Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

sat koax Al nebo Cu

po pár letech musím vyměnit všechny kabely k lnb .Důvod ? Rozpadají se a praskají. Chci se tomu zas na pár let vyhnout a tak googlím a hledám nejvhodnější i nejkvalitnější ale jsem z toho už jelen. Potřebuji nejdelší do 20m v budově a cca k LNB venku 2m. Dotaz : lepší je Al nebo Cu ? Díky

HDbox FS-9105 +HD PVR fw 2.12.21 + DREAMSKY NXP 256 HD fw 1.60 - parabola 85 multifocus 28.2°E + 23.5°E + 13.0°E + 4.8°E + diseq 8/1 goto mm switch EMP+ motor 90stab HH ,karta skylink ICE + CA irdeto smit

v.h
Registrace: 1/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26
Odpověď v diskusním vlákně

Kabely

Ty nejlevnější kabely mi vydržely 10 let.Možná,že ještě déle by vydržely ale musel jsem sundat paraboly kvůli GO lodžií.

a2580123a
Registrace: 10/2014

RE: sat koax Al nebo Cu

Je to jedno, na zivotnost plaste nema Cu nebo Al vliv.
Kup kabel s PE izolaci.

J a
Registrace: 7/2005

použít kabel PE

a ne PVC navenek např.
Zircon CU 125 ALPE

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Treba použiť koaxial do exterieru na vonkajšie použitie taky čierny obal ma napr. tento https://satelity.ellano.sk/koaxialny-kabel-televes-t100-pe-2155-cu_35880.html

jopo166
Registrace: 1/2009

Draka 20let záruka !!Draka Coax 1,13 / 4,8 F PE nebo Draka Coax9 AD 11S CATV-Drop-Cable

matchboxx
Registrace: 9/2012

Ten venkovní kabel,by měl mít příslušný plášť (nejlépe BLACK PE), třebas BELDEN H125 Al BLACK PE.Pokud nemáš motor,pak všechno ostatní je skoro jedno - použij Al kabel.V té "budově" uvnitř,to patrně nebude na únikové cestě (kde může být vyžadován plášť LSOH ,místo white PVC).

hdpe
Registrace: 11/2007

Jinak všem dobrou chuť (k zápasu Federera).

hdpe
Registrace: 11/2007

Ako pisali vyssie - je putna ci Al alebo Cu, rozhodujuca je izolacia.

JanoHels

Jednoznacne PE kabel

Mna tiez caka vymena komplet kabelaze a od minuleho leta mi doma stoji 100m klbko Belden H125 CU PE.

Kolega PEON zasa vedla hlavneho kabla Triset 11 PE pouziva aj Triset 113PE, ktory je viac ohybnejsi.

Tak ci onak, jednoznacne ine ako PE kabel by som uz v dnesnej dobe nekupil.

Be independent and your TV screen will never be the same.

sato
Registrace: 2/2006

Mám tam koax z NDR dodnes.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Koax musí být

1. řádně upevněn, aby se nechvěl ve větru, čím častější upevnění, tím lépe,
2. co nejvíce chráněn před sluncem,jde o uložení kabelu na konstrukci paraboly, držáku či stožáru,
3. kabelové svazky lze chránit před sluncem vhodnou hadicí nebo kabelovými korýtky.

4. sato a hdpe mají pravdu.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

hele nejlevnější

vydrží 10 let i venku,tak ho vyměníš 3x za aktivní život,dřív budeš měnit LNB a dokdy budeš mít sat.příjem?co řešíš?

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Pierre

I takhle se to dá brát, ale čím jsem starší, tím jsem méně ochotnější se vracet k práci, kterou můžu udělat jednou a pořádně, samozřejmě platí u mne doma...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@tukan

chápu,já to tak dlouho odkládám,že to nakonec ani není potřeba

pierrepetr

Mam uz přes 10 let na sat a antenich rozvodech koaxiál Nordix 402 CU PE a zatím obal ok. Minuly rok na podzim jsem ho zkousel ohybat po 8 letech provozu u me babi na parabole a ohebnost byla zatím dobra a nepraskal. Takze i kvalitni koaxiál s PVC obalem se dal sehnat. Asi na tom něco bude pravdy, kdy výrobce udava garanci parametru az 15 let. Skoda, ze uz se nevyrabi. Jak je to s jeho náhradníkem zn. Geti, tak to nemam zatím overene.

HYPER
Registrace: 11/2010

@HYPER

já to neohejbám a zatím drží u všech ten za 3kč metr

pierrepetr

pierrepetr, to je prece jasne, když na to nesahame, tak to samozrejme musí drzet.-) Delal jsem to samozrejme lehce, při vymene diseqc prepinace. Rovnou jsem udelal i nove konce s F konektory vcetne vystupu LNB konvertoru. Urcite vydrzi ještě minimalne dalších 7 let. Dost blby koaxiál je CB 100 F, ten stoji poslední dobou za backoru, pokud bych mel porovnávat koaxiál s PVC povrchem. Ten je opravdu pouzitelny pro vnitrni instalace.

HYPER
Registrace: 11/2010

@HYPER

ta označení koaxů neznám a neřeším,deset let venku,100 let uvnitř a nezájem mercedes

pierrepetr

@pierrepetr

to je úhel pohledu, za 10 let až se ta hlína rozpadne tak ti klient znovu zaplatí nejen za kabel ale i za práci, no pro Tebe dobrý, pro klienta už tak ne, venkovní PE vydrží navěky a je použitelný i za 30 let, když ho dáš hned napoprvé klient neprodělá. Teď jsem sundával nějaký 25 let starý BELDEN PE který byl zavěšený celou dobu venku na sloupech na telef. kabelu pomocí rybářského silonu, asi 70m a nebylo mu nic, změřil jsem na něm schválně útlum... i mechynicky naprosto v pohodě, nevěřil bych tomu kdybych to před 25 lety sám nemontoval :))) může se použít na další instalaci :)))

lance
Registrace: 10/2008

Tos ještě tlačil kačera po betonu, co tady lakuješ? :laughing:

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

@PoldaS

zjevně ti uniká, že ne každý tak jako ty se v dospělosti počůrává a chodí po chodníčku s kačerem, ale nic si z toho nedělej, aspoň jsi nevyšel ze cviku a teď na tvých společných procházkách s Alzheimerem už se to tak nebere :laughing:

lance
Registrace: 10/2008

@lance

velice jednoduchá odpověď,zákazník zavolá,kolik to bude stát,řeknu plácnu 500 ,nebo kvalitní 1000,řekne za 500 beru,co mám dělat??,jeho boj,když řeknu rovnou 1000,řekne zavolám ještě a už nazavolá,zavolá jinýho v.o.la,kterej mu to dá za 500 a s tím koaxem za 3 kč,nevím proč je to nejprodávanější koax,každej jede po ceně,na netu něco hledá a nastaví od nejlevnějšího,jako každý,jako i ty

pierrepetr

asi dělám něco špatně

Onehdá jsem předělával nějakou anténu v RD na 6tv. Vždy řeknu co použiju a kolik to bude stát-na výběr moc nedávám (maximálně přijímač). Pán se vším souhlasil. Asi po hodině za mnou vylezl na půdu a povídá: vy to máte stejně blbý, vás já už asi nikdy neuvidím....
Když jsem chtěl vysvětlení, tak mi řekl: já prodávám prasata. Lidi si koupí (nevhodné slovo), přes zimu ho sežerou a za rok přijdou znova. Vy mi to tu uděláte z toho co je teď nej, a já vás už nebudu volat, že mi to nejde.

decmen
Registrace: 2/2008

nevím

proč je vepřový zvíře nevhodný slovo :fuming:

decmen
Registrace: 2/2008

@decmen

no vidíš,já ty moje důchodce vidím min.2x do roka

pierrepetr