Quantcast

Prvním ombudsmanem České televize se stane Čestmír Franěk

| redakce | tisk

V České televizi začne od 1. srpna působit ombudsman. Obracet se na něj budou moci diváci i instituce se svými stížnostmi. Česká televize tak veřejnosti nabídne nový nezávislý nástroj pro vypořádávání podnětů a hodnocení své činnosti a vysílání.

Po ustavení Divácké rady, v níž zasedá šedesát osobností zastupujících významné české instituce, sdružení a spolky, se ombudsman stane dalším nezávislým orgánem pro posílení komunikace České televize s veřejností,“ říká Petr Dvořák, který návrh na zřízení postu ombudsmana poprvé představil ve svém kandidátském projektu na post generálního ředitele České televize v roce 2017.

Ombudsman ČT bude garantem řádného vyřizování diváckých podnětů a novou instancí pro posuzování stížností, o jejichž předešlém vypořádání budou mít stěžovatelé pochybnosti.

Ombudsman České televize Čestmír Franěk
▲ Ombudsman České televize Čestmír Franěk

Prvním ombudsmanem ČT se stane dosavadní zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT pro analytické a diskusní pořady Čestmír Franěk. „Pozici ombudsmana má řada významných médií veřejné služby v Evropě, včetně BBC. V České televizi se tento orgán stane důležitým nástrojem pro vedení konstruktivního dialogu s veřejností a poslední, nezávislou instancí nespokojených stěžovatelů. Ombudsman by měl prospět nejen jim, ale i samotné České televizi. To pro mě bylo také hlavní motivací se o tuto pozici ucházet,“ říká Čestmír Franěk a dodává: „První úkol, který jsem si stanovil, je nastavení nových, jasných a co nejjednodušších pravidel pro komunikaci s diváky tak, aby jejich návrhy, podněty a stížnosti putovaly přímo k odpovědnému a kompetentnímu zaměstnanci České televize. Aby byly vyřízeny rychle, korektně a transparentně.“

Čestmír Franěk působí v médiích již více než pětatřicet let. Jako novinář přispíval do novin a časopisů Mladý svět, Večerník Praha či Týden. V roce 2000 nastoupil do České televize na pozici dramaturga. Jeho specializací byla zejména publicistika a diskuzní pořady i volební speciály. Dosud zastával funkci zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT pro analytické a diskusní pořady.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články