Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Seřízení toroidní paraboly T55

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit se seřízením a nastavení LNB na toroidní T55 parabole. Jsem znalý antén spíše z hlediska rozvodů a připojení. Seřízení parabol dělali jen moji bývalí šéfové. Měřák mám, dlouhodobě půjčený.Satlink W6908. Obyčejnou parabolu nastavit pro mne nikdy nebyl velkým problémem. Pár hodin hraní a bylo to. Toroid je ale oříšek. Oslovil jsem antéňáky v regionu, ale každý mě s tím poslal .... Prý je to špatně nastavitelný, a sr.t se s tím nikdo nechtěl. Povedlo se mi sice nastavit prozatím aspoň dva a to 19°a 23°, chtěl bych však ještě 28°a ještě 13°. Základ, konzole je přesně v úhlu. Mě jde hlavně a ty náklony a konečné nastavení LNB. Možná jsem něco přehlédl a zapoměl ? Díky za každou radu. ;)

mysacek1
Registrace: 3/2010
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 36
Odpověď v diskusním vlákně

@mysacek1

A co použít Satellite Dish Pointer.

jjery
Registrace: 12/2012

@jjery

Já zkoušel dvě stránky, jednou doporučenou v návodu a obě neexistujou. Ale zkusím "strejdu Gůgla" :-D. Díky za tip.

mysacek1

@mysacek1

Za posledné 2-3 týždne sa to tu nespočetnekrát spomínalo, stačilo trochu čítať tu na fóre... http://www.dishpointer.com/ A máš tam všetky podstatné údaje... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

RE: Seřízení toroidní paraboly T55

tak je tady takova kalkulacka, otazkou je jestli to funguje i na malou antenu https://satlex.de/cs/wavefrontier_calc.html

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

Nic nepočítej z tabulek, protože

1. Nemáš kolmý stožár nebo konsolu, máš tam chybu v %!!!
2. Nemáš jak měřit jemné úhly čehokoliv.
3. Rozhodujícím kritériem je maximu kvality signálu při ručním posunu, natočení LNB v objímce (skew LNB), atd.

1. 13 až 28, tj. 15 stupňů je šířka Tvého pásma
2. Střed je´28-7,5=21,5. Tam je slabá družice. Dej tedy střed na silnou 23,5E, najdi maximum kvality signálu a zafixuj vodorovné a svislé nastavení paraboly jednou provždy.
3. Rozsah Tvého pásma je malý, proto na 90 % nebudeš potřebovat manipulovat s natočením celé paraboly. Plně postačí nastavení sklonu paraboly na 0 stupňů. Chceš-li si ale hrát podle výše popsaného postupu, nic Ti nebrání. Jen si dosaď krajní pozice a nastavuj až do úplného ztopoření.

Torodiální parabola ma tři parametry nastavení: a)vodorovné, b)svislé a c)sklon celé paraboly. Pokud umíš klasickou parabolu, umíš vodorovné a svislé nastavení. Jak nastavit sklon, je popsáno výše.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Mohu zodpovědně prohlásit, že

T 55 na ostravsku stačí bohatě. Samozřejmě, že se nevyrovná T 90.
Výpadky v roce jsou na hlavních družicích v minutách za rok...

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Super díky moc ;)

mysacek1

toroid

dělal jsem s kamarádem a bylo to za dvě hoďky hotové i s montáží všech LNB.

Ideálně si to chytit na rovný sloupek někde při zemi a nastavit.

Nastavovali jsme od 13 - 28 E a 5 W.

Následně demontováno a převezeno ke koncovému zákazníkovi, tam už jen rychlá montáž...

Návod jak postupovat výše.
Každopádně jestli anténář řekne, že se s tím nechce srov..t, tak to není anténář.

vjosef
Registrace: 5/2008

tor 55

pokud ti to nebude hrát tak máš zmetek

dnurg
Registrace: 12/2016

Tak jsem to zkoušel podle vás, jak jste mi poradili. I z německých stránek:

https://satvision.de/ratgeber-und-workshops/multi-satelliten-antennen-ausrichten-969

Ale nenaladím víc jak 2, a to 19 a 23. Z 28 mi jich naskočí pár.
Souřadnice jsem použil pro Cheb:

https://www.satlex.de/de/wavefrontier_calc-params.html?satlo_east=28.2&user_satlo_east=&user_satlo_east_dir=E&satlo_west=13.0&user_satlo_west=&user_satlo_west_dir=W&location=50.10%2C12.40&la=50.10&lo=12.40&country_code=cz

Přijde mi to, že je to výrobní zmetek.
Konzole je podle váky, vyrobil jsem si speciál, abych šroubama mohl doladit rovně. Nastavil jsem Skew,a naladil jsem nejsilněji němce (19)
Jedu zatím nouzově na obyč parabolu a ta funguje dobře.
Zkusil jsem na té obyč parabole jen vedle LNB 19+23 přiložit 28 a naskakuje v poho signál pro Astru 28.
Takže na toroidu nejde asi ten odraz ? I když se nedivím, ty fórový plíšky jak držák, hrůza.
Skounul jsem stovky fotek a plánků, jestli jsem něco nesmontoval blbě, ale všechno je jak má bát, asi fakt nesedí.
Mám toho už plný zuby a asi poletí do popelnice :-/ :-/

mysacek1

asi je to zmetek , jinak fungujou normálně montoval jse 3, po přechodu na S2 padl signál , ale vše zahraje mám tam 8 konvertorů

dnurg
Registrace: 12/2016
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 36

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra