Quantcast

Sedm nových digitálních dokrývačů ČT

| redakce | tisk

Česká televize na přelomu září a října 2011 rozšiřuje svou digitální síť 1 o dalších sedm digitálních vysílačů malého výkonu.

Česká televize nadále precizuje svou síť 1 pro digitální zemské vysílání. V současnosti rozšiřuje park digitálních vysílačů malého výkonu. Budovány jsou tam, kde je to dle standardizované analýzy potřebné a vhodné. Na přelomu září a října 2011 bylo či bude uvedeno do řádného provozu dalších sedm digitálních dokrývačů, čímž se jejich počet rozšíří na sedmdesát tři v celé republice. Digitálních vysílačů velkého výkonu, které tvoří páteř multiplexu veřejné služby, Česká televize provozuje dvacet šest.

V závěru září byly spuštěny čtyři digitální převaděče ČT: v pátek 23. 9. 2011 Luhačovice - Branka (33. kanál) na Zlínsku, v úterý 27. 9. 2011 Dolní Dobrouč (54. kanál) na Orlickoústecku a Okrouhlice - Vadín (54. kanál) na Havlíčkobrodsku, v pátek 30. 9. 2011 Hlubočky - Gagarinova (54. kanál) na Olomoucku.

Na začátek října je naplánováno spuštění tří digitálních dokrývačů ČT. Od neděle 2. 10. 2011 je v provozu digitální opakovač Králíky - Suchý vrch (32. kanál) na Orlickoústecku. Během 41. týdne přibydou ještě dva významné digitální vysílače ČT malého výkonu, a to digitální opakovač Jeseník - Zlatý Chlum (36. kanál) a digitální převaděč Ústí nad Labem - Větruše (53. kanál).

Česká televize je provozovatelem vlastní sítě 1 pro digitální zemské vysílání (DVB-T) takzvaného multiplexu veřejné služby. Ten divákům nabízí všechny čtyři programové okruhy ČT v digitální kvalitě (ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4) a digitální doplňkové služby (jako je teletext nebo elektronický programový průvodce EPG).

Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu.

Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech. Česká televize upozorňuje, že u nově spouštěných digitálních opakovačů může za nepříznivých místních podmínek dojít během nejbližších dnů až týdnů k následné úpravě vysílací technologie z opakovače na převaděč a tím pádem ke změně vysílacího kmitočtu. ČT proto doporučuje počítat s touto možností při případných úpravách STA.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články