![]() |
|
Pomoc s výběrem paraboly 85cmZdravím zdejší zkušené,rozhodují se mezi gibertini 85cm a fubou 85cm. Rád bych něco kvalitního a cenový rozdíl je mezi nimi 500,-. Větší průměr si nemohu dovolit bohužel pro zdejší podmínky v paneláku. Dále jsem se díval na paraboly typu Penta 85cm, může mi někdo vysvětlit jak je možné, že tato kosočtverečná parabola má o hodně vyšší zisk něž kruhová a to i za cenu nižšího průměru? Prodejce mi to vysvětloval, že Horizontal a Vertical to má plný průměr a postranní laloky jak chybí plocha paraboly, tak ty dělají šum, který se tímto odruší. Díky tomu je vyšší zisk i za cenu menšího průměru. Jakou by jste mi doporučili u mě v přesvědčení vede asi zatím ta Fuba těch 500,- navíc asi za to stojí nebo ne? Díky moc za odpovědi. |
bourka
Registrace: 4/2012 Příspěvků: 166 |
![]() |
|
RE: Pomoc s výběrem paraboly 85cmgibertini jsou nejlepší paraboly, všichni je tu doporučujou :) |
Qquiderr
Registrace: 5/2014 Příspěvků: 1 505 |
![]() |
|
RE: Pomoc s výběrem paraboly 85cmPenta Fraccaro není vhodná na multifeed, má rezervy v mechanické části(nastavování elevace).Fuba 85 je dost drahá a podle mě to zas takový zázrak neni. Dost drahý originál multifeed. Gibertini se dělá v dost provedeních, některé stojí za prd. EmmeEsse má katastrofální povrchovou úpravu. Slušné antény jsou WISI, Visiosat. Nejsou špatné (cena/provedení) Triax, Telesystem. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
vyšší zisk?Ty Penty vůbec neznám ale vždy jsem přemýšlel, v čem je kosočtverečná parabola výhodnější. Díval jsem se na ty zisky a všechny 85cm paraboly včetně této Penty mají +-39dB na cca 11GHz. Kde si přišel k tomu vyššímu zisku? |
tekapo
Registrace: 1/2016 Příspěvků: 1 067 |
![]() |
|
RE: Pomoc s výběrem paraboly 85cmTelesystem TM85 a original Telesystem multiffed na 4 LNB, poměr výkon/cena není nic lepšího a potom snad už jenom Cahors/Visiosat. |
matchboxx
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 2 551 |
![]() |
|
RE: Pomoc s výběrem paraboly 85cmZmeříš si Pentu 80 a jinou ofsetku 85 na výšku a možná ti to dojde.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Pomoc s výběrem paraboly 85cmMoc tomu nerozumím, ale bylo mi to přibližně popsáno takto. Jsou vertikální a horizontální vlny v našem případě. Pokud nemluvíme o kruhové polarizaci.Kosočtvercová parabola (penta) má v horizontálu a vertikálu maximální plochu. Zbytek je prý nadbytečný a způsobuje tzv. šum. A signál je prý poměr šumu vůči něčemu a tímhle se ten šum odruší tudíž má vyšší zisk. A teď je otázka jestli jsou to kecy nebo to tak opravdu je. Prodejce co se zabývá montáží a servisem sat. mi potvrdil, že 85cm penta se ziskem vyrovná 100 gibertince. Proto by mě zajímalo jak to je a pak jak by se to chovalo kdybych měnil na LNB skew automaticky by úroveň signálu klesala vlivem chybějící plochy ne? |
bourka
![]() |
|
bourkaZisk není vše, jde především o správné nastavení paraboly a její vhodné umístění.Osobně nerad používám paraboly s plastovým korpusem, no ale musím říci, že letos jsem kontroloval al mascoma a telesystem, které jsem u zákazníků dával v roce 2009. Není na nich vadného. Bohužel od té doby uteklo již mnoho vody a všude se šidí na materiálu. Osobně dnes už nedoporučuju nic, lidem řeknu cenové relace parabol jejich + a - a je to jejich boj a já mám klid, mají totiž přesně to co chtěli. Tož asi tak. zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
@gunterto je přesně ono proto si říkám jestli se nevyplatí zainvestovat a o fubách a gibertinách se traduje, že jsou kvalitní co do zpracování a odolávají povětrnostním podmínkám. Jde o to, že to bude na straně kde je poměrně silný vítr na otevřeném prostředí.Osobně se řídím zkušeností, že si raději připlatím a pak mám a budu mít. |
bourka
![]() |
|
@bourkajá mám tele system TL80 už snad od roku 2008 možná 2009 přesně nevím , visím na něm multifeed a nikdy podotýkám nikdy jsem neměl problém šlapala i s náledím v prosinci 2014 na ostravsku a to bylo sakra náledí , a neměla problém ani tento týden se slunovratem úbytek signálu nepostřehnutelný , kup si hliníkovou verzi a budeš spokojený a navíc jak se ti poláme feed krásně se dá kdekoliv koupit nový(Mascom)Tele Systém Fe TL80cm s multifokusem 28.2E,23.5E,13E, Samsun UE50RU8000 UHD 4K HEVC
|
bbitom
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 679 |
![]() |
|
bourkaJestli si neděláš srandu s tím prodejcem, tak větší blbosti jsem už dlouho nečetl![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 388 |
![]() |
|
@bourkaZisk antény je dán její účinnou plochou a účinností ozáření. U velkých antén pak ještě homogenitou signálu a synfázností ozáření. V případě parabol pro sat příjem je možné tyto parametry omezit jen na plochu parabola, její přesnost a kvalitu ozáření. Za přesnou parabolu je možné považovat takovou, jejíž tvarová deformace nepřesahuje 10% délky vlny, což u sat příjmu představuje asi +-2,5mm. Kvalitu ozáření je pak možné posuzovat pouze v souvislosti s použitým ozařovačem. U kruhové paraboly je ozáření vždy "ideální." To je dané kruhovým tvarem paraboly a tvarem vyzařování ozařovače. U offset parabol by správný tvar měl být takový, z místa LNB se parabola jeví opět jako přesný kruh. V takovém případě ozařovač pokryje parabolu s maximální účinností. Obecně platí, že účinnost parabolických antén se pohybuje od 55% u kruhových do 70% u offsetových. Jakákoliv tvrzení výrobců nebo prodejců, že antény nezvyklých tvarů mají vyšší zisk než klasické tvary, jsou jen reklamní triky!!! Problemtiky šumů a kvality ozáření jsou mimo možnosti této diskuse!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 685 |
![]() |
|
@lancetakže mám v tom případě dobrou parabolu![]() (Mascom)Tele Systém Fe TL80cm s multifokusem 28.2E,23.5E,13E, Samsun UE50RU8000 UHD 4K HEVC
|
bbitom
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 679 |
![]() |
|
Musíš klást důraz na parametr, který nepotřebuješ!Hrát si jednotkami dB zisku v situaci, kdy budeš mít namířeno na Astru 3, znamená, že kladeš důraz na to, kolik budeš mít rezervy při kvalitním příjmu. Vědomí, že máš 44,15% rezervy, Tě jistě uklidní. Jinak každá i no name parabola je dostatečná. S takovou no name 80 cm jsem měl příjem i z 26E.80 cm na motoru dokáže také hodně. Pro Tebe se zdá za významný parametr odolnost proti větru. Prohlídni si konstrukce parabol na internetu a uvidíš , které mají robusní nebo velmi jednoduchou konstrukci. Do silného větru bych volil raději Fe materiál, než Al. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 410 |
![]() |
|
![]() |