena/provedení) Triax, Telesystem.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

vyšší zisk?

Ty Penty vůbec neznám ale vždy jsem přemýšlel, v čem je kosočtverečná parabola výhodnější. Díval jsem se na ty zisky a všechny 85cm paraboly včetně této Penty mají +-39dB na cca 11GHz. Kde si přišel k tomu vyššímu zisku?

tekapo
Registrace: 1/2016

Telesystem TM85 a original Telesystem multiffed na 4 LNB, poměr výkon/cena není nic lepšího a potom snad už jenom Cahors/Visiosat.

matchboxx
Registrace: 9/2012

Zmeříš si Pentu 80 a jinou ofsetku 85 na výšku a možná ti to dojde.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Moc tomu nerozumím, ale bylo mi to přibližně popsáno takto. Jsou vertikální a horizontální vlny v našem případě. Pokud nemluvíme o kruhové polarizaci.
Kosočtvercová parabola (penta) má v horizontálu a vertikálu maximální plochu. Zbytek je prý nadbytečný a způsobuje tzv. šum. A signál je prý poměr šumu vůči něčemu a tímhle se ten šum odruší tudíž má vyšší zisk.
A teď je otázka jestli jsou to kecy nebo to tak opravdu je.
Prodejce co se zabývá montáží a servisem sat. mi potvrdil, že 85cm penta se ziskem vyrovná 100 gibertince.
Proto by mě zajímalo jak to je a pak jak by se to chovalo kdybych měnil na LNB skew automaticky by úroveň signálu klesala vlivem chybějící plochy ne?

bourka

bourka

Zisk není vše, jde především o správné nastavení paraboly a její vhodné umístění.
Osobně nerad používám paraboly s plastovým korpusem, no ale musím říci, že letos jsem kontroloval al mascoma a telesystem, které jsem u zákazníků dával v roce 2009. Není na nich vadného. Bohužel od té doby uteklo již mnoho vody a všude se šidí na materiálu.
Osobně dnes už nedoporučuju nic, lidem řeknu cenové relace parabol jejich + a - a je to jejich boj a já mám klid, mají totiž přesně to co chtěli.
Tož asi tak.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

@gunter

to je přesně ono proto si říkám jestli se nevyplatí zainvestovat a o fubách a gibertinách se traduje, že jsou kvalitní co do zpracování a odolávají povětrnostním podmínkám. Jde o to, že to bude na straně kde je poměrně silný vítr na otevřeném prostředí.
Osobně se řídím zkušeností, že si raději připlatím a pak mám a budu mít.

bourka

@bourka

já mám tele system TL80 už snad od roku 2008 možná 2009 přesně nevím , visím na něm multifeed a nikdy podotýkám nikdy jsem neměl problém šlapala i s náledím v prosinci 2014 na ostravsku a to bylo sakra náledí , a neměla problém ani tento týden se slunovratem úbytek signálu nepostřehnutelný , kup si hliníkovou verzi a budeš spokojený a navíc jak se ti poláme feed krásně se dá kdekoliv koupit nový

(Mascom)Tele Systém Fe TL80cm s multifokusem 28.2E,23.5E,13E, Samsun UE50RU8000 UHD 4K HEVC

bbitom
Registrace: 11/2007

bourka

Jestli si neděláš srandu s tím prodejcem, tak větší blbosti jsem už dlouho nečetl :))) . To co ti napovídal o těch polarizacích a šumech jsou totální bláboly!! Na zisk paraboly má vliv velikost její účinné odrazné plochy a přesnost jejího tvaru vč. přesného umístění LNB v ohnisku (tj. jak přesnost z výroby tak následná tvarová stálost v praxi...). Prakticky jde vždy o část plochy rotačního paraboloidu (pokud se nebavíme o spec. mulfifokálních antenách typu T90 kde je ten paraboloid trochu šišoidní). Jestli bude plech paraboly vystřižen to tvaru kruhu, elipsy, kosočtverce, hvězdičky nebo třeba srdíčka je celkem fuk, stačí si spočítat odraznou plochu v cm2 a máš srovnání o jejím teoretickém zisku. Takže jestli ta Penta má čtverec o stranách 77x77cm (nikoli úhlopříčně!!) tak to odpovídá cca kruhové parabola o průměru 85cm. Pokuch chceš 85ku a nebudeš tam věšet 4 těžké quady, kup Telesystem/Mascom85. Dříve se dělaly s ocelovým držákem LNB, dnes už bohuže pouze AL profil zasazený do plastového zadního držáku skrz parabolu, přesto bych ji doporučil spíše než třeba 85 Emme Esse nebo Gilb. Fuba 85 je OK pevná, ale ziskově totéž co ta TM85..

lance
Registrace: 10/2008

@bourka

Zisk antény je dán její účinnou plochou a účinností ozáření. U velkých antén pak ještě homogenitou signálu a synfázností ozáření. V případě parabol pro sat příjem je možné tyto parametry omezit jen na plochu parabola, její přesnost a kvalitu ozáření. Za přesnou parabolu je možné považovat takovou, jejíž tvarová deformace nepřesahuje 10% délky vlny, což u sat příjmu představuje asi +-2,5mm. Kvalitu ozáření je pak možné posuzovat pouze v souvislosti s použitým ozařovačem. U kruhové paraboly je ozáření vždy "ideální." To je dané kruhovým tvarem paraboly a tvarem vyzařování ozařovače. U offset parabol by správný tvar měl být takový, z místa LNB se parabola jeví opět jako přesný kruh. V takovém případě ozařovač pokryje parabolu s maximální účinností. Obecně platí, že účinnost parabolických antén se pohybuje od 55% u kruhových do 70% u offsetových. Jakákoliv tvrzení výrobců nebo prodejců, že antény nezvyklých tvarů mají vyšší zisk než klasické tvary, jsou jen reklamní triky!!! Problemtiky šumů a kvality ozáření jsou mimo možnosti této diskuse!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@lance

takže mám v tom případě dobrou parabolu R^

(Mascom)Tele Systém Fe TL80cm s multifokusem 28.2E,23.5E,13E, Samsun UE50RU8000 UHD 4K HEVC

bbitom
Registrace: 11/2007

Musíš klást důraz na parametr, který nepotřebuješ!

Hrát si jednotkami dB zisku v situaci, kdy budeš mít namířeno na Astru 3, znamená, že kladeš důraz na to, kolik budeš mít rezervy při kvalitním příjmu. Vědomí, že máš 44,15% rezervy, Tě jistě uklidní. Jinak každá i no name parabola je dostatečná. S takovou no name 80 cm jsem měl příjem i z 26E.
80 cm na motoru dokáže také hodně.
Pro Tebe se zdá za významný parametr odolnost proti větru. Prohlídni si konstrukce parabol na internetu a uvidíš , které mají robusní nebo velmi jednoduchou konstrukci. Do silného větru bych volil raději Fe materiál, než Al.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra