![]() |
|
DVB-T2 z vysílače JavořiceZdravím, koupil jsem si přijímač Cryptobox 752HD Combo, který má i DVB-T2. Mně se však žádný takový kanál naladit nepovedlo. Naladil jsem jen kanály DVB-T. Prodejce mi na to řekl, že ještě zdaleka ne všechny vysílače už jsou schopny vysílat kanály DVB-T2 a že tedy musím počkat. Jsem od Jihlavy a měl bych přijímat signál z vysílače Javořice. Je to opravdu tak, že z toho vysílače ještě není možné žádný kanál DVB-T2 přijímat? Díky Michal |
Majkl315
Registrace: 2/2019 Příspěvků: 13 |
![]() |
|
Re..https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Vysílač_Javořice |
PeterHumax
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 6 324 |
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače Javořicez toho vyplývá,budˇ špatně něco nastavené,nebo jiný soft-dvb-t2 odtud dávno jede.... |
jansmrz
Registrace: 3/2015 Příspěvků: 546 |
![]() |
|
@Majkl315Zkoušeno v Třebíči. DVB-T2 z javořice jede už hodně dlouho a bez problému. |
kolenáč
Registrace: 4/2010 Příspěvků: 1 969 |
![]() |
|
@Majkl315Jaké je "přesné" místo příjmu ? Orietace umístění, typ, výška umístění antény ? Užito zesilovače ? Stav koaxiálního kabelu. Kabel kupován s rohlíky v supermarketu ?Uvádí se v datasheetu přijímače H.265 HEVC ? Podle ministerstva pro místní rozvoj bys měl dávno už všechno vědět, tak já tedy nevím ![]() Na Wiki je chyba, 100.3 má bohužel výkon 20kW. Rádio 1 to bude mít v ČB na 100,2 docela těžké. Nesmyslná koordinace od CTÚ. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořiceTých 10 kW u 100,3 MHz je pravdepodobne OK, 20 kW je max. možné povolené ERP u tohto vysielača. |
PeterHumax
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 6 324 |
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořiceDíky vám za vysvětlení. Kabeláž i H.265 HEVC jsou v pořádku. Problém se signálem být může. Obec je to Bílý Kámen (u Jihlavy). Je mi ale divné, že jsem naladil nějakých 28 kanálů z DVB-T a žádný z DVB-T2. Ale nerozumím tomu, tak budu zjišťovat dál, kde by mohl být problém. |
Majkl315
![]() |
|
@PeterHumaxSeznam, ze kterého jsem čerpal uvádí 20kW. Nicméně ČTÚ uvádí u Impulsu 10kW a u ČRo Plus 20kW. Takže máš pravdu, nicméně ty 3dB fakt poznat nejdou, hrajeto to i ve městě (ČB) i s RDS.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořicePokrytí dle výpočtových map má obec Bílý kámen docela v pohodě. 25km od 100kW vysílače to musí fungovat na příbor. Odpověď je tedy jasná, buď je problém v anténě (nějaký super-mega předzesilovač, pokojová anténa atp.), nebo v přijímači (nevím o tom, že by tento Cryptobox s defaultním sw nepodporoval T2. Takže to fakt vidím na tu "anténu" o které jsme se stále nedozvěděli co je zač a tak nemůžeme poradit. Zatím jen víme, že máš kabeláž HEVC což je super...![]() |
nendez
Registrace: 6/2009 Příspěvků: 178 |
![]() |
|
@Majkl315Klasická situace. Jste v dolíku. T2 vysílač s nejlepším profilem je Jeníkov (PS13). Z ČRa plejády pro tebe s velkou pravděpodobností neexistuje ideální vysílač. Koukni se sám:https://digi.ctu.cz/dtv/pokryti Dolu zadat adresu příjmu. Vlevo zvol síť a metodu ITU 1812-3. Vlevo dole klik na terénní profil. Dá se kliknout i na tečky jiných vysílačů, od kterých se nevykreslili zelené čáry. Kliknutím na tu čáru přepneš na kýžený terénní profil. Směrovost antén na nižších kmitočtech v rámci UHF je bídná, což nehraje s faktem, se u vás signál v tom dolíku tříská. Finální kanály pro Javořici jsou 26, 28 a 35. Potřeboval bys tedy nějakou směrovou anténu na úzkou skupinu těchto kanálů. Která bude co nejvíce potlačovat signály z ostatních vysílačů a samozřejmě i ze směrů odrazů. Finální kanál MUX24 z Jeníkova bude operovat na kanálu 42 (stejně, jako nyní dosluhující MUX4) Ještě se ti pak může dostat na anténu Vartemberg, ten pojede finálně taky kanál 42. Teoreticky by sloučit 26,28,35 (zádrž 42) z jedné antény a 42 (propust 42) z druhé antény šlo snadno. Ale nejdřív se musí najít taková anténa a její umístění, na kterou nyní pojedou 26 a 28. Taky si musíš ujasnit směr, ze kterého pojedeš MUX24 (druhá anténa). Jako samozřejmě můžeš operovat samodělně, ale jen, pokud je si anténářský pánbůh je jistý, že tvůj přijímač zvládá T2 HEVC na výbornou. Spíše bych doporučil oslovit anténáře, znalého místních, nově nastalých poměrů, protože T a T2 toho mají hodně odlišného. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
@nendezOhledně perfektního pokrytí této obce nesdílím tvůj názor.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořiceNapájanie antény v Cryptoboxe 752hd si zapol? |
Richard21
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 389 |
![]() |
|
@Majkl315Ještě koukám na LTE. Je mimo směr na Javořici a zhruba 1km od centra, takže tam by problém být něměl. Akorát furt nevíme, jakou anténu máš.Podporou HEVC (televizory placaté) se honosí kdejaké hvězdné značky, ale ve finále mají problémy s T2 úplně jiné ho rázu. Jejich majitelé by přísahali, že za takové prachy to hrát prostě musí. Kabely. Nedávno mi pán tvrdil, že si koupil v sámošce 5m koax k telce za 300,-. Když jsem ho změřil, tak měl útlum 1dB na 1m. Měl by mít 0,15 dB na jeden metr. A to stínění, co v něm nebylo .... Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořiceNejdříve moc děkuji za spoustu rad a námětů.Zkusím to zase shrnout. K anténě: celé zapojení včetně kabelů apod. mi dělal technik z prodejny elektroniky. Proto jsem uváděl, že kabel není ze supermarketu. Pochopitelně netuším, jaké konkrétní kabely mám. Jen předpokládám, že když to mám instalované tímto způsobem a tato firma sousedí s naší, tak to jakš takš solidní je. To je celé. Rozhodně se nebudu s nikým dohadovat, že je to perfektní. To prostě nevím. A to se týká i té antény. Instaloval mi ji také tento technik. A proto netuším, co bych vám k ní měl napsat. Já o ní prostě nic nevím. Stejně tak netvrdím, že HEVC mi šlape na výbornou. Já to jednoduše vůbec netuším. Jen vím, že jsem se snažil si poctivě vybrat přijímač. Jednak podle referencí a druhak podle několika recenzí (mimo jiné i tady na Parabole). A z těchto recenzí i vím, že tento přijímač má H.265 HEVC a že na něm lze bez problémů naladit kanály z DVB-T2. Já sám tomu nerozumím, proto jsem postupoval tímto způsobem. Napájení antény jsem zapnuté neměl, takže jsem ho zapnul, ale stejně se nic z DVB-T2 nenaladilo. Zkoušel jsem i kontaktovat technika, co mi to zde dělal, ale je mimo republiku. Totiž, vzhledem k tomu, že mám natažené koaxiály po celém baráku a na půdě mám jakousi krabičku, nemůžu vyloučit, že může být problém někde v tomto zapojení, které určitě nepočítalo s DVB-T2 . |
Majkl315
![]() |
|
@Majkl315To už jsem měl napsat dávno. Nafoť to. Anténu poznáme i z dálky. Snad. Pak všechny krabičky, co najdeš a budou na koaxiálech zapojené. Stejně ale bude výsledek nula, pravděpodobně. Aspoň tě nasměrujeme. Podle těch směrů zelených čar, co vidíš na mapách odhadni, kam jsou antény namířené a jak vypadá okolí, velké baráky mohou stínit a odrážet. Samozřejmě tě nemůžu nitit, abys prásknul, kde bydlíš dnes, v době GDPR.Přijímač ozkoušej u sousedních --- sousedů... Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
re :Na Bílém Kameni jsem nedávno dělal a rozhodně tam z Javořice nebyl dobrý signál .Bylo to o hledání vhodného místa pro anténu. Kathrein UFS 922 . Nokia 9800,9600 . Humax 5400 . Ferguson HF 8900,Ariva 200 . Edision MINI,VIP2 . Paraboly FUBA OP 85,motor HH100,multifocus 28-23-19-13 . karty CS LINK, ORF, SKYLINK
|
lubbik
Registrace: 11/2006 Příspěvků: 1 807 |
![]() |
|
@lubbikTak, možná pána vysvobodíš![]() Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
![]() |
|
@Majkl315Neznám menu ladění tvého přijímače,ale proladění dvb-t a dvb-t2 může být samostatně,tedy samostatně ladit dvb-t a samostatně po zvolení dvb-t2 |
son
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 357 |
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořiceZítra vyfotím a dám sem. |
Majkl315
![]() |
|
cryptobox 752HD combojede v T-2 zcela bez problémů a to i tam kde se projevuje negativní vliv SFN (echo). Rozhodně se mi osvědčil lépe jak amika s t-2 tunerem. V přijímači problém nebude, tazatel by si měl zajistit revizi anténního systému včetně diagnostiky zda t2 signál v místě je nebo není.zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E
|
gunter
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 3 001 Galerie: gunter |
![]() |
|
@gunterpotvrzuju sakumprdum, příjem T2 je na CB752 v pohodě |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
RE: DVB-T2 z vysílače JavořiceTak je to vyřešené. Můj dvorní technik dorazil dříve než měl a hned mi to vyřešil. Měli jsme blokované kanály, aby nám nerušily to málo, co nám šlo. Takže mi odstranil filtr a DVB-T2 už frčí. Moc vám všem díky za ochotu pomoct!!! |
Majkl315
![]() |
|
![]() |