Quantcast

Příjem přenosového FTA kanálu z Metropolitní opery v New Yorku

| Tisk

V tomto článku se s Vámi podělím o zkušenosti s příjmem FTA přenosového kanálu z Metropolitní opery v New Yorku /dále METOP/. Tento kanál vysílá prostřednictvím družice Intelsat 10-02 (1°W) na transpondéru o kmitočtu 11530 MHz, ve vertikální polarizaci a se symbolovou rychlostí 12891. Příjem a naskenování programů není úplně standardní záležitostí a tak si tuto distribuci popíšeme.

Tak především je třeba uvést, že tento transpondér vysílá jen několik málo minut před začátkem přenosu z New Yorku. Pravidelné začátky bývají v konkrétní sobotu v 18:45 středoevropského času, ve výjimečných případech ještě o hodinu dříve. V New Yorku resp. na celém východním pobřeží severoamerického kontinentu je v tuto dobu jak známo o šest hodin méně.

Další skutečností, která může naskenování a příjem samotný komplikovat je zjištění, že VF úroveň přenosového transpondéru před začátkem samotného přenosu je velmi nízká a na běžných průměrech parabolických antén /80-85cm/, nebo na nepřesně nastavených parabolách to může způsobovat, že je příjem pod hranicí stabilního a nerušeného příjmu. Pro dokreslení tohoto stavu jsem se rozhodl signál transpondéru se signálem METOP porovnávat vždy s úrovní signálu TP rumunské platformy Digi TV na kmitočtu 12723H, která jak známo patří mezi nejslabší z tohoto paketu a družice Intelsat na pozici 1W. Už v tuto chvíli podotýkám, že po dobu testování změn úrovně TP METOP byla úroveň TP DigiTV naprosto stabilní a neměnná, jinak by naše testování nemělo žádný význam a vypovídající hodnotu.


obrázek

Spektrum z antény T90 před začátkem vystoupení


obrázek
Hraniční parametry signálu METOP před začátkem představení /T-90/


obrázek
Ve stejný okamžik naměřené parametry a úroveň transpondéru DigiTV /T-90/.

Přibližně deset minut před začátkem přenosu jsem měření signálu prováděl na toroidní anténě T90, která je standardně nastavená na příjem v rozsahu 4W-42E, takže LNB Inverto Black Ultra byl téměř na kraji lyžiny. V tuto chvíli byl rozdíl v úrovních obou transponderů téměř 7dB v neprospěch METOP /viz. snímky nahoře/.

Měření po začátku přenosu již bylo prováděno na profesionální multifokální anténě Visiosat BIGBISAT, proto neporovnávejme úrovně z antén T-90 a BIGBISAT. Rozdíl byl jak ve velikosti antén, typu LNB i svodu. Na anténu BIGBISAT jsem byl připojen přes dvaceti metrový svod a programovatelné relé, signál z T90 byl odměřen hned na LNB u talíře.


obrázek
Spektrum z antény BIGBISAT během vystoupení


obrázek
obrázek
obrázek
Z těchto čtyřech snímků už je patrné, že signál METOP je téměř srovnatelný se signálem Digi TV. Pochopitelně mám na mysli VF signál, nikoliv technickou kvalitu obsahu…

Po začátku představení se začala úroveň signálu TP 11530V zvedat dokonce až na úroveň 1,5dB pod úroveň signálu transpondéru 12723H. Pak ovšem signál i během přenosu nadále kolísal až na úroveň 3dB pod úroveň 12723H DigiTV. Z toho zjištění jasně vyplývá, že pro stabilní a spolehlivý příjem, pro eliminaci výpadků při kolísání úrovně signálu METOP je třeba anténa minimálně 85cm, ideálně s LNB na 1W v ohnisku.


obrázek
obrázek
Nyní k vysílanému streamu METOP. Transpondér 11530V je klasický DVB-S feed, obsahuje jediný programový stream, ve kterém je videosignál komprimován algoritmem MPEG2, rozlišení obrazu je 1080 řádků a 1920 obrazových bodů na řádek s prokládaným řádkováním.


obrázek
Bit rate videa se pohyboval mezi 12 až 13 Mbit/s


obrázek
Audiosložka byla komprimována v systému Dolby Digital, jedná se o plnohodnotné vícekanálové audio v obvyklém rozestavení 5.1.


obrázek
Bitrate audia byl 448kbps.


obrázek
Přestávkový program nabízí i zajímavý pohled do zákulisí /přestavba scény/


obrázek
Světová operní diva Renée Fleming /vlevo/ v tomto okamžiku coby reportérka sobotního přenosu zpovídá protagonisty sobotního vystoupení v newyorské opeře /19.3/.
Pro zajímavost uvádím, že Renée Fleming navštívila v roce 2009 Český Krumlov, v rámci Mezinárodního hudebního festivalu – přímý přenos vysílal ČRO 3 Vltava.

Obraz i zvuk je opravdu na vysoké technické úrovni. Po obsahové stránce si dovolím hodnotit pouze zvuk, který byl snímán a mixován opravdu s bravurou. Sólové byly slyšet naprosto čitelně, bez retnic a podobných nectností, zvuk orchestru byl naprosto vyvážený.



Zkušební záznam desetiminutového úseku měl na disku velikost 1,28GB.

Aktuální program přenosů naleznete zde:

http://www.metinhd.cz/prg.php

Distribuční feed z Metropolitní opery v New Yorku si můžete vyzkoušet právě dnes - v sobotu 9.4.2011.


obrázek
Saxon





Reklama




Vybrané články