![]() |
|
Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 OstravskoZdravím, po dlouhé době, co jsem nevěnoval příjmu a vše dlouho fungovalo až na dobu kdy udeřil blesk a vše šlo do kytek musel jsem obměnit anténu a další komponenty.Na starou sítovou anténu z Polska jsem chytal vše i kanály 59 Klimkovice a 50 + 38 z Ostravy bez problému, vzdálenost od vysílačů vzdušnou čarou cca 27Km. Koupil jsem anténu Fuba DAT 912B LTE, slučovač Alcad AM-356 a antenní rozbočovač terrazo 2X výstup - 423 Vše jsem naladil i včetně kanálu 38,50,59 fungovali občas nějaká kostička. Před cca 14 kanály 38,50,59 přestali fungovat slabý nebo žáný signál a BER byl vysoký. Zajímavé na tom je, že kanál 45 funguje a kanál 38 NE ze stejného vysílače i se stejným vyzařováním. čím by to mohlo být způsobeno že přestaly fungovat kanály? Počasí? Úpravy vysílačů? Zkoušel jsem otáčet anténu, upravovat zesílení na slučovači, kontrola kabeláže i spoje, nic nepomohlo. Díky za pomoc |
therock
Registrace: 3/2011 Příspěvků: 49 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Bez měřáku nejsi schopný to vyřešit. Profík ti to odhalí hned. Ušetříš čas i peníze. |
bretah
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 5 300 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Parametry u k.38 a k.45 rozhodně stejné nejsou jak se tazatel mylně domnívá, jinak souhlas s bretah. Vysílání z Ostravských vysilačů je samozřejmě bezproblémové.zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...therock, místo toho rádoby anteniho trojplosniku FUBA si mel vzit spis plzensky sito s hustsi zadni stenou, když uz si mel sito antenu. Ty anteny typu FUBA atd. to urcite nejsou zadny kvalitni anteny a uz vůbec neodpovida udaj o jejich technickych parametrech zisku. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 679 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Prečo si neostal pri antene sito ked ti to nanu fungovalo všetko ako ma a prečo si menil za fubu 3rahnovku?Nepresilil si ten signal tym alcadom am356?Ten alcad ma zisk až32db .Maš obe vysielače v jednom smere nepotrebuješ nahodou 2 anteni? |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 790 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Tazatel asi nemá moc páry o tom jak věci fungujou, mě třeba není jasný proč za ten Am-356 cpe ještě nějakej Teroz č. 423 (pokud jsem to z jeho překlepu správně pochopil), což je aktivní rozbočovač.Bez jakejchkoliv selektivních prvků tady řetězí zesilovače, což samozřejmě jen zesílí silný kanály a ty slabý nemají šanci. Ten Am 356 má přeci 2 vstupy, s použitím propustí a útlumáků lze zřejmě docílit uspokojivej výsledek. Odborník na Ostravu nejsem, ale jestli se na 1 anténu bere vše, tak je to jasný. 27km od vysilače ostatní "silný" multiplexy není třeba vůbec nutný zesilovat. Tak jak tu psali jiný, vrátit původní sestavu, která nějak fungovala anebo zavolat technika. Ještě by mě zajímalo jak je to celý napájený. |
hogofogo11
Registrace: 9/2014 Příspěvků: 709 |
![]() |
|
therockJá bych se vrátil k sítu. Teprve potom bych experimentoval. |
neuzil
Registrace: 7/2009 Příspěvků: 1 528 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Zosilovač am-356 ako aj teroz č.423 sa použiva na kritie strat pri dlhom kabli ako aj strat pri rozbočovani.Na zosilnenie signalu sa použivaju predzosilnovace.Rozbočovač teroz č423 ma zisk15db a šum4db.Možeš vyskušať am356 dať preč z rozvodu a nechať len rozbočovač teroz 423 či sa prijem nezlepši.Aktivni rozbočovač teroz potrebuje napajanie zo zdroja preto musiš pri telke použiť trafko zo sitovej anteni trebarz ak je funkčne.Trafko pripojiš na vystup 1 z rozbočovača.Na rozbočovači to maš označene kde je vystup 1. |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 790 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Jak pravili synci,typ antény není vhodné měnit.Kanály 38,50,59 jsou z různých vysílačů okolí OVY,proto by nebylo od věci sdělit lokalitu (přesné souřadnice na 10 cm však nesděluj).Třebas by se vysvětlil příjem K45,že není z OVY ,ale z Hlubočce.Dále budeme mudrovat dle lokality. |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Vrať tam to PLZEŇSKÉ síto,proč je tam slučovač a rozbočovač?,mám na okně kvůli zateplení MALÉ plzeňské sito+teroz širokopas.18db-jede vše,37,38.45,50,54-41,55,s problémy,uvažuji o výměně za velké/upevnění vykoumám/-až naskočí zkušební dvb-t2/hewc!![]() Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Ohledně kanálu 38 a 45 je možné že jsem se mýlil je pravděpodobné že někde na webu jsou chyby v umístění a jejich parametrech.příjem je z místa Skalice u Frýdku-místku barák se nachází mezi řekou morávkou(severní strana) a kopcem(jižní strana) příjem z Lysé hory je nemožny. Stačí takový popis umístění? Terazo rozbočovač tamm mám kvůli ztrátám na kabelu, koncovým krabicim a dalších rozbočovačích. jeden kabel z rozbočovače vede do jednoho patra a druhý o patro níž do koncové krabice. V každém patře jsou dve televize tím pádem jeden rozbočovač. Napájení je řešeno přes napájecí můstek zapojen do 1. vstupu teraza, zdorj je 12V/500mA Fubu jsem volil podle recenzí a tak podobně a kapku místa jsem potřebal na stožáru. Vidím že asi to byla chyba. Na alcadu jsem zkoušel potenciometrem upravovat zesílení od 0 tak i maximum. Při 0 ostatní multipexy už byly na hraně se signalem. OK vyzkouším odpojit alcad a druhý vstup na slučovači jsem ctěl nechat na druhou stranu pro příjem poských progarmů. |
therock
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Tahám Skrzyczne/wisla/z druhé strany baráku,ale znám tu jednoho, co na plzeň zadním příjmem bere uplně vše i z polska/je to v zákrytu/,ty jsi ale bokem-to nepujde,jeden slučovač musíš mít,smůla!![]() Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...občas v zimně se mi podařilo na zpětný odraz u síta chytnout polsko |
therock
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Bohužel,ten uhel je velký,bydlím v Havířově,tím nemám problém ani s kopcem u Opavy,u tebe by mohl být,wisla je mimo hodně ,2 anteny!![]() Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Zdar,tuším,že Skalice je na Ostravu mírně pod kopcem (nedíval jsem se na terénní profil).Spíše mne zajímá ta anténa FUBA,na webu výrobce není žádná zmínka o DAT 912B LTE,pak ten filtr mohl někdo dodělat doma a "zmrvit" anténu.Překvapila mě FUBA,že nemá vyzařovací charakteristiky (možná to již normy nevyžadují),totiž síto bude v azimutální rovině mít větší úhel příjmu ,což by mohlo být lépe (cca 50°) pro uvedené vysílače,u FUBY bude tak 30° a méně.V extrémních podmínkách je i "bezvýznamný" decibel dobrý.Ve vertikální rovině (elevace),by to mohlo být cca podobné.Každopádně kvalitní velké síto se Ti osvědčilo.Začal bych tím sítem a zjištěním,že "FUBA" nemá doje*baný LTE filtr.Budeme to sledovat. |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...therock napsal, ze to chytal puvadne na stary sito z Polska pokud dobře ctu, takze se podle me nejednalo o poctivy cesky plzensky sito s hustsi odrazovou stenou.-) |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 679 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Celá tata diskuse je podle mne o ničem, bretah Vám to řekl zcela jasně v prvním příspěvku, jelikož již staří řekové říkali "BEZ MĚŘENÍ NENÍ VĚDĚNÍ" a platí to dodnes. A nemysleli jen tak nějakou vadasku, ale opravdu přístroj který měří všechny parametry, ale také ruce a hlavu která ví co dělá. Pak je to opravdu otázkou pár minut co je špatně. Veškerá jiná činnost v současné době příjmu digitálních signálů je pouze pokus a omyl a nikdy stejně nevíte, kde se na ose kvality příjmu nacházíte, protože celý proces řešíte pouze hraje či nehraje příp. kostičkuje a to je dost málo. |
teslaton
Registrace: 7/2007 Příspěvků: 58 |
![]() |
|
RE: Problém s príjmem DVB-T, kanály 38,50,59 O...Jde o to, že si rád každý zalaboruje. Pozvat si odborníka to není ono, není z toho potom ta radost, když to jede. A ještě je to zadarmo. |
sateliťák
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 081 |
![]() |
|
![]() |