Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Technisat DIGIPAL DAB+(Freenet) - bída

Mám půjčený tento model na zkoušku. Hezký design Menu, ale tím to končí. Ze zatím neznámých důvodů nelze sledovat FTA programy rakouské platformy SimpliTV(ORF 1,2 a ATV 1 a 2). Naskenoval jsem všechny multiplexy SimpliTV z Jauerlingu, signál kolem 60dBuV, MER 28-30dB, už při skenování nepochopitelně kolísá bargraf "Kvalita", chvíli 100%, pak delší interval 0%. Všechny programy se uloží(cca 40TV a Radio), ale nehraje ani jeden FTA, ani se nenačte EPG, nehrají ani rádia. Objeví se nesmyslná hláška o slabém signálu(301). DVB-T2 signál z Javořice s horšími parametry než Jauerling hraje bez problému. Nejspíš nějaké SW omezení(jedná se o model s názvem Freenet - Německá platforma)...
DAB: velmi špatný tuner!! V přímém porovnání s červenou klíčenkou z Aukra pro SDR(RTL2832-E4000) prohrává naprosto evidentně. SW DAB Player přes klíčenku hraje i v situaci, kdy zvuk z Technisatu díky neschopnosti zpracovat slabý signál utichá... Testováno na signálu ČRo/ČRa ze Žižkova v lokalitě České Budějovice. Velké zklamání...

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Technisat DIGIPAL DAB+(Freenet) - bída

Z toho Jauerlingu se jedná o pět multiplexů, žádné preecho ani podobná degradace, SFN je pouze na kanále 31, ostatní jednou pouze z tohoto vysílače. Signál dlouhodobě stabilní, bez problému. TV Panasonic i s modulem SimpliTV chodí bez problému i na základní kodovaný balík, TBS karta 5881 chodí rovněž bez problémů, měřidla Planar i Rover měří u všech pěti multiplexů MERko mezi 28-32dB.

On Air!

Saxon

https://www.parabola.cz/forum/topic-93806/

lance
Registrace: 10/2008

@Saxon

není to hevcem??

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Pierre

Kompresní algoritmus videa přece nebude mít spojitost s hláškou "slabý signál, přesměrujte antenu". Jakoby byl blokován profil T2/Mpeg4. Přitom T/Mpeg4 funguje normálně.

On Air!

Saxon

Technisat

sa tu spomínal aj súvislosti s prenosmi do kín - nezobrazoval tuším kombináciu DVB-S2/MPEG2(HD)

mmc
Registrace: 1/2006

@mmc

Ano, je to tak. To ale neukazoval hlášku o špatném signale z antény.
Ještě si nejsem jist, že přenos z oper kdysi v počátcích běžel na DVB-S transponderu a MPEG2 a taky to neslo. Jestli to omezení/blokace nebylo spíš pro kombinaci MPEG2/HD rozlišení.

On Air!

Saxon

andmmc - 2011

https://www.parabola.cz/clanky/4286/prijem-prenosoveho-fta-kanalu-z-metropolitni-opery-v-new-yorku/

Pamatuju si ještě dobře:)

Tehdy to byl DVB-S transponder a QPSK modulace, jestli to už tehdy Technisat štrajkoval nevím.

On Air!

Saxon

Saxon

Při pokusu o příjem feedu do kin Technisat neukazje nic, jde pouze zvuk bez obrazu. Patrně tedy je softwarově zablokován příjem MPEG2 HD s vysokým bitrate(AVR cca 15Mbps). Vysílání z Opery de Paris šlo bez problémů, protože, jako jediné, je v DVB-S2, mpeg4, H264, 8PSK. Zajímavvé by bylo zkusit příjem feedu do kin z Moskevského Bolšovo těatra, které má parametry: DVB-S2, MPEG2,a odlišnou modulaci 8PSK. Já to zkoušet nebudu, už nervy na Technisat nemám, když i nejlevnější klumpy tenhle "problém" vůbec neřeší. Kdysi byl u Technisatů také softwarově zablokován příjem některý kanálů pro dospělé pány. Rv

konas
Registrace: 12/2014

V každém případě děkuju za zprávy. I když nepříznivé. Plně to odpovídá mé situaci a zkušenostem (i když já je nemohu prokázat exaktně a proměřit parametry signálu). Dokonce mi počasí 2 x otevřelo okno na Jauerling a všechny 3 muxy (21, 31, 38) opět totéž.
Pro zajímavost: Technisat umí přijímat H.264 v DVB-T2 muxu, a to dokonce FTA kanál mezi zakódovanými. Slovenská Plustelka funguje i s méně kvalitním signálem (parazitní signál z antény v H polarizaci a jiném směru).
Takže nějaký umělý blok nebo banální chyba softwaru přijímače. Hádejte, co mi napsal support Technisatu - "slabý signál nebo jeho kvalita". Takže mám ještě pár dní času na vrácení...

Michal

P. S. Druhé vlákno s původním dotazem "uzavřu", ať se tu moc neplevelí

misko

demodulace

Takze tim je potvrzena chyba demodulace v Digipalu DAB. Otazkou je, na co Technisat zapomnel, tedy co je odlisne v AT DVB-T2 oproti CZ+DE. Jedna vec me napada - v AT maji PP4, v CZ+DE je PP2.

ivovi0
Registrace: 11/2008

Hmm, ted jsem si vsiml "Všechny programy se uloží..". Opravdu nacte a ulozi programy? Pak by to problem s demodulaci asi byt nemohl. Pak by tedy mohlo jit o problem se sdilenim elementarnich toku (SD-HD), coz nikde jinde nez v AT taky pokud vim neni. Ale co ten indikator kvality? Jedine snad tak, ze pokud nedostane ocekavany PID, tak shodi indikaci kvality. Zajimave.

ivovi0

@ivovi0

Jo, přesně tak - načte a uloží programy. Ale odmítne načíst FTA, rádia i proma SimpliTV a nezobrazí vlastnosti kanálů v daném muxu.
Indikátor kvality se chová ještě "divočeji" u dálkového příjmu (v mém případě ca 200 km vzdálený Jauerling). Osciluje mezi 0, indikovanou "kvalitou" dle měřáku a 100%. :-)

M.

misko

Ivovi, ano naskenuje a uloží. Na Wendlsteinu jsou multiplexy jak PP2, tak PP4. Takže předpokládám, že to problém nebude. Ostatně to mohu ověřit. Napadá mě zkusit test za pomoci transmodulatoru z T2 do T. Není to řešení, jenom test, jestli není SW zakázána kombinace T2 s MPEG4kou.

On Air!

Saxon

Misko: aha, nevšiml jsem si tvého pokusu s Plustelkou.

On Air!

Saxon

Je to zajimave ze to nejde, uz z toho duvodu, ze prave Technisat Digipal DAB+ je urcen i pro rakousky trh podle oficielnich stranek Technisat. Nekde udelali soudruzi z NDR chybu.

HYPER
Registrace: 11/2010

A posledni moznost co me napadla, ze prijimac bere vazne informace v NIT tabulce (kmitocet, nastaveni modulace) a pokud nejsou spravne, snazi se porad preladovat(nebo nastavovat modulaci) nekam a zpet.

ivovi0

Hlavní problém přijímače opraven. Nový software z 10. 1. 2018 umožňuje korektní příjem nekódovaných rakouských programů ORF 1 a 2 (včetně rozhlasu).
Přijímač správně dekóduje a zobrazuje informace o muxu včetně indikace kvality a síly signálu.
Na změnu jsem přišel vlastně náhodou. Pokud se nemýlím, tak je nutné provést nové vyhledání programů v muxu.
Všechno ale není úplně růžové. Při vyhledávání kanálů stále nefunguje správně indikace kvality signálu (pořád osciluje mezi 0 a 100 %). Ale po naladění už je všechno v pořádku.

M.

misko

Jen kdyby to mělo displej na slideshow.

On Air!

Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra