Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Problém s dvb-t2 kanál 26 a 28 z Javořice v Třebíč

Prosím znalé o pomoc s problémem příjmu.

Bydlím v bytovém domě, společná anténa. Televize Samsung UE48J6272 s DVB-T a DVB-T2. Dokud jsme měli v rozvodu jen DVB-T první generace tak my všechny programy hráli perfektně, ale jelikož bylo spuštěno digitální vysílání druhé generace DVB-T2 tak jsme si nechali pustit do rozvodu DVB-T2 kanály 26 a 28 z Javořice výkon 100KW přímá vzdálenost 40km a kanál 56 Vanternerk vzdálenost 9 Km výkon 5KW. DVB-T stále super, DVB-T2 kanál 56 super, ale kanály 26 a 28 z Javořice kolísá kvalita a vypadávají. Síla signálu je dle TV 94% kvalita některé dny 100% a je to OK, jindy kolísá mezi 30-90% a TV vypadává signál jak klesne kvalita dolů zvyšuje se počet chyb až je počet chyb 2000 vypadne i síla a vypadne signál. Byla u mne odborná anténní firma provedla kontrolu a nové nastavení a po té vše při stejném problému. Přišli znovu, vše měřili, jim vše fungovalo na měřáku byli funkční, mě televize vypadává. Svedli to na kvalitu tuneru v TV a že problém je u mne. Vyzkoušel jsem setobox a tam vše hrálo bezproblémově. Následně byla TV odeslána do servisu Samsung v Brně, kde byla provedena diagnostika. Na žádný problém nepřišli, jim kanály 26 a 28 hráli bez jakého koliv výpadku (oni neměli naladěnu Javořici, ale Kojál nebo něco jiného u Brna), TV je prý bez závad, problém prý je v anténím rozvodu nebo zesilovači, proč fungoval setobox vysvětlili tím, že setoboxy mají prý mnohem cilivější a méně náchylné tunery než Televize a odkázali mne na anténní firmu ať doladí antény. Vyzkoušet doma jinou TV s DVB-T2 nemohu, zatím nikdo známý Tv s DVBT2 nemá. Prosím o radu co dělat, jak to řešit. Chtěl jsem se vyhnou kupování setoboxu a tím dalšího ovladače. Díky za rady.skousim sehnat kde to jde

ondratr
Registrace: 8/2018
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 61
Odpověď v diskusním vlákně

@ondratr

Je naprosto zbytečné o tom jakkoliv dál diskutovat. Problém je zřejmý a jedná se o "závadu" v televizorech a STBoxech. Některé přijímače neumějí zpracovat signál přicházející současně z výce vysílačů. SFN jim prostě dělají problémy. Přesný popis problému předložil SAXON na jiném webu s tématikou DVB. Takže problém je znám a je přesně popsaný. Já jsem se s ním setkal už několikrát také. Došel jsem ke stejnému závěru jako SAXON. Potíž je v tom, že problém není řešitelný na straně vysílání ale pouze na straně přijímače. Pokud je možné echo omezit umístěním a nastavením antény, je to šance na řešení. Pokud to možné není, nezbývá než výměna přijímače. Samsung a ostatní problémmové značky musejí dostat přes prsty, protože jejich přístroje neumějí SFN dle normy. Dokud je ovšem někdo nedonutí nedonutí násilím, budou dělat mrtvého brouka. Je potřeba povolat ČTÚ, aby řešil problém na místě. Jedině ten může vydat neprolomitelný rozsudek. Já už jsem komunikaci s ČTÚ na toto téma započal. Jen je potřeba, aby nás bylo víc. Takže to berte všichni jako výzvu a začněte otravovat ČTÚ, aby donutili Samsung uznat problém a problematické přístroje opravili. Dále by po prstech měli dostat i ČRa, protože jejich certifikace je pouze administrativní akt. V opačném případě by totiž tento problém nemohl vzniknout!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

Já jsem té certifikaci docela fandil, byla to jejich iniciativa, to kvituji s povděkem. Kdyby nebylo certifikace, tak bychom řešili MPEG-4 / MPEG-H kauzu, takhle řešíme ECHO. Také jsem volal po ,,novelizaci,, D-Booku.
Bohužel SFN je tak strašně důležitým článkem v řetězci, že pokud ho ČRa při ověřovacím procesu nesimulují, je to problém.
Když jsem se Marcela Procházky minulý rok ptal, jestli jsou si jisti, že už nic v přechodových a finálních sítích přenastavovat nebudou a pojedou ve stejném duchu dál, tak mi to potvrdil. Konec konců, jinak se odpovědět ani nedalo.

Pro ostatní:
Znovu opakuji - ověření technologie a vůbec celého řetězce masově, v praxi - to je důvod, proč vůbec existují PŘECHODOVÉ JEDNOFREKVENČNÍ SÍTĚ. Kdyby se vysílaly jenom hejbací monoskopy s písničkou na pozadí, tak to smysl má. Přenášení modulací TV programů není hlavním úkolem Přechodových Sítí.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

RE: Problém s dvb-t2 kanál 26 a 28 z Javořice...

Chytám programy CT HD z DVB-T2 na 26 kanále v okolí Vyškova na jednu anténu a to asi ze čtyř vysílačů v jednom směru,pátý Kojál je za anténou.Tyto čt programy mě dost kostičkují.Podle této diskuse je na vině ono zmiňované SFN ? Ostatní programy DVB-T2 jedou normálně.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

@Jarous

Nikoliv. Na vině je odfláknutý tuner v přijímači. Úniky modulace vlivem sčítání VF vektorů je v případě SFN běžná věc, se kterou si přijímače musejí umět poradit. Některé přístroje to ovšem neumějí a tím vznikl tento problém!

Enik

Z toho děláte T2 drama. Tento problém už se objevoval v době DVB-T sítí. Pamatuji si, že jsem musel schovat anténu za výtahovou šachtu, aby na ni nedopadaly signály druhého vysilače.
Na JM to dělá kolize Kamzíku a Velké Javoriny u K56, který je použit na obou vysilačích. Sólo kanály na obou vysílačích tento problém neměly.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@omar3

A co jsem asi psal.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat

"...Dokud je ovšem někdo nedonutí nedonutí násilím, budou dělat mrtvého brouka. Je potřeba povolat ČTÚ, aby řešil problém na místě. Jedině ten může vydat neprolomitelný rozsudek. Já už jsem komunikaci s ČTÚ na toto téma započal. Jen je potřeba, aby nás bylo víc. Takže to berte všichni jako výzvu a začněte otravovat ČTÚ, aby donutili Samsung uznat problém a problematické přístroje opravili...."

- jen bych doplnil že stejně nebo možná ještě účinnější metoda je nekompromisní zveřejňování problematických značek, tj. negativní reklama resp. osvěta všude možně - nebát se "popularizovat" tyto problematické značky a nechodit kolem horké kaše - ohrožení prodejů může donutit výrobce k reakci daleko účinněji než nějaký ČTU...

lance
Registrace: 10/2008

@omar3

"T2 drama" z toho dělá fakt, že v T2 budou provozovány daleko rozsáhlejší SFN než v T takže tyto problémy se budou projevovat u T2 daleko častěji než v T

lance

@lance

To jo, ale není to nic nového s čím bychom se doposud nesetkali. Princip zůstává stále stejný, omezit vícenásobný příjem.
Pokud si to člověk nedělá sám, tak v problémových lokalitách vyjde levněji pořídit si kabelovou televizi nebo satelit, než složitě řešit a platit pozemní příjem.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

@omar3

To ano, ale situace kterou popisuješ funguje, pokud máš RD a individuální příjem, souhlasím s tím, že v některých místech se dvb-t příjem zřizovat nevyplatí. Tazatel je ale v jiné situaci, v domě je podle všech zde uvedených indicíí funkční STA a problém je v jeho TV Samsung.
Co se týče této značky, taky jsem s ní před několika lety skončil, dodnes si pamatuji potíže u klientů, když Pařízek "převzal Mux 4". Tzv "značkové" servisy i support Samsung lhaly a problémy se vždy snažily svést na špatnou instalaci. Lidi přesvědčilo až to, když jsem jim tehdy na pár dnů půjčil "externí settopbox".

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

@omar3

no jenže mnohé "problémové lokality" jsou problémové právě jen kvůli určitým přijímačům které nezvládají co mají zvládat, takže důrazné doporučení je - pro účely příjmu dvb-T/T2 nekupovat Samsung a LG (příp. další problémové zn..!!)
U settopboxů je situace podobná, tam ale naštěstí nejde zas o tak velké prachy jako u nové televize...
Je škoda, že ČRa se při certifikaci nezabývají ověřením/simulací funkčnosti zařízení v SFN !

lance

Ten, kdo je blízko jednoho vysílače to zpravidla neřeší, neboť se s problémem SFN nesetká.
Jiná situace nastane v lokalitách, kde se prolínají různé vysílače z více směrů a je problém raz dva :-/ Ať už v dosluhujícím DVB-T nebo nastupujícím DVB-T2!
např. https://www.parabola.cz/forum/topic-95190/
Každý o tom víme své :8)
Velkým zátěžovým testem však bude teprve podzim s každoroční inverzí! No to bude teprve mazec ;)
Dejme tomu takový MUX 26 x 6 různých vysílačů, to bude teprve mňamka a pravý zátěžový test spracovatelnosti a funkčnosti SFN :8)

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007

Delta

Přesně tak, tohle už jsem si říkal několikrát.
Pamatuji roky, kdy to bylo schopné po dobu inverzní oblačnosti intervalově likvidovat příjem i po dobu 14dnů. Konkrétně u nás příjem muxu ČT K33 z Javořice signálem z Bukové hory.
Teď bude situace mnohem horší. Už jsem měl tu čest doma pocítit výpadek multiplexu ORS A z Jauerlingu K31, signálem ze Svatoboru. A to přijímám Rakousko dlouhou kanalovkou a Svatobor mi svítí pouze do zadního laloku.
Bohužel, nikdo mi doma výtahovou šachtu jako Omarovi nepostavil...:))

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

Protože se tím zabýváš profesně, tak se musíš dobrat také výsledku!
Tím se hoodně prověří celý přijímací řetězec! Kdo má signálovou rezervu a dobrou sestavu, tak bude hrát. Jedno jestli na STA nebo ITA.
Kdo ne, bude mít kostkolend nebo nápis žádný, či nekvalitní signál a nedej bože rovnou restart zařízení zacyklený ve smyčce!
Kdo neviděl neuvěří!
No teď si z toho děláme legraci, ale pak to bude horší :((

Hezké dny, nerušený a funkční příjem bez výpadků :-)

Delta1
Registrace: 6/2007

Já mám ale obavy, že s tím možná ani nic nesvedeme. Doteď jsem delal v těchto oblastech mux1 z Votic(K53).
Pochopitelně se jedná o oblasti, kde nelze přijímat Kleť kvůli přírodním překážkám...

On Air!

Saxon

Ac se mi obecne ze znacky Samsung dela koprivka (a je pravdou tvrzeni o nevalnych prijmovych schopnostech jejich TV v siti SFN), tak mi opravdu neni jasne, pokud k nejake zmene nepristoupi z vlastniho rozhodnuti, jak by je a podobne vyrobce mohlo CTU nebo kdokoliv jiny donutit k eventualni naprave. Pokud totiz u nas nikdo narizenim/doprucenim nespecifikuje konkretni technicke podminky (podobne jako v d-booku specifikovane min. urovne C/N) meze mozneho prijmu v siti SFN, pak se muzem jen dohadovat co je jeste v pohode a co jiz za hranou. A jak a nebo co tedy specifikovat?, min pozadovany odstup akt. signalu od echa?, od preecha? , od echa i preecha vc jejich odrazu a odrazu akt. signalu?, od odstupu techto signalu v navaznosti na vzdalenosti jednotlivych vysilacu nebo odrazu? od urovne MER, nebo MER by CAR. (ktera se mimochodem v techto pripadech zobrazuje uplne ruzna i u profesionalnich zarizeni)?

kaos
Registrace: 2/2009

to mirasat

dekuji za odpoved a fota z displeje meraku, jen si nedovedu predstavit ten cas venovany naslednemu zpracovani do finalni podoby
p.s. cim to, ze ty hodnoty MER se tak lisi (zakl. nahled vs. MERbyC) ?

kaos

Kaos

MER by Carr: bohužel jsme příčinu těchto odlišností nezjistili ani v Itálii od výrobce. Resp, firma Sortec Bratislava se na to vykašlala. Mám ještě schované screeny z měření zarušeného signálu DVB-T jiným signálem z jiného regionu(vysokohorské podmínky) kdy v základním okně byl noblesní C/N přes 30dB, MER těsně nad 20dB, ale v okně MER by Carr bylo jakoby vše v cajku. RMS i marker hodnota MER kolem 30dB. Příjem na TV i na meřáku byl evidentně s výpadky.

On Air!

Saxon

Začíná se mi to líbit. Konečně se něco děje. Říkám pořád, že odborné kruhy musí být napřed před zákazníky, aby si novou technologii ošahaly a v době přechodu už měly jasno.
Pro mě je pozemní příjem pouze pro orientaci na mediální scéně, zálohu a pro případ, že mi kabelový operátor zablokuje sportovní přenosy.
Přechod na T/2 nechávám až úplně na poslední chvíli. Nebude to jednoduché, mám silné signály z Hádů, Kojálu a Pálavy. O něco slabší z Barvičky a Tlusté Hory. Ještě použitelné z Javořice a Pradědu. Co z toho vznikne se uvidí. Doma výtahovou šachtu nemám, ale pomocí hřebenu střechy dokáži odstínit jednotlivé vysilače ČRa. Horší to bude s Pařízkem, Slovenskem a Rakouskem, kdy musím antény vystrčit nahoru a ty pak poberou všechno.

omar3

aktualizace

Tak jsem dále pátral, oslovil i české radiokomunikace. vyzkoušel další setobox- také má problémy. Takže 1xTv (samsung) a 1xsetobox (alma) vypadávají, 1x setobox (emos) bez výpadků. Objevil jsem v domě člověka, který má tv S DVB-T2, ale ještě ji nemá naladěnou, teď odjíždí na dovolenou, tak pak otestujeme u něj.

Ale celkově co píší lidi na můj problém na diskuzích a co my odpověděli české radiokomunikace: " Potíže se vzájemným rušením v jednofrekvenčních sítích SFN je možné tehdy, pokud se používá komplikovaný anténní systém, který je směrován do více směrů - tehdy se do příjmové soustavy dostanou signály na stejném kanále podobné intenzity, ale s časovým posunem, který je mimo rozlišovací schopnost přijímače. Nastavení jednofrekvenčních sítí je takové, aby došlo k eliminaci vzájemého rušení (jev se nazývá preecho), nedokážeme však ovlivnit na straně diváků takové nastavení antén, které umožní průchod signálu z dalších směrů.Ve Vámi uvedeném případě se jedná o velmi specifickou situaci, jejíž řešení je přesně na hranici mezi přijímačem a příjmovou soustavou. "

Problém tedy bude nejspíše dělat preecho z Kojálu nebo Děvína. Máme na domě antény natočeny na cca západ - javořice, cca severosevero západ - Vantenberk, jih - bývalé rakousko. tyto jsou zapojeny, pak anténa na kojál údajně odpojená a ještě jedna anténa na výchd, ta nevím zda je zapojená nebo odpojená.

Odborná firma se nyní zaměří na problémy s preechem, když jsem s nimi mluvil, tak v podstatě přiznali, že ho vůbec neřešili. Dali nové antény, zkusili sílu na měřákách a jelikož jim vše fungovalo tak to ukončili. nyní začnou znovu řešit problém ve spolupríci se mnou a snad dořešíme. Díky za rady, napíši jak vše dopadlo a snad tato diskuze pomůže i dalším při podobném problému.
to lance: bylo by zajímavé vidět co a kam jsi na CTU napsal, aby jsme mohli napsat na to samé místo a podobný problém, laik jako já kolikrát může něco spíš blbou formulací pokazit než pomoci :-)

ondratr

@ondratr

To nove zjisteni (ze se v pripade STA echem, preechem, odrazy a.j. montaznici vubec nezabyvali) ovsem podstatne meni situaci a diskuse kolem toho vseho je asi uplne zbytecna, ono podobne odborne pusobi naprosta vetsina antenarskych firem, ale abych jim nekrivdil, nevim zda-li jste na bytovce nesahli po tom nejjednodussim a hlavne nejlacinejsim reseni a neco kvalitniho kvuli cene odmitli.
Z CRa ti odpovedeli v obecne technicke rovine a jelikoz bych nepredpokladal, ze tu STA nemate resenou selektivne kanalove (i kdyz asi je mozne vsechno) tak to nic neresi a tu eventualni pripadnou revizi z CTU byste asi zacvakali ze sveho.

kaos

To kaos

Přesně tak, kanalově to řešené není. V domě bydlí většinou důchodci a já když se před 7 lety pristehoval tak vše fungovalo, tak nebyl důvod nic řešit až nyní.

ondratr

@ondratr

Jestli v této situaci (instalaci pro více bytů), v tento čas existence rozsáhlých SFN sítí, se najde firma, která ani po opakovaných urgencích se vůbec nezabývá ECHEM (aby vám ukázali jeden podělanej obrázek z měřáku a vysvětlili o co jde), tak je to na zveřejnění jejího jména.
Ovšem o kvalitním tuneru to bude vždy !!!

Veškeré potřebné informace již byly napsány, téma je vyčerpáno.

mirasat

add ondratr

... a domnivam se, ze v dane lokalite vhodnym technickym resenim je urcite mozne nevhodne signaly v siti SFN a odrazy potlacit i vice nez o 10dB a v tom pripade si s tim musi poradit i ten Samsung

kaos

ČRa odpověděly,

ovšem problém zůstává. Kanálové řešení a kvalitní antény jsou snad samozřejmost. Pokud někdo toto pravidlo nectí, pak je fušer. Problém ovšem je tam, kde i úzce směrová anténa přijímá signály z více vysílačů. V případě mojí lokality jsou to mnohočetné odrazy od pohoří Jeseníků. Takže problém je v podstatě neřešitelný. Anténa nasměrovaná na Praděd spolehlivě přijímá dokonalý odraz z Kojálu (-10dB)!!!

Enik
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 61

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra