Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Znojmo a DVB-T SK

Ahoj zde, mám dotaz, nemá tady někdo zkušenost s příjmem SK multiplexů ve Znojmě?

dejvid13
Registrace: 3/2020
Odpověď v diskusním vlákně

@dejvid13

Ahoj, ve Znojmě lze přijímat slovenské multiplexy buď z vysílače Veľká Javorina-Nové Město n/V kanály 23,55,56,57, nebo z vysílače Kamzík-Bratislava kanály 27,39,44,56. Anténu otočit vertikálně. Příjem většinou nutný s předzesilovačem 20dB. Záleží na poloze místa příjmu. Oblast Pražská většinou OK, spodek města nutný předzesilovač/dle výsledku měření v místě příjmu/

fluke
Registrace: 1/2007

dejvid13

teď už to neřeš v květnu přeladění na jiný kanály javorina 21,23,27 a 39 asi nebude moc možností jak to sloučit s našema kanálama aspoň tady u nás u Brna bude problém řešil jsem to i s Terozem a kyž jsem jim napsal finální kmitočty a že je potřebuju sloučit a slováky zesílit tak mi napsaly že oni takový zesilovač a slučovač nevyrobí že je to technicky nemožný jediná je prý možnost programovatelný zesilovače ale tam je cena 10x vyšší ale musel bych se informovat u firem co to dělají jestli je to vůbec možný udělat.

kanon
Registrace: 2/2007

RE: Znojmo a DVB-T SK

S programovatelnými zosilňovačmi (s meničom frekvencií ) to ide problémov. Aj keď cena je vysoká , tak v budúcnosti je nie nutná žiadna ďaľšia investícia. Cena za dvojvstupové UHF pr. zosilovače sa pomaly už blížia k 150 eur. Robil som nedávno jednu inštaláciu v bytovom dome, kde som zlučoval , okrem iných, aj kanálý 39(kamzík) + 40(kojal) +41(HU Gerecse) a výstupné parametre sú po zlúčení a konverzii ok.

jarosa
Registrace: 12/2009

jarosa

co by jsi doporučil na dvě antény jedna brno k26,33,40,46 a velká javorina druhá anténa k 21,23,27,39 jakou sestavu dík.

kanon

napríklad : LEM Elettronica DSP-30 5G

jarosa

Aj keď ja by som to vyskúšal najprv dvoma samostatnýmy filtramy a vyrovnať úrovne.Výhoda je že , že zlúčenie je z dvoch rôznych polarizáciach. Ideálne kebyže nejaký antenár má k dispozícii takéto dva filtre a bol by to ochotný odskúšať a zmerať. Ak by to bolo stabilné , tak by ťa to mohlo vyjsť lacnejšie ako PZ.

jarosa

Děkuji všem, mají nám dělat nový systém a programovaný zesilovač tam bude, tak uvidím z čeho půjdou SK multiplexy

dejvid13

Ještě ...Dá se někde najít, jaké vysílací kanály T2 budou na SK vysílačích?

dejvid13

dejvid13

https://www.cezantenu.sk/uzitocne-informacie/

bublik10
Registrace: 8/2010

tady nejdeš co potřebuješ zadáš město ze kterýho je tvůj vysílač a pak vysílač a máš termín a kanály https://www.cezantenu.sk

kanon

Děkuji všem

dejvid13

Taky mě čeká slučování slováků. Počkám ale až budou vysílat. Mám srovnatelný signál Kamzíku i Javoriny, tak uvidím, která kombinace kanálů se bude lépe slučovat s naším a rakouským vysíláním. V omezeném pásmu začíná být husto. Když bude nejhůř, udělám si dva svody.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Kanaly neries, montaznik ich zmeni podla potreby.

satan
Registrace: 1/2006

Pouzivam na montaze Lem, je to ok, ale po zmene sk muxov to technicky bez neho to nepojde normalne zlucit. Som v lokalite, kde zmeriam po spusteni novych muxov, na jednu antenu spolu ceske aj slovenske. Smer Trencin a Val. Klobouky z jednoho smeru.

satan

@satan

A s tim Lem to pujde?

dejvid13

@dejvid13

a proč se ptáš když píšeš
"mají nám dělat nový systém a programovaný zesilovač tam bude, tak uvidím z čeho půjdou SK multiplexy"
Pokud nemáš měřák a potřebné znalosti, tak skoro nemá smysl, abyses do toho sám pustil. K výběru programovatelného zesilovače se přistupuje taky z toho pohledu zda potřebuješ i konvertovat a např. z pohledu počtu vstupů (z kolika směrů bude příjem realizován). Ten programmer ale není všespasitelný, potřebuješ na vstupu signál na úrovni cca 40dBuV a v požadované kvalitě, kterou bez měřáku nejsi schopen zjistit. Pokud hypoteticky budeš chtít na k.27 přijímat Slováky a úroveň jejich signálu je 40dBuV a na vedlejším kanálu (26 nebo 28) pojede mux nějakého jiného poskytovatele, pak je vhodné konvertovat. Ten Lem který Ti někdo výš poslal v odkaze to umí, je ale třeba aby s ním zacházel člověk, který o tom něco ví, viz co píšu výše. Těch programmerů je dnes už celá řada, za seriozní cenu je třeba FAGOR EVO PRO 100. Je ale nutno si dát pozor abys nekoupil takový zesilovač, který se programuje přes externí hw programátor, který bys musel později dokupovat, ikdyž ty o kterých mluvíme ho ke konfiguraci nepotřebují. Výhoda je, pokud ho už koupíš, že nemusíš čekat na nějaké přeladění a použít jej hned a po 2 měsících zas přeladíš znova.

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

Nebudu nic dělat sám, nevěděl jsem co je LEM, teď už to vím, že je to programový zesilovač, nešlo mi do hlavy, jak se pak změní ty vysílací kanály, aby se vše nekupovalo zas a znova.

dejvid13

Zosilnovac je to vyborny, ale kde nieje poriadny signal nepomoze ani svatena voda.

satan

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra