Quantcast

Odloží ARD a ZDF konec SD distribuce?

| redakce | tisk

Podle KEF (Kommission für die Ermittlung des Finanzbedarfs; Komise pro stanovení finančních potřeb) může být plán německých veřejnoprávních vysílatelů ARD a ZDF odložen. Původně měli oba vysílatelé skončit s distribucí svých stanic v SD rozlišení v roce 2019.

Konečné rozhodnutí ale ještě nebylo přijato.

Veřejnoprávní televize ARD a ZDF začaly vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV) v roce 2009. U této příležitosti bylo stanoveno, že souběžná distribuce SD a HD bude probíhat 10 let a tedy v roce 2019 skončí ARD a ZDF s SD šířením programů.

Největší německé komerční skupiny RTL a ProSiebenSat.1 budou vysílat v SD kvalitě až do roku 2023. Jde o tajnou dohodu obou vysílacích skupin, která počítá i s tím, že jejich programy pak budou jen v HD rozlišení a zakódovaně.

Dnes obě privátní skupiny vysílají své programy v satelitní platformě HD+ na satelitu Astra (19,2°E). Vysílání je ale zakódováno systémem Nagra MA a zpoplatněno částkou 50 eur ročně.

V současné době KEF předpokládá, že v roce 2019 budou všechny německé domácnosti schopné přijímat SD i HD programy. O délce souběhu SD a HD bude rozhodnuto až podle vývoje na trhu koncových přijímačů.

zdroj: Digital Fernsehen





Reklama




Vybrané články