![]() |
|
Pasívní rozbočovač od antényNeví tu někdo o nějakém pasivním rozbočovači s menším útlumem n ež oněch většinou nabízených kolem 3,5 dB?Právě řeším dálkový příjem polských a ostravských Muxů z jednoho směru přijímatelných ale od antény k první TV jdou kanály DVB.T ok nicméně za dalším vedení pomocí klasické /kostky/ rozbočovače asi 8m koax. k další TV už všechny jako u první TV nejedou. Ano vím že se /možná/dá pomocí aktivního rozbočovače co mám doma napájený zdrojem rovněž vedení koaxem rozbočit ale raději bych volil na chatě s ohledem na eliminaci stále zapnutých napáječů volit pasívní způsob ale s co nejmenším útlumem. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 287 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30 | |
![]() |
|
@DVBOsobně bych zkusil místo rozbočovače odbočovač s přímým odbočením pro tu nejvzdálenější TV. (Je to jen můj laický názor, aby mě tu odborníci nevyhostili) |
kecal11
Registrace: 6/2016 Příspěvků: 263 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényAhoj ,bohužel těch cca 3,5 dB je fyzikálně dáno ,resp. teoreticky 3 dB,míň pasivně ani ťuk.Určitě zde kolegové budou glosovat známou pravdu,bez měření,není vědění.Těch cca 3,5 dB v hraničních případech může sehrát roli,ale spíše ne. |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
@hdpeOba jistě víme, že pokles úrovně o 3 dB znamená poloviční úroveň signálu. Ztráta 3,5 dB pak je za rozbočovačem méně než polovina úrovně signálu před rozbočovačem. Velmi vzdáleně a laicky bych uvedl ne zcela přesné, ale názorné srovnání. Pokud přivedu na vařič místo 230 V jen 100 až 115 V, bude teplota plotýnky výrazně menší. Na přivedení vody do varu to může, ale nemusí stačit. Stejně tak může ještě stačit poloviční signál dostatečně vybudit přijímač, ale také to už nemusí stačit. Záleží na tom, jakou úroveň měl signál před rozbočením. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényDaleko lepší řešení je umístit rozbočovač třeba na půdě a to tak aby ke všem televizím byly od něj zhruba stejně dlouhé svody. A pak už je to jednoduché. Buď bude stačit pasiv a pojede to všude anebo bude potřeba aktiv a pojede to zase všude.Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 203 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényV principu věci ano,nicméně srovnání 230V AC a 110V AC bych ani vzdáleně neuváděl.Protože když bude výkon signálu např.50 dBuV ,pak - 4 dB je 46 dBuV a to pořád (dle typu modulace),může být dosti.Proto relevantním řešením je reálné změření výkonů signálů,pak může být navržena optimalizace k XY TV přijímačům. |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényI v DX přijmu jde především o C/N. Věřím, že když je úroveň signálu vzdálených vysílačů dostatečná a další zpracování správné, tak kvalitní rozbocovač 2out nebude mít na kvalitu signálu témeř žádný vliv.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényLen ktoré sú tie KVALITNÉ ? Väčšinou sa jedná o feritovú trubičku cez ktorú je prevlečený tenký medenný drát a mal som už aj prevedenie na plošnom spoji (teda medenné cestičky tvorily cievku čo mi príde dosť hnus velebnosti). |
Rasto1978
Registrace: 6/2010 Příspěvků: 1 104 |
![]() |
|
to DVBdobrou radu mas od nicka kecal11, pokud ten rozvod blize specifikujes, je mozne to pasivne poskladat tak, aby na vsech tv byla stejna uroven signalu |
kaos
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 949 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényOdbočovač není moc dobrá volba, protože pokud na konci rozvodu nebude dostatečný oddělení, tak může docházet k problémům. Jediný řešení je srovnat úrovně signálů a zesílit.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
to PoldaSto jsi tomu pekne "roznul" s tim nedostatecnym oddelenim, kolik ze to tech dB je dle tebe u odbocovace oddeleni tap-out ? |
kaos
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényProblém může způsobit výstup OUT, protože ten není nijak oddělenej a cokoliv z něho vyleze zpátky, to se na TAP projeví negativně. Takto to bylo myšlený.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od anténydobre, tak to v te otazce otocime, namisto urovne oddeleni tap-out se te zeptam na uroven oddeleni out-tap |
kaos
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényOpět špatně, nejde o to, že bude OUT rušit TAP, ale že bude OUT rušit IN. A pak je i signál na TAP nepoužitelný. Proto se taky odbočovače (nebo účastnický zásuvky, což je v podstatě totéž, pouze s dalším extra oddělením TV/R/SAT) dávají tak, aby na posledním OUT byl zakončovací odpor a ne připojenej televizor natvrdo.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényrozvod STA (TKR) je z jineho soudku, pouziji-li na chalupe k rozboceni signalu namisto rozbocovace napr. odbocovac 2,5/6 tak z hlediska vzajemneho oddeleni mezi dvema TV budu na tom +- par dB naprosto stejne.... ale neodpovedel jsi mi na hodnotu oddeleni out-tap a muzes to i porovnat s oddelenim out-out u rozbocovace |
kaos
![]() |
|
@PoldaSPro laiky bys měl asi přesněji popsat, proč je na konci vedení potřebný zakončovacího odpor. Nejdůležitější jeho funkce je impedanční přizpůsobení na konci rozvodu impedanci koaxiálu. Bez toho odporu se signál na konci vedení odrazí a vrací se zpět s fázovým posunem proti přijímanému signálu se všemi důsledky jako tvorba duchů u analogu a rušení digitální modulace (intermodulace na nelinearitách zesilovačů a další psí kusy). Televizor se na odbočce nebo na konci vedení díky oddělovacímu útlumu nechová jako přizpůsobení svodu. Proto tam musí být ten zakončovací odpor. Signál v rozvodu pak musí mít dostatčnou úroveň, aby i po odbočení a zeslabení útlumem odbočky měl dostatečnou úroveň pro připojený TV. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényRozvod STA je na tom úplně stejně. Jak máš na jednom svodu víc než jednu TV, tak nemůžeš tu poslední zapojit natvrdo. Teda můžeš, ale riskuješ problémy. A je jedno, jestli v tom rozvodu je jich celkově 10 nebo 2 (u těch 10 je pak rozdíl akorát v tom, že zrušíš příjem většímu počtu). A vůbec s tím nesouvisí nějaký oddělení OUT-TAP nebo TAP-OUT, protože ten případnej problém je ve vztahu OUT-IN, ale to jsem už psal.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényStanda3@ Není co dodat 1* :-)Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényPoldaS, Standa3, ja s vami nepolemizuji ve veci STA ( i kdyz i tam by se dalo v necem oponovat), o to nema zajem ani tazatel, jen tvrdim, ze pouziji-li k rozboceni pro dve tv rozbocovac nebo odbocovac 2,5/6 vyjde to z hlediska oddeleni nastejno a pokud ne tak to ne zduvodnete |
kaos
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényp.s. tazatel zde "honi" kazdy dB v pasivnim rozvodu a vy mu tu servirujete stupacku v STA |
kaos
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényReálně vzato, tak jestli má rozbočovač 3,5dB a odbočovač na průchodu 2,5dB je už úplně jedno. Navíc bere signál z antény, což taky není zaručená konstantní úroveň signálů (leda by tam měl něco s AGC), takže nějaký honění dB na rozbočení/odbočení je úplně bezpředmětný.Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényNo to jsem neekal ani ve snu že se toto vlákno takhle raketově rozjelo,jen dodám že je to u mě přesně tak jak uvádí hdpe.ano je to se signálem hraniční,v podstatě se už jedná o dálkový příjem kde se homogenita úrovně signálu díky měnícím se příjmovým podmínkám mění téměř každý den.Proto jsem chtěl eliminovat výběrem či změnou nějakého nového zázraku ten rozbočovač protože je to v těchto hraničních hodnotách signálu opravdu kritické.Na druhou stranu je změření je změření výkonu signálu sice správné ale ne každému přístupné či realizovatelné.Zdá se mi dobrým řešením od /BIDLO/byt ne zrovna praktickým po mechanické stránce provedení s nejistým výsledkem proto se asi uchýlím k pořízení nově koncepčně řešeného ant. zesilovače v uzavřeném pl. vaničce proti rozkmitání určeném příma na svorky ant. krabičky z polska se ziskem 35dB/šum 1,6,těch 200,- za pokus stojí a pak uvidím.Pokud ani to nepomůže dám tam namísto ant./sita/ 15dB yaginu která je bohužel už více směrová takže problém dál řešit rotorem či 2 anténama.DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od anténytoz to je nasup, nekteri se tu snazi eliminovat ztraty jednotek dB v pasivnim rozvodu (i s patricnou polemikou s Poldasem) a tazatel ve finale zvoli jedinecne to reseni : "proto se asi uchýlím k pořízení nově koncepčně řešeného ant. zesilovače v uzavřeném pl. vaničce proti rozkmitání určeném příma na svorky ant. krabičky z polska se ziskem 35dB/šum 1,6" klobouk dolu .......... |
kaos
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényOn problém může být úplně jinde, místo "nehomogenity" pole, klidně může jít o negativní projevy SFN. Především u k. 41.Prakticky: 2/1 spliter většinou pouřívám toner těch -3.5 dB je reálných. Velmi dobré zkušenosti s o něco menší ztrátou mám s rozbočovačem "na plošňáku", který vyrábí ing. Malý z Brna (anténa). "Kutit" dnes něco na koleně bez měřáku, obzvlášť v tak složité lokalitě jako Ostravsko je dnes prakticky vyloučeno. Prvotně je potřeba "vyšetřit" pravý stav věci. zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
a je to tadyměřit a pak špekulovat,co se dá dělat |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 397 |
![]() |
|
RE: Pasívní rozbočovač od antényTo:pierepetr píše: měřit a pak špekulovat,co se dá dělatano souhlasím jenže nejsem a nezabývám se tím profesionálně proto takže nemám měřit čím,pozvat si tu na to někoho do hor na chatu mě přijde na víc než když koupím 15dB yaginu včetně snt. zesilovače. To:kaos: s tím nášupem to zas není tak hrozné,jak jinak chceš eliminovat /bez měřidla/ dálkový příjem než to nahnat větším zesílením když je signál u mě tak kolísavý.Mimochodem jsem zjistil po četných pokusech že ta anténa color spektrum 47 co má mít přibližně stejné zesílení jako síto kolem 11dB ve vyšším pásmu je sice směrovější ale kupodivu slabší než to tolik zavrhované síto což mě trochu překvapilo. DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100
|
DVB
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30 | |
![]() |
|
![]() |